Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Ahojte,
Jaro dosť ma zaujíma Tvoj nazor na estetiku z fitness sveta. Žiaľ s vysokým T som niky nedosiahla takú vyrysovanú postavu, ako s klasickým fitness jedalničekom: tj T do 50g, B 2g/kg a ostatné len S. Je podľa Teba možné aj s vysokym podielom T dosiahnuť vyrysované svaly? Ešte sa vzdelávam, nemám absolvované všetky témy, blogy, knihy, snad sa nepýtam na nevhodnú otázku.
A možno ešte podotázka, ako funguje trávenie zeleniny? Ukladá sa v akej forme, keď vôbec ... ? Podobne ako sacharidy? Cukor a ... ?
Ďakujem vopred za každú radu.
@andyd317 Ono je to vždy samozrejme o niekoľkých faktoroch Andrea:
- Aké sú ciele a prečo?
- Daná osoba (muž/žena, vek, zdravie,...)?
- Je človek dlhodobo adaptovaný na niečo alebo nemá priestor robiť dlhodobú zmenu, hoci výsledok uvidí aź po dlhom čase?
- Individuálne veci, bývanie, práca,...?
Píšem schválne len v skratke na začiatok takéto body, no aj tie sú kritické. Už len ak sa žena snaží o vyrisovanú postavu v porovnaní s muźom je to rozdiel. Nehovorím samozrejme o cykliskosti u ženy, kde sú ďalšie veci aj v rámci jedného 28-dňového cyklu, no tiež to, že ženské telo má inú kompozíciu, má od prírody odlišnú stavbu tela aj hormonálnu citlivosť a tiež má vyšší predpoklad ukladať DHA s EPA v niektorých oblastiach tela, podľa somatotypu. Žena teda chudne vo všeobecnosti ťažšie a ak aj hej, má to ďalekosiahlejšie následky, ako u muža. Povedzme, źe ešte do nejakého 20 až 30. roku je to pomerne v pohode, kedy sa dajú veci meniť rýchlo, no hlavne neskôr, vtedy to už nemusí byť vhodné.
Ženské telo nie len že môže stratiť dôležité látky, citlivosť na leptín, vitamíny rozpustné v trukoch, ale aj kmeňové bunky a v neskoršom veku ju to môže ľahko dobehnúť, ak telo nebude mať kapacitu regenerovať sa.
Vo všeobecnosti však, aby som odpovedal aj priamo, áno, podľa mňa je možné aj na vyšších T schudnúť a byť vyrisovaný, avšak objem tela bude vždy celkovo menší ako na vyšších S. Telo si nájde svoju termodynamickú efektivitu, ktorá sa odvíja od viacerých faktorov a najmä od somatotypu, dĺžky kostí a pákových pomerov a aj hrúbky a plochy kostry, na ktorú sa viaže vždy len isté množhstvo úponov a teda aj svalových vlákien. To znamená, źe plocha/prierez vlákien vzhľadom na plochu/prierez kosti a úponu má svoju kapacitu. Telo jednoducho viac nechce. Následne počas rokov ale zdokonaluje nervovo fasciálne prepojenia a efektivitu, čo znamená, že sa zvyšuje výkon.
Inými slovami, pri dlhodobej adaptácií sa človek stane prirodzene "menším" vo svalovom objeme (čo u každého z nás znamená niečo iné - podĺa našej kostry a predispozícií), no zároveň sa stane veľmi efektívnym a "silným" vo svalovej a mentálnej výdrži. To znamená, źe množstvo ATP bude maximalizované na jednotku plochy vo svalovom vlákne a zároveń bude elektrický prúd v axónoch pod myelínom a koherencia vody, kade sa šíria nervové vzruchy veľmi efektívny.
Uvedom si totiž, že cca zo 100 g tuku (keď berieme mol na mol) tvoje telo vyprodukuje cca 110 g metabolickej vody. Pri 100 g bielkoviny je to niekde na úrovni cca 70 g a pri 100 g sacharidov je to niekde na úrovni 55 g. Toto ti ukazuje ako veľmi je vodík efektívny.
A možno ešte podotázka, ako funguje trávenie zeleniny? Ukladá sa v akej forme, keď vôbec ... ? Podobne ako sacharidy? Cukor a ... ?
Záleží aká, no zvyčajne je potravou pre mikroorganizmy v čreve, ktoré zo zeleniny separujú trochu kyslíka aj dusíka a následne štiepia elektróny od protónov/deutéria, ktoré potrebujú na svoj rast. Elektróny putujú cez kolagén a vodu do výsteľky, kde sú "potravou" pre naše eukaryotické bunky.
Ahoj Jaro,
asi mi potrvá nejaký ten rok, kým toto všetko pochopím a zmením svoje zvyky. Máš krásne množstvo hodnotných údajov. Asi to chce čas, kým to všetko prejdem.. Tak žiaľ zatiaľ mám také jednoduché otázky:
- v skratke o mne: bez budíka vstanem každé ráno cca o 5.00, idem spať do 22.00. Trénujem denne 2hodiny. Zial jem cez deň dosť často, menšie množstvo, ale mam denne nad 20 000 krokov. Kcal počítam, okolo 2700kcal, bielkoviny cca 180 g, tuky 110 g , sacharidy 250 g. Priemer. Mam 57kg. U mňa funguje jednoznačne ked znížim kcal a T, schudnem, bola som aj na fitness súťaži, ked zvýšim kcal, priberiem. Raz som chcela prejsť na keto, žial som pribrala na 65kg 🙂 tak bud zle som to robila, alebo keto moc nie je pre ženy, pre mňa. Preto mám dosť velke obavy, kedze očividne u mňa pri nízkych tukoch môžem ísť kludne na podium a pri vysokých T len depresia 🙂 Nechcem mať velké svaly, stačí čo to mam, podla InBody 29kg svalov a okolo 6kg tuku. Cítim sa super, spánok super, slnko milujem, snažím sa uzemniť elektroniku, večer červené svetlo, milujem čokoládu aj ryby. Jedine s čím mam boj, je chlad a tuk 🙂 Ale asi vidno z mojch viet, prečo mám také obavy. Verím, že to funguje, len proste sa bojím jesť len tuky a protein .. Tak neviem či je dobré riešenie pokračovať v tom, čo robím, len pomaly sa adaptovať na chlad - už cez leto (studená voda, sprcha, .. a pokračovať na jeseň a v zime + cez zimu trošku zvýšiť tuky na úkor sacharidov. Len aj to je otázka pre mňa: veľa potravín, čo má viac tukov, obsahuje aj sacharidy. Počítajú sa aj tie sacharidy (napr 70% čokoládka obsahuje cca 38g sacharidov a 46 g tukov = tak berie to ako OK strava cez zimu alebo len čisto tuk: mäso, ryby, ...?)
Ešte rýchlo keď môžem 🙂 dve podotázky:
- kde nájdem článok, kde je krásne vysvetlené, čo sa stane napr. s čokoládkou, keď zjem: od bodu A do B, čo všetko sa s tým udeje. Aby som mala predstavu, čo sa stane, ked si dám do úst zeleniny, ovocie, polotovar, alebo ked aj rôzne nezdravé látky do tela (napr.fruktozovy cukor, zero Kofola a pod.)
- C-vitamin si idem dať do žily:) 5000mg. Ako som čítala Tvoje články, asi je to skôr negatívne, než pozitívne, ale už som to kúpila, tak dokončím procedúru. Len aký máš na to názor?
Moc ďakujem. Aj za super odpovede a články/webináre.
asi mi potrvá nejaký ten rok, kým toto všetko pochopím a zmením svoje zvyky. Máš krásne množstvo hodnotných údajov. Asi to chce čas, kým to všetko prejdem.. Tak žiaľ zatiaľ mám také jednoduché otázky:
- v skratke o mne: bez budíka vstanem každé ráno cca o 5.00, idem spať do 22.00. Trénujem denne 2hodiny. Zial jem cez deň dosť často, menšie množstvo, ale mam denne nad 20 000 krokov. Kcal počítam, okolo 2700kcal, bielkoviny cca 180 g, tuky 110 g , sacharidy 250 g. Priemer. Mam 57kg. U mňa funguje jednoznačne ked znížim kcal a T, schudnem, bola som aj na fitness súťaži, ked zvýšim kcal, priberiem. Raz som chcela prejsť na keto, žial som pribrala na 65kg 🙂 tak bud zle som to robila, alebo keto moc nie je pre ženy, pre mňa. Preto mám dosť velke obavy, kedze očividne u mňa pri nízkych tukoch môžem ísť kludne na podium a pri vysokých T len depresia 🙂 Nechcem mať velké svaly, stačí čo to mam, podla InBody 29kg svalov a okolo 6kg tuku. Cítim sa super, spánok super, slnko milujem, snažím sa uzemniť elektroniku, večer červené svetlo, milujem čokoládu aj ryby. Jedine s čím mam boj, je chlad a tuk 🙂 Ale asi vidno z mojch viet, prečo mám také obavy. Verím, že to funguje, len proste sa bojím jesť len tuky a protein .. Tak neviem či je dobré riešenie pokračovať v tom, čo robím, len pomaly sa adaptovať na chlad - už cez leto (studená voda, sprcha, .. a pokračovať na jeseň a v zime + cez zimu trošku zvýšiť tuky na úkor sacharidov. Len aj to je otázka pre mňa: veľa potravín, čo má viac tukov, obsahuje aj sacharidy. Počítajú sa aj tie sacharidy (napr 70% čokoládka obsahuje cca 38g sacharidov a 46 g tukov = tak berie to ako OK strava cez zimu alebo len čisto tuk: mäso, ryby, ...?)
Tie slovíčka "žiaľ" by som vynechal - každý sme na svojej "ceste" a v inom bode, s inými podmienkami, cieľmi, atĎ., a hlavné je, źe každý z nás sa vyvíjame a nikdy by sme nemali stagnovať. Aj pre teba možno o rok, či 10 rokov bude znamenať cieľ niečo iné ako teraz a teda aj cesta za daným cieľom sa bude meniť a prispôsobovať. 🙂
S tým, že netoleruješ chlad a tuk je úplne pochopiteľné. Uvedom si, že na oxidáciu tuku potrebuješ 100 Hz osciláciu mitochondrie a dobrú funkčnú betaoxidáciu, ktorú možno aj takýmto životným štýlom nevieš rýchlo zabezpečiť. Naše telo takto funguje prirodzene, avšak tým že človek jedáva často, nedáva telu okrem spánku možnosť robiť to "efektívne". Preto sa hlavne sústreď, aspoň do jesene, na veľa veľa času vonku, pretože to je to, čo tis dlhodobým úspechom pri takomto životnom štýle môže pomôcť.
Práve preto aj ten chlad - tu je odpoveď pre teba.
Človek s malým percentom podkožného tuku má vyššiu vodivosť a tiež menej deutéria v tuku, čo znamená, že chlad toleruje horšie. Preto! Avšak môžeš zatiaľ skúšať napr. fínsku saunu a teplo (to by si mala tolerovať v poriadku a bez problémov)😉
- kde nájdem článok, kde je krásne vysvetlené, čo sa stane napr. s čokoládkou, keď zjem: od bodu A do B, čo všetko sa s tým udeje. Aby som mala predstavu, čo sa stane, ked si dám do úst zeleniny, ovocie, polotovar, alebo ked aj rôzne nezdravé látky do tela (napr.fruktozovy cukor, zero Kofola a pod.)
Myslím, že najlaickejšie pekné vysvetlenie nájdeš v týchto:
- https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-3-betaoxidacia-verzus-glykolyza/
- https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-4-krebsov-cyklus/
- https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-5-etc-elektronovy-transportny-cyklus/
A ešte pokračovanie keĎ tak:
- https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-6-ucp-atp-a-atp-syntaza/
- https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-7-ros-alias-volne-radikaly/
No veľmi v skratke pre teba Andrea:
- Keď zješ potravu, trávi sa samozrejme v rámci toho o čo sa jedná (hrubé/tenké črevo - krvný obeh - bunka)
- V bunke ide glykolýza alebo betaoxidácia (podľa zdroja)
- Glykolýza má 10 krokov kým prejde do mitochondrie, pretože bunka kontroluje každý atóm vodíka, aby sa ubezpečila, že vpustí max 1 alebo žiadne deutérium dnu
- Betaoxidácia ide priamo do mito, pretože MK je zbavená deutéria
- V mitochondrii - krebsov cyklus - tvorí proteíny NAD a FADH, ktoré sú zbavené deutéria a nesú 2 protóny a elektróny na prvý alebo druhý komplex
- Z tohoto komplexu elektróny ťahá kyslík na štvrtý, pretoźe je elektronegatívny
- Protóny sú vypumpované na prvom alebo 3. a 4. do priestoru medzi membránami mitochondrie
Následne sa dejú 2 udalosti:
- ATP prepúšťa vypumpované protóny dnu za súčasnej tvorby ATP a magnetického poľa, ktoré ťiahne paramagnetický kyslík sa generuje aj teplo (IČ).
- Kyslík je pritiahnutý ku ATP syntáze, kde je v zhybe 4. komplex CCO, kde sa kyslík spojí so 4 protónmi a vznikajú 2 molekuly deutéria zbavenej vody
Následne je voda v matrixe "zriedená" so zvyškom vody a je separovaná na EZ, vďaka čomu mitochondria tvorí Redoxný potenciál ˇ-200 až -400 mV ak je zdravá a ak nie je, klesá pod -200 mV, kedy prevláda glykolýza).
@andyd317 Ako prebieha trávenie potravy od momentu, kedy na jedlo vôbec pomyslíme, prípadne ho ovoniame/ochutnáme až po jeho rozloženie na elektróny, protóny a fotóny?
Dokáže myšlienka stimulovať pohyb čriev, sekréciu slín a následne aj motiváciu ísť hľadať a tráviť potravu? Áno, pretože myšlienka na jedlo, rovnako ako jeho ochutnanie, ovoňanie, či videnie vyvolá elektronickú indukciu v našich proteínoch, ktoré vylúčia konkrétny tip svetla, čím nastane sekrécia dopamínu aj stimulácia kraniálnych nervov.
Dnešný článok je pekným zhrnutím komplexných kvantovo biologických procesov, ktoré verím zvládne každý" 🙂
https://jaroslavlachky.sk/ako-travime-potravu-od-pohladu-a-vone-az-po-elektrony-a-protony/
Ahoj,
ďakujem veľmi pekne za článok. Zatiaľ som to prečítala 3x, aj tie pridané linky na staršie články. Pomaly to aj pochopím. Knihu 2 čítam tiež už druhýkrát..
Mám však stále 2 otázky, nad čím dlho rozmýšlam:
Prvá otázka 1)
Moje prostredie + - bolo nezmenené. Nevedome som robila veci dobre ako beh vonku, loptové hry vonku, turistika, dovolenky, robila som karate 16 rokov, kde sme boli stále bosí .. Samozrejme 4-5G a Wifi som mala stále okolo, síce detstvo sme mali asi rovnako ako aj Ty, tj rôzne outdoorove hry.
Ale čo nechápem, aspoň u mňa to funguj, že viem presne na ktorých kcal držím svoju váhu. Viem keď jem viac, priberiem, menej, schudnem. Takže u mňa jednodznačne funguje kalorická matematika. Mam vlastny web aj na vypočty, sledujem to roky. A makrá, tj fitness priemysel, ked držím tuky do 1g/kg, tak aj forma sa rysuje, kocky na bruchu. Ako to vysvetlím sebe? 🙂 A ostatnym? Ked to ozaj funguje? Tj keď to prostredie okolo je v poriadku, môže fungovať "fitness strava" a zdravie spolu? Som ešte zvedavá na zimu a zvýšené tuky a na chlad. Zatiaľ "riešim" leto a slnko.
Druhá otázka 2)
Polotovar. Čo sa počíta ako polotovar a čo nie? Nemenovaný doktor, čo propaguje rastlinnú stravu, hovorí, že všetko, čo má zloženie 3+, je polotovar. Veľa ľudí hovorí, že keď nejem normálne raňajky a teplý obed typu polievka, mäso a príloha, tak nebudem zdrava 😀 u mňa sa počíta aj čokoládka ako raňajky či ryžový chlebíček s makrelou v konzerve ako obed 🙂 hlavne keď som na cestách, nemám čas variť ryžu, mäso, ryby. Ale teraz už sama neviem. Bola som v tom, že ryžové chlebíčky obsahujú len ryžu + soľ a bodka, že je to ok. Ale na konzultácii si hovoril, že kvôli výrobe, ako to vyrábajú, aj to spracovanie tej ryže nie je v poriadku a nechápem prečo .. odvtedy nad tým nonstop rozmýšlam. Tak také tyčinky, ktoré obsahujú len datle a ovocie prečo nie sú ok? Rôzne chemicke zloženia Ečká, umelé sladidlá a podobne neberiem vôbec do úvahy, ale tzv "zdravé" zloženie? Kedy je to v "norme"?
Ja používam tieto polotovary a bola som v tom, že je to ok:
- to chápem: ryby v konzerve a čokoládka na 70% -hlavne z Panamy alebo aj z Colombie? 🙂 - je ok.
Ale čo také: ryžové chlebíčky, kukuričné vločky, ovsené vločky, paleo tyčinky, morčacia šunka, termizovaný kozí syr a pod, kde to zloženie je z "normálnych" surovín? Alebo zákusky čo doma vyrobím a dám tam napr.len ryžovú múku, vajce, protein a pod.?
ĎAKUJEM 🙂
Prvá otázka 1)
Moje prostredie + - bolo nezmenené. Nevedome som robila veci dobre ako beh vonku, loptové hry vonku, turistika, dovolenky, robila som karate 16 rokov, kde sme boli stále bosí .. Samozrejme 4-5G a Wifi som mala stále okolo, síce detstvo sme mali asi rovnako ako aj Ty, tj rôzne outdoorove hry.
Ale čo nechápem, aspoň u mňa to funguj, že viem presne na ktorých kcal držím svoju váhu. Viem keď jem viac, priberiem, menej, schudnem. Takže u mňa jednodznačne funguje kalorická matematika. Mam vlastny web aj na vypočty, sledujem to roky. A makrá, tj fitness priemysel, ked držím tuky do 1g/kg, tak aj forma sa rysuje, kocky na bruchu. Ako to vysvetlím sebe? 🙂 A ostatnym? Ked to ozaj funguje? Tj keď to prostredie okolo je v poriadku, môže fungovať "fitness strava" a zdravie spolu? Som ešte zvedavá na zimu a zvýšené tuky a na chlad. Zatiaľ "riešim" leto a slnko.
Ku prvej otázke Andrea - podobne ako mnoho ľudí (ja sám pred pár rokmi tiež) berieš veci trochu čierno bielo. Naša biológia a aj sama príroda nepracuje princípom PRÍČINA = NÁSLEDOK (teda kauzalita). Ani samotné randomizované klinické štúdie sú z viac ako 50% nereprodukovateľné a ver, že aj na to sú štúdie (štúdie, ktoré skúmali štúdie a zisťovali, či je ich efekt reprodukovateľní.
Nepíšem to však, aby som ťa zmiatol 😀 ...ale preto, aby som poukázal na to, že naše telo je komplexný mechanizmus s triliónom mitochondrií a nezávislých buniek, ktoré neustále "plávajú" vo fotónoch a fonónoch, na základe čoho menia svoju prácu a adaptujú sa.
Nemyslím si teda, že sa dá generalizovať presne kto, kedy a na koľko sa dostane do bodu, že sa jeho telo zrazu začne rozpadať, prípadne, že prestane chudnúť toľko a toľko, alebo naopak priberať, avšak je to podobné ako napríklad s tým, prečo niektorí ľudia ľahšie zvládnu zmeny, dokážu sa hodiť do ľadového jazera bez tréningu, alebo môžu bez problémov skočiď do 2 dňového pôstu a byť v poriadku, kdežto inému by po pár hodinách nejedenia bolo doslova zle a nezvládol by to.
Náš redox, citlivosť na leptín a heteroplazmia sú odpoveď.
To, či naše telo oxiduje tuk a je teda schopné betaoxidovať a tvoriť deutéria zbavenú vodu je prakticky nezávislé na type stravy. Je to závislé predovšetkým na tvare CRYSTY a oscilácie mitochondrií. Keď je toto v poriadku, človek môže konzumovať sacharidy, nepotrebuje byť v ketóze a jeho telo aj tak spaľuje dobre tuk po väčšinu dňa.
To znamená, že aj v tomto prípade, kedy máš o sebe jednak dobre odsledované ako funguješ a koľko jedla potrebuješ automaticky vieš, na koľko sú tvoje mitochondrie funkčné a aj tvoj Redox. Naše telo totiž nie je strom, nemáme korene v zemi a nie sme nonstop vonku v kontakte s ňou a preto potrebujeme jesť. Množstvo jedla je však úmerné tomu, koľko sme v kontakte so Zemou a slnkom a následne s našim objemom tela a prácou mitochondrií.
Ak nie sme uzemnený a na UV svetle (najmä UVB), tak veľká časť nášho tela a hlavne orgány neustále betaoxidujú a teda uvoľňujú z podkožia mastné kyseliny, glykogén, atď., aby pokryli tvorbu deutéria zbavenej vody, ATP, svetla,... a človek sa teda naozaj dokáže dostať do takéhoto bodu ako popisuješ, že to má dobre zmapované koľko mu stačí na "balanc".
Avšak stále to neznamená nič o riadkoch napísaných vyššie. Všetky tieto parametre sú totiž neustále vystavené zmenám a reakciám na aktuálne podmienky (fotóny a fonóny). No na druhej strane to na sebe vieš v rámci rokov sledovať - že na koľko sa tieto veci menia a hlavne aj tvoje pocity energie, spánok,... pretože práve toto sú podĽa mňa hlavné znaky, kedy by si mal človek uvedomiť, že sa "pravidlá hry" menia 🙂
Druhá otázka 2)
Polotovar. Čo sa počíta ako polotovar a čo nie? Nemenovaný doktor, čo propaguje rastlinnú stravu, hovorí, že všetko, čo má zloženie 3+, je polotovar. Veľa ľudí hovorí, že keď nejem normálne raňajky a teplý obed typu polievka, mäso a príloha, tak nebudem zdrava 😀 u mňa sa počíta aj čokoládka ako raňajky či ryžový chlebíček s makrelou v konzerve ako obed 🙂 hlavne keď som na cestách, nemám čas variť ryžu, mäso, ryby. Ale teraz už sama neviem. Bola som v tom, že ryžové chlebíčky obsahujú len ryžu + soľ a bodka, že je to ok. Ale na konzultácii si hovoril, že kvôli výrobe, ako to vyrábajú, aj to spracovanie tej ryže nie je v poriadku a nechápem prečo .. odvtedy nad tým nonstop rozmýšlam. Tak také tyčinky, ktoré obsahujú len datle a ovocie prečo nie sú ok? Rôzne chemicke zloženia Ečká, umelé sladidlá a podobne neberiem vôbec do úvahy, ale tzv "zdravé" zloženie? Kedy je to v "norme"?
Ja používam tieto polotovary a bola som v tom, že je to ok:
- to chápem: ryby v konzerve a čokoládka na 70% -hlavne z Panamy alebo aj z Colombie? 🙂 - je ok.
Ale čo také: ryžové chlebíčky, kukuričné vločky, ovsené vločky, paleo tyčinky, morčacia šunka, termizovaný kozí syr a pod, kde to zloženie je z "normálnych" surovín? Alebo zákusky čo doma vyrobím a dám tam napr.len ryžovú múku, vajce, protein a pod.?
ĎAKUJEM 🙂
Dvojka - Pokúsim sa v skratke.
Ako prvé - ak by sme chceli byť perfekcionisti, tak netreba myslím žiadne poćty a každý poznáme čo je to prvopotravina, akú jedli naši predkovia (keď ulovili zver, nazbierali ovocie, bylinky, orechy, ryba, ustrica, ...) čiže všetko ostatné by mohlo byť označené "polotovar", alebo skôr už nie tou prvo potravinou.
Avšak tu za mňa stále platí, že žijeme (žiaľ) až v príliš modernej a zmenenej, degenerovanej, spoločnosti a musíme sa učiť robiť aj nejaké kompromisy. To znamená, že občas a neustále sa nedá byť dokonalý (pre väčšinu z nás) a preto sám keď mám napríkald na výber v zimnom období medzi kačacou paštétou, na ktorej nie je nálepka BIO verzus nejakým BIO banánom, volím prvú možnosť.
Vždy treba prihliadať na seba, svoje zdravie a aktuálny stav aj sezónu a snažiť sa hľadať taký kompromis, aby to bolo pre mňa to najlepšie. Byť perfekcionista je samozrejme vždy BEST, ale opakujem, nie pre každého a nie vždy sa to dá a niekedy sa z toho človek viac zblázni ako si pomôže (snáď rozumieš ako to myslím :))
Ohľadom ryžových chlebíčkov, apod. - napíšem ti môj pohľad, aby si v tom mala jasno:
a používam tieto polotovary a bola som v tom, že je to ok:
- to chápem: ryby v konzerve a čokoládka na 70% -hlavne z Panamy alebo aj z Colombie? 🙂 - je ok.
Ale čo také: ryžové chlebíčky, kukuričné vločky, ovsené vločky, paleo tyčinky, morčacia šunka, termizovaný kozí syr a pod, kde to zloženie je z "normálnych" surovín? Alebo zákusky čo doma vyrobím a dám tam napr.len ryžovú múku, vajce, protein a pod.?
ĎAKUJEM 🙂
to chápem: ryby v konzerve a čokoládka na 70% -hlavne z Panamy alebo aj z Colombie? 🙂 - je ok. - POVEDAL BY SOM, že ÁNO, OK.
Ale čo také: ryžové chlebíčky, kukuričné vločky, ovsené vločky, paleo tyčinky, morčacia šunka, termizovaný kozí syr a pod, kde to zloženie je z "normálnych" surovín? Alebo zákusky čo doma vyrobím a dám tam napr.len ryžovú múku, vajce, protein a pod.? - S tou Šunkou a kozým syrom som osobne u väčšiny OK, príapdne domácich zákuskov ako píšeš, hlavne od jari do jesene
Keď sa napr. pozrieš na výrobu ryž. chlebíčkov dostaneš sa k tzv. puferácií. Uvedom si, že ten chlebíčok ma za úlohu dve veci:
1. Byť objemný
2. Byť nízko kalorický
No a ty už vieš, že najviac energiou nabité veci sú paradoxne málo objemné. Elektrón má 1800 násobne menší objem ako protón a čo všetko dokáže. Samotný fotón nemá žiadnu hmotnosť a všetko má len v energii a hybnosti.
Naprílad vodík, čo je prvý atóm v periodickej tabuľke, má len jeden elektrón a protón, a sama vidíš, čo dokážu vodíkové motory.
Čo tým chcem povedať je to, že keď z niečoho pri výrobe chcú spraviť niečo väčšie a znížiť mu kalórie, dokáźu to len zmenou jeho energie a hybnosti (strata elektrónov a fotónov). A hádaj čo.
Keď sa tieto chlebíky zo zŕn ryže robia, deje sa to pod tlakom a pri teplote, kedy sa cytoplazma ryže zbavuje vody odparovaním. To znamená, že príde o vodu.
Teraz si polož otázku - čo je pre tvoje mitochondrie dôležité. Voda ktorú tvoria a voda, ktorá vypĺňa 98,73% celej bunky, alebo tých pár proteínov, ktoré tam plávajú? Myslíš, že ak by si tú vodu odstránila, bunka by fungovala rovnako? Odpoveď je nie.
Voda = batéria pre život.
Voda je v podstate oceán plný elektrónov. Ty chceš v tomto oceáne "plávať" a mať elektrónov čo najviac. 🙂
Ahojte,
tak pokračujem alebo dokončím ešte tému 🙂 v prvom rade sa chcem poďakovať Jarovi za super cenné blogy, podcasty, knihy a že sa nám snažíš pomáhať. Ďakujeme.
Čítam Ťa nejaké mesiace, ale stále toho viem veľmi málo 🙂 hoc denne aj viac hodín. Skúšam to v praxi. Pocitovo musím povedať, že sa cítim super. Slnko som mala aj doteraz rada, to je moja sezóna. Tam to nastaviť nie je problem. Bude pre mňa výzva táto zimná sezóna. Tak snáď môžem položiť aj zimné otázky 🙂
- začala som s chladom. Pomaly, ale ide 🙂 potom ten pocit je úplne top.
- večer nepotrebujem už až tak jesť, je to tiež v pohode.
- ráno a ez deň v kancli som však dosť hladná. Snažím sa chodiť častejšie von, ale i tak, proste moja práca je pri PC (mám uzemnovací kábel a iris). Takže tam to jedenie je u mňa "stále", nemám žial velké okná medzi jedlami. Ako fitneska, tá kalkulačka kalórií som ešte stále, ale proste musím mať o všetkom prehľad. Tak rada by som sa opýtala:
- dá sa adaptovať na chlad aj keď mám denne nejaké sacharidy: hlavne zeleniny (brokolica, zavar.uhorka, čalamada, tekvica, mrkva, uhorka, cukiny), horká čokoláda - to žiaľ zatial musím nechať 🙂 neide hned všetko a sem-tam ryža (veľa nie, max do 50g)? Viac toho nepotrebujem zo S 🙂 Keďže trénujem denne (aj silovo). A nemám "len" 2-3 jedla, ale cez deň to rozdelím viac. Tj aj 5-6 (jedlo beriem aj 1 čoko). Takže momentalne mam tak 150 g S - T - B akurát na hmotnosť 58kg. Ale už ide hore k 60kg.
- kým som držala 50-100 g tukov denne, tak váha aj podkožný tuk boli v norme. Teraz ako mám zvýšené tuky - váha aj tuky idú hore. Ako športovkyne mi to trošku vadí 🙁
Aj si hovoril v nejakom podcase, že ryžu berieš skôr ako vlákninu, než iné klasické sacharidy, takže je to ok. Stále platí?:)
Takže keď sa vrátim k pointe - tak aký je postup mať pekné vyrysované telo a aj držať zdravie? Ako so sacharidmi je to vyskúšané a funguje, len s tukmi to zatiaľ neide 🙁 viem, že svetlo je na prvom mieste, ale zatiaľ len s jedlom viem váhu a tuky zmeniť.
ps: potešil by ma článok ako vyzerá napríklad trávenie ryže? 🙂 Tj pokračovanie presne čo sa stane s pufovanou ryžou, keď to dám do úst. Čo všetko sa do toho zapojí, čo nie. Čo keď to obsahuje aj napríklad E-čká, či deutérium, čo s nimi? Alebo sukralóza, eritrit a podobné "nenaturálne" vecičky.
Ďakujem 🙂