Dopamín a jeho vply...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

[Pripnuté] Dopamín a jeho vplyv na depresiu

62 Príspevky
7 Užívatelia
23 Likes
325 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Prvá dôležitá vec, ktorú by som hneď chcel vidieť u človeka, ktorý má predpoklad na nedostatok serotoninu je vitamín D a tiež ako je na tom jeho spánok 🤔

 
Publikované : 19. septembra 2022 10:51
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky suhlasim Jaro, tazko urcit kde je deficit. 

Moč a sliny? Co to napovie, ak v krvi je velmi znizeny?

V zime UV svetlo nie je, je mozne, pri chorobach pouzivat IČ a UV lampu aj v zime? 

Existuje iny sposob ako radikalne pozdvihnut  serotonin, tak aby ho nebolo nadbytok? Lebo ani nadbytok nie je ok.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 20. septembra 2022 16:42
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Este doplnenie hodnot:

serotonin z krvi .... 20, ref.hodnota ( ref. hodnity cca 660-1100)

Kalkoprektin zapalova hodnota zo stolice 23,5 (normal je  je do 50).

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 20. septembra 2022 20:30
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice v prvom rade by som Miro, ako som písal vyššie, chcel vedieť kedy bola vzorka odobratá a pripadne ako boli iné markery/symptómy. A druha vec je ísť na retest, to je vždy fajn po coklmkolvek, čo sa človeku nezdá a pripadne rovno vezmite v moči kys. 5 hydroxyindoloctovu . Alebo priamo serotonin v moci a aj v krvi, ak niekde vezmú a spravia rozbor 🤔

 
Publikované : 21. septembra 2022 12:28
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Čiže toto ako prvé aby sa vylúčil nejaký vážny problém súvisiacim s črevom a jeho výsteľkou podľa mňa. 

  • A áno, práve využitie vhodného UV svetla aj s IČ môže byť tiež spôsob. 
 
Publikované : 21. septembra 2022 12:30
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Nový dôležitý článok k téme je na blogu.

Melanopsin je chromofór alias fotoreceptor, čo laicky znamená, že reaguje na svetlo na základe čoho vykoná nejakú činnosť. Dnes vieme, že melanopsin sa nachádza v niektorých artériach, v podkoží, ale aj v oku. Nás dnes zaujíma prioritne oko. Tu je ukrytý predovšetkým v tzv. ipRGC (fotosenzitívnych vnútrosietnicových ganglionových bunkách).

Melanopsin nám pomáha napr. s rozťahovaním a sťahovaním zorničky, aby sme dobre videli v šere, ale aj za jasného svetla, pomáha nám reagovať na modré a UV svetlo (to je jeho „viditeľná časť práce“) a tiež riadi náš cirkadiánny rytmus (teda riadi aj nevizuálnu časť sietnice).

 

Melanopsin absorbuje a reaguje na špecifické kvantá energie, vďaka čomu aj následne produkuje špecifický výstup, ktorý súvisí aj s kontrolou vápnika ako v epifýze, tak aj inde v tele. Napríklad aj vo svalstve.

 

Keďže sa melanopsín zapája pri regulácií cirkadiánneho rytmu (CR), pomáha nám aj so spánkom a to dvoma spôsobmi.

Dva hlavné mechanizmy, pri ktorých sa melanopsín používa na reguláciu spánku u cicavcov, sú:

  1. Melanopsin resetuje a udržuje Cirkadiánny mechanizmus, ktorý v tele určuje optimálny čas na spánok.
  2. Melanopsín ovláda aj Homeostatický systém, ktorý sleduje, ako dlho je telo hore a spí (na základe aktivácie melapsoni a metamelanopsinu), a následne spúšťa „spánkový tlak“, keď telo trpí nedostatkom spánku.

 

Druhý bod je pomerne dôležitý, pričom veľa ľudí o ňom ani len nevie, a spočíva v tom, že melanopsín funguje laicky ako obyčajný stmievač, ktorý si každý jeden z nás môže kúpiť za pár eur na namontovať do izby na svetlo.

Takýto stmievač jednoducho pomocou potenciometra zvyšuje alebo znižuje intenzitu, akou žiarovka svieti a teda ti umožňuje svetlo zosilnieť alebo stlmiť. Melanopsín je podobný.

 

Keď je fotón absorbovaný melanopsínom (každý fotón nesie špecifické kvantum energie), vyvolá sa v melanopsine odpoveď, vďaka čomu zmení svoj tvar a aj absorpciu, a celý fotopigment sa znecitliví.

Na rozdiel od tyčiniek a čapíkov, ale aj rhodopsinu, ktoré v sebe majú vitamín A, ktoré vyžadujú enzymatický retinoidný cyklus (cyklus vitamínu A, ktorý som ti v danom článku opísal) na obnovenie ich citlivosti na svetlo, melanopsín využíva na regeneráciu fotopigmentu absorpciu druhého fotónu zo slnečného svetla. Táto svetlom riadená reverzibilita, sa nazýva „bi-stabilita“ (alebo aj dokonca „tristabilita“).

Druhý fotón je teda to, čo umožňuje melanopsínu udržiavať trvalú reakciu na slnečné aj modré svetlo, no predovšetkým na slabo osvetlenú situáciu, aká prirodzene nastáva večer, pri západe slnka.

Melanopsín teda v podstate zachytáva modré svetlo (predovšetkým okolo 420, 460 až 480 nm), no akonáhle dané svetlo zachytí a jeho vitamín A sa degraduje, vyžaduje ďalší fotón na to, aby mohol opätovne fungovať!

To znamená, že na to, aby melanopsin fungoval a teda riadil náš spánok, cirkadiánny rytmus, ale aj únik vápnika v mozgu, vyžaduje celé spektrum svetla a nie len modré svetlo. Vyžaduje aj Červené svetlo, ktoré následne dokáže zmeniť správanie a sťahovanie/rozťahovanie našej zorničky a teda aj množstvo dopamínu v oku a mozgu a aj kontrakciu a sťahy svalstva oka a následne aj vnik vápnika, náš zrak a mnoho ďalšieho.

Dnes už máme mnoho štúdií o melanopsíne, ktoré naozaj naznačujú jeho bistabilnú funkciu, ktorá je nezávislá od enzymatického cyklu vitamínu A. Melanopsin zároveň vykazuje fotickú pamäť a tiež pomáha vo vnímaní silného aj slabého osvetlenia zúžením a rozšírením zorničky.

 

Melanopsín má absorpčné maximum pri 467 nm, pričom sa následne premieňa na svoj druhý metabolit –  tzv. metamelanopsin. Je to zapríčinené rozdielnou formou vitamínu A z 11-cys retinalu na all trans retinal, ktoré zmenia absorpčné spektrum melanopsinu. Jeho medziprodukt má absorpčné maximum pri 476 nm. Okrem toho sme však našli aj nový stav melanopsínu, ktorý obsahuje 7-cis-retinal (extramelanopsín), ktorý sa ľahko tvorí po dlhovlnnom ožiarení (žlté až červené svetlo okolo 600 nm) a fotokonvertuje na metamelanopsín ožiarením s krátkou vlnovou dĺžkou (modré svetlo). [R]

Všetky tieto bistabilné produkty melanopsínu ti len ukazujú, prečo je plnospektrálne svetlo veľmi dôležité a tiež prečo je náš CR uspôsobený tak, ako je. Tiež každému ukazuje, prečo máme v prírode vždy modrú po boku s červenou a prečo je červená farba aj IČ dôležitá a tieto dokonca máme k dispozícií neustále. Nie len cez deň. 

Tiež je to dôvod, prečo

 

som ako prvú web keď vznikol web zverejnil ZDARMA Eknihu o ochrane svojho Zraku, hoci vtedy asi nikto netušil, že táto minipríručka mala v skutočnosti pomôcť každému s tým, čo ku nám postupne prichádza a mala pomôcť ako so zrakom, spánkom, ale aj s depresiami, dopamínom, svalstvom,...

 

Expozícia svetlu s dlhou vlnovou dĺžkou (červená) zvyšuje, zatiaľ čo svetlo s krátkou vlnovou dĺžkou (modrá) znižuje amplitúdu zúženia zrenice. V ľudskej reči to znamená toľko, že pri vystavení oka červenému svetlu je naše oko lepšie schopné zúžiť zorničku a teda reagovať na veľmi osvetlené podmienky, aké sú napr. za jasného slnečného dňa. Toto je dôvod, prečo mnoho ľudí okamžite pri vybehnutí poobede von siaha po okuliaroch.

 

Tiež to však znamená, že melanopsín priamo kontroluje aj mnoźstvo a tip svetl/energia/signálu, ktorý sa dostane na sietnicu a hlbšie do mozgu a teda aj hladinu našho dopamínu.

 

Práve toto svetlo nám spolu s DHA pomáha generovať elektrický prúd a recyklovať svoj melanopsin a aj rhodopsin. Iba takto sa zmení absorpcia vitamínu A aj opsinu, aktivujeme svoj Bazanov efekt a dokážeme neskôr zvládnuť diurnálne UV svetlo, ktoré potrebujeme.

Práve preto paradoxne v ranných hodinách náš melanopsin toľko nepracuje. Melanopsin je naopak aktívny večer, po zotmení, kedy prirodzene vidí modré svetlo, ktoré tlmí svoju intenzitu, no je vždy za ním červené, ktoré ho konvertuje a melanopsin tak po celú noc „striehne“ kým príde ráno a objavia sa ďalšie krátke vlnové dĺžky.

 

 

To však nie je ani zďaleka všetko. Články o dopamíne sú na blogu už dávno a teda vieme, že dopamín je dôležitý neurotransmiter, ktorý kontroluje sťahy svalov, no tiež tvoje inštinkty a mnoho iného.

Dopamín pomáha zadnej časti sietnice v ipRGCs regulovať expresiu mRNA melanopsínu. Čo táto veta pre teba znamená? Že tvoja hladina dopamínu, ako aj stav melanopsínu v oku a teda aj cirkadiánny rytmus je priamo úmerný tomu, koľko času tráviš na slnečnom svetle a koľko pod umelým.

Presne preto ide ruka v ruke ponocovanie, sledovanie NETFLIX seriálov mladými ľuďmi večer, problémy s črevom, depresie, svalová atrofia, osteoporóza a tiež nepozornosť a nižšie vedomie. Naše vedomie a schopnosť premýšľať aj sústrediť sa je totižto tiež funkciou dopamínu a DHA v mozgu.

Dnes to však potiahnime ešte o kúsok ďalej.

 

Svetelná odozva ipRGC, kde je melanopsín a jeho schopnosť depolarizovať sa naznačujú, že môžu používať fototransdukčnú kaskádu, ktorá pri rozklade svojich metabolitov produkuje vedľajšie produkty; membránovo viazanú zložku nazývanú diacylglycerol (DAG) a inozitol-trifosfát (IP3), ktorý sa môže voľne pohybovať po cytosóle (vo vnútri bunky). IP3 tiež môže spôsobiť uvoľnenie intracelulárneho vápnika zo zásob v bunke, čo môže viesť k otvoreniu takzvaných VGCC, o ktorých si čítal naposledy.

 

Hlavnou funkciou IP3 je mobilizovať Ca2+ zo zásob (napr. z endoplazmatického alebo sarkoplazmatického retikula) a regulovať bunkovú proliferáciu (rast a množenie) a iné bunkové reakcie, ktoré vyžadujú voľný vápnik. Ako už vieš, napríklad v bunkách hladkého svalstva alebo srdca vedie zvýšenie koncentrácie cytoplazmatického vápnika ku kontrakcii svalu.

Presne preto som ti vyššie napísal, že sledovanie TV, či hlúpych NETFLIX seriálov večer na žiarivej obrazovke koreluje problémom ako SIBO, či GERD. Tento nadmerný únik vápnika totiž vyústi v nadmernú kontrakciu svalstva napr. v čreve, čím dokáže dnu zadržať priveľa kyslíka a vyhubiť tak niektoré baktérie mikrobiómu.

Gastroezofageálna refluxová choroba (GERD) je zasa dlhodobo prebiehajúci stav, kedy sa pravidelne vracajú žalúdočné kyseliny do pažeráka. Čo to môže zapríčiniť? Napríklad disfunkcia svalstva, ktoré ovláda autonómne pažerák, ktorá je zapríčinená disfunkciou melanopsínu. Nezabúdaj, že všetky tieto zvierače v tráviacom trakte sú svaly a vyžadujú prechod vápnika.

Možno teraz opäť lepšie chápeš, prečo ti umelé Svetlo a EMP zničia črevo rýchlejšie ako konzumácia sladkostí. Konzumácia sladkostí ti totiž do čreva privedie mnoho deutéria, no umelé svetlo a uEMP ťa dokonca prinútia deutérium hromadiť. Tiež to však znamená, že ak máš niektorý z týchto vážnych problémov, úprava stravy je iba jeden krok. Tým hlavným je fixnutie svojej epifýzy, melanopsinu a mozgomiešneho moku, ktoré ti umožnia zregenerovať choré časti čreva pomocou jednosmerného elektrického prúdu, ktorý objavil Becker.

Avšak IP3 a vápnik majú najväčšiu úlohu v mozgu. IP3 má totiž v zadnej časti mozgu s názvom mozoček najviac receptorov (skratka IP3R), čo naznačuje, ako dokáže disfunkcia melanopsínu alebo dopamínu ovplyvniť mozog. Receptory IP3 sú prítomné dokonca v axónoch mozočkových tzv. „Purkyňových buniek“, kde ich aktivácia vedie k uvoľneniu vápnika z vnútrobunkových zásob.

 

Mozoček (cerebellum) má kľúčový význam v riadení pohybovej činnosti, v regulácii svalového tónusu, v udržiavaní vzpriamenej polohy a v riadení správnej koordinácie pohybov. Jeho nesprávna regulácia teda súvisí aj s mnohými neurologickými problémami a podľa mnohých štúdií je spojená aj s poruchami pozornosti ako ADHD. Pri ADHD je napr. zaznamenaný menší objem mozočku, ktorý môže byť nepriamo spojený s nadmerným únikom vápnika z Endoplazmatického retikula v mozočku skrz IP3R, ktorý vyústi v nadmernú stimuláciu apoptózy a teda odumieranie niektorých častí a neurónov v mozgu. No a toto nechceme. 

 

Viac v novom článku:

https://jaroslavlachky.sk/kb-18-melanopsin-bistabilita-svetlo-a-vapnik/

 
Publikované : 24. septembra 2022 11:07
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Audio verzia TU:

https://open.spotify.com/episode/0syqPo3yDVt3ckK452F5Lj?si=1828d0095d6a40a8

 
Publikované : 24. septembra 2022 11:08
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Tvorba dopamínu je enzymatický proces, čo znamená, že chlad scvrkne vodu dnu, ktorá vyprodukuje viac protónov, ktoré sa následne ľahšie transportujú do enzýmu a umožnia mu dopamín vytvoriť.

Jaro, o aky enzym sa jedna? 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 12:39
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Teraz... dopamín teda svoj elektrón vďaka slnku "stratí" avšak nie len tak. Tento elektrón je "vykopnutý" do DHA, ktoré má normálne stočenú podobu.

Vdaka slnku t.j. Skrz modre svetlo?

Lebo umele modre svetlo dopamin degraduje...Preto sa pytam. 

Ak uz UV svetlo nie je, stimulacia dopaminu skrz svetlo je stopnuta? 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 12:48
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Tieto enzýmy sú zároveň citlivé na deutérium, pretože iba jediné deutérium v cca 3000 molekulách vody ovplyvní až 1000 atómov vodíka a spomalí ich tunelovanie. To znamená, že aj mladému človeku viac deuterujeme CNS, čo sa dnes deje bežne vďaka ich spracovanej strave, zlému spánku a technológiam, spomalíme aj tvorbu a funkciu dôležitých neurotransmiterov na čele s dopamínom. 

Všeobecne platí, že mať znížené Deutérium v tele je prospešné pre zdravie. Veľmi vhodné je tiež piť vodu ktorá je zbavená čiastočne deutéria. Ako takú vodu získať? Čítal som aj v tvojej knihe, že takú vodu dokážeme získať z ľadu resp. zo snehu. V Maďarsku sú veci ktorí sa týmto témam venujú a týmto spôsobom aj bojujú proti rakovine.
Je teda znižovanie deutéria v tele cesta ako zlepšiť svoje zdravie?
Existuje aj iný spôsob úpravy vody (vyčistenie vody), než je Reverzná Osmóza? akým spôsobom filtrujú Deutérium vo vode v Maďarsku?

aj v knihe píšeš že najlepším filtrom pre Deutérium sú v podstate zvieratká. Mám na mysli konzumáciu mäsa či tuku zo zvierat.

Čiže moja otázka je: ako podstatné je znižovať Deutérium v tele a aký je najefektívnejší spôsob jeho znižovania?

Ketóza je cesta a chlad je s s ketózou spojeny. Je toto cesta?

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 12:52
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Napríklad viac vegetariánska strava, ktorá má byť akože prospešnejšia a lepšia pre ľudí

Ona aj je, len problem je, ze sa nechape problem v kontexte. Tak ako si pekne veeeela krat vysvetloval.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:01
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Pamätaj však, že v rybách a morských plodoch je DHA vždy mnohonásobne viac, ako v akomkoľvek najkvalitnejšom mäse od suchozemského zvieraťa, ktoré je chované na tráve.

🧠Hmmm, co tak vyskusat jest hovadzi alebo iny mozog zvieratiek? DHA JE TAM AZ AZ! Toto by mohla byt dost podstatna vec. Mozog je vo velkej miere z DHA.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:12
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

Jaro, o aky enzym sa jedna? 

enzým DOPA decarboxyláza Miro 

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice
Publikoval: @jaroslavlachky

Teraz... dopamín teda svoj elektrón vďaka slnku "stratí" avšak nie len tak. Tento elektrón je "vykopnutý" do DHA, ktoré má normálne stočenú podobu.

Vdaka slnku t.j. Skrz modre svetlo?

Lebo umele modre svetlo dopamin degraduje...Preto sa pytam. 

Ak uz UV svetlo nie je, stimulacia dopaminu skrz svetlo je stopnuta? 

V podstate aj krarkovlnne modré to dokáže, ale bavíme sa predovšetkým už o fialovom až UV. Toto svetlo je schopné excitovať polovodič, respektíve uvoľniť z neho elektrón.

Modre svetlo ma efekt predovšetkým na lokálnu dehydratáciu, čím odstráni z miesta dostatok molekúl vody a enzým stráca schopnosť tunelovať protón na svoju prácu a teda odstránenie CO2 z L DOPA. 

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:32
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

Hmmm, co tak vyskusat jest hovadzi alebo iny mozog zvieratiek? DHA JE TAM AZ AZ! Toto by mohla byt dost podstatna vec. Mozog je vo velkej miere z DHA

Vynikajúci nápad. Len osobne mam skúsenosť s tým, že je to pre ľudí ešte viac "odpudive" ako zjesť ryby. Ale inak super 👍

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:35
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

enzým DOPA decarboxyláza Miro

jj, uz chapem to je medzistupen( prekurzor) Podobne je 5THP prekurzor pre seritonin, avsak DOPA je prekurzor aj pre ine stresove hormony ...Docvaklo😃

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:37
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky

Publikoval: @jaroslav-lachky

Vynikajúci nápad. Len osobne mam skúsenosť s tým, že je to pre ľudí ešte viac "odpudive" ako zjesť ryby. Ale inak super

Jj, je to tak😃💪🧠. Este som ho nejedol, ale ked ho zjem, tak sa pochvalim, co mi to dalo💪🙂🧠.

 

Hovadzi mozog so zltkom ( prazenica ) pecka vec!

V mozgu kravicky su aj ine vecicky okrem DHA, ktore nase telo vie vyuzit (BDNF)....Konzumacia mozgov, vie radikalne pomoct pri problemoch s NS cloveka.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:42
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Modre svetlo ma efekt predovšetkým na lokálnu dehydratáciu, čím odstráni z miesta dostatok molekúl vody a enzým stráca schopnosť tunelovať protón na svoju prácu a teda odstránenie CO2 z L DOPA

jj, chapem. Preto VIOLET, pretoze ma viac energie !

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 24. septembra 2022 13:44
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Citujem:

"Po mnoho rokov bola samovražda medzi mladými ľuďmi relatívne zriedkavá a jej frekvencia relatívne stabilná. Ale od roku 2007 do roku 2017 sa počet samovrážd medzi teenagermi vo veku 10 až 24 rokov náhle zvýšil o 56 percent."

Mladý ľudia, obzvlášť ženy, ktorí nemajú plne myelinované CNS ani PNS sú veľmi citlivý, plus tiež nemajú takú schopnosť generovať regeneračný jednosmerný el. prúd skrz axon.

 

https://www.washingtonpost.com/health/teen-suicides-increasing-at-alarming-pace-outstripping-all-other-age-groups/2019/10/16/e24194c6-f04a-11e9-8693-f487e46784aa_story.html

 
Publikované : 24. septembra 2022 14:07
Stránka 2 / 4
Zdieľať: