Kombinácie potravín
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Kombinácie potravín

13 Príspevky
5 Užívatelia
3 Likes
80 Videní
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Na uvod hned napisem ...kombinovat sacharidy a tuky  je nestastne kombo, ak sa clovek snazi zhodit vahu. Ale aj z pohladu zdravia, je to zla kombinacia. 

V podlednych prispevkoch si rozoberal vlakninu, tak je mozno fajn napisat aj vhodne kombinacie makronutrientov a vlakniny, nakolko nie kazdemu je toto jasne.

Napriklad: moje bezne jedlo v zime je maso,maslo alebo vajicka, cibula,cesnak. Maximalne pridam huby.  

Zeleninu tam ani nedavam, preco? netreba.

Ale ak si idem dat ryby, rad si pridam napr. avocado alebo olivovy olej, para oriesky, ci kusok brokolice alebo kapusty. 

V zime vlakninu zo zeleniny neriesim. Dolezite je pre mna maslo a SCFA z neho, tak ako to Jaro vysvetloval vo videu.

V lete idem omnoho menej masa. Idem len ryby, vajcia a obcas hydinu. Vtedy idem omnoho viac zeleniny a ovocia a skoro ziadne tuky. 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 18. novembra 2021 14:01
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

@empigo-osobny-trener-kosice môžem sa opýtať kde kupuješ a aké maslo? Alebo ty Jaro (@jaroslavlachky)?   

 
Publikované : 18. novembra 2021 14:31
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

@ivana Dávnejšie som ti to písal. Keď kupujem bežne v obchode tak preferujem Liptov maslo, no napr. teraz v zime, kedy zjem masla viac tak kupujem originál nepasterizované a to z Farmfoods. Nakupujem tam od ich vzniku, kedy som sa spoznal s predavačom v DCA a hoci teraz už som zvyknutý a nepríde mi to zvláštne, prvé ochutnania boli poznať, že je to rozdielne maslo, keď je to nepasterizované. 

Dávnejšie som aj na salaši kupoval, priamo z výroby, ktoré bolo tiež super (ak máš naozaj dobrý zdroj a prídeš tam aj vidíš ako to robia)

 
Publikované : 18. novembra 2021 21:17
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice

Myslím, že si to úplne super vystihol Miro.

 

Mám to podobne. Napríklad včera som mal na večeru asi 4 hamburgre, kde som mal iba trochu cibuľe a čalamády, no boli bez žemle a bez drezingu, čiže v podstate iba mäso, slaninu a vajíčko.

 

Naše telo získa všetko, čo potrebuje, ak mu to umožníme a butyrát je tu naozaj veľmi dôležitý. Osobne v lete veľmi málo masla zjem, no takto v zime na kilá (ako kedy).

 

 

A ešte doplním k tej prvej vete, sacharidy a tuky k sebe aj idú, a práve na toto je navrhnutá kombinácia MUFA s glukózou. Iba táto, ako je to napr. v jeseni a mnohé zvieratká to využívajú, no musia mať dobre funkčné mitochondrie, aby mohli reverznúť flow na jej membráne. O tomto budú články v budúcnosti.

 

Podobne ako sú zas navrhnuté PUFA s dostatkom omega 6 a sacharidy na rýchle pribratie a zničenie signalizácie inzulínu a naopak samostatné PUFA, s prevahou omega 6 signalizujú zimu a chlad.

 

Tuto už len malé pozastavenie, ktoré občas ľudia nechápu, občas keď milujú svoje suplementy, aj priveľa omega 3 môže byť na škodu a človek potom ľahko priberie tuk. Náš pomer omega 6 ku omega 3 je totižto veľmi úzko riadený a to aj nezávislé od stravy, iba na základe podmienok a teploty. V lete je vyšší, 6 ku 1 a viac a v zime by mal byť 4:1 Ak živočích tento pomer znižuje nasilu, dodáva priveľa Omega 3, ľahko priberie.

 
Publikované : 18. novembra 2021 21:19
Ivana and Mirek Pramuka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

Naše črevo vytvára butyrát zachytávaním a pohybom elektrónov v distálnom čreve a celý proces je prírodou navrhnutý tak, aby bol butyrát tvorený keď sa jedlo a kyslík rozkladá na elektróny, ktoré následne butyrát "uchmatne" a prevezme.  V zime všetky "prísady" nemáme a neublíži nám, ak butyrát prijímeme v strave. 

 
Publikované : 18. novembra 2021 21:28
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

Ďalšia vec, na ktorú ľudia zabúdajú, že mnohé zvieratká majú k dispozícií okrem zeleniny aj hmyz, huby, či morské živočíchy a ich panciet, ktoré sú zložené z rôznych látok a jednou z nich je chitín. Spomínal som ho dávno v článku Solárny mozoľ. 

Chitín je tiež prekurzor pre butyrát....

https://jaroslavlachky.sk/ako-spravit-z-koze-solarny-pancier-alias-tvoj-solarny-mozol/

 

 
Publikované : 18. novembra 2021 21:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

▲▲▲ Ďalší dôvod, prečo morská strava zlepší naše črevo

 
Publikované : 18. novembra 2021 21:33
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky vdaka 

 
Publikované : 19. novembra 2021 10:07
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslavlachky

priveľa omega 3 môže byť na škodu a človek potom ľahko priberie tuk.

Ako si to myslel? Ze ked niekto bude jesť az privela ryb niekde nastane zlom a viac priberie? 

 
Publikované : 19. novembra 2021 10:08
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ivana

V normálnych suchozemských podmienkach živočích totižto má k dispozícií jednak isť teplotu a tiež dostatok DHA s EPA z rýb aj suchozemských zvierat, ktoré sú vždy doplnené o omega 6. Jediný prípad, kedy živočích prijíma viac Omega 3 je keď sa v jeho okolí zvyšuje obrovsky tlak a tiež koeficient tepelnej vodivosti, čo znamená, že z jeho tela rýchlejšie uniká teplo. A hádaj, kde sú takéto podmienky.
 
 
Čo tak hlboko pod morskou hladinou, kde je veľký tlak a tiež chladná voda, ktorá až 244 krát rýchlejšie odoberá teplo ako vzduch? A čo v takýchto vodách žije? Napríklad veľa sardiniek, ktoré sú jedny z najbohatších zdrojov na Omega 3 (DHA s EPA) a majú málo Omega 6. Práve toto je potrava, ktorú jedia tunajší predátori, ako žraloky, či veľryby, ktoré v týchto podmienkach žijú a dožívajú sa veľmi veľa. Práve preto majú v tkanivách najnižší pomer Omega 6 ku omega 3, ktorý sa blíži až 1 ku 1, vďaka čomu ich nervová sústava más stimul, aby telo pribralo. Preto paradoxne živočíchovi, ktorý svoj pomer omega 6 ku omega 3 stúpne množstvo podkožného tuku, pretože ho potrebuje.
 
 
Preto sú kosatky a veľryby také veľké, majú veľmi nízky metabolizmus, hoci nezamrznú, a dožijú sa vysokého veku. Tiež sú preto sfarbené čierno bielo, pretože ako už viete z predošlých webinárov o chlade, čierna a biela farba majú odlišný efekt na citlivosť pokožky na chlad. Biela = súš, čierna = ponor
 
Publikované : 19. novembra 2021 11:50
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro.

Chcel by som sa opytat ohladom stravovacieho protokolu co sa tyka kombinácie. Mna samotne proteiny moc nezasytia. Moze to byt:

1. inzulinova reakcia (ktora je podobna ak nie vacsia ako pri sacharidoch) - s nou spojeny aj rychlejsi pocit hladu,niekedy mierna ospatost?Inzulinova reakcia by nevznikla ked si dam s proteinom tuk

2. ALebo tym ze na travenie proteinu treba viac energie -ktoru by som takto ziskal tiez z tuku?Nemyslim podkozny ale ten v jedle spolu s proteinom.

Lenze ziskanie energie z tukovo proteinoveho jedla je najskor za par hodín...hm takze to sa my nezda.Asi sa priklanam k bodu 1.

S teorie - tuky samotne (hlavne maslo) sa travia uz v ustach, v zaludku sa vlastne len oddelia od vody a pokracuju dalej. Samotne aminokys. v zaludku. Toto trva nejaky cas.  Akonahle mix. amino + tuky, travenie tukov sa spomaluje/zastavi , energia este neskor mozno 3-4 hodiny od zjedenia -Samozrejme ina vec vyhoda - dlhsia sytost.

Takze napriek tomu vidim to ako vyhodu kombinaciu oboch maktonutientov cize asi som nic nove neovjavil.

AKe jedla si pisal v stravovacom protokole -  mimo inych,prirodzne tukovo proteinove jedla su jasne- tucna ryba, spik, vnutornostu, a pod.

3. Ale co robit pri chudsom mase - mam domace hovadzie aj kuracie. Skoda to nevyuzit. -aj ked uprednostnujem morske zivocichy.Co k tomuto sl"suchozemnskemu" proteinu pridat - Omega 9 (olivovy a pod. oleje) v zime vylucujem, nerobia my dobre ohladom adaptacie, plus vzdy maju nejaku hodnotu omega 6.

Ostava sadlo, maslo, vajecny zltok, kokosovy tuk.

Ty mas rad retazce a molekuly:) - maslo a sadlo je podobny zivocisny tuk ?

Moze byt kombinacia nebravcove a bravcovy tuk - nie je to neprirodzene?Alebo maslo a maso?

4. Viem ze dolezity je redox ale vacsinu toxinov maju zivocichy v tuku....Tepelne tuk upravovat co najmenej. Tu ostava jedine domace sadlo zhanat:)

 Dakujem

Vlado

 
Publikované : 23. februára 2022 9:06
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@vladdo

Áno Vlado, myšlienkové Pochody máš viacmenej správne. Len jednu vec pripomeniem, ktorá ti pri tomto možno trochu unikla.

Ked si pozrieš body, ako rozoznať leptinovu citlivosť zistíš, ako si cca na tom.

 

Dôvod prečo to spomínam je ten, že veľké raňajky bohaté na proteín sú prioritou pre každého, kto chce svoj leptin, cirkadiálny rytmus a zdravie fixnúť. Ak si naopak nazvime to priemerne zdravý, čo u teba hej, raňajky možno nepotrebuješ, pripadne nepotrebuješ aspoj také množstvo.

 

Samozrejme, že by bolo možno fajn vidieť krivku aspoň glukózy po jedle, ak máš stále Glukomer, 10, 30, 60, 90, 120 minút po jedle možno, že ako to vyzerá, pretože máš naozaj pravdu, že jedno samozrejme vyžaduje nejaký čas na strávenie a čím je väčšie, tým viac, čo je jeden z dôvodov, že býva útlm u ľudí, ktorí nie sú úplne v pohode. Ak však človek v pohode je, a nezje niečo extra veľké cez deň, útlm tam nebude, alebo by nemal byť.

 

A tiež never v úvahu iba tie zaužívané dogmy, že keď sa naješ, čakáš kým sa to strávi, aby si mal energiu. Tvoje telo má energiu konštantne k dispozícii, čo je dôvod že žiješ.

 

Tvoje telo v podstate čerpá energiu z toho, že z CHAOSU okolo nás neustále udržuje PORIADOK. Toto sa nazýva Negatívna Entropia. A kedykoľvek chce, z tohoto neporiadku si uchmatne. Čiže aj keď tráviš potravu, tvoje telo má neustále k dispozícii všetko čo potrebuje, vrátane ATP, aj energie na fungovanie.

 

A k tej trojke a kombinácii, myslím ze riadenie sa tým, čo je v protokole uiplne stačí. Teda ako aj sam píšeš, že tu v zime olivový olej nerobí dobre. Toto je olej na leto. Čiže SFA s MUFA kľudne kombinuj, aj tak ako píšeš a ak naopak ješ PUFA, tie by som kombinovať iba s MUFA. Čiže vtedy nie nasytene tuky ako maslo, kokosový olej, apod.

Ak máš teda povedzme nejaké mäso ako kura a tak, kľudne SFA a MUFA pridaj (maslo, kokosac, olivový olej, avokádo,... už podľa potreby a chuti, ideálne lokálne).

Maslo a sadlo sú naozaj pomerne podobné, až na to že sadlo z dobrého zvieratká je omnoho "čistejšie" pretože ma menej deuteria. Čiže pre ľudí napríklad ktorí chcú byť v tomto prísny, sadlo, kokosový olej, či bravčový bôčik sú jedny z najlepších jedál.

A áno, môže bst aj takáto kombinácia, kľudne. Bravčový tuk s kuracím ak myslíš toto

 
Publikované : 23. februára 2022 10:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @vladdo

4. Viem ze dolezity je redox ale vacsinu toxinov maju zivocichy v tuku....Tepelne tuk upravovat co najmenej. Tu ostava jedine domace sadlo zhanat:)

 Dakujem

Vlado

4. A ani, správne, že najviac toxínov je v tuku. Avšak nezabúdaj na to naj.

Ak sa staráš o svoj Redox, o tvoj detox je postarané automaticky. 👍

Čiže všetko zlé čo zješ,.. jednoducho sa toho ľahko zbavíš, aj skrz pentozovy cyklus, glutation a NADPH 

 
Publikované : 23. februára 2022 10:18
Zdieľať: