Vznik choroby, rako...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vznik choroby, rakovina

98 Príspevky
7 Užívatelia
31 Likes
768 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, ďakujem za odpoveď, pôjdem si dať opätovne spraviť krvné testy a prepošlem, aby sme sa mohli na to opätovne pozrieť a mala som trend, čo je dôležité. Som rada, že získanú teóriu sa naučím vďaka tebe aplikovať do praxe😉.

Jasné, len prepošli. 

Vedomosť alebo akákoľvek dobrá myšlienka bez aplikácie je vždy odsúdená na "záhubu". Takže určite áno 😉 

 
Publikované : 17. júla 2022 10:04
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, volala som k lekárovi a nadiktoval mi takéto hodnoty hormónov  z krvných testov: testosterón:0,55, progesterón: 0,61, estradiol:81,53. Neviem jednotky ani ref.rozsah. Je to postačujúce ? Idem k nemu v pondelok, ak budeš potrebovať, prepošlem výsledkový list. ďakujem 

Najlepšie bude až odošleš. No už len z tohoto vidieť, že pomer PG/E je veľmi nízky, u teba len 7,4. Záleží tiež ešte v ktorý deň boli odbery robené samozrejme 🤔  

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/3129/

 

A jednotky sú nmol/l, nmol/l, pmol/l 

 
Publikované : 17. júla 2022 10:08
Rudo reacted
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, zasielam krvné testy hormónov a taktiež ti píšem názor môjho gynekológa a to:nechápem prečo si dávate merať hladiny hormónov, keď žena má menštruaciu tak ma hormóny v poriadku a keď nie, tak potom to treba riešiť, ale to je už väčšinou v prechode. Taktiež endokrinolog sa má stále pýta načo to ženám meriam, nerozumie. A keďže ja som otehotnela ako 39 ročná tak mi povedal, že som úplne zdravá z hľadiska hormónov, lebo v dnešnej dobe sa to nedarí ani mladším. Takže akúkoľvek diskusiu o hladine hormónov so mnou takto uzavrel. Skvelé nie????a ešte,  aby som nezabudla, nemám veľa googliť😀

 
Publikované : 20. júla 2022 15:49
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@andrea jedine, s čím sa dá súhlasiť je možno to Googlenie 😃

...No to je presne niečo podobné, o čom som Vám rozprával včera pri jazere. To, čo je okolo nás dnes, je radikálne odlišné ako to čo bolo kedysi a ľudia chcú čoraz viac dostávať odpovede ako kedykoľvek predtým.

Mnohí lekári to nemyslia v zlom, niekedy nevedia, niekedy nemajú čas, no ľudia sú nútení čoraz viac preberať zodpovednosť sami za seba, pretože "lekára, ktorého si všetci nosíme v Našej hlave nenahradí koniec koncov nič.

 

To, čo si pri takejto nevhodnej odpovedí pacientovi daný človek niekedy neuvedomuje je to, že naše Hormóny, či krvne testy sú v podstate ako Abeceda.

 

Ak na nás bude nejaký cudzinec rozprávať, cudzím jazykom a niečo sa snažiť povedať, nebudeme vedieť čo chce. Ak sa však naučíme abecedu a po rozumieme jeho slovám a getam, zrazu sa môžeme zhovárať.

 

Niečo podobné je s našimi hormónmi. "písmena" ktoré vidíme sú vyobrazením "jazyka", ktorý je medzi nami a našim prostredím (POLOM).

 

Najlepšie čo môžeš spraviť je ukázať sama sebe, a možno aj lekárovi, že naopak, na niečo ti to je, pretože to chceš zmeniť a mat hlavne pod kontrolou. Tvoje zdravie ako aj fungovanie mame totižto vo vlastných rukách 

 
Publikované : 22. júla 2022 12:17
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Pre tých, ktorí vedia trochu po anglicky, tu je skvelý podcast s Dr. Dominic D'Agostino.

Odznejú v ňom myšlienky, nie len o mitochondriách ako o celku ale aj o ketogennej strave, rakovine a Warburgovom metabolizme.

 

https://open.spotify.com/episode/7zxyvflYtfvzbOzAbq4CDq

 

 
Publikované : 17. augusta 2022 12:59
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, dala som si urobiť na základe tvojho odporúčania opätovne krvné testy a zasielam ti ich v prílohe.Zaujimal by ma tvoj názor, keďže mám diagnostikovanú anémiu na zelezo, hemoglobín, feritin. Čo ma potešilo je nízky IL6, ale nepotešilo má HsCrp. Myslíš, že môže byť takéto vysoké, preto lebo som bola po chorobe???A taktiež som očakávala vyššie DHEA, keďže koreluje s IL6, a ten je nízky. Taktiež podľa tvojho odporúčania som si dala urobiť rozbor mastných kyselín, ale ešte nemám výsledky. A taktiež ťa poprosím názor na GGT. Ďakujem.


 

 
Publikované : 25. augusta 2022 21:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@andrea v tvojej krvi je detské menej hemoglobínu, čo vieš, vyššie sme o tom písali, na základe čoho si aj diagnostikovana. Hemoglobín obsahuje železo, vďaka čomu prepravuje kyslík skrz krv. Železo je spojene s cirkadiánnou funkciou červených krviniek. To znamená, že je spojené aj s melanopsínom.

 

Železo je nevyhnutné pre červené krvinky, kde je obsiahnutá VÄČŠINA železa v ľudskom tele.

 

Takže, keď teraz vieme, kde by mala byť väčšina železa v tele, vedie nás to k hlbšiemu pochopeniu toho, čo riadi syntézu hemu a ŽELEZO. Odpoveďou je cirkadiánna biológia mitochondrií.

 

Slnečné svetlo stimuluje tvorbu červených krviniek a poháňa tok železa v tele, takže ak má človek menej hemoglobínu, je to zrejme problém melanopsínu. PREČO

 

Syntéza hemu začína svoj prvý krok v mitochondriách. Ak máme akékoľvek ochorenie cirkadiánneho nesúladu spojené s dysfunkciou melanopsínu podľa definície máme aj poruchu mitofágie a teda horší cyklus železa v tele. 

 

Ľudia často zabúdajú, že k syntéze hemu dochádza čiastočne v mitochondriách a čiastočne v cytoplazme. Presne tak je aj v nás vybudovaný krebsov cyklus a cyklus močovina, ktoré Navzájom tvoria krebsov bicyklus.

Proces začína v mitochondriách, pretože jeden z prekurzorov sa nachádza iba tam. Pretože táto reakcia je čiastočne regulovaná koncentráciou hému, posledný krok (ktorý produkuje hém) je tiež mitochondriálny.

 

Prečo to pisem? Iba preto pretože sú 2 dôvody (podľa mňa), prečo môže byť stále hemoglobín nižší a teda aj DHEA. 

Buď je problém v mitochondrii, pričom je veľmi zničený melanopsin a veľa voľného retinalu (vitamínu A) v tele a mitochondrie sú dehydratovane (v tom prípade čakám vyšší pomer močovina:krea) a tiež nižšie dhea, alebo je telo už Viyc adaptovane na chlad, respektíve trochu obchádzaš tento defekt (to záleží aj na tvojich pocitoch, atď.,), pretože nezabúdaj, že melanopsin je u ľudí vnposkoznom tuku napojený na leptin a je ovládaná ako svetlom, tak aj skrz receptory na teplotu, čiže chladom. 

Chlad a vyšší magnetizmus teda môžu kompenzovať nižší hemoglobín, podobne ako to býva vo vyšších nadmorsksch výškach. Záleží od času a tiež ďalších parametrov. 

Práve preto tvoje DHEA možno nemusí byť vysoké (v rámci ref.rozsahu labaku), no pre tvoje telo je dostatočne. 

Iln6 naozaj koreluje dhea no tiež vitamínu D a zápalu a tvoj HsCRP je zrejmé len trochu vyšší kvôli chorobe ako píšeš. GGT je v poriadku a tiež Ferritín nie je príliš vysoký, ako by sa dalo čakať a ak máš konzumáciu živočíšnej stravy s dostatkom vitamínu D, DHA, B 12, atď. zmáknutú spolu s úpravou prostredia a životného štýlu, možno sa len tvoje telo "adaptuje" na život, aký máš a to, čo je priemerne a "normálne" pre jedného už pre teba len neplatí. Obzvlášť keď máš dlhodobí takýto deficit hemoglobínu v krvi no nepociťuješ nejaké problémy Andrea. 

A DHEA bolo aké ak môžem vedieť? Tu ho nevidím 🤔

 

 
Publikované : 26. augusta 2022 12:43
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

To je tiež dôvod, prečo majú ľudia s problémami so železom často aj problémy s B12 a folátom. U teba myslím to nemusí byť prípad. No potrebuješ ich jesť dostatok a hlavne B12. 

 

UV svetlo je vo viditeľnom spektre fialové, takže každý, kto je anemický, má nedostatok tohoto UV svetla. To je axioma. Otázne však je, či ho ma nedostatok z externého zdroja (slnko) - čo môže byť zlé alebo nie úplne, ak je v hre chlad a keto strava (viď posledný webinar a otázka od Jana k vode) alebo to môže byť preto, pretože z človeka a buniek uniká veľa endogenneho UV svetla.

 

Alebo dokonca tretí prípad, ten najhorší, že človek stráca z tela veľa UV svetla a ešte je aj malo na slnku a nevyužíva chlad.

To je tiež dôvod, prečo sú absorpčné spektrá B12 a folátu také, aké sú. B12 je vytvorená vďaka UV svetlu a naopak folat je UV degradovany. Je to kvantovy efekt.

 

Tiež vieme napr. z práce Fritza Poppa,že každá bunka uvoľňuje UV svetlo. Toto je fakt, ktorý je známy už 100 rokov. Len pozri do mojej knižnice na knihu Light in Shappijg Life. Je to v nej všetko zdokumentovane.

 

Ľudia so zlým redoxným účinkom vždy vyžarujú teda viac UV žiarenia z tela a buniek, ako absorbujú a zvyčajne majú problémy s metabolizmom železa, ktoré sa prejavujú v krvi. Tiež majú preto zvyčajne aj nedostatok B12, čo ako vravím, tvoj problém nie je. A teda sa môže jednať o metylačny epigenericky problém, no musíš preto robiť niektoré veci inak ako niekto s vyšším hemoglobínom

 

 

 
Publikované : 26. augusta 2022 12:54
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27217104/

 
Publikované : 26. augusta 2022 12:54
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, prepáč zabudla som napísať DHEA: 1,93, ref.rozsah: 1,67-7,29. Píšeš dva dôvody prečo môže byť hemoglobín a DHEA nižšie a to: 1, Ak je problém v mitochondrii, pričom je zniceny melanopsin,.......čo si myslím, že nie je môj prípad, pretože moja hydratácia bola dobrá ( nebol vyšší pomer močoviny:krea) ale síce  DHEA je nižšie, tak neviem 

2, adaptovana na chlad zatiaľ nie som.

Nemôže byť tento stav dôsledok toho, že podľa mňa mám Gilbertov syndróm? (Dcére diagnostikovaný, a ja v posledných krvných testoch zvýšený bilirubin) môže s tým súvisieť aj DHEA? Alebo moje nízke DHEA môže súvisieť aj nejako s črevom? Taktiež si neviem v poslednej dobe vysvetlíť problémy s pokožkou(zápaly, vyrážky až ekzémy), pričom dodržiavam protokol o optimálnej strave, veľa slnka cez deň, absolvujem východ a západ slnka, grounding, nosím okuliare blokujúce modré svetlo. Taktiež neviem ako iba z tých výsledkov zhodnotiť moju imunitu, či stav diagnostikovaný pred dvoma rokmi je nezmenený alebo či týmito postupnými zmenami v živote sa taktiež zmenilo niečo na imunite. Ďakujem za rady 

 
Publikované : 26. augusta 2022 23:02
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, mala by som ešte jednu otázku ohľadne hemoglobínu a to: keďže si telo úzko reguluje hladinu hemoglobínu v krvi, a v prípade keď sme málo okysličeny, vystavujeme sa chladu alebo máme nedostatok železa, tak telo zvýši tvorbu červených krviniek a taktiež sa zvýši hodnota hemoglobínu v krvi, tak tým pádom prestávame byť anemicky? Keďže anémia sa stanovuje na základe hladiny hemoglobínu v krvi a telo v uvedených prípadoch zvýši jeho hladinu. Toto mi nie je až tak celkom jasne, ďakujem za objasnenie

 
Publikované : 28. augusta 2022 21:53
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, ešte má napadá k tomu prvému dôvodu nízkeho hemoglobínu a to, že ak by som mala zničený melanopsin, bola by som dehydrovaná, čiže vyšší pomer moč: krea, čo nemám, s vitamínom A by mi klesol aj vitamín D, (vitamín D mám v norme, a čo sa týka železa, nezvýšilo by telo jeho hladinu ako dočasnú ochranu pred umelým svetlom, žiarením? Dedukujem správne? Alebo je tu ešte niečo načo som  nemyslela?  Ale stále premýšľam nad dôvodom nízkej hladiny DHEA. Ďakujem za odpoveď 

 
Publikované : 29. augusta 2022 13:43
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @andrea

Nemôže byť tento stav dôsledok toho, že podľa mňa mám Gilbertov syndróm? (Dcére diagnostikovaný, a ja v posledných krvných testoch zvýšený bilirubin) môže s tým súvisieť aj DHEA?

Áno Andrea, určite áno. Bolo to spomenuté predtým ak si dobre pamätám. Gilbertov syndróm sa často prenáša práve skrz matku, čiže je vysoká šanca, že ho mať môžeš a ak áno, bilirubín ako vedľajší produkt rozkladu červených krviniek nie je dostatoČne rýchlo odbúravaný, čo logicky ovplyvní aj samotnú recykláciu črevených krviniek. To čo niekomu trvá pár dní zrecyklovať „X“ krviniek, tebe môže trvať dlhšie a teda ich v krvi nemáš dostatočné množstvo.

 
Publikované : 30. augusta 2022 14:26
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@andrea

Otázka skôr je táto a odvíja sa od faktu, ktorým je, že máš v krvi menej hemoglobínu a teda prepravíš krvou cezeň menej kyslíka. To znamená, že tvoj prirodzený stav je menšia donáška kyslíka do tkanív. Neznamená to, že to musí mať obrovské dôsledky, no nejaké to na teba má a v tomto si odlišná od možno rovnako stavanej ženy, sestry alebo kamarátky, ktorá má hemoglobínu v krvi viac.

 

 

No a teraz kľúčová vec, ktorú si musíš sama pre seba uvedomiť. Tvoje telo je neustále v istom malom deficite kyslíka.

 

Odporúčam opätovne pozrieť články Hormóny #7 a #8 aspoň, pretože je v nich kľúčová myšlienka.

https://jaroslavlachky.sk/hormony-7-strata-elektronov-kortizol-a-vycerpanie-nadobliciek/

Kedykoľvek je telo nútené tvoriť kortizol (to nemusí byť len v zlom), tak prichádza o nejaké množstvo kyslíka. To znamená, že zvýšený kortizol = menej kyslíka = menšia kapacita pre tvorbu steroidnyćh hormónov.

Keď mitochondria totižto vytvorí pregnenolón, ten sa následne presunie do Cytoplazmy bunky, ktorá je plná hustej vody, a tam doslova „OSKENUJE“ priestor a vyhodnotí, či je bunka viac oxidovaná (má málo elektrónov = vysoký zápal = vysoké CRP) alebo je naopak chemicky redukovaná (má dostatok elektrónov =nízky zápal = nízke CRP).

 

Akonáhle pregnenolón vnútro bunky prezrie, vyberie sa jednou z dvoch ciest, a to v závislosti od Redoxu bunky. Ak je Redox nízky (bunka je zoxidovaná = má elektrónov málo), pregnenolón sa presunie na kortizol, aby nám pomohol prežiť. Ak je však Redox slušný (bunka má dostatok elektrónov), pregnenolón sa presunie na progestačný hormón nazývaný progesterón.

Naša Biológia totižto vie, že množiť sa môžeme iba vtedy, ak máme adekvátne podmienky a teda dostatok elektrónov.

 

 

 

Pregnenolón

Chemická formula: C21H32O2

 

Kortizol

Chemická formula: C21H30O5

 

Progesterón

Chemická formula: C21H30O2

 

Všimni si teda v obrázku, aj v chemickom označení hormónov, že sú prakticka rovnaké. Pregnenolón (prekurzor) a aj ďalšie dva hormóny, z neho vytvorené, majú 21 atómov uhlíka (vyššie to vidíš v chemickej formulke ako C21). Rovnako vzniknutý kortizol, tak aj progesterón, odovzdajú dva vodíky a zostane im ich iba 30.

 

No rozdiel je v tom, že progesterón na seba neviaže kyslík (v chemickej formuluje vidíš O2), zatiaľ čo kortizol kyslík vezme. Kortizol v bunke k sebe vezme 3 atómy kyslíka (vo formule vidíš O5).

Čo to pre teba teda znamená? Že kedykoľvek tvoje bunky prichádzajú o elektróny, prichádzajú aj o kyslík. Dôvod prečo to tak je, sú mitochondrie.

 

Ak bunka nemá dostatok elektrónov, mitochondria nedokáže vyvinúť dostatočne vysoké magnetické pole a paramagnetický kyslík priťahovať. Takto sa mitochondria stane hypoxickou a v bunke klesne napätie kyslíka, vďaka čomu ho tam ostane viac zoxidovaného. To znamená, že kyslík dnu bude tvoriť viac voľných radikálov a tiež viac kortizolu.

 

 

Ty už máš malý deficit kyslíka zrejme z nedostatku hemoglobínu, čo znamená, že pre teba je „norma“ iná. Nehovorím tým teda, že máš extrémne malé množstvo DHEA (zrejme aj menej progesterónu), no jednoducho ho nemáš priveľa. Či by si mala nejako začať DHEA suplementovať a navýšiť môže byť skôr otázkou toho, či chceš skúsiť experiment alebo nie a či si ochotná ho svedomito vyhodnocovať, no možno skôr potrebuješ pripustiť, že pre teba je toto „nový štandard“.

 

Čiže miesto toho, aby si teraz šla umelo navýšiť hladinu niečoho, čo tvoje telo zrejme nedokáže samo navýšiť, skôr spravíš všetko preto, aby si vykompenzovala potecinálne negatíva, aké by z dlhotrvajúceho deficitu hemoglobínu mohli byť.

 

To znamená napr. navýšiť hladinu CO2 v krvi. Ako to dokážeš? Napr. zvýšením oxidácie tuku miesto glukózy skrz druhý komplex. Preto má človek na ketogénnej strava iný respiračný kvocient RER, pretože tvorí veľa CO2, no menej ho vydychuje. Viac CO2 stimuluje lepšie dýchanie, pretože jednak schladzuje povrch a vnútro artérií, ktoré sa lepšie hydratujú a zlepšia pohyb krvi, no tiež zvýši okysličenie (uvoľnenie kyslíku z hemoglobínu).

Čo ďalšie zvyšuje okysličenie tela? Chlad. Chlad priamo zvýši magnetizmus tvojich mitochondrii a teda aj ich „ťahanie“ kyslíka.

 
Publikované : 30. augusta 2022 14:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

...myslím, že tento základ chápeš, akurát to chce čas, aby sa veci zlepšili (ak ich zlepšovať treba).

Otázka teda skôr je, ako sa cítiš sama posledné roky, aké (ne)máš problémy, ako si na tom s fyzickou a mentálnou aktivitou (vládzeš, nevládzeš), ako často bývaš chorá povedzme v porovnaní s destvom, koľko percent máš podkožného tuku cca, o koľko sa ti tuk zmenil v porovnaní s detstvom, ako si na tom s trávením, so spánkom,atď.,?

 

 

Toto sú skôr otázky samé na seba alebo možno založ novú tému ešte raz TU a popíš nejakú svoju celkovú históriu, minulosť, pubertu, vývoj, atď., zmeny, skúsenosti, aby bolo v rámci časovej osi vidieť, či je dôvod obávať sa takýchto genetických „vad“ alebo nie.

 

DHEA určite súvisí aj s imunitou, to už viete, pretože mu priamo koreluje. Podobne aj vitamínu D, IL-6 a HsCRP. Ako však vidíš, HsCRP nebolo extrémne zvýšené, iba trochu (mohlo byť kvôli chorobe ako popisuješ predtým) a pri IL-6 neudávajú presné číslo iba znak menej.

To znamená, že ak máš vážne problémy s črevom, tvoje DHEA by stálo za skúšku zvýšiť a odsledovať. Tiež však veľim záleží na momentálnom prostredí a práci, aby to nebolo kontraproduktívne.

Plus ako píšeš, ak sa ti teraz robia ekzémy (usudzujem, že predtým neboli z toho ako píšeš), nemusí ísť nutne o problém, ale skôr naopak. Ono toto si hlavne ženy mnohokrát neštastne vysvetľujú iba zle, že akonáhle vidia na svojom zovňajšku niečo horšie, hneď to berú ako zlý znak.

No nezabúdaj, že naše telo má 2 najrozsiahlejšie povrchy, vďaka ktorým prichádza do kontaktu s prostredím (čerpáme z neho elektróny), no tiež cez ne aj energiu strácame a rovnako aj nejaké látky. Sú to črevo a pokožka.

 

To znamená, že cez tieto časti sa vieme zbavovať toxických látok, ktoré mohli byť v tele dlho naakumulvané, napr. vo viscelárnom tkanive, v podkoží, atď., a zrazu, ak telo zvýši svoju detoxikačnú kapacitu, alebo človek upraví životný štýl k lepšiemu, schudne, atď., často práve cez pokožku a aj črevo (stolica) odchádzajú mnohé látky von, ktoré logicky zhoršia daný povrch. Nemusí to však nutne znamenať, že sa jedná o zlý znak.

 

Ak to trvá dlho, vtedy sa jedná zvyčajne o 1 z dvoch vecí a to buď človek naozaj má aj iný problém, ktorý zatiaľ nerieši, alebo jednoducho jeho telo síce odstraňuje z tela toxíny, no zároveň ich do tela neustále vracia (napr. skrz stravu, oblečenie, zlý spánok,...) a aj na tento druhý bod je fajn práve GGT, ktoré máš ty nízke, čo mi naznačuje, že pečeň nemusí byť preťažená ale práve naopak. Čas ukáže viac

 
Publikované : 30. augusta 2022 14:41
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @andrea

Taktiež neviem ako iba z tých výsledkov zhodnotiť moju imunitu, či stav diagnostikovaný pred dvoma rokmi je nezmenený alebo či týmito postupnými zmenami v živote sa taktiež zmenilo niečo na imunite. Ďakujem za rady 

Čo sa imunity týka, iba z týchto ťažko. Vždy nás zaujíma predovšetkým trend (teda čím viac údajov a cím viac o sebe vieš, tým lepšie), no hlavne to treba zaradiť do kontextu. Čiže sama si odpovedať ako bývaš chorá, ako sa cítiš, či sa rýchlo a často nakazíš chrípkou, ...potravinové intolerancie,...

Pri problémoch s imunitou sa berú špecifické veci ako IgA, IgG, IgE, IgM, tiež kompletné leukocyty a protilátky, aj u štitnej žľazy (tie by možno stálo za úvahu vidieť aj s TSH a FT3), no prioritný je momentálne podľa mňa tvoj subjektívny pocit.  🤔 

 
Publikované : 30. augusta 2022 14:45
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, mala by som ešte jednu otázku ohľadne hemoglobínu a to: keďže si telo úzko reguluje hladinu hemoglobínu v krvi, a v prípade keď sme málo okysličeny, vystavujeme sa chladu alebo máme nedostatok železa, tak telo zvýši tvorbu červených krviniek a taktiež sa zvýši hodnota hemoglobínu v krvi, tak tým pádom prestávame byť anemicky? Keďže anémia sa stanovuje na základe hladiny hemoglobínu v krvi a telo v uvedených prípadoch zvýši jeho hladinu. Toto mi nie je až tak celkom jasne, ďakujem za objasnenie

Pokúsim sa Andrea takto.

Základným vyšetrením potrebným na diagnózu anémie je krvný obraz (KO), ktorý dopĺňame o počet retikulocytov (Rt) a diferenciál leukocytov (DifKO). 

 

Ďalšie vyšetrenia potrebné na stanovenie diagnózy sú sérové železo (FeS), väzbová kapacita pre železo (CVK), saturácia železa (SatFe) a bilirubín. Zo špeciálnych vyšetrení je možné vyšetriť hladinu feritínutransferínu alebo solubilného transferínového receptoruhaptoglobínuhladinu vitamínu B12 a folátov, prípadne možno využiť priamy Coombsov test

 

 

Hranica anémie je určená hladinou hemoglobínu.

 

Väčšiu výpovednú hodnotu má preto súčasné vyšetrenie celkovej väzbovej kapacity pre železo (CVK alebo TIBC). Celková väzbová kapacita je biochemické vyšetrenie séra, ktoré meria celkové množstvo železa schopné naviazať sa na bielkoviny plazmy. Hodnota je priamo úmerná hladine transferínu v plazme. Pri nedostatku železa v organizme vzniká stav akéhosi hladu po železe, zvyšuje sa hladina transferínu a stúpa celková väzbová kapacita pre železo. 

 

Z hodnoty koncentrácie sérového železa a celkovej väzbovej kapacity pre železo vypočítavame percento saturácie plazmy železom. Hodnota je ekvivalentná nasýteniu plazmatického transferínu a pri nedostatku železa v organizme percento saturácie klesá

 

ľudia s Anémiou by mali zvážiť zvýšenie príjmu B vitamínov

 

- Telo zvýši množstvo erytrocytov z 2 dôvodov. Bud keď ma malo kyslíka alebo málo železa

 

Pre teba je však najdôležitejšie toto: Celkový počet Červených krviniek je pekný markér anémie aj hypoxie

 

To znamená, že telo zvyšuje recykláciu a tvorbu RBC ako z dôvodu anémie (čo nie je tvoj prípad), ale aj z dôvodu menej kyslíka (to je zrejme tvoj prípad).

No a keďže (ak máš Gilberta), tvoja recyklácia RBC nebude nikdy dostatočná a teda budeš mať hemoglpbínu zrejme vždy menej v krvi. Čiže diagnostika anémie na základe počtu hemoglobínu nemusí byť úplne na mieste, keďže sa používa rovnaký markér

 

 

 
Publikované : 30. augusta 2022 14:49
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, ešte má napadá k tomu prvému dôvodu nízkeho hemoglobínu a to, že ak by som mala zničený melanopsin, bola by som dehydrovaná, čiže vyšší pomer moč: krea, čo nemám, s vitamínom A by mi klesol aj vitamín D, (vitamín D mám v norme, a čo sa týka železa, nezvýšilo by telo jeho hladinu ako dočasnú ochranu pred umelým svetlom, žiarením? Dedukujem správne? Alebo je tu ešte niečo načo som  nemyslela?  Ale stále premýšľam nad dôvodom nízkej hladiny DHEA. Ďakujem za odpoveď 

Dedukcia je veľmi dobrá a poteším ťa, najvbližšie cca 4 články budú práve aj k tomuto a aj k melanopsinu. Určite sa tomuto budem tiež aj v najbližších webinároch venovať. 

Nadmerná stimulácia melanopsinu tiež vedie k priamej stimulácií a uveľneniu vápnika v istých tkanivách, čo môže zapríčiniť napr. zhoršenie stavu epifýzy a vyššiu kalcifikáciu (a teda ti zvyšuje potrebu po spánku). 

A áno, vitamín A ide ruka v ruke s vitamínom D, čiže prípadne môžeš nabudúce v Unilabs pozrieť vitamín A (stojí 15 eur myslím), či náhodou nebude znížený, no nepredpokladám to. 

 

 
Publikované : 30. augusta 2022 14:52
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Malé doplnkové Čítanie k téme:  

https://jaroslavlachky.sk/forum/pytaj-sa-diskusia-poradna/nick-lane-reverzny-krebsov-cyklus-a-rakovina/#post-6876

 
Publikované : 29. septembra 2022 18:43
Stránka 3 / 5
Zdieľať: