Vznik choroby, rako...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vznik choroby, rakovina

98 Príspevky
7 Užívatelia
31 Likes
768 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 

@andrea jj, nie je to nezvyčajný prípad, znížené IgG. V podstate som to zhrnul aj v lekcii 2/2 masterclassu, a ty spadas do druhej kategórie imunitných nezrovnalosti a to deficit elektrónov v rámci krvi, tymusu a zrejme čreva a tvoje lymfocyty sa nedokázali adekvátne diferenciovat. Toto sú protilátky, ktoré zabezpečujú dlhodobú imunizáciu, no nemyslím, že to priamo niečo negatívne naznačuje. Jednak, sú to NK bunky, ktoré sa zapájaju pri tvojich obavách prioritne ako prvé a druha vec je, ak sú v krvi znížené trochu v prípade kedy žiadna vírusová infekcia v tele neprebieha, nemusí ísť nutné o vieco zle a veľký deficit, či dôvod na obavy. Skôr by ma zaujímalo, či si v detstve bola normálne dojčená (ak nie, vtedy to môže byť o trošku iné) 🤔

Čo by som ti skôr poradil do budúcna, hodilo by sa to poznať v tvojom prípade je, rozbor mastných kyselín v krvi. Minimálne aspoň percentuálny pomer omega 3, aj omega 3 ku 6 (môže to bst dobry prediktor a u teba je vyššia šanca že bude pomer vyšší) a pripadne aj pomer ďalších mastných kyselín (napr. Unilabs) 

 

Celkové množstvo DHA, EPA, DPA, AA (kys. Arachidonová),
- Kys. Palmitolejová + Palmitová
- Koeficient omega 3
- Koeficient omega 6
- Pomer kyselina arachidonová/EPA
- Pomer Omega-6 ku Omega-3, Omega-3 celkové, EPA, DPA,
- Pomer nasýtené ku nenasýtené M.K.

 

Pripadne do budúcna, ak by si nejaké genetické testy robila, mňa by zaujímala variácia ApoE génu. Podľa toho by si lepšie vedela ci musíš prijímať ešte viac DHA ako možno priemerný človek 🤔

 
Publikované : 12. júla 2022 6:47
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, ďakujem za odpoveď, dám si urobiť rozbor mastných kyselín a prepošlem, ak môžem, výsledky.

Ale predstav si, že u nás v Prešove ti Unilabs urobí rozbor, ale musíš doniesť odobranu  krv, čo bude asi problém. Skúsim iné laboratória. 

 
Publikované : 12. júla 2022 12:32
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, po vypočutí lekcie 2/2 v masterclasse sa ťa chcem opýtať, či by sme sa mohli ešte raz pozrieť podrobnejšie na moje krvné testy  vzhľadom na ten môj imunodeficit. Ak áno, čo budem veľmi rada, tak to rozoberieme v tejto téme na fóre alebo v masterclasse ? Možno by to bolo dobré aplikovanie teórie do praxe aj pre ostatných členov. Ďakujem 

 
Publikované : 12. júla 2022 22:38
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, ďakujem za odpoveď, dám si urobiť rozbor mastných kyselín a prepošlem, ak môžem, výsledky.

Ale predstav si, že u nás v Prešove ti Unilabs urobí rozbor, ale musíš doniesť odobranu  krv, čo bude asi problém. Skúsim iné laboratória. 

Je to možné, nie všade majú aj odberné miesta. Napr. aj u nás v Synlab tiež neberú krv, no ak ide človek napr. lekárovi, ak ho má nablízku a sestrička mu vezme, rozbor zo vzorky spravia aj samoplatcovi

 
Publikované : 13. júla 2022 19:30
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 

@andrea ohľadom rozobratia, pýtaj sa, čo ťa zaujíma viac. Ak budem môcť rád nasmerujem/poradím. 

Keďže sa MasterClass skončil, píš sem alebo založ novú vetvu 👍 

 
Publikované : 13. júla 2022 19:37
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, mám diagnostikovanú anémiu, ale ak sa pozriem na svoje krvné testy a riadim sa tým čo si povedal v lekcií 2/2, tak železo : 13 umol/l, ref.hodnota: 11,6-31.3 umol//,  mám v norme, čiže telo nepotrebuje zvýšiť tvorbu červených krviniek a ani nezvýšilo, hodnota je : 4,65, ref.hodnota 4,4-5,9, nezvýšil sa ani feritin : 32,02 ug/l, ref.rozsah: 21,81 - 274,66 ug/l), ale mám nízky hemoglobín ( 128 g/l, ref. rozsah:130-180 g/l), a takýto prípad som nepostrehla aby si spomínal v masterclasse, lebo, ak by som mala naozaj anémiu, tak by som mala nedostatok železa, telo by začalo tvoriť viac červených krviniek a zvýšil by sa aj hemoglobín, pochopila som správne??? A druhá spomínaná možnosť, t.j nadbytok železa nemám, ale s tým súvisiace je pre mňa, že mám mierne zvýšený bilirubín celkový : 21,9 umol/l, ref. rozsah: 3,4- 20,5 umol/l, bilirubin konjugov. 9,2 umol/l, ref. rozsah: < 8,6 umol/l) čo si myslím, že nie je dôvod prechod na keto stravu a taktiež GGT je nižšie, (0,18 ukat/l, ref.rozsah :0,20-1,07 ukat/l). Dostávam sa k pointe, že si myslím, keďže dcére bol diagnostikovaný nedávno gilbertov syndróm, čo je dedičny, tak rozmýšľam, či to ochorenie nemám aj ja a dcéra to zdedila po mne. Môže to prípadne súvisieť aj s tym imunodeficitom ????lebo dcére to diagnostikovali taktiež, alebo je to len zhoda okolností????Môže s tým súvisieť aj to, že som vlastne celý život anemicka??? ( čo vlastne už neviem či som, vzhľadom na hladinu železa) Prosím tvoj názor na moju teóriu. Ak by si potreboval ďalšie krvné testy, urobím. Poznámka na záver, lekár sa mojim zvýšeným bilirubínom nezaoberal. Ďakujem za tvoj názor a dúfam, že to bude na úžitok všetkým členom.  

 
Publikované : 13. júla 2022 22:09
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, taktiež sa ťa musím ešte opýtať k tej imunite, lebo mi to nie je úplne jasné a to že, ak by si mal k dispozícii len moje krvné testy podľa tvojich odporúčaní, (mám urobené) podľa čoho by si usúdil, že mám problém s imunitou, resp. podľa čoho mám v budúcnosti usúdiť aj ja, či sa to zlepšilo, keďže si budem robiť krvné testy podľa tvojich odporúčaní raz za polrok, aby som mala trend a tie špecifické u alergologa si robiť nebudem. Uvádzam v krátkosti výsledky: redox dobrý, hydratácia dobrá, TAG nízke, vitamín D v norme (108,8), albumin v norme, leukocyty v norme, MCV nižšie, ale v norme ( 83,2, ref. rozsah rozsah: 80-100, hematokrit : 0,384, ref.rozsah : 0,4- 9,52, crp nízke, železo, hemoglobín, feritin.. viď výsledky v predošlej správe.  Taktiež sa spýtam,  keďže si pôjdem robiť rozbor mastných kyselín, dám si urobiť aj IL6 , ???,alebo to nie je potrebné,  keďže crp je nízke ? Ďakujem 

 
Publikované : 13. júla 2022 22:52
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Jarko,je pravdepodobné,ze ked sa ludia vyliecia z rakoviny na surovej vegánskej strave,ze bývajú v oblasti rovníka?

 

 
Publikované : 14. júla 2022 8:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@milka samozrejme Milka, je celkovo známe, že v baštu okolo rovníka je menší výskyt chorôb, auto imunitný ch ťažkosti (viď štúdie na začiatku) a tiež rakoviny.

Véd sa to ja vika obrátnik kozorozca (na juhu) a obrátnik Raka (Tropic of Cancer), ktorý je na severe a obkolesuju tak okolie rovníka.

Dokonca aj štatistiky to ukazujú.

 

https://flic.kr/p/2ny5W83

 

^^^ všimni si to okolie v Afriky fialovou farbou... 

 

Alebo tu a čítaj prvé riadky. Vyšší výskyt rakoviny prsníka koreluje miestam na Zemi, kde je menej UV svetla a naopak. Tam kd eje viac UV svetla (inými slovami vyšší Kvantový výťažok) tam je rakoviny menej.

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2008-may-26-he-explain26-story.html

 
Publikované : 14. júla 2022 9:10
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Mjusis si uvedomiť, že v danej oblasti je veľmi silné a hlavne stabilné slnečné svetlo a teda aj okolité kvantové pole (EM Sila). Strava je druhoradá.

 

Tvoje bunky sú v podstate kvantové polovodice tvorené zo 4 veci: proteíny syntetizované z DNA, Voda, EM sila a svetlo.

 

To, čo z týchto vecí určí, ako bunka pracuje a teda aké "ihrisko" bude.

No a na tomto ihrisku sa následne "hrajú" okolité 4 sily vesmíru, z ktorých je ktorá najsilnejšia? Elektromagnetická.

Kde je táto sila najsilnejšia a pochádza z prírodného zdroja? Napr. pri rovníku. Alebo v krajinách, ktoré sú blízko roztopené magme, ako krajiny kde majú aktívne sopky.

Kd. Eje naopak EM sila najvyššia z neprirodzenehi zdroja? Co tak veľké mestá?

 

To je dôvod, prečo v moderných krajinách upadá priemerná dĺžka života a aj zdravotný stav populácie, na čele s obezitou. To, z čoho je vytvorené naše ihrisko (bunka) je jedna vec, ktorú vieme zmeniť a ovplyvniť, no druhá vec je, aký "hráči" sa na ihrisku hrajú! 

 
Publikované : 14. júla 2022 9:14
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Budem citovať:

"In September 2018, the Office for National Statistics confirmed that, in the UK at least, life expectancy has stopped increasing. Beyond the UK, these gains are slowing worldwide."

 

Preklad:

"V septembri 2018 Úrad pre národnú štatistiku potvrdil, že prinajmenšom v Spojenom kráľovstve sa priemerná dĺžka života prestala zvyšovať. Okrem Spojeného kráľovstva sa priemerná dĺžka života celosvetovo spomaľuje."

 

Zamysli sa, či je naša strava ti, čo sa tak prudko mení? Alebo to môže byť niečo iné? Pretože hádaj čo. To niečo iné nevidíme, necítime, nepočujeme a preto to len ťažko bežný človek vníma...

 

https://www.bbc.com/future/article/20181002-how-long-did-ancient-people-live-life-span-versus-longevity

 
Publikované : 14. júla 2022 9:17
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

To je tiež dôvod, prečo už ani Blue zones neexistujú a prečo ich priemerná vysoká dĺžka dožitia a zdravie nikdy nebolo výsledkom iba stravy. 

Fruktozove sirupy tu boli aj pred 1990 rokom, v podstate od nejakého 1960, no to ako veľmi sa zmenilo prostredie za posledných len 20 rokov je enormné.

 

Ked vezmeš v úvahu to, že naše polovodice v tele u priemerného človeka už nedokážu ani poriadne udržať elektrický náboj, čo sa asi stane keď ich ešte postavíme do prostredia, ktoré ich dehydratuje a teda zvavuje ešte viac elektrického náboja, plus nežijú v prostredí, kde je silne solárne žiarenie, ktoré by tieto elektróny v tele aspoň dobijalo?

Stane sa to, čo vidíme okolo nás. 

 
Publikované : 14. júla 2022 9:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Nový článok o polovodičoch je na blogu. Malý, pre každého potrebný úvod do problematiky 👍

 Stručný základ: 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/6041/

 
Publikované : 14. júla 2022 9:34
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @andrea

 

 

V prvom rade neľakaj sa zopár riadkov nižšie, no dávam ich sem schválne, aj do budúcna ale aj vzhľadom na to, kde práve na blogu a vo webinaroch sme. Ak pochopíte niektori už teraz aj len 5 %, je to dostačujúce. 

 

Vyššie je písané niečo o polovodičoch a pridávam video aj sem, a odporúčam pozrieť. 

 

Vo videu je pekne a po česky ukázané, ako fungujú polovodiče. Tiež si všimni, že je tam spomenuté ako potrebujú pridané prvky, na to aby polovodič fungoval, napr. Selén, či fosfor. 

 

Je zaujímavé, že rovnaké prvky využíva aj naša Biológia a napr. FOSFOR, je súčasťou fosfátovej skupiny, ktorá sa oddelí vždy, keď sa hydrolizuje ATP... Zaujímavé. Že by ta fosforylacia (pridanie alebo odobratie fosforu), bolo z nejakého, dôvodu pre bunky dôležité? Podobne ako Redox (pridávanie a odoberanie elektrónov)? 

 

 

 

 

 
Publikované : 14. júla 2022 15:30
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Teraz - môže byť napr. taky ferritín v skutočnosti polovodič? Nemá feritín náhodou v sebe železo (Fe), ktoré je vodivé, pretože ma vo svojej kryštalickej mriežke volne valenčne elektróny?

 

Železo je esenciálny stopový prvok, to každý vie, ktorý sa používa na tvorbu viacerých molekúl v tele, ako je aj hemoglobín. Hemoglobín je zároveň niečo, čo sa využíva aj na diagnostiku anémie.

Feritín je hlavným zásobným proteínom železa v tele. Dôvod prečo je Jednoduchý. Voľné železo je pre bunky toxické pre svoju reaktivitu a preto je železo v tele vždy na niečo viazané. Pri preprave je viazané na ferritin.

 

No a čo riadi jeho odpojenie sa z ferritinu? Jeho el. náboj. Jeho náboj je zároveň veľmi náchylný na silné fotony, pretože má voľné elektróny, ktoré môžu byť energizovane alebo, vykopnute zo svojej orbitali.

 

 

Železo je teda veľmi reaktívne na slnečné svetlo kvôli veľkému množstvu voľných elektrónov vo svojom D obale (toto vás na teraz, nemusí až, tak zaujíma, zlreco sa obal vola takto).

 

Železo má však tiež vyššiu mieru emisivity ako iné atómy v bunkách, čo znamená že okolo seba dokáže vysielať svetlo.

 

Keď je emisivita prvkov okolo v rozsahu IČ (teda keď vysielajú okolo teplo = infračervené svetlo), zdá sa, že proteíny obsahujúce železo sú viac nabité energiou.

Inými slovami, železo rado absorbuje IČ svetlo. Každý si vie predstaviť napr. kováča, keď robí s ohňom a ohrieva železo.

 

No a práve vďaka týmto vlastnostiam sa vlnové dĺžky slnečného svetla môžu meniť, keď svetlo prechádza cez atómy v nejakom médiu, napr VO VODE, či v nás.

Povedzme že na našu pokožku dopadne UV, ktoré však, zachytí melanin, a ten jeho energiu premení z veľkej, časti na svetlo s nižšou energiou, ktorá má vyššiu, vlnovú dĺžku, teda infračervenú.

 

Rovnako ako, keď povedzme ja dostanem 1000 eur, niečo si nechám a ďalšiemu, v rade dám už iba 500 atď. Aj jednotlive atómy absorbujú svetlo, pričom každý absorbuje iné a vysiela ďalej iné. Železo rado absorbuje IČ svetlo, čo je zároveň absorpčne spektrum aj vody a hlavne EZ vody. Zaujímavé... 

 

Takže keď teda povedzme u niekoho feritín stúpa, je to zvyčajne preto, že netrávi dostatok času na slnku. Telo v tomto prípade upreguluje (zvýši) produkciu feritín, vďaka čomu donesie do krvi viac železa, ktoré čaká na absorpciu svetla, aby malo telo dostatok energie.

 

Logicky teda, ak nám chýba slnečné svetlo, a máme v tkanivách menej elektrónov (naše polovodiče nemajú dostatočný elektrický náboj), budeme mat v tkanive aj viac protónov (viď Júnový webinar o TI), čo zniži lokálne pH, čo zasa znamená, že sa zníži exkluzívna zóna (EZ - štvrtá fáza Vôdy) a teda aj náš tekutý kryštál.

 

No a keďže EZ rada absorbuje IČ, čo môže telo spraviť, ak nemá dostatok EZ, no potrebuje IČ svetlo? Feritín. Viac ferritinu👍

Ferritin je proteín v tele, ktorý ukladá železo a uvoľňuje ho cez kanály kontrolovaným spôsobom. Jedinečná štruktúra feritínu tvorí guľovitý obal, v ktorom je železo „uložené“ ako Fe(III) v kryštalickom minerále.

 

 

Teraz sa nelakaj, iba čítaj ďalej...

 

Feritín pozostáva z 24 peptidových podjednotiek, ktoré tvoria dva typy kanálov, kde sa tieto podjednotky pretínajú; 3-násobný kanál je polárny a 4-násobný kanál je nepolárny. Zvyšky, ktoré lemujú kanály, určujú polaritu kanála. Polarita sa vzťahuje na významné rozdiely v el. nábojoch v dôsledku elektronegativity medzi susednými atómami v molekule.

 

Polarita kanála v podstate však súvisí s veľkosťou EZ v krvnej plazme. Čím viac je teda naša krvná plazma nabitá fotonmi a je v nej viac EZ, tým má voda v krvi vyšší redox a vyšší el. náboj.

Železo vo feritínovom jadre je uložené ako Fe(III) v kryštalickej pevnej látke. Tento kryštál pôsobí vo vnútri feritínu ako polovodič.

 

Najmenšia opakujúca sa jednotka feritínovej mriežky sa nazýva základná bunka. Základnou bunkou železa je ferihydrit. V minerálnom ferihydrite je každý ión Fe(III) koordinovaný so šiestimi iónmi železa - O(II). Kyslík je v porovnaní s Fe(III) veľmi elektronegatívny. Toto už vie každý.

 

Avšak vo feritíne má minerálne jadro približne 10 % Fe(III) iónov koordinovaných s piatimi O(II) iónmi a 1 fosfátovou skupinou. Ooo, zasa ten fosfat z ATP a fosfor, ktorý je skvelý chemický prvok na "dopovanie" polovodičov...

 

Väčšina fosfátových skupín, ktoré sú koordinované s iónmi železa, ležia na vonkajšej strane kryštalickej štruktúry feritínu a používajú sa na viazanie minerálu na zvyšky vo vnútri feritínového proteínového obalu. Keď sa Fe(III) v kryštalickom minerále zredukuje (zredukovanie už viete čo je, pridanie elektrónov a v tomto prípade keď sa železo zredukuje pridanymi elektrónmi z fosforu alebo el. nábojov zo separácie vody slnečným žiarením) do stavu Fe(II), železo sa rozpustí v krvnej plazme a feritín uvoľňuje následne železo do tkanív.

 

Platí teda, že aby sa železo z feritínu uvoľnilo, minerálna mriežka sa musí rozpustiť (t.j. aby sa umožnilo atómom železa odtrhnúť sa od mriežkovej štruktúry hlboko vo feritíne).

No a toto odstránenie sa dosiahne iba redukciou železa zo stavu Fe(III) na stav Fe(II). To znamená, že tu musia byť prítomné elektróny z vody okolo.

V stave Fe(II) sa železo oddeľuje od mriežky ako ión Fe2+, čo znamená čo? No predsa že nadobudlo POZITÍVNY NÁBOJ.

 

Fe2+ teda priťahuje elektronegatívne atómy kyslíka (Elektronegatívne znamená, že ony zasa majú MÍNUS) vo vode, a tak sa okolo iónu vytvorí vodná „klietka“.

Táto klietka je v podstate Faradajova klietka, ktorá chráni železo pred inými elektromagnetickými vlnami.

Toto je to, čo nás chráni pred okolitými EMP vlnami z okolia a to či už nadmerným slnkom v lete alebo umelým emp z technológie. Práve preto je Hydratácia kľúčová 👍

 

Tiež z rovnakého dôvodu vieme, že ak ľudia nežijú dostatočne vonku s v modernej dobe obzvlášť, ich sérum železa je tým ovplyvnené. Tiež vieme, že matky s nedostatkom železa, ktoré žili okolo metra, kde sa stavali asfaltky s použitím bodových prvkov, mali vyšší výskyt autizmu u detičiek. A naopak matky, ktoré mali železa dostatok a dostalo sa im do krvi viac, mali v skutočnosti dočasnú ochranu pred EMP, a to vďaka mechanizmom, ktoré som popísal vyššie hoci zatiaľ im úplne nechápete.

 

Feritín teda kontroluje množstvo dostupného železa v tele a deje sa to elektrostaticky. Vďaka lokálnym elektrickým silám.

 

Opäť raz vidíte prečo som jasne vravel, že EM sila je najsilnejšia zo 4 síl vo vesmíre.

 

No platí to aj opačne. Ak je niekoho prostredie už príliš umelé (nedostatok slnka, vody, magnetického poľa zeme a nadbytok umelého EMP) v jeho tele sa zničí elektrostatický mechanizmus čo ovplyvní stav železa a hladiny feritínu v krvi.

 

Aj preto je dnes anémia celkovou epidémiou.

Viem že riadky vyššie sú zatiaľ ťažšie na chápanie, no jedine čo pre každého stačí na pochopenie je, že priveľké EMP v okolí vyžaduje vyššie hladiny železa v krvi na ochranu.

 

Tiež to však vyžaduje vodu v dokonalej kryštálovej podobe aby nás chránila.

Nedostatok železa, nedostatok vody (Dehydratácia) a nadbytok umeleho EMP = dokonalá moderná katastrofa

 

 
Publikované : 14. júla 2022 15:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, mám diagnostikovanú anémiu, ale ak sa pozriem na svoje krvné testy a riadim sa tým čo si povedal v lekcií 2/2, tak železo : 13 umol/l, ref.hodnota: 11,6-31.3 umol//,  mám v norme, čiže telo nepotrebuje zvýšiť tvorbu červených krviniek a ani nezvýšilo, hodnota je : 4,65, ref.hodnota 4,4-5,9, nezvýšil sa ani feritin : 32,02 ug/l, ref.rozsah: 21,81 - 274,66 ug/l), ale mám nízky hemoglobín ( 128 g/l, ref. rozsah:130-180 g/l), a takýto prípad som nepostrehla aby si spomínal v masterclasse, lebo, ak by som mala naozaj anémiu, tak by som mala nedostatok železa, telo by začalo tvoriť viac červených krviniek a zvýšil by sa aj hemoglobín, pochopila som správne??? A druhá spomínaná možnosť, t.j nadbytok železa nemám, ale s tým súvisiace je pre mňa, že mám mierne zvýšený bilirubín celkový : 21,9 umol/l, ref. rozsah: 3,4- 20,5 umol/l, bilirubin konjugov. 9,2 umol/l, ref. rozsah: < 8,6 umol/l) čo si myslím, že nie je dôvod prechod na keto stravu a taktiež GGT je nižšie, (0,18 ukat/l, ref.rozsah :0,20-1,07 ukat/l). Dostávam sa k pointe, že si myslím, keďže dcére bol diagnostikovaný nedávno gilbertov syndróm, čo je dedičny, tak rozmýšľam, či to ochorenie nemám aj ja a dcéra to zdedila po mne. Môže to prípadne súvisieť aj s tym imunodeficitom ????lebo dcére to diagnostikovali taktiež, alebo je to len zhoda okolností????Môže s tým súvisieť aj to, že som vlastne celý život anemicka??? ( čo vlastne už neviem či som, vzhľadom na hladinu železa) Prosím tvoj názor na moju teóriu. Ak by si potreboval ďalšie krvné testy, urobím. Poznámka na záver, lekár sa mojim zvýšeným bilirubínom nezaoberal. Ďakujem za tvoj názor a dúfam, že to bude na úžitok všetkým členom. 

Tak a teraz k tvojmu prípadu/otázke .

V prvom rade určite by som šiel na test ako samoplatca, keď budeš mat čas, pripadne aj dvakrát, či trikrát v rámci mesiaca a vzal si napr. len krvný obraz. Ten stoji 1,5 eura, čo je nič a aspoň budeš mat nejaký trend vrámci povedzme 2 mesiacov. Že či tam budu odchýlky, alebo bude už hemoglobín v norme, a tak. Jeden údaj nie je relevantný.

 

Po druhé, neviem kedy lekári stanovili diagnózu, ale robí sa na základe hemoglobínu ako som rozprával, čiže hej, ak si ho mala Takto nižší, pripadne dvakrát po sebe, lekár to diagnostikoval nezávisle na ďalších markéroch, železné, pečeni, atď. 🤔

 

Po tretie, áno, železo je v norme, v rámci ref. rozsahu, čo vidíš aj na základe ťažších riadkov vyššie, že je dobré. No železo ako take súvisí prioritne so vzťahom k ferritinu a hemoglobín ako súčasť červenej krvinky so vzťahom ku kyslíku. Čiže môže ísť predovšetkým o hemolyzu a teda skrátenie prežívanie erytrocytov, vo môže súvisieť práve s tým, ak máš gilbertov syndróm a teda pomalšie recyklujes bilirubin a zbavuješ sa ho. Jednoducho sa tvoje červené krvinky rýchlejšie recyklujú, čo môže byť zapríčinené viacerými faktormi, napríklad zvýšenou potrebou po kyslíku, oxidácii tuku, atď.

 

Ak máš aj Gilbertov syndróm, ktorý som v tom bonusovom videu spomínal, veľa veci by to vysvetľovalo. Lekári sa ním naozaj veľmi nezaoberaju, jednoducho je diagnostikovany a teda má pacient vyšší bilirubin a tým to hasne.

V podstate to nie je na škodu, no treba brať v úvahu aspoň základné pečeňové a obličkové parametre ako viskozita krvi (tie sú u teba až na ten hemoglobín v norme), plus pečeňové testy, ktore sú tiež v rámci normy až na GGT, ktorý je nižší.

 

Tomuto sme sa trochu venovali predtým, no keďže sú tu aj nové udalosti ako píšeš a je možné že keď dcére diagnostikovsli Gilbertov syndróm, ma ho naozaj zdedeny od teba, tak je do veľkej miery možné, že tvoja pečeň ma jednoducho viac práce ako pečeň iného, rovnako zdravého človeka.

Gilbertov syndróm spočíva v zníženej aktivite UDP-glukuronyltransferázy (UGT1A1), čo je enzým, ktorý zaisťuje v pečeni priebeh konjugácie. Chemicky ide o naviazanie molekúl kyseliny glukurónovej na rôzne horšie rozpustné zlúčeniny, čím sa ich rozpustnosť vo vode zvýši, a tým sa umožní ich vylúčenie do žlče. Tiež sa však podieľa teda aj na iných veciach, ako detoxikácia, apod., čo znamená, že tvojmu telu jednoducho mozr trvať dlhšie, kým sa niečoho zbaví.

V normalnom stave, keďže nemáš iné vyššie parametre, ako napr. AST, ALT, apod. nijako zvýšené, nepoukazuje to na problém. Skôr do budúcna a pre teba teda môže stať za zváženie ako životná cesta napr. vždy vyššia konzumácia kľúčových živín (B12, železo, DHA,selén,...) na čele s cystinom ,aby si svoju pečeň ale aj celkovo detoxikáciu a imunitu podporila

 

Čiže v tomto prípade áno, tvoj stav nižšieho hemoglobínu a teda celoživotny stav označený ako anemicky môže určite podľa mňa súvisieť s vyšším bilirubinom. Ako vravím, anémia sa však diagnostikuje zvyčajne na základe hladiny hemoglobínu a nie železa, čiže môžeš byť takto označovana, hoci so železom problém mat nemusíš. Jednoducho len máš nižšiu hladinu celkového hemoglobínu v krvi, ktorý sa pomalšie recykluje následkom čoho ostáva aj vyšší bilirubin v tele a nie je schopný sa dostatočne rýchlo odvádzať žlčou von.

 

 
Publikované : 14. júla 2022 15:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, taktiež sa ťa musím ešte opýtať k tej imunite, lebo mi to nie je úplne jasné a to že, ak by si mal k dispozícii len moje krvné testy podľa tvojich odporúčaní, (mám urobené) podľa čoho by si usúdil, že mám problém s imunitou, resp. podľa čoho mám v budúcnosti usúdiť aj ja, či sa to zlepšilo, keďže si budem robiť krvné testy podľa tvojich odporúčaní raz za polrok, aby som mala trend a tie špecifické u alergologa si robiť nebudem. Uvádzam v krátkosti výsledky: redox dobrý, hydratácia dobrá, TAG nízke, vitamín D v norme (108,8), albumin v norme, leukocyty v norme, MCV nižšie, ale v norme ( 83,2, ref. rozsah rozsah: 80-100, hematokrit : 0,384, ref.rozsah : 0,4- 9,52, crp nízke, železo, hemoglobín, feritin.. viď výsledky v predošlej správe.  Taktiež sa spýtam,  keďže si pôjdem robiť rozbor mastných kyselín, dám si urobiť aj IL6 , ???,alebo to nie je potrebné,  keďže crp je nízke ? Ďakujem 

Ohľadom imunity a tejto otázky, začnem asi tým, že v prvom rade treba rozlíšiť, čo je to "imuno deficit" a čo ním nie je. 

Inými slovami, človek môže mať mierne znížené množstvo lymfocytov a nemať imunitnú ťažkosť (podľa mňa) a naopak, niekto môže mať v krvi normálne množstvo a pri prvom nakazení sa bežnou chrípkou hneď ochorie a to aj párkrát do roka. 

 

Myslím, že aj v niektorej lekcii masterclass som to spomínal, no napíšem aj sem.

 

Sú 2 tipy ľudí/problémov s imunitou: 

  • Buď človek nemá dostatok elektrónov (a teda nedokáže diferenciovať T a B bunky) = znížené množstvo niektorých lymfocytov 

 

  • Alebo má človek nadbytok protónov a deutéria v tele (zvýšený zápal = zvýšené lymfocyty), no neschopnosť adekvátne imunitu riadiť, kontrolovať

 

Keď sa ty pozrieš na svoje záznamy, ako si mi posielala uvidíš, že ti tam chýba, respektíve je mierne znížené niektoré lymfocyty. To znamená, že si ich nevytvorila toľko, ako u priemerného človeka býva v krvi. 

 

Čiže spadáš do prvej kategórie. 

 

Keď pozerám tie výsledky krvi čo si poslala, je tam vidieť mierne zníženie spomenutých IgG (teda lymfocytov - deferenciovanych bielych krviniek, ktoré zabezpečujú adaptívnu, dlhotrvajúcu imunitu) a tiež CD3, CD4 a CD8. 

 

Všetko toto sú podskupiny tipov T buniek a ich receptory, ktoré som rozoberal aj v článku Črevo a mozog #13 a tiež  vo webinári o čreve a v úvode vtedajšieho QaA a v podstate sa jedna o biele krvinky, ktoré sú súčasťou adaptívnej imunity, ktoré pracuju v spolupráci s našim MHC-1 génom. 

 

Tento gén som v danom článku rozpisoval, tak určite dodatočne pozri. V podstate sa jedná o gén, ktorý môže za to, že sme ľuďmi. 

 

Náš imunitný systém je totižto najviac rozsiahlý komponent nášho tela, ktorý spotrebuje najviac elektrónov. Počas evolúcie, sa nám práve vďaka nášmu priepustnému črevu a hromade vírusov, ktoré sme z mäkkýšov v Afrike jedli, začal formovať tento imunitný systém, neustále sme prijímali DHA, jód, selén aj elektróny, imunita mocnela viac a viac, následkom čoho sa nám začalo upravovať celé telo,chodidlo, chrbtica a aj MOZOG!

 

Náš mozog bol teda iba vedľajší produkt rastúcej a mocnejúcej imunity. No a to, vďaka čomu sme sa takto rozvíjali je práve tento gén MHC. Laicky si ho predstav ako nejaký proteín, ktorý sa nachádza na väčšine našich ľudských buniek a vďaka nemu naša imunita (biele krvinky) vedia, ktoré bunky sú naše (na tie nezaútočí) a ktoré sú cudzie (napr. nejaký patogén, vírus, apod., ktorý nám môže ublížiť, ktorý spracuje).

 

Práve tieto CD4, CD8, atď., sú receptory na T bunkách, ktoré spolupracujú s MHC. 

 

No a keďže ako vidíš, ty máš  mierne znížené toto množstvo (čo je dôvod, že si označená ako imunodeficitná), máš v krvi jednoducho menej týchto T buniek a receptorov. 

 

Znamená to teda, že máš problém? Nie. Znamená to, že môžeš s takýmto niečim prežiť zdravý život ako ktokoľvek iný? Áno. 

 

Všetko závisí od tvojho organizmu a Redoxu krvi, čreve a ďalších častiach tela. Keď sa budeš sústrediť na svoje polovodiče a neustály prísun elektrónov, ktoré budeš zároveň "nabíjať", tvoja imunita je plne funkčná (teda aspoň podľa mňa). 

 

Napíšem ti to na základe metafory:

 

Tvoje bunky sú ako ihrisko. A teda to, akú má kostru (kvalita proteínu a vody = kvalita polovodiča) rozhoduje o kvalite terénu na ihrisku!

 

4 fenomény biológie (proteín, voda, EM sila a svetlo) si teda môžeš predstaviť ako jednotlivé časti ihriska – Trávnik, poloha, kamienky, zavlažovač, pričom 4 sily vesmíru sú zas jednotlivý hráči.

 

No a rovnako ako pri reálnom futbale, môžeme mať trochu „neohrabané“ ihrisko (napr. zlý trávnik, nerovnosti na teréne,...) a aj napriek tomu odohrať kvalitný zápas, ak sú dobrý hráči (kvalitné svetlo v okolí, Chlad, lokalita,...).

 

Tiež však môžeme mať hráčov trochu „prechladnutých“ (občasný mobil, či NTB v ruke, zapnutá wifi,...), ktorí ak však majú kvalitné podmienky (dobrý terén = kvalitné proteíny a hydratácia = bunky a mitochondrie v dobrom stave) a aj napriek tomu odohrajú dobrý zápas.

 

 

Verím, že týmto možno čudným metaforám, no úplne relevantným rozumieš!

 

Podobne si vieš predstaviť ešte Orchester. Ak tam povedzme najmeš ľudí z ulice, ktorí nevedia na hudobné nástroje hrať, môžeš kúpiť najlepšie husle aj gitaru na svete, no hudba bude o ničom. Keď však najmeš profíka, a zahrá ti na obyčajnej gitare, verzus kvalitnej gitare z kvalitného dreva, rozdiel v hudbe bude markantný!

 

To znamená, že môžeš mať dokonalé gény, kvalitne syntetizované proteíny, dobrý základ a v detstve vysoký redox, no ak takéhoto človeka posadíš povedzme do nevhodného umelého prostredia, v 30-ke bude na nerozoznanie. No platí to aj opačne!

 

Ak máš aj nie moc dobrý základ, tvoje proteíny sú zničené, no rozumieš ako svoju „batériu“ nabiť a udržiavať v nej elektrický náboj, môžeš si dovoliť aj na staršej gitare odohrať krásny koncert!

 

Skús si teraz metafory vyššie prečítať ešte raz a zamyslieť sa. Nesnaž sa teraz rozmýšľať príliš nad fyzikou, jednoducho si predstav metaforu. Buď ten orchester a nástroje alebo ihrisko a futbal. Máš? Super.

 

Teraz sa teda skutočne so zavretými očami zamysli, či je možné na nerovnom teréne a horšom ihrisku odohrať kvalitný zápas? Odpoveď je áno. Rovnako môže muzikant odohrať pekný koncert so zlou gitarou ak rozumie hudbe a vie hrať.

 

Teraz to preveďme na tvoje telo. Už v prvom článku série Črevo a Mozog som napísal, že prechod k paleo je veľmi dobrý spôsob, hoci nie ten primárny a prvotný. No je dobrý. Dôvod som ti vtedy neprezradil, no dnes už môžem.

 

Tvoje telo je naozaj celé z proteínov, no aj napriek bežne zaužívaným nezmyslom, ktoré sa šíria fitness priemyslom, sa tieto proteíny prerábajú hoci na dennej báze, no zároveň veľmi pomaly. Volá sa to ubikvitinácia, budeme sa tomu viac venovať až neskôr, no v podstate ide o to, že tvoje telo svoje proteíny neustále využíva a vďaka autofágii ich recykluje a opravuje. Iba takto si udržuje polovodiče v dobrom stave.

 

No a práve toto je druhý dôvod, prečo živočích ako my musí jesť potravu (aj napriek viere niektorých ľudí). Bez jedla by sme neprežili. Jednak z neho získavame elektróny, no tiež proteíny, ktoré potrebujeme na to, aby sme neustále obnovovali a budovali polovodiče a tak mohli fungovať a robiť všetko, čo ľudia dokážu (myslieť, hýbať sa, pracovať, žiť, ľúbiť sa, vzdelávať sa,...).

 

Práve preto je obyčajný prechod z bežnej západnej stravy smerom k paleo takmer vždy dobrá cesta a niektoré veci zlepší, hoci to zaberie niekoľko mesiacov až rokov. Živočíšna strava totižto okrem hromady vodíka a DHA obsahuje aj proteín a najmä kolagén, čo je hlavný proteín v tvojom tele.

 

Táto potrava tiež na rozdiel od zrna (viď bežný fitness cereálny priemysel), neobsahuje bróm a iné halogény, ktoré zhoršujú kvalitu vody v tele.

 

Ako vidíš, to máme hneď dva dôležité a základné fenomény tvojej biológie – Voda a Proteín = polovodič!

 

Toto je dôvod, prečo väčšine ľuďom už len prechod k takejto strave a vyradenie zrna, pečiva, cereálií,... pomôže. To máš tiež ako cestu (podľa mňa) na dlhodobé fungovanie, ak sa nerozhodneš presťahovať zo SK niekde viac na Juh.

 

Takýmto spôsobom udržíš v tele kvalitné proteíny, potom musíš pridávať a udržiavať vodu, no a nakoniec musíš udržiavať elektróny dnu (neustále ich tam pridávať, ako len môźeš). To, že máš takýto deficit ti len poukazuje na to, že máš niekde v tele, zrejme zdedený, defekt na niektorých častiach, ktoré nedokážu udržať elektrický náboj a teda dostatočne diferenciovať T bunky. 

 

To však neznamená, že ich tam nemáš, len ich máš o trošku menej ako priemerný človek, čo nemusí by´t nič zlé 

 
Publikované : 14. júla 2022 19:45
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 
Publikoval: @andrea

Ahoj Jaro, taktiež sa ťa musím ešte opýtať k tej imunite, lebo mi to nie je úplne jasné a to že, ak by si mal k dispozícii len moje krvné testy podľa tvojich odporúčaní, (mám urobené) podľa čoho by si usúdil, že mám problém s imunitou, resp. podľa čoho mám v budúcnosti usúdiť aj ja, či sa to zlepšilo, keďže si budem robiť krvné testy podľa tvojich odporúčaní raz za polrok, aby som mala trend a tie špecifické u alergologa si robiť nebudem. Uvádzam v krátkosti výsledky: redox dobrý, hydratácia dobrá, TAG nízke, vitamín D v norme (108,8), albumin v norme, leukocyty v norme, MCV nižšie, ale v norme ( 83,2, ref. rozsah rozsah: 80-100, hematokrit : 0,384, ref.rozsah : 0,4- 9,52, crp nízke, železo, hemoglobín, feritin.. viď výsledky v predošlej správe.  Taktiež sa spýtam,  keďže si pôjdem robiť rozbor mastných kyselín, dám si urobiť aj IL6 , ???,alebo to nie je potrebné,  keďže crp je nízke ? Ďakujem 

čiže ako prioritne usúdiť problém nie je len samotný počet lymfocitov, ale aj ďalšie markéry. Prioritne steroidné hormóny. 

Ty máš nízky DHEA, čo môže byť zapríčinené buď chladom, alebo aj týmto, takže by som ho určite skontroloval opätovne a možno aj s tým IL-6 to vieme potvrdiť.

 

IL-6 je hlavný zápalový markér, ktorý je rovnaký ako leptín štruktúrou a teda koreluje DHEA. Čiže keď je DHEA nízke a telo nemá už steroidnú kapacitu (strata elektrónov aj v Ďalších štruktúrach tela), IL-6 stúpa a tiež CRP a vitamín D naopak klesá. Ty máš CRP nízke a malo by byť teda aj IL-6 a môže byť fajn ho pozrieť. No čakám, že bude nízke (menej ako 2). 

 

Čiže spravil by som si ten krvný obraz (ten možno aj častejšie v priebehu 2 mesiacov napríklad, či tam bude niečo vidieť) a tiež opätovne DHEA, ten IL-6, železo, feritín a už podľa financií. Určite by som rád videl, keďže na tých predošlých nebol, moźno aj testosterón, progesterón a Estradiol (E2), aké budú 🤔 

 
Publikované : 14. júla 2022 19:51
Rudo reacted
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, ďakujem za odpoveď, pôjdem si dať opätovne spraviť krvné testy a prepošlem, aby sme sa mohli na to opätovne pozrieť a mala som trend, čo je dôležité. Som rada, že získanú teóriu sa naučím vďaka tebe aplikovať do praxe😉.

 
Publikované : 14. júla 2022 22:22
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, volala som k lekárovi a nadiktoval mi takéto hodnoty hormónov  z krvných testov: testosterón:0,55, progesterón: 0,61, estradiol:81,53. Neviem jednotky ani ref.rozsah. Je to postačujúce ? Idem k nemu v pondelok, ak budeš potrebovať, prepošlem výsledkový list. ďakujem 

 
Publikované : 15. júla 2022 15:18
Stránka 2 / 5
Zdieľať: