Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Viera a Veda alebo Viera vo vedu

6 Príspevky
2 Užívatelia
7 Likes
127 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Viera a Veda alebo Viera vo vedu?  

Prvé dve slová sú normálne, no skĺbenie slov už nemusí byť: Viera vo Vedu

Čo znamená Veriť modernej Vede? Prečo by dnes nikto nemal bezhlavo veriť a to už vôbec nie vede?

 

Pretože ak moderné výskumy, či "veda", prichádza s niečim, čo zároveň nedokáže vysvetliť a vraví ti, aby si jej jednoducho veril (podobne ako je tomu posledné dva roky so situáciou a opatreniami s covid alebo s opaľovacími kremami, slnkom a melanómom), potom to nie je veda ale "pseudo veda".

Hned v úvode videa stojí pekne napísané - Veriť vede (či dôverovať vede) 

Dve slová, zlúčené pohromade, ktoré sa dnes často používajú, no keď si ich človek povie samostatne a zamysli sa nad tým, čo každé slovo znamená, zistí, že nejdu dohromady.

 

Viera a Veda.

Viera znamená veriť v niečo, alebo veriť, že je niečo pravdivé/správne, hoci na to nemáme dôkaz/vysvetlenie.

Veda znamená systematické a neustále skúmanie sveta a prírody okolo pomocou Pozorovania a Experimentov.

 

Keď si tieto dve slová povieš teraz ešte raz a v kope, ako slovné spojenie, dôjde ti, že tam niečo nesedí.

Z dnešnej modernej vedy sa totižto stáva niečo ako vedecká dogma, ktorá chce ľudí prijmeť k slepej viere bez toho, aby sa sami zamýšľali nad problémom a aby nespochybňovali to, čo je nám hovorené, čo ma byť akože správne, pretože je to "vedecké", aj keď občas skôr "pseudovedecké".

 

Veda je dobrý prístup, no iba ak je daný postup naozaj systematický a ako raz povedal Richard Feynman, ak sa experiment nezhoduje s navrhnutou teóriou, teória (veda) nie je správna a treba hľadať ďalej... No a v dnešnom modernom dogmatickom svete sa experimenty na potvrdenie často dokonca ani nerobia nepreverujú, nespochybňujú. Je nám iba povedané, aby sme "verili" danej vede, či niečomu "vedecky" dokázanému za správne.

 

 

... Vždy preto používaj aj vlastnú hlavu a na všetko sa pýtaj... 

 
Publikované : 5. apríla 2022 12:16
Jitka, Ivana, Karol and 1 people reacted
Značky témy
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Video k pozretiu ⬇️      

 
Publikované : 5. apríla 2022 12:17
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Ďalší pekný dokument pre tých, ktorí vedia aspoň trochu po anglicky. Schválne pridávam s odstupom času a verím, že stíhate 👍 

O čom je dokument:

Každý, od duchovenstva/náboženstva až po politikov, posledné roky (obzvlášť 2) opakovane hovorí, že musíme „následovať vedu“. Nasledovali však Lockdowny, sociálne dištancovanie, nosenie respirátorov, uzatváranie sa v interiéri. testovanie a očkovanie skutočne vedu? V tomto pôsobivom dokumente budete počuť, ako renomovaní vedci vysvetľujú, že cesta, na ktorej sa nachádzame  na ktorú sme posledné 2 roky obzvlášť "vkročili", nemusí vôbec „následovať vedu“...

(inými slovami sme sa dostali opäť raz na slepú vieru v pseudovedu...)     

 

 
Publikované : 7. apríla 2022 20:50
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

 

    

 
Publikované : 7. apríla 2022 20:52
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Skvelo sa sem hodí aj stará, no paradoxne veľmi aktuálna a prednáška jedného z mojich vzorov Feynmena o tom, ako by mala vyzerať veda a hlavne o tom, ako by VEDA mala fungovať. Hoci dnes je to skôr pseudoveda, ako väčšina z Vás už vie.

 

Video stačí vidieť zhruba prvých 60 sekúnd, ak niekto nechce celé.

 

 

Ako prvé potrebujeme TIP (ODHAD), jednoducho nejakú teóriu, hypotézu.

Ako druhé potrebujeme premýšľať nad tým, aké sú dôsledky, čo nám táto teória prinesie, čo pomocou nej vieme vysvetliť, preukázať, atď.

Tu prichádza na radu tretí dôležitý bod, kedy danú teóriu porovnávame s prírodou. Hľadáme, či niečo podobné vieme nájsť v prírode (pretože tá sa nemýli)!

 

No a posledný dôležitý bod, je zostavenie experimentu. Potrebujeme danú teóriu experimentálne otestovať a preveriť. Toto je kritické.

Ak totižto experiment ukáže opak, nezávisle na tom, aká krásna je teória/hypotéza/tvrdenie, jednoducho je chybná!

Inými slovami, vykonáme experiment, ktorý má vyvrátiť alebo potvrdiť našu hypotézu a pomocou POZOROVANIA sledujeme, čo sa stane. Na teóriu nehľadíme, ale na experiment. Nech je teória akákoľvek, nech si daný výskum zaplatil ktokoľvek, jednoducho keď experiment nesedí, teória je zlá!

 

Práve takto by mala pracovať veda aj vedné obory, no dnes tomu bohužiaľ často takto nie je. Rovnako ako keď si vezmeme niekoľko ročný „experiment“ so znižovaním cholesterolu, liečbou statýnmi, znižovaním množstva kalórií pomocou nízko kalorických potravín,..., ktoré zlyhali a teda už len laik na základe tohto vysvetlenia musí pochopiť, že dané TEÓRIE sú CHYBNÉ! To znamená, že aj mnohé verejné a moderné paradigmy nemajú správny základ. Ani v prírode nenachádzame potvrdenia o tom, že by zvieratká znižovali svoj cholesterol, alebo vyhľadávali málo kalórií.

 
Publikované : 30. apríla 2022 13:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Uvedomujeme si ako spoločnosť, že aj odlišné názory môžu mať veľa spoločného? Mali by sme. Ako príklad by nám mala byť „spiritualita“, viera, či veda!

 

Spiritualita-viera-veda. 3 slová, ktoré majú veľa rozdielneho a zároveň veľa spoločného. Sú ako manželský pár, ktorí sa háda, každý má svoj pohľad, hoci v skutočnosti rozprávajú o tom istom a miesto hádok by sa mali radšej objať a povedať si, že sa navzájom akceptujú a chápu.

 

Samotná viera v niečo (zvyčajne je spájaná s náboženstvom) je radikálne odlišná od vedy, no zároveň vychádzajú z rovnakého princípu.

 

Viera je niečo, čo sa snaží popísať PREČO alebo aj VĎAKA ČOMU je daný CELOK (existencia) a veda je zasa niečo, čo dokáže popísať AKO jednotlivé časti fungujú a AKO asi daný celok funguje. Nikdy však nemôže vysvetliť PREČO tak funguje.

 

Viera sa riadi len niečím abstraktným a núti nás „veriť“ bez nutnosti dôkazov, pričom veda naopak vyžaduje konkrétne veličiny – čas, priestor a dĺžku na to, aby mohla jasne špecifikovať to, čo popisuje. To čo ich však spája je práve SVETLO (spomeň si na slová v Biblii –Genezis 1:1-25 tipu „na počiatku bolo svetlo“,…).

Veda zasa prišla na to, že svetlo – fotón, sa ako jediné vymyká teórií relativity, pretože nezažíva čas. Svetlo samo o sebe teda nedokážeme v prirodzenom prostredí merať, pretože na samotné meranie potrebujeme taktiež lúč svetla v danom metri, avšak keď je v médiu, dokážeme ho pozorovať a niektoré jeho vlastnosti popísať, vďaka čomu dokážeme predpovedať AKO sa bude správať, kde sa bude nachádzať, ako rýchlo pôjde,…

 

Uvedomujem si, že sú to celkom náročné myšlienky na záver článku aj koniec roku, no sú tu schválne. Aj pomocou nich si prefiltrujem „skutočných čitateľov“, ktorí radi premýšľajú.

 

Už Max Planck svetlo popísal ako „niečo inteligentné“, pretože sa ukazuje, že aj napriek tomu, že letiaci fotón nevie čo sa stane, keď vletí do nejakého média, vždy sa rozhodne ísť najkratšou cestou. Ukazuje to teda, akoby vedel popredu, kde bude, na základe čoho sa rozhodne.

Tiež vieme, že existuje niečo ako Planckova konštanta, ktorá popisuje najmenší možný kvantizovaný úsek/čas/AKCIU akú dokáže svetlo vykonať, z ktorej následne vieme vyskladať aj CELOK. Zdajú sa ti tieto slová zvlášťne? Nemali by.

 

Znamenajú totiž toľko, že čím je niečo viac scvrknuté, až na úroveň fotónu (svetla), tým viac SPINU dokáže nahromadiť a tým menej o ňom vieme v danom momente zistiť. Dokážeme to iba predpovedať. Koniec koncov, fotón nezažíva čas, takže ani nemôžeme jeho konkrétnu pozíciu aj hybnosť presne zmerať. Práve o tomto hovorí aj Heisenbergov princíp neurčitosti a skvelo ho dopĺňa Schrodingerová vlnová teória.

Vďaka nim vieme, že fotón sa správa na základe pravdepodobností (nevieme ho presne „vidieť“ a merať), avšak „vieme“, že sa niekde nachádza a niečo vykoná. Nepripomína ti to náhodou niečo? Napr. opäť raz niektoré riadky v Biblii? Alebo vieru ako takú?

 

Mne áno. Aj preto mi príde veľmi smutné, keď sa mnoho vedcov, napr. aj sám Hawking, či Richard Dawkin, vysmievali veriacim ľuďom, hoci za ich teórie, by si zaslúžili rovnaký „výsmech“. Veď sa len zamysli nad niečím, v čo „verí“ veľa vedcov, ktorí to dokonca považujú za svoju „pravdu“ ako napr. Veľký tresk.

Veria v to, ževesmír(tedavšetko) vzniklo zBIG BANGU(zničoho). V čom je to odlišné od toho, keď niekto verí v nejakého „boha“, ktorý stvoril všetko? Nemajú toho spoločného viac, ako sa zdá? Podľa mňa áno.

 

 

Viac v novom článku:

https://jaroslavlachky.sk/novorocne-tipy-myslienky-na-rok-2024-pre-mitochondriak-ov/

 
Publikované : 31. decembra 2023 13:29
Zdieľať: