Prečo kalórie nedáv...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Prečo kalórie nedávajú zmysel? Pretože prostredie a naše EMP nie je ako v minulosti...

6 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
85 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 
Čo je to kalória? Čo vlastne KALÓRIA znamená? Je to niečo, na čom ti má záležať a niečo, čo máš kontrolovať? Prečo dnes kalórie nie sú podstatné?  
 
Najprv sa zamysli sedliackym rozumom a spýtaj sa sám seba. Myslíš, že zvieratá počítajú, koľko kalórií má ktorá potrava? Myslíš, že medveď vonku pozná kalorickú hodnotu medu, keď ho vo veľkom na jeseň konzumuje? Myslíš, že ľadový medveď na severnom póle pozná kalorickú hodnotu rýb, ktoré v zime vo veľkom konzumuje a vďaka tomu nezamrzne a prežije?  
 
„Myslíš, že vlk v Yellowstonskom parku, ktorý v zime vo veľkom konzumuje tuk iných zvierat vie, že tento tuk má obrovské množstvo kalórií, je bohatý na vodík a vďaka nemu prežije? Prečo je ten vlk, paradoxne, v zime štíhly, keď väčšina populácie stále verí, že v zime by sme mali pribrať?“
 
„Čo ak ti poviem, že prejedanie sa, obzvlášť sacharidových a sladkých jedál, nemá na svedomí tvoje zvýšenie hmotnosti? Čo ak ti poviem, že za tvoje zvýšenie hmotnosti, pri konzumácií takejto potravy, môže nedostatok UV a INFRAČERVENÉHO SVETLA? Nikdy ťa nenapadlo, prečo medveď v lete zo sladkého nepriberie, no na konci jesene, keď sa blíži zima, áno?“
 
Myslíš, že jabloň v lete počíta s tým, že ti v jablku dáva menej kalórií, ako by si mal v tom istom množstve tuku zo zvieraťa? Intuitívne tušíš, že to nemôže hrať rolu v tvojom stave hmotnosti, energie a pod. Ak by to tak bolo, skús sa niekedy pozrieť na dokument o zvieratách v divočine a uvidíš, že v zime sú divoké zvieratá naozaj chudé, štíhle a na jeseň zasa tučnejšie.
 
 
AKO VZNIKLO MNOŽSTVO KALÓRIÍ?
 
„Vyjadrenie kalórií nie je nič iné ako zmerané množstvo energie (tepla), ktoré je potrebné, aby sa zohrial gram vody o 1 stupeň Celzia.“
 
 
1 Kcal (kilokalória) = množstvo tepla potrebného na zohriatie kilogramu vody o 1 stupeň Celzia.
Hmmmm...zaujímavé, že zasa je tu spomenutá voda 🤔
 
 
Prečo dnes neplatí to, čo možno platilo pred 50 rokmi alebo dokonca pred rokom? Prečo ich rátanie už nemá význam? Týmto sa mohli ľudia riadiť v minulosti a dokonca sa takto naozaj dalo (v niektorých prípadoch aj stále dá) odhadnúť približné množstvo jedla, ktoré zjesť alebo nezjesť, aby si prispôsobil svoju hmotnosť. V čom je však háčik? V čom je dnes rozdiel?
 
V termodynamických vlastnostiach vnútornej membrány ich mitochondrií.
 
Na poskladanej vnútornej membráne sa nachádzajú obrovské proteínové KOMPLEXY, ktoré využívajú ENERGIU z JEDLA. No kalórie ich nezaujímajú. Z jedla sa naozaj uvoľní aj istá chemická energia, keď sa oddelí väzba atómov, no tá nie je podstatná. Dôležité je, čo sa deje na membráne mitochondrie.
A práve tam sa tiež tvorí voda, ktorá hrá veľkú úlohu aj popri chápaní Kalórií a ATP.
 
Obrovské proteínové komplexy si predstav ako ľudí, ktorí stoja vedľa seba v rade a podávajú si predmety. Týmito predmetmi sú malé „proteíny“, ktoré ku sebe prevzali VODÍK z potravy.
 
„Toto je dôvod, pre ktorý živočíchy musia jesť. Potrebujú nájsť svoj VODÍK.“
 
Proteínové KOMPLEXY na membráne mitochondrie si ho potom „podávajú“ v rade za sebou, pričom na konci vznikne VODA a ATP.
 
A je to práve ATP, ktoré pomáha našim proteínom v bunke, ale aj mitochondrii ROZTVORIŤ SA a následne na seba NASIAKNUŤ VODU. Rovnako ako keď si obleješ pokožku vodou a ostane vlhká a lepkavá. Niečo podobné sa deje s proteín mi v tvojom tele. Toto je dôvod, pre ktorý Biológia využíva ATP a tiež je to dôvod, prečo sa musíš začať zaujímať viac o PRVORADÉ VECI, ako napr. o vodu a Kvantovú Biológiu a nie o kalórie.
Keď totižto začneš viac vnímať prvoradé a skutočne dôležité veci dôjde ti, prečo sa aj dnešné štatistiky menia a prečo dnes neplatí to co platilo kedysi, predo môže niekto zjesť málo kalorickú potravu, tráviť hodiny vo firmu na páse a aj tak mat nadváhu a prečo počítanie kalórií nedáva zmysel.
 
 
 
Publikované : 8. júla 2022 18:38
Značky témy
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Pozrime sa na to, čo našla štúdia:

"Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedia a cvičia rovnako veľa, ako jedli a cvičili ľudia pred 20 rokmi, sú stále tučnejší a je pre nich ťažšie schudnúť."...zaujímavé!

 

https://getpocket.com/explore/item/why-it-was-easier-to-be-skinny-in-the-1980s/

 

 

...pôvodná štúdia tu:

 

"V rokoch 1971 až 2008 sa BMI, celkový kalorický príjem a príjem sacharidov zvýšil o 10–14 % a príjem tukov a bielkovín sa znížil o 5–9 %. V rokoch 1988 až 2006 sa frekvencia pohybových aktivít vo voľnom čase zvýšila o 47–120 %. Avšak pre dané množstvo kalorického príjmu, príjmu makroživín alebo pohybovej aktivity vo voľnom čase bol predpokladaný BMI v roku 2006 až o 2,3 kg/m2 vyšší ako v roku 1988."

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871403X15001210

 
Publikované : 8. júla 2022 18:40
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Článok na zopakovanie:                          

https://jaroslavlachky.sk/preco-dnes-pocitanie-kalorii-nehra-ulohu/

 
Publikované : 8. júla 2022 18:41
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Prečo je dnes priemer v spoločnosti iný? Prečo je NORMÁLNE to, čo kedysi NORMÁLNE nebolo? Prečo je dnes priemerný človek obéznejší a má nejaký zdravotný problém? Prečo dnes kalórie nie sú takmer vôbec podstatné, hoci v minulosti mohli byť pre priemernú populáciu nejaký (ako taký) merateľ? Prečo je dnes stav aj čreva u ľudí iný (horší) ako možno kedysi? A prečo teda, keď človek chce byť zdravý a výkonný, musí (a mal by to chcieť) byť za "mimoňa" a vyčnievať z radu? 

 

Odpoveď už verím poznáte...

 

Nový článok, pre pochopenie aj tejto problematiky je na blogu.

 

Ako vyzerajú 4 hlavné sily (alebo aj Interakcie), aké sú vo vesmíre, ktoré držia hmotu pohromade, ktoré zároveň tvoria naše okolité "POLE"? Fyzici tieto sily poznajú veľmi dobre, práve preto majú aj niečo, čo sa nazýva Štandardný časticový model no je škoda, že sa o nich aspoň základ nerozširuje aj v iných oboroch. Napríklad v biológií, či vo výživovom poradenstve, apod.

 

Ako totižto musí byť každému hneď jasné, fyzici vedia veľmi dobre prečo venujú toľké úsilie hľadaniu fundamentálnych častíc a poznaniu hmoty. Ak totižto nevieme, z čoho je hmota zložená, aké sily ju držia pohromade, aké častice sú v jej „jadre“ a aké častice tieto sily sprostredkúvajú, iba ťažko pochopíme komplikovanejším veciam, ako napr. vesmíru.

 

No a naše telo je taktiež zložené z HMOTY (atómov, elektrónov a protónov, kvarkov,…) a je teda pochopiteľné, že tieto atómy taktiež držia pomocou nejakých síl (aj častíc) a následne sú týmito silami ovplyvňované! To znamená, že aj naše Zdravie a Výkonnosť im podliehajú!

 

Inými slovami – Fyzika diktuje Biológií ako sa má správať!

 

Ak neveríš týmto slovám, mám pre teba jednoduchý príklad na zamyslenie sa. Keďže toto zrejme čítaš na mobile, alebo NTB, dotýkaš sa pri tom svojej obrazovky, alebo klávesnice, či myšky, aby si scrolloval. Čo je však zaujímavé je, že v skutočnosti sa tvoj prst reálne nikdy danej obrazovky nedotkol.

 

Tvoj prst sa iba priblíži na mikro úroveň, no elektromagnetická sila nikdy neumožní tvojmu prstu úplne sa dotknúť obrazovky. Podobne ako 2 magnety k sebe nikdy nedotkneš rovnakým pólom, rovnako sa ty nikdy nedotkneš reálne NIČOHO. Tvoj „pocit“ dotyku je v skutočnosti fenomén vzniknutý vďaka interakcii elektromagnetickej sily!

 

Nervové bunky, ktoré tvoria naše telo, vysielajú do nášho mozgu signály, ktoré nám hovoria, že sa niečoho fyzicky dotýkame, hoci tento pocit dotyku nám dáva iba interakcia nášho elektrónu s ďalším elektrónom – ich odpudzovaním – teda elektromagnetickým poľom prenikajúcim časopriestorom.

Akokoľvek sa ti teda tieto slová zdajú čudné, sú reálne a hneď ti jasne poukazujú na to, že tieto interakcie tu sú a platia na všetku hmotu, vrátane tvojho tela. Naša biológia a proteíny na čele s kolagénom nie sú výnimkou!

 

Takto vyzerajú 4 hlavné sily:

Silná Slabá sila, Gravitácia, no a posledná, najznámejšia pre teba ako čitateľa, Elektromagnetizmus alebo aj skrátene EM sila. Pre nás je však na teraz dôležitá hlavne posledná, Elektromagnetická. 

 

To je tá, ktorú už každý z Vás tu pozná a vie, že hrá významnú úlohu. Prečo je to tak pochopíte opäť na jednoduchom pokuse.

 

 Gravitácia je niečo, čo poznáte. Každý vie, že keď skočí z okna, gravitácia ho "stiahne". Gravitácia je ako sa hovorí "sviňa"! Gravitácia tu teda je, nikto ju nepoprie, má nekonečný rozsah pôsobenia pretože pôsobí na padajúce jablko, pero, ale aj na galaxie, no je najslabšia zároveň zo všetkých štyroch zvyšných síl (interakcií).

 

To, že je naozaj slabá môžeme demonštrovať jednoduchým pripnutím sponky na magnet. Magnet dokáže udržať sponku oproti gravitácii celej zeme. Toto môžeš spraviť aj sám doma a teda pozorovať ten rozdiel v sile!

Gravitácia je v skutočnosti až  1040 -krát slabšia ako elektromagnetická sila, ktorá drží atómy pohromade. Len si to predstav. Číslo 10 a za tým 40 núl.

Toľko krát slabšia je gravitácia ako EM sila. No e EM sila je tá, ktorá ovláda elektricky nabité častice – elektróny a protóny. A toto je tá hlavná sila, ktorá tvorí naše okolité POLE, ktoré vôbec nie je zanedbateľné, keď sa bavíme o BIOLÓGIÍ a o tom, ako naŠe telo funguje, ale aj o tom, ako trávime akú potravu!

 

Dôvod, pre ktorý na to upozorňujem je to, čo som načrtol vyššie. Ty sa nikdy ničoho reálne nedotkneš, pretože tvoje elektróny ti to neumožnia. Gravitácia je síce pôsobí na nekonečné vzdialenosti, no čím sa rozmery zmenšujú, tým stráca na sile. EM sila naopak. Tá pôsobí taktiež na nekonečné vzdialenosti, no čím sa rozmery zmenšujú, tým naberá na sile!

No a v našom tele sú malé atómy, malá DNA, malé Gény, no čo je najhlavnejšie, malé Mitochondrie, ktoré cez membránu „ženú“ veľmi malé elektróny a vo svojom Matrixe zas majú Protóny. Malé subatomárne častice, ktoré reagujú na EM silu!

 

 

 

No a práve naše bunky, ktoré majú okolo seba isté špecifické EM pole sú niečo ako „ihrisko“, na ktorom sa 4 sily vesmíru na čele s EM (teda POLE) stretávajú a hrajú Futbal!

 

 

To, ako dobre zápas odohrajú teda závisí od kvality ihriska, ale aj od hráčov samotných. 

 

 

Skúste si teraz všetci predstaviť Futbalové Ihrisko!

 

Futbalové ihrisko je akože tvoja mitochondria, pričom okolité POLE určuje jej veľkosť. Bežné normované zápasové ihrisko ma rozmery 110 x 72 m s hracou plochou 105 x 68 m. Na tomto ihrisku teda futbalisti behajú a hrajú zápas. Teraz si predstav, že by sme toto ihrisko roztiahli a zväčšili na 200 x 150 metrov. No čo? Hralo by sa lepšie? ...asi Horšie, pretože futbalisti by zrazu nevládali. 

 

Niečo podobné sa deje v tebe, ak sa mení tvoje POLE, ktoré následne ovplyvní aj Mitochondriu, čím sa zmenia vlastnosti a vodivosť vody v nej, aj okolo nej. Tiež sa zmení práca a pohyb "futbalistov" (elektrónov a protónov), ktoré sa do mitochondrie uvoľnili z jedla.

Zasa raz vidíš, že na Tvare a Veľkosti záleží viac ako na kalóriách!

 

 

Toto je obrázok vnútra našej Bunky, ktorý je k dnešnému dňu jedným z najlepších s najkrajším rozlíšením pod elektromikroskopom. Všimni si tie krásne farby, je tam aj mitochondria. Tie farby = odlišné tipy svetla = naše POLE. Toto je to, čo rozhoduje o práci mitochondrií aj bunky a tiež je to TO, čo sa tak drasticky v dnešných dňoch mení.

 

 

 

 

Tiež teraz každý opäť raz vidí, prečo sa musí začať na veci pozerať inak. Nie z nutričného hľadiska, ale z Prírodného (Kvantovo Biologického). A ak si niekto myslí, že je to na neho príliš ťažké, je to omyl. Je to len počiatočný pocit, keď človek vychádza z komfortnej zóny a zažíva vnútorný boj so svojimi presvedčeniami, s ktorými je nejakým spôsobom konfrontovaný. 

 

Pamätajte však, že nikto z nás nemusí vedieť po čínsky na to, aby si vychutnal Čínske jedlo. Rovnako nikto z Vás nemusí byť vyštudovaný fyzik alebo Biochemik, či lekár na to, aby vedel fixnúť svoje Telo, Zdravie a Výkonnosť. Stačí len porozumieť Základom!

 

 

Viac v novom článku:

https://jaroslavlachky.sk/kb-12-4-sily-vesmiru-verzus-4-fenomeny-biologie/

 
Publikované : 30. júla 2022 10:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Audio verzia článku tu:      

https://open.spotify.com/episode/4w9bQW2UiFkgiLnmWJrSm7?si=b531d79617de4a8c

 
Publikované : 30. júla 2022 10:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Čo to naozaj je často ospevovaný Kalorický Deficit, prečo to nemá nič spoločné s kalóriami a prečo reštrikcia kalórií dnes nemusí byť optimálna, ak nepoznáme Kontext?

 

Čítaj:

https://jaroslavlachky.sk/forum/zacni-tu/kaloricky-deficit-alias-ked-ani-len-nevies-ze-o-niecom-nevies/#post-7834

 
Publikované : 5. decembra 2022 19:58
Zdieľať: