Kalorický deficit –...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Kalorický deficit – alias keď ani len nevieš, že o niečom nevieš

6 Príspevky
1 Užívatelia
4 Likes
45 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Čo to naozaj je Kalorický Deficit, prečo to nemá nič spoločné s kalóriami a kedy si ho môžeš dovoliť? Trošku dlhšia verzia dnešného príspevku, ak niekto sleduje môj IG. 

Takže. Kalorický deficit je niečo, čo veľa ľudí rieši, no pritom ani len nevedia, o čom nevedia. Tým myslím hlavne „kalorických (chronických) počítačov“. Ty sa to dnes dozvieš a tiež AKO, KEDY a ČI VÔBEC môžeš niečo takéto zvažovať (myslím, v rámci zmeny nejakých stravovacích návykov). ⠀


Kalórie zmysel nemajú, to už vieš. Tvoje mitochondrie zaujímajú elektróny a protóny, ktoré sa tam z jedla dostanú. Elektróny a protóny z jedla prídu na tzv. Elektrónový Transportný reťazec, kde sa spoja s kyslíkom a vznikne z nich VODA.

 


Tiež vznikne nejaké teplo, ktoré sa odborne nazýva aj forma infračerveného svetla ... a samozrejme aj nejaké vedľajšie produkty, ktoré samozrejme majú dôležité úlohy ako CO2, ATP, či voľné radikály


Teraz druhá dôležitá vec. Naše mitochondrie majú dve základné možnosti, ako svoj Elektrónový Transportný Cyklus (ETC) riadiť:⠀

1. Ak nekonzumujeme žiadne jedlo (mysli KALORICKÝ DEFICIT), napríklad pretože nič nerastie, sme nalačno, alebo je ZIMA - máme v mitochondrii logicky nedostatok elektrónov z externého zdroja, no tiež aj menej protónov.⠀


2. Alebo ak máme prebytok potravy, napríklad keď je leto a hojnosť sacharidov⠀


O tomto bolo viac písané v novom článku, no teraz však riešime prvú možnosť. Čo to teda znamená pre teba?


Ak majú tvoje mitochondrie menej elektrónov z jedla, vytvoria menej TEPLA, a musia to kompenzovať inak. Ako? Napríklad infračerveným svetlom z externého zdroja alebo spaľovania vodíka. ⠀


Teraz sa zamysli. Kedy sú tieto 2 možnosti splnené a teda živočích ako TY si môže prirodzene dovoliť kalorický deficit bez vedľajších negatív? ⠀


1. No predsa uprostred Zimy, kedy jedla veľa nie je, nič nerastie, no mitochondrie spaľujú veľa vodíka z podkožia, z ktorého tvoria veľa VODY aj IČ.


2. Alebo uprostred leta, kedy svieti dlho a veľa SLNKO, Ktoré vysiela nie len veľa UV, ale aj IČ.⠀

Toto je dôvod, prečo si v lete viac smädný a nie hladný.

 

Teraz sa zamysli ešte nad týmto. Prečo má podľa teba veľa ľudí, ktorí držia tzv. Kalorický Deficit, časté chute na sladké a nekontrolovaný hlad?


Pretože nevedia, že tu nejde o žiadne kalórie. Ich mitochondrie prestávajú pracovať dobre, vďaka čomu klesá ich výkonnosť a práve preto má vtedy človek chuť na sacharidy, ktoré vedia na prvý komplex priniesť elektrón z veľa UV svetlom a na malý moment zvýšiť jej REDOX.⠀


Avšak čo treba na to aby bol tento mechanizmus funkčný? Žeby Inzulín?⠀

A čo zas vyžaduje Inzulín? UV svetlo.


Aká je druhá možnosť? CHLAD. ⠀


Chlad zvýši magnetizmus mitochondrie automaticky, čím zvýši tvoje okysličenie a udrží jej redox stabilný.

Toto je dôvod, prečo medveď v jeseni hľadá sacharidy, no vlk v zime nie a ani na ne nemá chuť. Tiež je to dôvod, prečo ti chlad pomôže aj s "kalóriami", tvojou váhou, a dokonca výkonom, chuťami na sacharidy, a mnohým ďalším.⠀

Až teda na budúce dostaneš nekontrolované chute na sacharidy, obzri sa okolo seba a premýšľaj, pretože je za tým s najväčšou pravdepodobnosťou nadmerné modré svetlo, ktoré na teba odniekaľ svieti a nedostatok slnka (IČ + UV) alebo ti chýba CHLAD (magnetizmus mitochondrie klesá). Presne preto máš takéto chute aj v strese. V strese strácaš veľa UV svetla.

Avšak, ako som X-krát vravel, niekedy, keď na niečo máme chuť to ešte neznamená, že by sme to vtedy mali aj jesť. Preto často tvrdím, že dnes ťa tvoja intuícia môže občas „klamať“, pretože naše prostredie je iné ako kedykoľvek predtým a s ním sa mení všetko.

Preto platí, že chceš veci Spoznať!

Zrejme si v duchu hovoríš, že už sa strácaš, no to vôbec nevadí. Na tom vôbec nič nie je.

Dôležité je, že si sa dočítal až sem, čo mohlo byť už len preto, že ti aspoň jedno percento z daných informácií vyššie dávalo zmysel.


Teraz ti ešte napíšem niečo, čo som osobne vravel iba pár ľuďom. Vieš ako rozoznáš, ako sú na tom mitochondrie v tvojom mozgu?

Najmä tým, ako ŤAŽKÉ je pre teba niečo VYKONAŤ a obzvlášť, keď sa jedná o akúkoľvek zmenu. Zmenu myslenia, nejakého zvyku, návyku, činu,...


Všetko toto poukazuje na tvoj dopamín a magnetickú silu tvojich mitochondrii v mozgu a rovnako na množstvo elektrického prúdu, aký generuješ na úrovni CNS. Presne preto sú niekedy tieto informácie náročné. Avšak hádaj čo:

⠀ 

Niekedy je dôležitejšia najmä okamžitá PRAX, a tu si práve získal.


Vieš čo máš robiť. Pozri sa okolo seba. Nie na sezónu vonku. ⠀


Ak žiješ tak, že máš dosť UV svetla, sacharidy sú pre teba OK, rovnako môžeš jesť menej (ale aj viac, pretože prebytok spáliš ako voľné teplo).


Ak však žiješ v "umelom svete", sacharidy aj počítanie kalórií nie sú pre teba.⠀



Na teraz stačí. Odporúčam ti pozrieť nový blog a tiež máš možnosť pridať sa medzi PRÉMIUM ČLENOV za zvýhodnené podmienky. Pozri Eshop - Vianoce 2022⠀

 

Pôvodný príspevok TU:

 
Publikované : 5. decembra 2022 19:43
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Pre členov, ktorí videli posledný webinár o suplementovaní vitamínu D ešte malé doplnenie:

 

Mimochodom, dané riadky nižšie Vám len ukážu, prečo je dôležité články čítať. Tieto slová totiž pochádzajú z článku z pred 2 rokov a hoci vtedy im väčšina nechápala úplne, ak ste to čítali, tak si dovolím povedať, že teraz, po prečítaní= týchto pár riadkov príde veľmi veľa AHA a mnohé veci „docvaknú“ akosi samé od seba...

 

Vitamín D a konkrétne jeho aktívny metabolit 1,25-OH (kalcitriol), sú už dlho považované za dôležité regulátory sérového vápnika (vápnika v krvi) a zdravia kostí. [5] Produkcia kalcitriolu (aktívnej formy vitamínu D) teda závisí od adekvátnej hladiny vitamínu D (25-OH) v pokožke z cholesterolu. Po premene neaktívneho vitamínu D (25-OH) v pečeni na aktívny (kalcitriol) je väčšina cirkulujúceho kalcitriolu tvorená vysoko regulovanou 1alfa-hydroxylázou (skratka CYP27B1) prítomnou v obličkách, ktorá je súčasťou známeho cytochrómu P450.

 

Opäť vidíš, že vitamín D, ktorý sa vytvorí v pokožke zo slnka je odlišný od toho, ktorý skonzumujeme v doplnku. Ten zo slnka totižto prechádza celým telom a zapája sa do mnohých procesov, pomocou ktorých ovplyvňuje mnoho vecí, vrátane našich génov.

 

Čo však čert nechcel, ukázalo sa, že mnohé ďalšie tkanivá v našom tele tiež obsahujú 1alfa-hydroxylázu a zdá sa teda, že taktiež lokálne produkujú kalcitriol vo vysokých koncentráciách.

 

Receptor pre kalcitriol je synonymom slova receptor vitamínu D (skratka VDR). Toto slovo si už odo mňa čítal viackrát a ešte budeš, tak si to zapamätaj. A zapamätáš si to veľmi jednoducho na tomto prirovnaní.

 

VDR je tvorený prakticky vo všetkých tkanivách v tele. Posledná (finálna) forma produkcie kalcitriolu teda predstavuje klasický parakrinno-autokrinný systém. Neľakaj sa čudných slovných spojení. Parakrinný a autokrinný laicky znamená toľko, že bunka svoje procesy ovláda skrz molekuly, ktoré vylúči (napr. vitamín D) a receptory, ktoré tam sú (napr. VDR). Prečo ti to však píšem?

 

Pretože výskumy preukázali prítomnosť 1alfa-hydroxylázy aj v kostiach a prištítnych telieskach bunky (v štítnej žľaze) a teda vitamín D a všetky procesy, ktoré sa pri jeho tvorbe do procesu zapájajú, majú vplyv aj náš stav vápnika v tele, kosti a hormóny štítnej žľazy. Vitamín D a VDR majú teda vplyv aj na rozvoj chorôb ako rakovina, KVC (kardiovaskulárne ochorenia), neuro-svalové funkcie, ale aj autoimunitné ochorenia.

 

 

Aktivácia VDR totižto podporuje diferenciáciu tkanív (ich delenie) a zároveň zastavuje ich proliferáciu (rozmnoženie). To znamená, že VDR a aktívny vitamín D hrajú v našom tele dve úlohy naraz: dobrého aj zlého policajta. Dokážu napríklad zabrániť vzniku rakoviny, zatiaľ čo podporiť správne rozdelenie DNA alebo MITOCHONDII.

 

Ďalšia vec, ktorú VDR dokáže je, zastavenie prúdu elektrónov na vnútornej membráne mitochondrie. Toto v ľudskej reči znamená PRÍRODNÁ REŠTRIKCIA KALÓRIÍ. Náš ETC totižto potrebuje byť plynulý a rýchly, aby sme boli zdravý. Jeho spomalenie vždy znamená chorobu a problém. Avšak jeho „STOP“ skrz VDR je niečo ako krásna prírodná pomocná ruka.

 

Presne preto ti na slnku vystúpia žily von a nemáš taký hlad. Vtedy potrebuješ iba piť. Tiež preto prirodzene potrebuješ menej jesť a zároveň sa ti upraví hmotnosť. Tvoja krvná plazma a voda v nej sa postará o donášku energie, bez nutnosti elektrónov z jedla. Jediné čo k tomu potrebuješ je vedieť AKO SA „OPAĽOVAŤ“ a teda mať správny SOLÁRNY MOZOĽ.

 

 
Publikované : 5. decembra 2022 19:51
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

V minulosti sa tiež verilo a dokonca to aj platilo, že reštrikcia kalórií pomáha pri chudnutí. Prečo to vtedy šlo a dnes už nejde?

Zapamätaj si túto vetu, ktorú napíšem: Jediný spôsob, ako prirodzene obmedziť príjem potravy, byť ŠTÍHLY a ZDRAVÝ, je vystaviť sa celému spektru slnka alebo chladu.



Teraz príde šokujúce zistenie. V minulosti, keď sa ľudia oháňali štúdiami s reštrikciou kalórií, tým že porovnali dve rovnaké skupiny s jediným rozdielom v kalóriách, boli tieto štúdie vykonané na ČERVOCH.


Červy patria medzi bezstavovce (nemajú žlčník ako my) a v „ústach“ majú chuťové receptory s názvom LITE-1. Vieš, čo je na nich zvláštne? LITE-1 je fotoreceptor.


Uvedomuješ si, čo to znamená? Z potravy, ktorú červy jedia získajú nie len kalóriu, ale aj
svetlo, ktoré uvoľní informáciu a vyvolá istú topologickú zmenu.⠀


„Fotosyntéza tvorí každú potravu na svete, na ktorú je každý živočích uspôsobený. To znamená, že máme konzumovať potravu, ktorá nesie elektróny s presnou vlnovou dĺžkou a frekvenciou, akú obdržala zo slnka v danom ročnom období aj lokalite. Naše receptory túto vlnovú dĺžku absorbujú a podľa nej sa zmení rezonancia vody okolo, ktorá vyvolá patričnú topologickú zmenu celého receptoru aj proteínov."


Preto si myslím, že dnes reštrikcia kalórií a držanie kalorického deficitu, obzvlášť u žien, nemá daný efekt.. Dokonca ľuďom bude viac a viac ubližovať.


Trúfam si tiež povedať, že ich receptor pracuje podobne ako náš CCO (štvrtý respiračný komplex na ETC v mitochondrii), ktorý v nás napr. vodu a je poháňaný ČERVENÝM a INFRAČERVENÝM SVETLOM. Nie kalóriami.


To znamená, že aj mi ľudia pri rozkladaní kalórií z jedla zachytávame svetlo, ktoré v nás niečo vyvoláva. Vidíš? To čo platilo včera, dnes už neplatí. A to, čo platilo pred rokmi, od roku 2020 neplatí tobôž.


Zaoberať sa iba nutričnou stránkou veci, bez SPOZNANIA SVOJEJ BIOLÓGIE, už dnes nemusí stačiť.

 
Publikované : 5. decembra 2022 19:56
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388352/            

 
Publikované : 5. decembra 2022 19:57
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Pamätaj, že v živote nejde ani tak o cieľ, ako o cestu, ktorá k cieľu vedie!

Rovnako ako sa nechceš teraz zrazu ocitnúť v budúcnosti, vo veku keď budeš mať 90 až 100 rokov a budeš mať za sebou život v zdraví, so zdravou rodinou, ale chceš si tento život v zdraví s rodinou užívať,...rovnako je to s pohybom a všetkým ostatným. 

Preto ak aj niekedy uvidíš niečo, čo sa ti možno zapáči, alebo ťa to "nakopne", či motivuje (a to či už to uvidíš naživo alebo online), mysli na to, že ty už vidíš zvyčajne iba malý KÚSOK (pasáž) z celku. Vidíš zvyčajneiba jednu časť. Nie celú cestu.

A ak sa ti aj zdá niečo na danom cieli nemožné, náročné, ťažké, alebo ak si sám stanovíš "ťažší cieľ", vždy je to iba o ceste a hlavne o tom, či sa rozhodneš pre danú zmenu.

Pamätaj, že práve tento prvý krok - Rozhodnutie sa, je najviac náročný, no zároveň najviac potrebný. Práve preto ide ruka v ruke s hladinou tvojho dopamínu a aj množstvom a schopnosťou generovania tvojho el. prúdu v mozgu.

 

Nech už máš v živote akýkoľvek CIEĽ, Plány, koníčky, výzvy,... nikdy nie je neskoro začať, rovnako ako nikdy nie je nemožné ich dosiahnuť. Vždy však mysli na to, že ide o cestu a o to, aby si si vytvoril k danému cieľu v prvom rade istú motiváciu (kľudne aj vonkajšiu), no potrebuješ ju premeniť na disciplínu (vnútornú). Potom bude cesta radosťou!     

 
Publikované : 5. decembra 2022 20:13
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 
Na blogu máme opäť nový dôležitý článok, ktorý dúfam väčšina už čítala a s ním sa otvárajú opäť ďalšie dvere k ďalšiemu chápaniu. Takže, prečo som chcel, aby každý vedel, že od roku 2020 (hoci to platí už dávnejšie) nehrajú kalórie zmysel ako možno nejaký hrali kedysi? A narážam hlavne na hmotnosť, keďže väčšina ľudí hmotnosť rieši práve s súvislosti s kalóriami (kaloricky deficit, kaloricky rovnováha, apod.)
 
 
CICO („calories in,calorie out“) je koncept, že vytvorenie deficitu kalórií konzumáciou menšieho množstva kalórií, ako spálime každý deň, vedie k chudnutiu, zatiaľ čo jedenie viac kalórií, ako spálime, vedie k nárastu hmotnosti. 
 
Každý kto čítal nový článok už vie, že medzi objemom hmoty a hmotnosťou je viac premenných, pričom hlavne druhý koncept - hmotnosť, dodnes nemáme dobre zadefinovaný. Kľudne si otvor knižnicu Google a hľadaj sám...
 
Tu je definícia podľa wikipédie, ktorú mi našlo, keď do Google napíšem "what is original definition of mass": "Hmotnosť môže byť experimentálne definovaná ako miera zotrvačnosti tela, čo znamená odpor voči zrýchleniu (zmene rýchlosti) pri pôsobení čistej sily."
 
To je však celkom neúplná definícia, keď vezmeme v úvahu, že - "OK, no zotrvačnosť voči zrýchleniu čím? A ako táto zotrvačnosť prebieha alebo ako funguje na biofyzikálnej úrovni?" Poďme ďalej...
 
 
Dodnes teda vlastne nemáme presný koncept toho, čo je to hmota, no platí to aj o hmotnosti a tu sa nachvíľu zdržím. Dodnes sa totižto hmotnosť považuje iba za niečo spojené s gravitačnou konštantou a jej pôsobením, avšak ak je gravitácia iba vzniknutá sila vyplývajúca z elektromagnetickej sily, (viď posledný článok VOZ #3) tento koncept by mal byť prediskutovaný.
 
 
Ako Henri Poincaré v roku 1914 napísal: „To, čo nazývame hmotnosťou, sa nezdá byť ničím iným ako zdaním. Všetka jej zotrvačnosť má iba elektromagnetický pôvod.“ A čo tak toto. Ak vystavíme naše telo nejakej sile, napr. keď držíme ťažké bremeno nad hlavou, ako je možné, že jeho hmotnosť, teda sila ktorou na nás tlačí, obíde zotrvačnosť? Odpoveď je jednoduchá. „ELEKTRICKY“ – odpudením medzi vonkajšími elektrónmi v atómoch najbližších ku kontaktným bodom. 
 
Toto je teda odpoveď aj na otázku vyššie na definíciu hmotnosti z wikipédie, ako vzdoruje zotrvačnosti - Elektricky
 
 
Rovnocennosť zotrvačnej a gravitačnej sily naznačuje, že gravitačná sila je skutočne iba prejavom elektrickej sily. To však taktiež znamená, že hmotnosť nášho tela sa líši podľa toho, aký povrchový elektrický náboj má.
 
 
Toto je niečo, čo bolo napísané práve aj v novom článku a je to veľmi dôležité. Povrchový Elektrický náboj teda ovplyvňuje hmotu a hlavne hmotnosť telesa. Aj preto fotón ako bezhmotnostna častica nemá elektrický náboj.
 
Tiež je to dôvod, prečo nás gravitácia "ťahá" k zemi, prečo sme schopní udržať bremeno nad hlavou, a prečo sa aj napriek pocitu dotyku v skutočnosti nikdy reálne fyzicky nedotýkame (iba elektromagneticky).
 
 
Elektróny, ktoré existujú v každom atóme našich tiel, tlačia iné elektróny do každého atómu iných tiel alebo vecí. Toto vzájomné odpudzovanie elektrónov zaisťuje, že sa v skutočnosti nikdy ničoho nedotkneme. Čo je teda hmat? Môže byť hmat tiež ďalší elektromagnetický fenomén, rovnako ako naše zvyšné zmysli (zrak, sluch, čuch, chuť)?
 
Pocit dotyku, ktorý náš mozog registruje, je v skutočnosti odpudzovanie vonkajších elektrónov medzi nami a druhou bytosťou/objektom a vzájomne elektromagnetické pole, ktoré nimi preniká a preniká všetkým.
 
 
 
Aká je využiteľnosť týchto myšlienok v praxi? Že Hmota, ktorá stratí alebo príjme elektróny vs protóny, musí následne zmeniť aj svoju hmotnosť.
 
Elektróny sú tie, ktoré nám skrz fotoelektrický jav (a za pomoci DHA) pomáhajú asimilovať Svetlo! 
 
 
 
Publikované : 31. januára 2023 20:11
Zdieľať: