Dôležitosť DHA a kv...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Dôležitosť DHA a kvalitnej stravy pre dieťatko

4 Príspevky
2 Užívatelia
3 Likes
72 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Tu je pomerne nová, veľmi zaujímavá štúdia z Januára 2022, ktorá vzala a porovnal niekoľko randomizovaných štúdií, pričom skúmala vplyv dôležitých ŽIVÍN v strave počas prvých 3 rokov života dieťatka a jeho následný vývoj mozgu aj pripadne problémy. To čo dáta ukázali, je pomerne zaujímavé.

 

Zvýšená konzumácia rýb s dostatkom jódu, železa, B vitamínov, DHA a ďalších dôležitých látok, mala pozitívny vplyv na vývoj mozgu dieťatka aj jeho správanie a zdravie. Avšak využívanie doplnku výživy B vitamínov, ovocia a vysokým obsahom vitamínu C (guava), alebo jodovanej soli, ktorá je posledné roky údajne kvôli benefitom používaná, nemali žiadny vplyv na mozog.

 

Tu je niečo zo štúdie (citujem a prekladám):

"Prvých 1000 dní života malého dieťatka je rozhodujúcim obdobím vývoja mozgu, v ktorom je primeraná výživa životne dôležitá pre optimálny rast a kognitívny vývoj. Toto obdobie bolo identifikované ako citlivé obdobie, v ktorom sú deti najzraniteľnejšie voči behaviorálnym a kognitívnym deficitom. Systematický prehľad zameraný na prvých 1000 dní života identifikoval dôležitú úlohu makroživín, ako sú proteíny a PUFA tuky s dlhým reťazcom (najmä DHA, EPA), ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri optimalizácii vývoja mozgu. Konkrétne vieme, že podvýživa proteínov v ranom veku môže brániť primeranému rastu mozgu, čo vedie k menšiemu mozgu."

 

"Deti, ktoré nedostávajú v skorom veku primeranú výživu a psychosociálnu stimuláciu, budú mať v škole pravdepodobne nedostatočné výsledky a budú mať slabú úroveň poznania aj vzdelania, čo súvisí s nízkymi príjmami v neskoršom živote."

 

Inými slovami, tieto korelačné štúdie tiež ukázali, že detičky s neadekvátnym prísunom DHA budú mať v dospelosti nižšiu šancu stať sa finančne slobodným (alebo aspoň viac nezávislím od neustálej práce od rána do večera)... (teraz by mal každý cítiť aj dôležitosť nedávneho článku o čase a BTC) 

 

No to najlepšie je toto:

"Zistilo sa, že zvýšená konzumácia rýb má priaznivý vplyv na kognitívne výsledky detí. Avšak na druhej strane, intervencie s vitamínom B, jódovanou soľou a guavovým práškom (doplnkom výživy) nepreukázali významné výsledky!"

 

Zistenia tohto prehľadu zdôrazňujú dôležitosť adekvátnej výživy počas predškolského veku a kľúčovú úlohu, ktorú zohráva dostatočná výživa aj ryby v kognitívnom vývoji.

 

Zistenia súhru týchto randomizovaných štúdií teda hovoria toľko, že suplementovanie s omega 3 DHA nemá žiadny vplyv na zlepšenie správania či mozgu dieťatka, avšak konzumácia celých rýb a jeho hladina v krvi áno.

 

Tak a teraz nech každý z Vás dobre premýšľa, či vie prečo. Každý dlhodobý člen by to už totižto mal vedieť.

 

Hoci sa bavíme o rovnakej DHA, len s rozdielom, že jedna je v rybe a druhá je extrahovaná zo svojho prirodzeného prostredia (rybky), biofyzikalne vlastnosti každej DHA sú absolútne rozdielne.

 

DHA je veľmi špecifická omega 3 PUFA mastná kyselina so zaujímavými magnetickými, ale aj elektrickými vlastnosťami. Rovnako ako tvoja krv a hemoglobín v nej. Práve magnetizmus je niečo, čo naše telo a mozog využívajú.

Nie nadarmo voda dobre absorbuje svetlo a zároveň voda reaguje a absorbuje aj magnetické pole. Toto sú základné sily života.

 

Tiež každého upozorňujem, že tieto závery zo štúdií sú z dát niekoľko rokov dozadu a dnes by bol výsledok iný!

 

Je iba na každom z Vás kedy "naskočí" na palubu, začne veci lepšie a dám Spoznávať a učiť sa, pretože v ďalších rokoch prídu aj ďalšie zaujímavé štúdie, na ktorých prekvapivý výsledok vysvetlenie nedostaneme. No keď raz sám veci pochopíš, to už je o inom 👍

 
Publikované : 13. mája 2022 11:24
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Tu je štúdia na čítanie: 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35276891/

 
Publikované : 13. mája 2022 11:25
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Tiež k tejto téme odporúčam starší článok zo série Črevo a mozog o vývoji detskej hlavičky.  

 

A nezabúdaj, že tieto štúdie majú veľmi, ale ze veľmi veľa medzier, pretože pri skúmaní a spájaní dat ani len nevedia, že niečo nevedia. 

Najlepšia výživa pre dieťatko je materské mliečko, ktoré musí byť podávané z prsníka matky tak, že má matka hlavičku dieťatka na hrudi. Toto má obrovský Kvantovo biologicky efekt, ktorý časom spoznáte 👍

 

https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-8-zenske-telo-porod-vyvoj-mozgu-a-ketoza/

 
Publikované : 13. mája 2022 11:29
Jitka and Ivana reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Najlepšia výživa pre dieťatko je materské mliečko, ktoré musí byť podávané z prsníka matky tak, že má matka hlavičku dieťatka na hrudi. Toto má obrovský Kvantovo biologicky efekt, ktorý časom spoznáte 👍

Suhlasim Jaro, dokonca fakt,ze dietatku uplne staci mat len prilozenu hlavicku na prsniku a dochadza tak k vymene energie. Dieta sa tym nabija. Kojenie je nekonecne dolezite a mnohe zeny ( bez urazky ) to casto podcenuju.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 13. mája 2022 14:39
Ivana reacted
Zdieľať: