Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vacek u zubu

16 Príspevky
4 Užívatelia
14 Likes
117 Videní
Jitka
(@jitkito1983)
Príspevky: 77
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahojky... nevim jestli se na to muzu tady zeptat, ale zkusim to. Je to asi tak tyden, co se mi na dasni u mrtveho zubu, kde probehlo vycisteni kanalku, dela maly vacek. Ziji ve Spanelsku a bohuzel s mistnimi zubari moc spokojena nejsem a bojim se jestli nebude chtit moje zubarka tento zub vytrhnout (podle toho, co jsem se docetla na internetu se muze jednat o zanet). Jedna se o posledni stolicku dole. Asi neexistuje nejake "prirodni" reseni tohoto problemu, co?? Zubar nejsi, to vim...ale nevedel bys mi poradit jestli zkusit spise znovu procistit kanalky a nebo rovnou zub vytrhnout?? Predem moc dekuji za kazdou radu. 

 
Publikované : 26. januára 2021 18:40
Ivana reacted
Značky témy
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@jitkito1983

Ahoj Jitka. Ďalšia členka zo Španielska, to ma teší 🙂

Máš pravdu, že nie som zubár, tak ti môžem dať zopár mojich postrehov k veci. V prvom rade je dobré vedieť, či sa jedná naozaj o mŕtvy zub? A teda, či je úplne „odpojený“ od donášky krvi, odumretý, stratil farbu, cit,...? Myslím si, že príroda vie, kedy nám zuby majú vypadnúť, zvyčajne nám vypadnú až keď je zápal veľký alebo sa niečo deje (či staroba), takže pokým zub ostať môže, podľa mňa by aj mal.

 

Ak je teda naozaj mŕtvy, bez farby, citu a je to správne diagnostikované a spôsobuje dlhodobo problémy, vytrhnutie môže byť riešením, no ak je šanca a zub má cit, donášku krvi, určite sa stv môže časom zlepšiť. Zápal ako taký v ústnej dutine a rovnako aj v zube, nemusí mať dočinenia s baktériami, či infekciami, ale skôr celkovým stavom organizmu a ZÁPALOM, ktorý je už dôsledkom narušenia procesov a teda aj hormonálnej signalizácie.

 

Už v minulom storočí skvelý lekár, endokrinológ a výskumník pán John Leonora, ktorý taktiež uznával a obdivoval prácu Westona Priceho, veril a preukazoval, že nie že kyselina z baktérií spôsobuje demineralizáciu zubnej skloviny a zubný kaz. Postuloval, že zubný kaz nebol spôsobený baktériami, ale zápalom spôsobeným prerušením hormónov z hypotalamu a opačne, ktoré riadili štruktúry v zuboch a iných endokrinných orgánoch.

 

Veril napr., že príušná žľaza v našich ústach pôsobí rovnako (alebo podobne) ako pankreas v našich črevách. Veril, že príušná žľaza nepriamo riadi metabolizmus štruktúr, ako sú dentín, sklovina, ktoré riadia následne aj uvoľňovanie inzulínu v pankrease. Takáto os by v podstate pomohla mozgu vycítiť počiatočný rozklad sacharidov v ústach a dané údaje preniesť do príušnej žľazy a pankreasu, aby náš MOZOG, ale aj ČREVO správne sformovali hormonálnu odpoveď.

Aj preto často podľa neho často dochádza k slineniu a vylučovaniu inzulínu ešte predtým, ako sa zje sladké jedlo. Svojim spôsobom naznačoval aj to, že vylučovanie INZULÍNU a slín môže súvisieť s vystavením sa slnku, respektíve svetlu a tým pádom aj naša ústna dutina na to môže reagovať.

 

Dnes tiež vieme, že aj receptory pre leptín existujú v ústach, ďasnách a na chuťových receptoroch v jazyku. Pamätaj, že jednou z úloh LEPTÍNU (hlavný hormón v tele) je počítanie ELEKTRÓNOV v tele a senzorovanie okolitého svetla, aké pokožka (náš najväčší orgán) zachytí.

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1601-0825.2011.01820.x

 

Čo to teda znamená v mojom ponímaní? Že je viac vecí, ktoré sa dajú robiť a týkajú sa v prvom rade zmeny nášho prostredia a rozhodnutí, ktoré v danom prostredí robíme s tým, čo máme k dispozícií na základe našich vedomostí.

 

Inzulín aj melatonín sú veľmi dôležité hormóny, no oba dva sú riadené solárne na základe okolitého SVETLA, ale aj TEPLOTY. (Preto sa nám v spánku zníži teplota, keď sa zároveň vylučuje melatonín) a rovnako sa nám v lete zvýši INZULÍN, aj pretože máme k dispozícií sacharidy, počas slnečných dní.

 

 

Z môjho pohľadu záleží, o akú akútnu situáciu sa jedná, pretože z dlhodobého hľadiska vie pomôcť vitamín D3 s K2 (ideálne endogénny), kontrola a obmedzenie príjmu fluóru, IČ a UV svetlo (otvorené ústa občas vonku na slnku), plus sezónna ketóza (zvýšenie proteínu NAD) a naopak zníženie sacharidov a samozrejme CHLAD na zníženie zápalu aj zvýšenie citlivosti hormónov a leptínu, prípadne ďalšie veci.

A samozrejme maximalizovať svoju HLADINU, ale aj KONTROLU nad hormónom MELATONÍN.

 

krátkodobého hľadiska taktiež CHLAD, kľudne aj lokálne na miesto, kde je zápal, a vyhýbať sa TEPLU v danom mieste. 🤔 

 

 
Publikované : 26. januára 2021 20:28
Kristýna and Jitka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Budem citovať:

„V rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti regeneratívnej medicíny sa pozornosť zameriava na dokonalú replikáciu prirodzených prírodných mechanizmov v tele. Dôraz sa kladie na vývoj techník, ktoré môžu napodobňovať dokonale upravené hojenie autoregulácie, delenie buniek, dozrievanie buniek a homeostázu v tkanive. Prešli sme dlhou cestou v nových smeroch, ako nahradiť poškodené tkanivo, dodať kmeňové bunky do oblastí degenerácie, pomôcť hojiť rany na pokožke a znižovať starnutie.“

„Niet pochýb o tom, že základom vytvárania dokonalosti v regeneračných technikách je dôkladné pochopenie základnej fyziológie ľudského tela a možno aj úvahy, ktoré presahujú naše súčasné chápanie základnej fyziológie.“

 

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5859346/

 
Publikované : 26. januára 2021 20:30
Kristýna and Jitka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Publikoval: @jitkito1983

Ahojky... nevim jestli se na to muzu tady zeptat, ale zkusim to.

A samozrejme môžeš čokoľvek pridať kdekoľvek. Ak by náhodou, tak tému presuniem, do iného fóra.

Ale priznám sa, chcem tento alebo ďalší týždeň spísať taký krátky návod pre celé fórum pre začiatočníkov, ako funguje, ako postovať a tak a premýšľam, že založím aj ďalšie fórum, možno na nejakú konkrétnu tému? 

Pre začiatočníkov? Alebo niečo so zdieľaním svojich skúseností navzájom? Aby to nebolo všetko v jednom fóre nahromade, možno by to bolo priehladnejšie do budúcna. Čo si o tom myslíš, ak sa môžem spýtať na názor? 🤔 

 
Publikované : 26. januára 2021 20:37
Kristýna reacted
Jitka
(@jitkito1983)
Príspevky: 77
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky ahoj Jaro😊 v prve rade Ti chci moc podekovat za Tve odpovedi, na svetle i chladu zacinam pracovat, teprve se s timto vsim seznamuju. 

Co se tyce meho nazoru na forum, tak ja bych uvitala, kdyby zdejsi clenove sdileli sve zkusenosti s tim co delaji jinak, co zaradili do sveho zivota a jake zmeny jim to prineslo. Myslim, ze by to mohlo byt zajimave a prinosne a navzajem bysme se tak mohli i podporovat. Asi by to bylo prehlednejsi v jinem foru.

Jinak to tady más skvele vypracovane!! Pokud me  neco napadne, dam ti urcite vedet. Jak uz jsem psala nahore, jeste poradne jsem ani nezacala studovat vsechny informace tady. S dvema malymi dcerkami mi to jde bohuzel pomalu. 

Tak jeste jednou dekuji a hezky den!

 
Publikované : 27. januára 2021 11:44
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@jitkito1983 Ahoj Jitka, vôbec nie ja začo 😊   a super, že sa zoznamuješ. Nie je sa kam ponáhľať a ako sa vraví, akýkoľvek krok vpred je viac ako státie na mieste. Obzvlášť pri SVETLE, pretože sa bavíme o najkomplexnejšej "entite" vo vesmíre. Určite daj vedieť, ako sa ti časom darí, budem len rád 🙂

 
Publikované : 27. januára 2021 18:20
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Publikoval: @jitkito1983

Co se tyce meho nazoru na forum, tak ja bych uvitala, kdyby zdejsi clenove sdileli sve zkusenosti s tim co delaji jinak, co zaradili do sveho zivota a jake zmeny jim to prineslo. Myslim, ze by to mohlo byt zajimave a prinosne a navzajem bysme se tak mohli i podporovat. Asi by to bylo prehlednejsi v jinem foru.

Jinak to tady más skvele vypracovane!! Pokud me  neco napadne, dam ti urcite vedet. Jak uz jsem psala nahore, jeste poradne jsem ani nezacala studovat vsechny informace tady. S dvema malymi dcerkami mi to jde bohuzel pomalu. 

Tak jeste jednou dekuji a hezky den!

Vďaka za spätnú väzbu a názor, to si vždy vážim a presne niečo takéto mám na mysli. Pôvodne som mal v minulosti, keď fórum vzniklo toho takto viac, ale usúdil som, že ľudí to skôr viac mýlilo (väčší výber), ako takto, keď je to všetko zjednodušené. Ale postupne, ako Vás tu pribudlo, myslím že to bude fajn. A samozrejme aj pre mňa, pretože vidím, o aké veci je záujem, diskusia, atď., a viem prípadne prispôsobiť aj obsah (blog, video, ...), ak niečo viac ľudí aktuálne zaujíma ako iná téma. 

 

Pozdravujem krpcov a držím palce v štúdiu. K danej téme vyššie som niečo spomínal aj pred koncom webináru #06, ktorý si si našla v bonuse, tak snáď postupne časom budú informácie zapadávať do seba viac a viac. 

 

Pekný deň aj tebe.

 
Publikované : 27. januára 2021 18:26
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

Ahojte 🙂 len sa pripajam do debaty, pretoze tiez som nazoru ze je po dobry napad. Uvitam vzajomne zdielanie skusenosti, rad,.. Urcite by to bolo pre ludi ktori sa zaujimaju prinosne 

 
Publikované : 29. januára 2021 8:31
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@ivana vďaka za názor. To rád počujem 🙂 

Vytvoril som už aj nové fórum aj toto DRUHÉ, a v priebehu najbližších dní tam chcem nejaké info aj sám napísať a budem rád, keď sa samozrejme neskôr pridajú aj ostatní. Toto fórum má byť o vzájomnom zdieľaní skúseností, postrehov, rád, názorov, ale aj o všetkom, čo môže pomôcť každému v rýchlejšom zorientovaní sa v množstve informácií 🙂 

 

 

 
Publikované : 29. januára 2021 21:40
Ivana reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Jarko nechcem zakladať novú tému a spýtam sa tu kde sa v hlavnom príspevku riešila otázka ohľadom zubov. Ak si sa stretol s touto témou- aký je tvoj názor na mŕtvy zub/s vyplnenými kanálikmi/už aj stmavnutý. Podľa niektorých/ aj zubárov/mŕtvy zub/ako každé mŕtve tkanivo/ do tela nepatrí a množia sa aj napriek tomu že je uzavretý a ošetrený v ňom baktérie, ktoré môžu spôsobovať širokú škálu zdravotných problémov a zub patrí von.

 
Publikované : 3. apríla 2023 15:24
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@eika Samozrejme Erika, že sa môžu množiť mnohé baktérie. Nevidím v tom nič neobyčajné. Zub alebo jeho časť môže byť ako taká mŕtvaa, no ak sú tam podmienky na množenie nejakých baktérií, môže byť.

 
Publikované : 6. apríla 2023 20:48
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

@eika Samozrejme Erika, že sa môžu množiť mnohé baktérie. Nevidím v tom nič neobyčajné. Zub alebo jeho časť môže byť ako taká mŕtvaa, no ak sú tam podmienky na množenie nejakých baktérií, môže byť.

Ahoj dajú sa baktérie pod tým mŕtvym zubom(v ňom)nejako zničiť?Citala som o iontofereze striebra prikladať na ďasno,zub🤔Keby to nebol predný zub išiel by von,ale takto sa snažím nieco vymyslieť.🙂

 

 
Publikované : 7. apríla 2023 7:33
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@eika Kukám, že či je tu správa alebo nie a asi si pri "citácií" Erika odtsránila ten znak "quote". 

Nabudúce, keď takto cituješ, ono ti vyhodí také lomítka, tak nič nemaž, len úplne nakoniec začni písať na novom riadku, aby to bolo viditeľné. Viď nižšie

 

"[quot data-userid="1" data-postid="9930"]"

Kukám, že či je tu správa alebo nie a asi si pri "citácií" Erika odtsránila ten znak "quote". 

Nabudúce, keď takto cituješ, ono ti vyhodí také lomítka, tak nič nemaž, len úplne nakoniec začni písať na novom riadku, aby to bolo viditeľné. 

 

"[/quot]" 

...takto ti to vyhodí a ty začni písať až sem, na nový riadok, no tie zátvorky a "quote" tam musia ostať. Inak je to neprehľadné 🙂

 
Publikované : 8. apríla 2023 9:51
Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Publikoval: @jaroslavlachky

Ahoj dajú sa baktérie pod tým mŕtvym zubom(v ňom)nejako zničiť?Citala som o iontofereze striebra prikladať na ďasno,zub🤔Keby to nebol predný zub išiel by von,ale takto sa snažím nieco vymyslieť.🙂

Určite by som ako prvé vyskúšal všetko prírodné ako napr. otváranie úst na slnku, zubná hygiena (medzizubné kefky,...), jedenie menšieho množstva jedla a hlavne menej často jesť, prípadne nejaká ústna voda (avšak bez žiadných halogénov) a možno potom niećo iné a samozrejme tiež zistiť prečo sa tam môžu množiť (či len kvôli nejakým mechanickým veciam, alebo to súvisí so zlým Redoxom a mikrobiómom v ústnej dutine 🤔 )

 
Publikované : 8. apríla 2023 9:57
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

Publikoval: @jaroslavlachky

Ahoj dajú sa baktérie pod tým mŕtvym zubom(v ňom)nejako zničiť?Citala som o iontofereze striebra prikladať na ďasno,zub🤔Keby to nebol predný zub išiel by von,ale takto sa snažím nieco vymyslieť.🙂

Určite by som ako prvé vyskúšal všetko prírodné ako napr. otváranie úst na slnku, zubná hygiena (medzizubné kefky,...), jedenie menšieho množstva jedla a hlavne menej často jesť, prípadne nejaká ústna voda (avšak bez žiadných halogénov) a možno potom niećo iné a samozrejme tiež zistiť prečo sa tam môžu množiť (či len kvôli nejakým mechanickým veciam, alebo to súvisí so zlým Redoxom a mikrobiómom v ústnej dutine 🤔 )

Tie baktérie sa mnozia podľa zubárov(malé množstvo)ktorí sú proti nechavaniu mŕtvych zubov v ústach v tej dreni vnútri mŕtveho zuba,lebo aj keď lekár vyplní mŕtvemu zubu koreňové kanáliky vždy tam ešte zostane priestor kde sa môžu množiť,ako svoje produkty metabolizmu tvoriť toxiny a rozširovať sa do okolia kde spôsobujú zápal.Neviem či to je pravda alebo chce len niekto zarobiť na implantátoch.Ale tak logicky mi príde že keď je niečo “mŕtve”začne sa to rozkladať,po čase takéto zuby aj stmavnú lebo už do nich neprúdi krv s výživou.Tak neviem ako sa s tým telo dokáže vysporiadať alebo je to naozaj veľký problém a nepretržitý zdroj zápalu🤔

 

 
Publikované : 8. apríla 2023 11:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Publikoval: @eika

Tie baktérie sa mnozia podľa zubárov(malé množstvo)ktorí sú proti nechavaniu mŕtvych zubov v ústach v tej dreni vnútri mŕtveho zuba,lebo aj keď lekár vyplní mŕtvemu zubu koreňové kanáliky vždy tam ešte zostane priestor kde sa môžu množiť,ako svoje produkty metabolizmu tvoriť toxiny a rozširovať sa do okolia kde spôsobujú zápal.Neviem či to je pravda alebo chce len niekto zarobiť na implantátoch.Ale tak logicky mi príde že keď je niečo “mŕtve”začne sa to rozkladať,po čase takéto zuby aj stmavnú lebo už do nich neprúdi krv s výživou.Tak neviem ako sa s tým telo dokáže vysporiadať alebo je to naozaj veľký problém a nepretržitý zdroj zápalu🤔

 

Toto je niečo, čo ti určite ako "nezubár" neviem na 100% zodpovedať, no tiež si myslím, že ak tam ostala nejaká hmota, prípadne neboli podmienky na 100% sterilné, všetko "dokonalé", a človek je náchylný na zápaly, tak sa tam môže niečo rozvíjať. No to už je skôr otázka na zubného lekára podľa mňa, reálne sa spýtať na možnosti, jeho názor/diskusia, prípadne otvorenie a podľa toho 🤔

 
Publikované : 8. apríla 2023 11:39
Zdieľať: