Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vysoké sd - LDL.

30 Príspevky
4 Užívatelia
5 Likes
127 Videní
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jarko, ked bol sd LDL 550,tak triglyceridy boli 0,81,o  hs CRP som vtedy este nevedela,ze existuje,CRP bolo 0,2, HDL bol 2,53 (1,2-2,20),celkové LDL 3,96(1,0-3,0),HbA1 5,5. Ked bol sd LDL  265,triglyceridy boli 0,69,hs CRP bolo 2,56,HDL 2,28,celk.LDL 3,11,HbA1c 5,69.Najcerstvejsie sd LDL z 5/2022 bolo 454,triglyceridy 0,65,HDL 2,65,celk.LDL 3,92, hs CRP  1,22,HbA1c 5,86, f T3 6,11 ( 3,3-6,5) fT4 16,09( 10,5-22,7) Denne uzívam 95 ug T4 a 22 ug T3. Od februara mám pretrvávajúce bolesti v sakroiliakalnom klbe,zdiagnostikované ako Tarlovove cysty,cize v bolestiach budem do konca zivota 😪     

 
Publikované : 25. novembra 2022 12:12
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Vitamin D z 13.10.22 63 ng/dl. Z 12.7.21 estradiol pod normou,prolaktin v norme,testosteron v norme,progesteronv norme.Zijem sedavý zivot,dlho bývam pri PC a pri knihách. Stále som unavená,hemoglobín mávam na dolnej hranici normy,castejsie mávam mikrokrvacanie v stolici ( vidím len v mikroskope).

 
Publikované : 25. novembra 2022 12:17
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Takisto mám pretrvávajúcu leukocytozu v moci,ojedinele aj krv,vsetko príznaky Tarlov.cýst,podobne aj tá krv v stolici moze byt následkom zápalu -arachnoiditis,castého pri tarlov.cystách.Rakovin.antigény mám negat.,mierne zvýsená sedimentácia,moze byt aj následkom miernej anémie.Som bezlepková  od 2009,snazím sa teraz o PKD diétu.

 
Publikované : 25. novembra 2022 12:28
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @milka

Ahoj Jarko, ked bol sd LDL 550,tak triglyceridy boli 0,81,o  hs CRP som vtedy este nevedela,ze existuje,CRP bolo 0,2, HDL bol 2,53 (1,2-2,20),celkové LDL 3,96(1,0-3,0),HbA1 5,5. Ked bol sd LDL  265,triglyceridy boli 0,69,hs CRP bolo 2,56,HDL 2,28,celk.LDL 3,11,HbA1c 5,69.Najcerstvejsie sd LDL z 5/2022 bolo 454,triglyceridy 0,65,HDL 2,65,celk.LDL 3,92, hs CRP  1,22,HbA1c 5,86, f T3 6,11 ( 3,3-6,5) fT4 16,09( 10,5-22,7) Denne uzívam 95 ug T4 a 22 ug T3. Od februara mám pretrvávajúce bolesti v sakroiliakalnom klbe,zdiagnostikované ako Tarlovove cysty,cize v bolestiach budem do konca zivota 😪 .

Napíš mi ešte Milka pls v akých jednotkách si mala dane sdLDL merané? mg/dl? Ak hej tak je to naozaj priveľa, vzhľadom na výšku HDL , LDL, atd. Pozri prosím ešte raz na číslo a jednotku, nech som si istý 🤔

Teraz k veci a prvej časti. Platí to isté, čo som ti večer v tom druhom fóre písal.

 
Za mňa je hlavný ukazovateľ tvoje TAG, ktoré sú pomerne fajn, vzhľadom na to, čo o sebe píšeš (ak by boli už nad 1,5 a viac, vtedy to býva vážne)

 

Keď si merala sdLDL, v podstate merias nepresne, pretože SdLDL meria subfrakcie od 3 po 7,avsak LDL subfrakcie od 3 po 7 sú síce tie potencionálne aterogénne, no sú to najmä subfrakcie 5 až 7, ktoré sú najviac rizikové.

Čiže ty nevieš rozlíšiť, či máš v krvi 5 až 7 alebo e až 5,a môžeš mať LDL vyšší, dokonca aj sdldl, no môže sa jednať predovšetkým o neaterogenne, pretože tvoje telo z nejakeho dôvodu jednoducho vyžaduje prepravovať viac TAG.

 
Nezabúdaj, že LDL ti len prepravuje TUK do mitochondrie, za účelom oxidácie a tvorby vody, ale aj hormónov. KeĎ teda konzumuješ viac nasýteného tuku, tvoja "preprava" musí vzrásť. Otázkou teda pre teba nie je, či su sdLDL vysoké (irelevantné), ale či z nich mitochondrie tvoria vodu a tiež, či je tvoj hormálny profil zodpovedajúci. Odpoveď myslím poznáme, minimálne čiastočne aj z toho čo píšeš teraz, plus niečo mam3v hlave z predošlých odpovedí (priebežne si vždy o Vás ukladám do hlavy info od tých, ktorí sa zapájate, aby som Vám vedel co najlepšie pomôcť a nasmerovať).

 

 

Ako aj vidíš sama, akonáhle si pridala do stravy nasýtený tuk, tvoje LDL šli hore, no vidno že TAG nestupaju, čo je len dobrý znak. Takže tohoto by so msa osobne vôbec nebál a ani to takmer neriešil, skôr len naďalej sledoval.

Keby náhodou, skôr by som ta odporučil k p. Oravcovi, ktorého som spomínal aj v článkoch a Masterclass. Je to jediný u nás človek aj v okolí, ktorý vlastní firmu z prístrojom Lipoprint a vie ti teda reálne zmerať všetky subfrakcie, ale musela by si si to zaplatiť (80 €) a kliniku ma v BA. Už som s nim však cez rok nebol v kontakte, čo ma mrzí, ale predpokladám že funguje naďalej normálne aj súkromne, aj ako všeobecný lekár v nemocnici.

 

 
Publikované : 25. novembra 2022 15:00
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Avšak ako vidím, tých problémov je tam viacej a teda tu už by som skôr šiel po "hlavných muchach" pretože očakavam, že všetko ostatné sa zlepší, ak vôbec, súčasne. 

 

 

Ak berieš T4 aj T3, neviem aké Formy, určite je to hneď znak možno nedostatočnej činnosti štítnej žľazy, čo logicky samo osebe môže vyústiť aj vo vyššiu produkciu LDL za účelom tvorby Pregnenolónu.

Keďže na tvorbu z cholesterolu treba VITAMÍN A a T3, ak máš menej jedného alebo druhého, telo chce viac cholesterolu.

 

Je to vždy, keď energiu strácame a teda nie sme dostatočne efektívny (až vide dnes záznam včerajšieho QaA webináru, pozri si. Veľa som tam rozpraval aj o tomto). 

 

Čiže určite by stalo za to pozrieť aj retinol v krvi niekedy. 

 

 

Čo sa týka bolesti a problému sakroiliakálneho kĺbu, opäť Milka, teraz to nemyslím v zlom ak ťa odkazujem na články a predošlé info (naopak, v dobrom), no chcem ta odkázať keď budeš mat čas na posledné články série kvantová Biológia. Hlavne tie o kostiach a nervoch, pretože som tam oblasť S spomínal schválne. 

 

https://jaroslavlachky.sk/category/kvantova-biologia/

 

 

A práve to je to, na čo sa chceš zamerať. Tvoj spánok a funkčnosť nervov ako centrálnych, tak aj periférnych a všetko ostatné sa začne zlepšovať ako "vedľajší produkt". 

 

 

Musíš si uvedomiť, že tvoje telo má schopnosť zregenerovať aj tieto oblasti no závisí to od výšky tvojho Redoxu, mnozstva myelinu v daných nervoch a od schopnosti tvojej 3. mozgovej komory generovať dostatočný vír a teda el. prúd v axonoch.

U teba, vzhľadom na Vek, problémy, atď., to bude náročnejšie, aj vzhľadom na vyššiu heteroplazmiu, no nie nemožné 

 

 

Všetky tieto parametre ako aj leukocytoza, nedostatočná regenerácia nervov, znížené hormóny, menej hemoglobínu, atď., musíš brat ako dôsledok niečoho, a nie sa (podľa mňa) sústrediť primárne na ich riešenie. Čiže podobne ako pri chorobe neliečiť príznaky, ale hľadať a liečiť príčinu. Ak tvoje telo produkuje viac bielych krviniek, má a to dôvod. Podobne ak máš menej hemoglobínu, atď. 

 

 

Začal by som teda ako vravím tým, že vypočuješ včerajší Webinár, bolo tam veľa diskusii práve o Spánku (čo je priorita) a potom si zodpvedz ideálne niekoľko dní po sebe základné otázky. Kľudne si to napíš na papier (nižšie ti ich rozpisem), každý večer si pred spaním zápis odpoveď a uvidíme, čo z toho bude. Potom prezdielaj, alebo súkromne (už akokoľvek chceš), no myslím, že toto na začiatok veľa napovie, kde sa oplatí začať 🤔

 
Publikované : 25. novembra 2022 15:07
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Dane otázky:

Kedy vstávam: Sem si napíš presný čas kedy sa zobudíš

Prvé jedlo v dni: Do tejto kolónky si zapíš presný čas, kedy vložíš do úst svoje prvé jedlo v danom dní. 

Stolica: Napíš su približný typ svojej stolice podľa tabuľky v protokole o Čreve (ideály typ je 3 až 4)

 

Fyzická aktivita: Sem si zapíš koľko krát si sa za deň venovala nejakej pohybovej aktivite. Za pohybovú aktivitu sa považuje akákoľvek športová, rekreačná činnosť, vis alebo prechádzka trvajúca minimálne 10 minút.

Posledné jedlo v dni: Do tejto kolónky si zapíš presný čas kedy si DOJEDLA posledné jedlo v danom dni.  

Pocit Energie cez deň: Do tejto kolónky si jednoducho zapíš číslo na stupnici od 1 po 10, ako si sa počas dňa cítila (10 = najviac energetický, 1 = bez energie).

Kvalita Spánku: Do tejto kolónky si jednoducho opäť zapíš číslo na stupnici od 1 po 10, aký bol spánok. Číslo napíš intuitívne, príliš nad tým nepremýšľaj (podľa pocitov, močenia v noci, prebudení,...). 10 = Kvalitný spánok, 1 = Akoby som nespal.) 

Snívalo sa mi v noci: Do tejto kolónky napíš jednoducho ÁNO alebo NIE, podľa toho, či su mala nejaké sny v noci. Sny sú totiž krásnym znakom kvality spánku, množstva Dopamínu, aj celkovej regenerácie tela! 

 

No a keďže si aj sama písala, že tvoj prolaktin bol v norme (hoci neviem v akú časť mesiaca a kedy bol meraný), no prolaktin a dopamin idú ruka v ruke!

 
Publikované : 25. novembra 2022 15:08
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Jarko,velmi pekne Ti dakujem za vycerpávajúcu odpoved,velmi si to vázim.Vsetko si vytlacím a budem to realizovat. Výsledky sd LDL boli v mg/l. Dr.Oravca si vyhladám a naplánujem vysetrenie ak to aj nadalej robí.Takze idem to tu vsetko ,co si spomínal opakovane cítat a na sebe aplikovat 😊 a potom sa ozvem ako na tom som.Este raz vdaka.

 
Publikované : 28. novembra 2022 13:12
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Vitamín A som si dala robit 2x,vzdy bol v norme.kazdý týzden papám bio hov.pecen,najmä surovú.Hormón stítnej zlazy uzívam z prasacej lyofilizovanej SZ.  

 
Publikované : 28. novembra 2022 13:34
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@milka nie je vôbec začo Milka. Mojim cieľom Vás nie je zahlcovať informáciami, no ber to tak, že vždy keď niekoho na niečo odkážem (nejaký predošlý článok/webinar, atď.), ma to svoj dôvod. Možno niekedy nevidíš odpoveď hneď, no dostaví sa 🙂

Čo má ešte zaujíma, dôležitá info u teba vzhľadom na veci, ktoré teraz mám o tebe v hlave utvorené, či suplementuješ vitamín D (ak áno, ako, koľko,...), tiež ako sa menila hladina vitamínu D v krvi (ak meriavas častejšie) a hlavne ako vyzerá hladina Vápnika v krvi (ak si mala merané niekedy a ak nie, to je prvá vec, ktorú by som hneď zajtra šiel zmerať za 60 centov). 🤔   

 
Publikované : 28. novembra 2022 14:22
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Moje posledné vápniky: 13.10.22 - 2,42mmol/l (2,20-2,65),

2.8.22 -  2,44; 

11.5.22 - 2,34;   

4.2.22 - 2,40 mmol/l

12.10.21 - 2,31,

5.5.21 len 2,20,

2.11.20 - 2,47 ;

15.10.20 - 2,53;

24.2.20. - 2,39.

Vitamin D beriem kedy ma napadne tak kazdý 3.den 5000 IU. Výsledky: 13.10.22 -  63,0 ng/ml,2.8.22 - 52 ng/ml,10.5.22 - 42 ng/ml,3.2.22 - 68,3 ng/ml 12.10.21 - 62,1 ng/ml, 8.10.21 - 151,60 nmol/l,5.5.21 - 48 ng/ml,2.11.20 - 64,3 ng/ml. 5.5.21 Lipoprotein A  18,6 mg/dl ( < 30),Apolipoprotein B  116 mg/dl  (55-130). 10.5.22  Apolipoprotein A1 235,6 mg/dl (105-205).Apolipoprotein B 138,4 mg/dl(55-130).Pomer apolipoprotein B k apolipopr.A1  - 0,587 (<0,35).

 
Publikované : 28. novembra 2022 16:15
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky Tá leukocytoza je len v moci,vela pacientov s tarlov.cystou na to trpia.Cysty tlacia na okolité tkanivo,to sa zapáli v blízkosti je mocovod a asi preto ten výskyt leukocytov v moci.Robila som si skúsku 2 pohárov a zdroj zápalu je v dolných mocových cestách.

 
Publikované : 28. novembra 2022 16:31
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky Raz v r.2016 som spravila pokus a 4 mesiace som sa stravovala vegánsky a triglyceridy vyskocili na 154 mg/dl !!!! (0-150 mg/dl).

 
Publikované : 28. novembra 2022 16:34
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Moja maminka mala velké problemy so zlcnikom,ja mam velmi slaby zlcník,musím pouzivat sem tam Rowachol,tráviace enzýmy.Pocas mäsového jedla znesiem aj 6 kapslí betain HCL. 

 
Publikované : 28. novembra 2022 16:37
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Jarko,uz viem kde je "pes zakopaný",co sa týka toho vysokého sd LDL.Tie najvyssie hodnoty som mala pocas prechodu z chemického tyroxínu na NDT (prasacia stítna zlaza).Potom následkom zvysovania dávky NDT sa hodnoty sd LDL zacali upravovat.Posledná mierne zvýsená hodnota,ktorá bola este stále v norme bola preto lebo som si o nieco NDT znízila.Uz 3 týzdne som zase na vyssej dávke NDT a dúfam,ze zase bude sd LDL v norme.Aj ten Apo A1 a apo B reagovali na dávku NDT. 

 
Publikované : 28. novembra 2022 19:09
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Publikoval: @milka

Jarko,uz viem kde je "pes zakopaný",co sa týka toho vysokého sd LDL.Tie najvyssie hodnoty som mala pocas prechodu z chemického tyroxínu na NDT (prasacia stítna zlaza).Potom následkom zvysovania dávky NDT sa hodnoty sd LDL zacali upravovat.Posledná mierne zvýsená hodnota,ktorá bola este stále v norme bola preto lebo som si o nieco NDT znízila.Uz 3 týzdne som zase na vyssej dávke NDT a dúfam,ze zase bude sd LDL v norme.Aj ten Apo A1 a apo B reagovali na dávku NDT.

Táto Logika má naozaj niečo do seba Milka, keďže FT3 kontroluje aj rýchlosť tvojho metabolizmu a teda aj oxidačnú fosforyláciu, ale aj rozpojenie (UCP).  

 

 
Publikované : 28. novembra 2022 19:30
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ja som na syntetickom tyroxíne mala fT3 úplne na spodku normy,2 krát aj pod normou,ale mojho endokrinologa to vobec nezaujímalo.Po najmensej námahe som musela oddychovat,moje telo vobec nevládalo.Chválabohu,ze existuje facebook a podporné skupiny,to mi pomohlo objavit NDT a zmenit medikáciu Hashimota.

 
Publikované : 28. novembra 2022 20:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@milka Jj, to ma teší, že si to zmenila. Je to žiaĺ jedna z častích vecí, z ktoru som sa tiež viackrát stretol a najťažšie vždy je, že keďže človek ako ja, alebo aj mnohí iní, nie je lekár, nemôže nijako predpisovať lieky, ani nič "zakazovať" a naopak, no často vidím takéto paradoxy, podobne ako predpisovanie statínov, alebo T4 (syntetika), ktoré už aj podľa klinických záznamov dnes nedávajú zmysel, no mnoho ľudí žiaľ ide stále podľa zaužívaných tabuľkových dogiem, nehľadiac na nové dáta, a už vôbec nie pocity pacienta.

 

T4 bývajú aj celkovo problémové obzvlášť keď sú tam nejaké kontraindikácie s kortizolom a reverzným T3, čo vtedy môže problém prehlbovať. 

 
Publikované : 28. novembra 2022 20:56
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Publikoval: @milka

Moje posledné vápniky: 13.10.22 - 2,42mmol/l (2,20-2,65),

2.8.22 -  2,44; 

11.5.22 - 2,34;   

4.2.22 - 2,40 mmol/l

12.10.21 - 2,31,

5.5.21 len 2,20,

2.11.20 - 2,47 ;

15.10.20 - 2,53;

24.2.20. - 2,39.

Vitamin D beriem kedy ma napadne tak kazdý 3.den 5000 IU. Výsledky: 13.10.22 -  63,0 ng/ml,2.8.22 - 52 ng/ml,10.5.22 - 42 ng/ml,3.2.22 - 68,3 ng/ml 12.10.21 - 62,1 ng/ml, 8.10.21 - 151,60 nmol/l,5.5.21 - 48 ng/ml,2.11.20 - 64,3 ng/ml. 5.5.21 Lipoprotein A  18,6 mg/dl ( < 30),Apolipoprotein B  116 mg/dl  (55-130). 10.5.22  Apolipoprotein A1 235,6 mg/dl (105-205).Apolipoprotein B 138,4 mg/dl(55-130).Pomer apolipoprotein B k apolipopr.A1  - 0,587 (<0,35).

Trochu som si to oriadkoval, ak nevadí Milka, nech to mám prehĺadné, no chválim. Si ďalšia, ktorá vidieť, že v dátach má poriadok a aj to je veľké plus, keď človek niečo rieši/zlepšuje!

Rád vidím, že vápnik je cca v norme (to je plus) a tiež, že vitamín D nie je nejako "prešvihnutý" skrz suplement. Pýtal som sa schválne, pretože teraz zrejme cez víkend nahrám nový webinár, ktorý bude trochu aj k tejto téme, pretože v ňom chcem spomenúť jednak suplementáciu vitamínu D, ako má vyzerať správne, ale hlavne súvis a negatíva, aké ľudia nevedia. Nahrám ho asi v sobotu ak stihnem (lebo cez víkend budem celý v Bratislave), no verím, že v pondelok/utorok bude nahraný už aj v prémium zóne.

Dúfam, že trochu pomôže aj tuto, minimálne zasa pootvorí nové uhľy pohľadu a aj aplikácií, čo môžeš zvážiť aj pri tomto. 

Vitamín D je takto pomerne pre mňa zaujímavý, pretože neviem presne usúdiť, koľko z toho 25OH je prirodzené a koľko suplement. No spýtam sa ešte, mala si aj nejaké dlhšie obdobie, napríklad od jario do jesene kedy si ho nebrala a bol takto meraný? Alebo počas celej doby ako píšeš údaje bol doplnok braný zbežne? 🤔 

Tie Alipoproteíny v tomto prípade, keďže je cholesterol zvýšený musia korelovať. Nemusí sa opäť jednať o negatívum, obzvlášť, keď máš TAG nižšie, čo je len super. 

 

 
Publikované : 28. novembra 2022 21:13
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@milka Ty si MasterClass tuším neabsolvovala, tak ti píšem niečo z neho sem, hodí sa:

Subfrakcie sdLDL 
- LDL subfrakcie od 3 po 7 sú potencionálne aterogénne, no sú to najmä subfrakcie 5 až 7, ktoré sú
najviac rizikové
- Subfrakcie LDL 1 a 2 sú neaterogénne

Zostatkový cholesterol:
Výpočet: Celkový CHOL - HDL - LDL
- zdraví štíhli ľudia mávajú 0,30 – 0,55 mmol/l ⠀
- U ľudí s normálnou (priemernou) váhou bol 0,37 – 0,71 mmol/l ⠀
- U ľudí s nadváhou bol 0,49 – 1,00 mmol/l ⠀
- U ľudí s veľkou obezitou bol až 0,61 – 1,20 mmol/l ⠀
ApoA – ApoB:

- ApoB nízke (vrámci kontextu LDL)
- ApoA1 vyššie (vrámci kontextu HDL)
- Ak je aj vyšší LDL cholesterol, pomer ApoB ku ApoA max. 0,6 – 0,7. Nad 0,8 už je riziko

 
Publikované : 28. novembra 2022 21:21
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Tiež by som si pozrel toto, ak máš napr. v rámci minulosti meraný aj sodík a ďalšie.

VODA + DEHYDRATÁCIA
Deficit vody v tele jednoduchý výpočet:
VD = 0.6 × Bm × [1 − (140 ÷ Na+)];
Ukážka:
Namerané v krvi Sodík (Na) = 138 mmol/l
Váha = 65 kg
= 0.6 * 65 * [1-(140/138)]
= 0.6 * 65 * - 0,0144927536231
=39 x - 0,0144927536231 = - 0.55 (deficit vody v tele)

Močovina/Kreatinín:
- močovina/2,14/kreatinín= výsledok
- Samozrejme, treba premeniť na rovnaké jednotky (zvyčajne močovina x 1000, z mmol/l na umol/l)
- Pomer do 30, či 50 (max do 100) v poriadku. Ideál (podľa mňa do 30, max 50)

 
Publikované : 28. novembra 2022 21:22
Stránka 1 / 2
Zdieľať: