MITOCHONDRIE #11 DEUTÉRIUM v POTRAVE

6.3. 2021Jaroslav Lachký369x0

Prečo môže človek pribrať viac z nízko kalorického MELÓNU plného „obyčajnej“ VODY ako z vysoko kalorickej SLANINY? A prečo TUK neobsahuje mnoho vody, no glykogén a ovocie áno? Prečo máme v lete väčší smäd a potrebujeme viac piť, no v zime smäd nemáme, a žiada sa nám jesť mastné potraviny? Odpoveď na všetky tieto otázky je DEUTÉRIUM !

(Článok si teraz môžeš vypočuť už aj ako nahovorené AUDIO. AUDIO podcast spolu s popisom vyznačených minút nájdeš TU.)

Článok nahovorila Zuzi Epelde. Patrí jej veľká vďaka. 🙂

Sumár článku:

  • V akej potrave sa nachádza najviac deutéria a v akej menej?
  • Prečo sú mnohé potraviny propagované ako „ZDRAVÉ“, no realita je iná?
  • Prečo by si sa mal vyhýbať aj niektorým BIO potravinám, ak nerozumieš svojmu momentálnemu kontextu?
  • Môže byť dnešný trend s KOKOSOVÝM OLEJOMKOKOSOVÝM MLIEKOM dokonalou ukážkou NEPOZNANIA BIOLÓGIE?
  • Ktorá potravina na svete má najnižší obsah deutéria a určite by si ju mal konzumovať, ak máš zdravotné problémy alebo problémy s hmotnosťou?
  • A ešte viac…

PRÍRODNÝ KOLOBEH TOČIACI SA OKOLO VODY

Pokračovanie posledného článku, v ktorom som ti poodhalil skutočnú úlohu našich mitochondrií, ale aj chloroplastu. Mitochondria, rovnako ako chloroplast, je baktéria, ktorú sa evolúcia z nejakého dôvodu rozhodla využiť a pridala ju do všetkého živého v procese endosymbiózy. Mitochondrie majú v sebe dokonca aj rastlinky. Dôvod je ich úžasná schopnosť filtrovať VODÍK a teda aj VODU.

Prvá baktéria, chloroplast, si vodu berie, z ktorej vodík dôkladne filtruje a uloží do potravy, zatiaľ čo druhá baktéria mitochondria, tento vodík vezme z potravy, prefiltruje a vytvorí dokonalú, prefiltrovanú VODU. No nie je tá príroda úžasná?

HYDROLOGICKÝ CYKLUS VODY a DEUTÉRIUM

Ukážem ti obrázok, ktorý si videl v poslednom článku. Takto vyzerá prírodný hydrologický cyklus. Všimni si, aký je obsah pri rovníku (155 ppm) a aký je pri póloch, kde je CHLAD (90 až 130 ppm). Je to obrovský rozdiel a ty už vieš, že práve toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo rastlinka nedokáže urodiť v zime, no rovnako aj CICAVEC. Placentové cicavce (teda aj ľudia) sú evolúciou uspôsobené, aby mali najvyššiu šancu splodiť potomka od jari do jesene.

Obrázok z druhej kapitoly EKURZU KVANTOVÁ BIOLÓGIA.

Keď to prevedieme na Slovensko, tak v lete je u nás v prírode a vode najviac deutéria, zatiaľ čo v zime najmenej. V lete ho je veľa vo vode, ktorá sa vyparuje, prší späť na zem a rastliny z nej vyrábajú cukor a potravu. V zime jeho koncentrácia klesá. Teraz ti prezradím dôležitú vec.

Tvoje mitochondrie sú evolúciou vytvorené tak, aby využívali beta-oxidáciu, proces kedy oscilujú presnou frekvenciou a spaľujú primárne mastné kyseliny z tuku. Ak si nespomínaš, v článku o HETEROPLAZMII si videl pred koncom video, v ktorom bol nespochybniteľný dôkaz. Ak si ho nevidel, odporúčam. Pod videom som ti vyznačil aj konkrétne 3 minúty, kde sa dozvieš to podstatné (ak nemáš čas sledovať celé). Toto video je niečo, bez čoho sa nepohneš a musíš ho vidieť a pochopiť tomu, čo v ňom je.

„Naše mitochondrie spaľujú tuk vďaka svojej presnej vibrácií (rezonancii) a nie kvôli strave, akú jeme. Strava je tu druhoradá. Ak mitochondrie neoscilujú ako majú, mastné kyseliny nespália a naopak. Toto si zapamätaj a už nikdy nepočúvaj ľudí, ktorí ti hovoria, že PALIVO je zodpovedné za to, čo spaľujeme.“

Ako to však súvisí s deutériom? 🤔

DEUTÉRIUM V LETE verzus ZIME

V lete máme k dispozícií viac deutéria, čo znamená, že aj naše mitochondrie majú k dispozícií viac „PROBLÉMOV“, ktoré by mohli ich motory poškodiť. Prečo nám teda príroda dáva v lete možnosť konzumovať deutérium? Premýšľaj. Súvisí to totižto s exkluzívnou zónou (EZ), alias štvrtou fázou vody.

Spomínaš si, že táto fáza vody vylučuje zo svojho okraja všetko až na úroveň najmenšieho prvku, akým je vodík? Voda dobre absorbuje infračervené svetlo, vďaka čomu sa v nej vytvorí exkluzívna zóna, ktorá sa bude nachádzať pri nejakom hydrofilnom materiály…napríklad pri našej stene cievy, alebo v blízkosti respiračného komplexu, ktorý je tvorený z aminokyselín (proteínov). Dochádza?

V lete máme k dispozícií dlhé dni aj viac svetla. Čitatelia opaľovacieho protokolu poznajú presné hodnoty a časy, kedy a koľko akého svetla, v ktorý deň svieti.

V lete máme takmer 16 hodín k dispozícií na obzore slnko, ktoré vysiela vždy 42% infračerveného svetla, ktoré v našich cievach, ale aj bunkách vytvára exkluzívnu zónu, ktorá vytláča deutérium ďalej od okraja ciev aj motorov mitochondrie, kde by im mohlo ublížiť.

Takýmto spôsobom sa udejú dve prioritné veci. Naše mitochondrie majú pri sebe predovšetkým prótium, z ktorého vytvoria tzv. „deutéria zbavenú vodu“. Táto voda má menšie a ľahšie molekuly a dokáže sa dostať všade. Takýmto spôsobom hydratuje aj ten najmenší kúsok nášho tela. Ba čo viac, takáto voda dokáže absorbovať viac slnečnej radiácie a stať sa tak lepšou batériou.

Ako druhé, deutérium sa vytlačením z okraja vďaka EZ dostane tam, kde ho treba a naše bunky ho môžu využiť napríklad na svoju OPRAVU alebo RAST nových tkanív, svalov, či proteínov.

Presne kvôli tomu majú aj naše biele krvinky, ktoré sa plavia v krvi, veľmi vysoký obsah deutéria a ich životnosť je iba pár dní. Vďaka deutériu sa rýchlo obnovujú a vďaka slnečnému svetlu vedia kedy sa majú obnoviť. Podobne je to s červenými krvinkami, ktoré dokonca nemajú ani jadrovú DNA ani mitochondrie, no vďaka vibrácií cirkadiálnych génov v krvi vedia, kedy a ako sa majú obnovovať.

Presne kvôli tomu sa ľudia, ktorí netrávia čas na slnku, stávajú anemickými a majú iné zdravotné komplikácie. [1, 2, 3] Teraz však späť k potrave a vzťahu s ročnými obdobiami a deutériom.

DEUTÉRIUM V KRVI verzus DEUTÉRIUM V MORI

Keďže máme v lete v potrave k dispozícií viac deutéria, ale máme aj k dispozícií veľa slnečného svetla, ktoré ho drží od okrajov stien našich kapilár a respiračných proteínov, naše mitochondrie sú chránené. Ba čo viac, z článku o voľných radikálov si môžeš pamätať, že v lete dokonca mnohé mitochondrie v našom tele nepotrebujú pracovať vôbec a svoj ETC chcú mať schválne pribrzdený. Hádaj, čo im v tom pomôže. Vitamín D a jeho receptory. Presne kvôli tomu je OPAĽOVACÍ PROTOKOL vytvorený tak, ako je. Na tvorbu vitamínu D totižto potrebuješ správny solárny mozoľ.

Nie len, že ti protokol pomôže s opaľovaním, ale aj so zvýšením prirodzeného vitamínu D, lepšou hydratáciou a teda aj opravou mitochondrií, ktoré sa počas letných mesiacov dokážu lepšie zahubiť, opraviť a popri tom budeš energiu čerpať iba vďaka slnku, vode, uzemneniu a fermentácií v čreve. Opäť vidieť elegantnosť slečny evolúcie v praxi.

Ak chceš aj dôkaz, nech sa páči. Takto vyzerá obsah niektorých látok v našej krvi u zdravého človeka. Všimni si, že obsah deutéria v krvi až nápadne pripomína obsah deutéria v morskej vode, z ktorej následne aj rastlinky tvoria potravu. Žeby to bola náhoda? Alebo ukážka toho, ako pracuje SVETLO a EXKLUZÍVNA ZÓNA pohromade?

MITOCHONDRIE #11 DEUTÉRIUM v POTRAVE

Atóm deutéria váži 4,028 g/mol. To znamená, že v 6 litroch krvi nám pláva 433 000 x 1020 atómov deutéria. To je 43 300 triliónov miliárd atómov. Celkom pekné číslo, čo povieš?

Presne kvôli tomuto, čo práve čítaš, nie som zástancom celoročnej ketogénnej stravy a už vôbec nie nesprávne zostavenej. Väčšina výživových poradcov totižto nerozumie našej biológií a už vôbec nie mitochondriám.

Ketogénna strava, bez kvalitnej vody a dostatku DHA je k ničomu. Môže človeku dokonca ublížiť. Rovnako ti môže ublížiť v lete, ak máš vysokú HETEROPLAZMIU, pretože budeš nútiť svoje poškodené mitochondrie betaoxidovať, čo znamená, že budeš do poškodeného elektrónového cyklu vháňať kopu elektrónov, ktoré nevyužijú. Miesto toho iba vytvoria iba viac voľných radikálov a poškodia DNA ešte viac.

KETO „SNACKY“ ako ďalší OMYL MODERNÉHO ČLOVEKA

Ďalšia vec sú dnešné moderné KETO „snacky“. Chceš vedieť, prečo sa na týchto veciach iba smejem? Odpoveď je deutérium. Ako podľa teba tieto veci vznikajú? V laboratóriu a z nesprávneho typu vodíka. Nad týmto si pravdepodobne nikdy nepremýšľal, však?  

Tieto „snacky“ sa zvyčajne robia z časti, ktoré majú deutéria viac, vďaka čomu lepšie kontrolujú proces výroby a to, že z pohľadu makronutrientu má síce málo sacharidov, je bezvýznamné. Tvoje mitochondrie makronutrienty nezaujímajú. Ich zaujíma VODÍK a momentálne signály, aké dostávajú, podľa ktorých oscilujú.

Jaroslav lachký, Slovak mitochondriak cirkadian, Instagram

Je mi jasné, že po týchto riadkoch moju stránku raz a navždy niektorí výživový poradcovia zavrú (a asi už nikdy neotvoria), no pre tých z vás, ktorých vaše telo a zdravie zaujíma NAOZAJ, som to musel napísať. Ja nikoho o ničom nepresviedčam a preto ti kúsok po kúsku iba odhaľujem aj tie najmenšie detaily zo „zákulisia“, ku ktorým ti prikladám množstvo referencií, aby si si mohol všetko na vlastnú päsť overiť.

Prirodzený TUK, ktorý je vytvorený prírodou a fotosyntézou, obsahuje viac jednoduchého vodíka a menej deutéria. Tuk je teda najviac deutéria zbavená potravina na planéte a to schválne. Protóny z neho efektívne roztáčajú motory v mitochondrii a taktiež tvoria hromadu TEPLA. Presne kvôli tomuto VLK v zime vie, že musí ísť LOVIŤ, pretože potrebuje zjesť TUK iného zvieratka, aby prežil a zároveň v sebe vytvoril kvalitnú vodu, pričom tú „zlú“, s vyšším obsahom deutéria vylúči močom, čím pomôže rastlinkám. Už v článku o vitamíne C som spomínal, že príroda vytvorila predátorov schválne. Bez nich by život nebol taký komplexný.

DEUTÉRIUM V KONKRÉTNYCH POTRAVINÁCH

Evolúcia všetky tieto mechanizmy využila a v tuku sa preto nachádza vždy menej deutéria ako v sacharide. Zapamätaj si to. Avšak tuto prichádza opäť na rad zdravý rozum, pretože ti hneď ukážem, ako sa z nepochopenia problematiky môže stať pomerne rýchlo polopravda, z ktorej sa následne stane akože „ZDRAVÝ“ TREND, nad ktorým potom už takmer nikto nepremýšľa a berie ho ako samozrejmosť. Je ním napríklad kokosový olej a kokosová voda, ale aj mnohé orechové maslá.

Tuk pod kožou, si živočíchy ukladajú schválne ako ZDROJ VODÍKA a teda slúži ako naše palivo. Preto pri tvorbe tuku v pečeni zapájame do procesu aj mitochondrie a krebsov cyklus, podobne ako pri tvorbe ketónucholesterolu. Rovnako je to však aj s tukom v plode rastlinky.

Napríklad v takom sadle nájdeš cca 100 atómov deutéria na milión atómov vodíka, zatiaľ čo v ovocí nájdeš 180 atómov deutéria na milión atómov vodíka. Je to takmer dvojnásobok. V bravčovej masti je deutéria cca 115 ppm a v takom masle je cca 125 ppm deutéria a v múke až 145 ppm. Vo vode z cottage cheese podobne ako v múke.

Uhádneš, ktorá potravina na svete, má najnižší obsah deutéria? Je ňou KOKOSOVÝ OLEJ. Práve v ňom je cca 100 ppm deutéria. [4] Teraz však pointa, aby si videl, prečo musíš veciam pochopiť.

Tam, kde sa striedajú ročné obdobia, ako je to aj u nás na Slovensku, máme v lete vo vode najviac deutéria a rastliny ho ukladajú v sacharidoch. V zime máme k dispozícii zasa tuk, ktorý je deutéria zbavený a ovocie ani zelenina nerastie. Čo však teplé krajiny, kde nemajú ZIMU? Napríklad niekde v blízkosti rovníka, odkiaľ si veľa ľudí kupuje BIO potraviny v domnienke, že sú ZDRAVŠIE?

V teplom podnebí nemajú síce LETOZIMU, no majú obdobie VLHKASUCHA. Toto určite poznáš. Čo však možno nevieš je to, že práve obdobia vlhka a sucha sú prírodnou simuláciou TEPLAZIMY. Príroda tieto cykly potrebuje, pretože všetko na tejto planéte žije v cykloch (spánok-bdenie, jedenie-trávenie, deň-noc, oxidácia-redukcia, rast-tréning,…).

Preto v teplých krajinách rastlinky produkujú tukové plody a najznámejším je práve KOKOSOVÝ ORECH, z ktorého sa robí aj kokosový olej, ale aj kokosová voda. Teraz sa zamysli, či v nich nemôže byť rozdiel, keďže prvý produkt pochádza z tuku rastlinky, zatiaľ čo druhý z jej vody? …Hádaš správne.

Je v tom obrovský rozdiel, ktorý zároveň vysvetľuje, prečo má v dnešnej dobe kokosový olej preukázateľné mnohé zdravotné benefity, zatiaľ čo kokosová voda nie. [5] Hlavným dôvodom je ako inak DEUTÉRIUM.

KOKOSOVÝ OLEJ verzus KOKOSOVÁ VODA

Každý takýto rastlinný plod obsahuje vodu, vďaka ktorej sa zbaví deutéria. Jeho voda totižto slúži na rozmnoženie a teda aj RAST, zatiaľ čo tuk slúži ako zásoba energie pre rastlinku, ale aj pre živočícha, ktorý ju skonzumuje. Podobne je to aj s ovocím u nás.

Konkrétne, v kokosovom orechu je tuk uložený v dužine, zatiaľ čo v strede orecha pláva voda (kokosová voda). Tuk a voda sú oddelené, podobne ako je oddelené žltko plné prótia s bielkom plným deutéria vo vajíčku. Voda obsahuje deutérium a tuk v dužine prótium. V olivovníku je to podobne. Oliva tiež obsahuje v strede vodu a v dužine tuk. Olivový olej je teda vytvorený z tuku. U nás vo vlašskom orechu ani nenájdeš veľa vody oproti jablku. Orech je čistý tukový plod a jablko sacharid.

V podkožnom tuku tiež nie je až tak veľa vody. V uhorke, ktorá je sacharid a rastie v lete, je obsah vody až 96 %. V tejto vode je veľa deutéria. Zatiaľ, čo v takom zvieracom sadle je iba 0,50 % vody a zvyšok je tuk. Tuk sa totižto vo vode nemôže voľne pohybovať. Ak neveríš, nalej olej do pohára s vodou a sleduj. Keď rozbiješ vajíčko, žĺtok v bielku tiež pekne pláva. Rovnako sa ani cholesterol nemôže v krvi pohybovať vez síranu alebo LDL.

Ak teda patríš k ľuďom, ktorí jedia všetko iba pre to, že je to „trendy“, zamysli sa, či vieš, prečo to robíš. Príkladom ti môže byť obrovský boom s kokosovým olejom. Kokosový olej obsahuje najmenej deutéria, čo je dôvod, prečo má mnoho zdravotných benefitov. Tiež je to najlepšia potravina, akú môžu jesť ľudia s problémom s hmotnosťou, ale aj celkovo, ak majú zdravotné komplikácie. Pre ich mitochondrie je tento tuk dokonalým palivom za predpokladu, že súčasne fixnú aj ich TVAR a VEĽKOSŤ.

No ak obľubuješ kokosovú vodu, práve v nej je deutéria najviac. Energiu ti teda nedodá. No ak čakáš napríklad dieťatko a chceš pribrať, môže to byť dobrý krok. Pravdepodobne ťa zaujíma, prečo potom v lete máme vôbec jesť toto deutérium v sacharidoch alebo v tropických krajinách v orechu? Jeden dôvod poznajú iba členovia, a druhý ti teraz prezradím. Je ním „zneužitie živočícha“.

Vďaka tomu, že živočích vypije túto vodu, alebo u  zje ovocie, presunie semienko rastlinky ďalej a umožní jej rozmnožiť sa. Takto sa dokáže rastlinka, ktorá nemá nohy, preniesť ďalej.

OVOCIE je schválne SLADKÉ, pretože slúži na ROZMNOŽENIE RASTLINKY

Premýšľal si niekedy nad tým, čo je to vlastne OVOCIE? Ja ti napíšem jednu definíciu. Ovocie je reprodukčný orgán rastlinky, pomocou ktorého sa dokáže rozmnožiť na iné miesto bez toho, aby sa musela sama pohnúť. Ako to?

Veľa druhov ovocia je už od prírody navrhnutých tak, aby lákali zvieratká, ktoré vďaka tomu, že ovocie zjedia, rastlinke zabezpečia „dopravu“ jej semena na ďalšie miesta pre jej reprodukčné účely. Takýmto spôsobom sa rastlinka dostane ďalej bez toho, aby sa vôbec pohla, pretože potrebuje mať svoje korene nonstop spojené s vodou a magnetickým poľom zeme.

Preto sú ovocia prirodzene sladké, pretože sú nabité glukózou alebo fruktózou, aby o ne zvieratká v slnečných mesiacoch mali záujem a zároveň je ich inzulín pod solárnou kontrolou. Podobne v jeseni, kedy už UV svetla ubúda, no stále môže umožniť rastlinke zasiať semienko a rovnako aj živočíchovi pomôže pribrať hmotnosť, aby bol v zime, ktorá príde lepšie izolovaný (biely tuk = izolácia) a zároveň získa aj viac paliva na tvorbu tepla (biely tuk = hromada jednoduchého vodíka). Rozumieš?

V budúcnosti a v ďalších článkoch ti ukážem ako a prečo ešte naše mitochondrie odvádzajú deutérium, čo najďalej od motorov. Takto sa deutérium dostane do krvi alebo sa odvedie močom, potením či stolicou z tela von. Presne kvôli tomuto ťa CHLAD prinúti rýchlo močiť. Moč obsahuje veľa deutéria a vodu, ktorá nemá dobrú elektrónovú hustotu. Takúto vodu v chlade nepotrebujeme, pretože v chlade musia mitochondrie aj celé naše telo pracovať termodynamicky efektívnejšie.

Z rovnakého dôvodu je aj v prírode v blízkosti pólov nízky obsah deutéria a zároveň je pod hladinou voda s vysokou hustotou, slanosťou aj väčšou exkluzívnou zónou, z ktorej celý ekosystém pod hladinou ťaží. Preto je v blízkosti pólov tak pestrý život, zatiaľ čo v blízkosti rovníka nie je takmer žiadny.

Ak ťa však zaujímajú detaily už teraz, a chceš svojmu TELU pochopiť lepšie, v knihách sa to dozvieš. Odporúčam začať prvou knihou ZÁKLADY CIRKADIÁLNEJ BIOLÓGIEOPAĽOVACÍM PROTOKOLOM, prípadne, ak chceš plynový pedál zošliapnuť ešte viac, staň sa ZLATÝM ČLENOM.

PREČO JE ORECHOVÉ MASLO NEVHODNÉ, podobne ako SLNEČNICOVÝ OLEJ

Pred koncom článku ešte musím spomenúť jednu vec, pretože ti chcem odovzdať aj nejaké praktické informácie. Podobne ako to bolo pri kokosovom oleji a kokosovej vode, či ovocí. Verím, že teraz sa budeš podľa svojho momentálneho kontextu vedieť rozhodnúť lepšie a nebudeš musieť dôverovať lákavým nápisom na obaloch. Čo však momentálne obľúbené orechové maslá? Prečo ich prirovnávam ku slnečnicovému oleju.

O slnečnicovom oleji už veľa ľudí vie, že naozaj nie je vhodný na vysoké teploty, pretože má vysoký obsah PUFA, ktoré ľahko oxidujú. Je tu však aj ďalšia vec a tou je obsah DEUTÉRIA. Ako by ti malo byť po tomto dlhom článku jasné, semienko rastlinky slúži na jej rozmnoženie a koncentruje teda vysoký obsah deutéria. Presne takto je to v semene slnečnice. Podobne aj v ďalších rastlinných olejoch, vďaka čomu sú nie len nevhodné na vysmážanie a vysoké teploty, ale nie sú vhodne ani pre tvoje ZDRAVIE, ak máš poškodené mitochondrie.

Olivový olej napríklad je iný. Ten má deutéria málo a ak si ešte raz prečítaš odstavce vyššie, kde som olivu spomenul, pochopíš prečo. Čo však orechové maslá? Sú nevhodné z podobného dôvodu, ako slnečnicový olej.

Orechy majú rozdielny obsah deutéria, v závislosti od toho, o aký orech sa jedná, no v tomto prípade nie je ani tak hlavným problémom ich obsah deutéria (aj keď pri niektorých druhoch je to tiež dôležité), no ide o ich vysoký obsah PUFA a hlavne omega 6.

Orechy sú podobne ako ovocie určené aj na množenie rastlinky, čo znamená, že majú vysoký obsah PUFA (stavebný materiál na počatie a rast plodu). To znamená, že akonáhle sa orech spracuje a pomelie, tieto PUFA sú vystavené kyslíku a oxidujú. Druhá vec je, že v rovnakej jednotke objemu ich zješ omnoho viac, ako v danom objeme celého orechu.

To znamená, že povedzme v 100 gramoch celých mandli prijmeš 12 gramov omega 6, zatiaľ čo v 100 gramoch mandľového masla príjmeš až 3-násobok omega 6. [6] Toto je obrovský problém pre tvoju biológiu. Suchozemské zvieratká majú schválne v lete a na jeseň k dispozícií viac omega 6, no nie v takom množstve, ako je to v spracovanom orechovom masle. Je dokonca úplne jedno, či sa jedná o BIO alebo „NEBIO“.

Preto buď veľmi opatrný a premýšľaj aj vlastnou hlavou. Mnoho ľudí na to totižto nevedomky dopláca a to či už kúpou „zdravého“ orechového masla alebo ešte horšie „zdravou“ náhradou orechovej múky za bežnú. Zapamätaj si, že orechová ani mandľová múka nie je v ničom zdravšia ako obyčajná.

Tvoje zdravie je na 100% závislé od funkcii tvojich mitochondrií, ktoré sú na 100% závislé na signáloch, aké dostávaš skrz OKO, POKOŽKU a následne aj tráviaci trakt. Ak je vibrácia mitochondrií narušená, nastane problém a v takomto prípade tieto „zdravé“ potraviny môžu ešte viac ublížiť.  

ZÁVER

Verím, že ti článok pomohol trochu otvoriť oči a nahliadnuť trochu bližšie do môjho sveta (kvantovej biológie) a konečne začínaš chápať, prečo je strava sama o sebe irelevantná, pokým nechápeš kontextu.

Preto vždy tvrdím, že po roku 2020 sa veci radikálne zmenili a to, že predtým ľudia tieto detaily nepotrebovali podľa mňa poznať, dnes už neplatí. Dnes to nie je o veľkých svaloch (veľký sval = veľa deutéria), ale o ZMÝŠĽANÍ (výkonný mozog = veľa výkonných mitochondrií = veľa vody zbavenej deutéria = väčšia BATÉRIA).

Ak sa ti článok páčil, kľudne ho zdieľaj. Ak si myslíš, že by niekomu mohol pomôcť otvoriť iný pohĽad na vec, kľudne mu ho prepošli.

Zatiaľ ti prajem pekný zvyšok dňa a do skorého videnia/čítania. 😉

REFERENCIE a CITÁCIE:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21270888/
  2. https://bionumbers.hms.harvard.edu/bionumber.aspx?&id=107875
  3. https://www.nature.com/articles/s41598-020-61983-3
  4. https://www.osmiowater.co.uk/osmioblog/deuterium-content-in-different-foods-and-deuterium-depletion.html
  5. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
  6. http://empoweredsustenance.com/avoid-almond-flour/
  7. http://www1.lsbu.ac.uk/water/water_redox.html
Som autorom kníh »»» SPOZNAJ SVOJU BIOLÓGIU, ktoré vznikali postupne a dá sa povedať nevedomky. Dlhé roky sa zaujímam o MITOCHONDRIE a moja vášeň a túžba ma viedli k zhromažďovaniu množstva informácií, študovaniu, experimentom a postupne chcem svoje nadobudnuté VEDOMOSTI posúvať von.

Ak máš nejakú otázku, napíš mi ju dole do komentára :) 

Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový článok, vlož svoj email a ja ti pošlem upozornenie :)

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov

  • Hľadať na webe
  • Prehľadaj fórum...
  • Staň sa členom!
  • ...E-KNIHA ZDARMA!
  • Stiahni si zDARma NÁVOD, ktorý ti ukáže AKO eliminovať RIZIKO, ktoré predstavujú dnešné technológie.

    Zisti viac >>

  • KRÁTKE INŠPIRÁCIE
  • Moje KNIHY
  • Prvá časť knihy, v ktorej spoznáš ZÁKLADY CIRKADIÁLNEJ BIOLÓGIE.

    Viac o knihe >>

  • NEW OPAĽOVACÍ PROTOKOL
  • NEUROTRANSMITERY, HORMÓNY, OPAĽOVANIE a viac.

    Viac o PROTOKOLE >>

  • Dlho očakávaná kniha
  • Druhá kniha KVANTOVÁ BIOLÓGIA

    Viac o KNIHE >>

  • Kategórie blogu:
  • Kategórie
  • Archív:
  • Archív
  • Kto je Jaroslav Lachký?
  • Jaroslav Lachký
     

    Som autorom kníh SPOZNAJ SVOJU BIOLÓGIU, ktoré vznikali postupne a dá sa povedať nevedomky. Dlhé roky sa zaujímam o MITOCHONDRIE a moja vášeň a túžba ma viedli k zhromažďovaniu množstva informácií, študovaniu, experimentom a postupne chcem svoje nadobudnuté VEDOMOSTI posúvať von.

    Zisti o mne viac >>

  • Buďte so mnou v kontakte:
  • Registruj sa na newsletter >>>

  • VIDEO BLOG:
  • Nedávne TÉMY vo fóre
  • Online návštevníci:
  • MOMENTÁLNY POČET NÁVŠTEVNÍKOV: 22
    ČLENOVIA: 0
    HOSTIA: 18
    ROBOTI: 4

  • NEW STAŇ SA ČLENOM!
  • Jaroslav Lachký
     

    Chceš načerpať z informácií na BLOGU, KNÍH, a WEBINÁROV najviac?
    STAŇ SA ČLENOM !
    PRIDAJ SA >>