Pigmentove skvrnky ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Pigmentove skvrnky u dcerky

12 Príspevky
3 Užívatelia
10 Likes
126 Videní
Jitka
(@jitkito1983)
Príspevky: 77
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,

moje 1,5leta holcicka mela temer od narozeni na tvari jednu malickou pigmentovou skvrnu (svetle hnedou). Potom kolem 7m jsem si vsimla dalsich 2 skvrnek na tele. No a ted v posledni dobe se ji objevuji dalsi malicke i na cele a zacinam z toho byt nervozni. Uz jsem objednana k dermatologovi. Na internetu jsem se docetla, ze pigmentove skvrny (vice nez 6) by mohly byt prvotni priznak nejake zavazne nemoci. Zijeme na Lanzarote a slunicko sviti skoro porad a kdyz jsme venku na slunci, tak ji nemazu. Muze to byt treba tim? Nesetkal si se nekdy s necim takovych? Nekde neco necetl? Dekuji a hezky den.         

 
Publikované : 5. marca 2021 11:34
Ivana reacted
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky

Inak Jaro, čo sa týka pigmentových škvŕn, mám aj ja nejaké otázky. Všimol som si, že sa zvyčajne objavujú po vystavení sa silnému slnku. Voľakedy sa to dialo menej, teraz je to častejšie. Ale mám pocit, že odkedy som sa začal pravidelne vystavovať slnku a pokožka si postupne privykala na slnko. Škvrny sa netvoria, dokonca sa mi zdá, že tie staré miznú. Je to možné? Opaľovacie krémy nepoužívam.

Tiež by ma to zaujímalo v súvislosti s jednou priateľkou, ktorá má pomerne veľa pigmentových škvŕn po tele, a dosť ju to trápi. Dokonca si dala niektoré aj odstrániť laserom.   

 
Publikované : 5. marca 2021 19:31
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@miro Než odpoviem, najskôr sa spýtam či rozumiem správne, že sa ti teraz po pravidelnom vystavovaní sa slnku tvoria už menej dané škrvny? (Respektíve miznú?)   

 
Publikované : 5. marca 2021 20:04
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky

Aby som bol presný, vystavujem sa slnku len tento rok. Minulý rok som to robil "po svojom", a to tak, že som sa každý deň 1 hodinu vystavil slnku, ľudovo povedané, opaľoval som sa. 😆 V tedy som používal spomínané superpotraviny, nimi som zvyšil množstvo karotenoidov a iných látok v tele a na pokožke. A už vtedy som si včimol, že mi začali miznúť.

Tento rok plánujem, (a už som aj začal) vystavovať sa slnku na pravidelenej báze. Ráno do 2 hodín po východe slnka 10-15 min. cez výkend aj s uzemnením. Obednú pauzu trávim na dennom svetle, za každého počasia a večer tak po trj 16-tej hodine 10-15 min s groundingom.

Som zvedavý na zmenu. Otvorene poviem, že primárne to cielim na zlepšenie zraku.

Otázka pigmentových škvŕn ma napadla v súvislosti s kamarátkou. Keďže nie som zástanca záasahov do tela, ale skôr sa snažím popchopiť príčinu. Viem, že telo má obrovské samouzdravovacie schopnosti, tak sa snažím hľadať spôsoby ako mu pomôcť, tzv. prirodzenou cestou. 

Istám spôsobom mi to pripomína problém reciklácie vitamínu A, tak predpokladám, že v tele niečo nefunguje tak ako má. Resp, je to nejaký ochranný mechanizmus tela pri náhlom, vystavení sa nepripravenej pokožky silnému (pravdepodobne) UV svetlu.

 
Publikované : 5. marca 2021 20:18
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@miro myslím, že tvoja momentálna "rutinka" je super 👍 Momentálne sa blížime do leta, takže určite pri takýchto podmienkach a ešte aj s tým, čo píšeš (karotenoidy, atď.) ti to pomôže a s tými miznúcimi fľakmi ma to neprekvapuje. 

 

Určite záleží o aké fľaky presne sa jedná, ale zvyčajne sa pri tomto bavíme o hyperpigmentácií a nadmernej činnosti melanocytu v konkrétnej časti pokožky, ktorá je prestimulovaná (nie však slnkom). Rovnako to súvisí s tým, čo som pred hodinkou naznačil vo webinári s tou tyrozynázou, ktorá musí byť dôkladne riadená a ovládaná, aby zabránila nadmernej tvorbe fľaku. Čím viac umelého svetla, tým viac uvoľnéného retinalu bude lokálne prítomného a tým nižšia činnosť katalázy. 

 

Kataláza je enzým, ktorý katalyzuje (rozkladá) peroxid vodíka a v pokožke je veľmi činná, práve pri vystavení sa UV svetlu. Ak je kataláza lokálne disfunkčná, pretože je tam uvoľneného priveľa retinalu, pretože je tam stimulovaný priveľa melanopsin, bude tam vždy viac disfunkčných mitochondrií v konkrétnom melanocyte a pigmentácia nebude správne riadená. 

Čiže máš pravdu, existujú prirodzené cesty a chodníčky aj na toto podľa mňa. 

 
Publikované : 5. marca 2021 20:32
Ivana and Miro reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@jitkito1983 zajtra odpíšem na tvoju otázku Jitka, keď budem mať viac času, aby som bol konkrétnejší 🙂 

 
Publikované : 5. marca 2021 20:36
Ivana and Jitka reacted
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Čím viac umelého svetla, tým viac uvoľnéného retinalu bude lokálne prítomného a tým nižšia činnosť katalázy. 

Ak som to správne pochopil, Nadmerné umelé svetlo, resp nedostatok denného svetla spôsobí, že lokálne vzniknú miesta s neriadenou pigmentáciou. 

Predpokladám, že správnym vytváraním solárneho mozolu sa sfunkčnia procesy v koži, ktoré zabezpečia správnu pigmentáciu a tie pigmentové škvrny vzniknuté predtým sa postupne začnú vytrácať.

Pochopil som to správne?   

 
Publikované : 6. marca 2021 18:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@jitkito1983

Ahoj Jitka, už mám viac času tak odpisujem 😊 V prvom rade bude super, keď sa na to pozrie dermatológ, ako je na tom daný fľak, či sa nejedná o niečo nezvyčajné alebo už vážne (dermatológ by to mal rozoznať alebo spraviť rozbor) a tiež by ma zaujímalo, či tam lekár nenájde nejaké infekcie, nezvyčajné baktérie, zápal, atď. Príčin však môže byť viac.

 

Jednak záleží aj na tom, či si ako mamička nemala nejaké hormonálne problémy pred alebo počas tehotenstva (s estrogénom) a tiež tvoj život a vystavovanie sa umelému svetlu a rovnako malá od narodenia. Odporúčam pre lepšie pochopenie nasledujúcej dlhej odpovede prečítať aj dávnejší článok SOLÁRNY MOZOĽ FAQ a hlavne prvú a tretiu otázku.

 

Čo sa týka pigmentových švŕn, naozaj môžu byť príznakom viacerých vecí, no vždy ide o nejaký vážnejší a dlhotrvajúci ani nie priamo problém, ale skôr nejaký nesúľad v tom, čo pokožka cíti a čo by nemala alebo mala cítiť. Ak má v danom mieste alebo na viacerých miestach takéto pigmentové škvrny, je tam viac melanínu ako by malo byť, čo ti ako matke hovorí o jednej hlavnej veci a to, že dané miesto nie je správne OKYSLIČENÉ a tkanivá pod touto vrstvou „trpia“.

 

Veľmi rýchlo napíšem, ako sa v pokožke tvorí melanín (pigment). Melanocyty začnú pri stimulácií modrým a UV svetlom (alebo hormónom alfa MSH) tvoriť melanín, ktorý sa potom presúva do vrchných vrstiev pokožky do epidermy, kde slúži ako absorbér UV svetla a niečo ako jeho skladisko. Celý tento proces však musí byť správne riadený, aby melanínu nevzniklo málo ani veľa, čo pri takýchto prípadoch neplatí.

 

 

Cieľom pri takýchto veciach je pozmeniť signalizáciu alfa MSH (jedná sa o hormón stimulujúci melanocyty) v mozgu a znížiť hladinu estrogénov zmenou prostredia. Slnko je tu rozhodujúce, najmä ešte pred tehotenstvom u matky podľa mňa.

 

Keď je ženy totižto zvýšený estrogén, zvýši sa zvyčajne aj alfa MSH, pričom zvýšenie normálnej hladiny alfa MSH spôsobí tmavnutie pokožky. Ďalšou vecou je, že aj nižšie hladiny ACTH tiež spôsobia stmavnutie pokožky. Hormón stimulujúci melanocyty sa normálne zvyšuje u ľudí počas tehotenstva a vystavenia modrému svetlu. V tehotenstve progesterón dramaticky stúpa, rovnako ako zadržiavanie vody. Tehotenstvo tiež zvýšilo estrogény a jeho príčiny zvyšujú pigmentáciu u tehotných žien. Ak si teda počas tehotenstva náhodou mala hormonálne problémy, alebo si brala nejakú liečbu, podľa mňa aj toto môže byť dôvod, prečo mohli takéto fliačiky vzniknúť (to len aby som popísal z môjho pohľadu príčinu).

 

Ak budeš mať čas, odporúčam pozrieť neskôr aj toto video od Alexandra Wunscha, skvelý odborník, kde sa dozvieš okrem iného, že práve hladinu estrogénu, ako aj štítnej žľazy, ACTH a iných hormónov riadi slnečné svetlo, aké naša pokožka zachytáva. Toto teda bude podľa mňa jedno z riešení, no u dcérky teraz to bude musieť byť iné a postupné, pretože je ešte maličká a už má takéto škrvny, ktoré jej bránia v dobrom okysličovaní.

 

 
Publikované : 6. marca 2021 20:31
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Predpokladám, že hrubý základ o mitochondriách vieš a teda, že pointa je, že do mitochondrie vstúpi VODÍK, ktorý uvoľní elektróny, ktoré prúdia cez jednotlivé komplexy a na konci ich čaká KYSLÍK, ktorý ich vezme k sebe a vznikne VODA.

 

MITOCHONDRIA je pôvodom BAKTÉRIA (prokaryot), rovnako ako iné baktérie, ktoré ľudia na sebe majú (pokožka, tráviaci trakt, pohlavné orgány, atď). V čom sa baktérie vyznačujú?

 

Baktérie sa vyznačujú v tom, že nevyužívajú iba KYSLÍK. Pred kambrickou explóziou, pred tým ako sa inovovala mitochondria, bolo kyslíku na Zemi málo a baktérie dýchali iné plyny. Vedia to aj dodnes. Aj preto máme v črevách množstvo baktérií, ktoré žijú v anáerobnom (bezkyslíkovom) prostredí.

 

 

Prečo ti to však píšem? Určite si niekedy bola celý deň na kúpalisku a na slniečku však? Ak áno, mohla si si všimnúť, že ti vtedy vystúpili žily von a pokožka sa aj začervená, pretože sa do nej zvýši prívod krvi o cca 40 až 60%. V našej krvi sa plaví mnoho vecí, ako napríklad červené krvinky, hemoglobín,  rôzne fenoly, no podstatná vec, ktorá sa plaví v krvi, je aj KYSLÍK, ktorý sa takto dostane aj do mitochondrií v pokožke, v melanocytoch (ktoré tvoria melanín). Vďaka kyslíku môžu tunajšie mitochondrie naplno využívať dýchací reťazec. Vieš však, čo ten kyslík z krvi uvoľní? UV svetlo, ktoré sa potrebuje cez vrchné vrstvy pokožky dostať až dnu, do krvi.

 

UV svetlo dokáže v našej krvi (konkrétne v ŽILÁCH) uvoľniť KYSLÍK, podobne ako ho uvoľní v atmosfére z ozónu. Vieš čo je iné u dcérky, keď má takéto fľaky? Tým, že je v danom mieste priveľa melanínu, UV svetlo do pokožky neprenikne a nebude okysličená. To znamená, že tunajšie mitochondrie nemajú dostatok kyslíku a dané miesto je dehydratované a začnú sa tam množiť iné baktérie. 

 

 

Aj preto považuj za prioritné veci, ktoré by som chcel zmeniť u dcérky a teba jednak dostatočná hydratácia čistou vodou (bez fluóru a brómu), potom si nájsť kvalitný zdroj živočíšneho vitamínu A a taktiež postupné vystavovanie sa IČ svetlu. UV musí prísť až neskôr, pretože dcérky v danom mieste pokožky stráca dokonca vlastné UV svetlo a hlavne sú jej melanocyty stimulované až príliš. Ďalšie UV pre ňu nemusí byť prospešné v tvoich podmienkach, keďže žiješ bližšie k rovníku.

 

Neznamená to však, že sa mu máš vyhýbať. To nie. Máš ho iba obmedziť a využívať strategicky, ale vždy až po tom, čo je dcérka vystavená IČ svetlu (kľudne si zakúp aj domov nejaké IČ žiarovky na strop) a taktiež s ňou musíš postupne formou hry alebo nejako primerane obmedzovať vystavovanie daných miest umelému svetlu a technológie.

 

Musíš totižto myslieť na to, že malé dieťatko má radikálne inú pokožku a dokáže veľmi rýchlo a veľmi veľa svetla absorbovať za krátky čas. Čiže radšej na priamom slnku cez deň dané miesto prekryť na začiatok a vystavovať ju viac slniečku alebo s ňou tráviť vonku čas, práve pri východe alebo západe slnka, kedy je cca hodinu a pol iba IČ bez UV. Toto jej môže veľmi pomôcť a u Vás myslím by to mohlo byť ľahšie zrealizovateľné, obzvlášť ak máte dvor.

 
Publikované : 6. marca 2021 20:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@jitkito1983

Ďalšia vec, ktorá by ma zaujímala od lekárky je, tvoja hladina železa aj ferritínu (prepravný obal železa). Teda či si nebola alebo nie si anemická, prípadne nejaké známky alebo aj u dcérky. Zvyčajne ide ruka v ruke problém na pokožke, melanín aj s vitamínom A a zníženou recykláciou železa v tele.

 

Nezabúdaj, že v našej krvi sa plaví veľké množstvo červených krviniek, ktoré prepravujú kyslík, ale aj je enzým KATALÁZU. Kataláza rozkladá PEROXID VODÍKA (H2O2) na VODU (H2O) a KYSLÍK (O).

 

„Peroxid vodíka je voľný radikál, ktorý sa tvorí normálne v mitochondrii a jeho tvorba sa zvýši pri vystavení pokožky UV svetlu. Kataláza je nesmierne výkonná a za jedinú sekundu dokáže rozložiť  5 miliónov molekúl peroxidu vodíka!“ 

 

Teraz k veci, aby som sa už moc nerozpisoval. Naše telo, ale aj každá živá bunka na planéte, vylučuje isté množstvo UV svetla. (Viď opaľovací protokol a bonusy, ktoré si k nemu dostala). Aký je teda ďalší potencionálny dôvod tmavnutia niektorých častí kože je, že z daných buniek uniká priveľa UV svetla. Toho, ktoré by mali využívať a nie strácať.

 

Mechanizmov ako sa to deje je viac, no jedným je PEROXID VODÍKA. Je to veľmi škodlivý voľný radikál, ktorý musí byť rýchlo odstránený a za normálnych podmienok sa väčšia časť odstráni vďaka KATALÁZE, čím vznikne VODA a KYSLÍK a zvyšok spôsobí oxidáciu membrán BUNIEK v pokožke, z ktorých unikne UV svetloTento únik je však bežne malý a zachytávajú ho napríklad FENOLY, hemoglobín, voda, … (viď odstavce vyššie)

 

 

Ak však KATALÁZA v mieste na pokožke chýba, pretože je dané miesto málo okysličené, pretože je tam priveľa melanínu, pretože má po dlhú dobu nedostatok infračerveného a UV svetla zo slnka, peroxid vodíka sa hromadí a spôsobuje veľkú oxidáciu membrán, ale aj ÚNIK UV SVETLA z keratynocytov. Keďže melanocyty v pokožke sú už stimulované až až, dané unikajúce ENDOGÉNNE UV svetlo je to, čo spôsobuje ďalšie stmavnutie melanozómu a teda aj ďalšie a ďalšie fľaky.

 
Publikované : 6. marca 2021 20:33
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Posledná vec, ktorá je pri tomto dôležitá spomenúť je DEUTÉRIUM. O deutériu už zlatí členovia vedia čo to, ale aj ty Jitka z Opaľovacieho protokolu. Pointa je, že deutérium ako také má v našej biológií, ako aj v biológií všetkého živého na planéte svoj význam.

Dva dôležité významy sú, že nám zabezpečuje rast a tiež endogénne (vlastné) plno-spektrálne UV svetlo. Prečo to teraz píšem? Pretože ak je na nejakom mieste zvýšená pigmentácia (hyper-pigmentácia=škvrna), svojim spôsobom to poukazuje aj na to, že v danej časti pokožky neprebieha správny filtračný mechanizmus, ktorý by deutérium z daného miesta „tlačil“ nižšie do krvi, kde má svoj dôležitý význam. Deutérium je dôležité na rast a množenie sa aj kožných buniek a ak sa hromadí vo vrchných vrstvách pokožky, kde je vytvorený nadmerný melanín (daná škrvna), možno aj preto sa viac a viac množia.

 

U detičiek sa deutérium hromadí prirodzene a viac (potrebujú ho na rast), no IČ svetlo je to, ktoré zabezpečuje adekvátny presun a pohyb jednoduchého vodíka, čím deutérium vytlačí preč.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8428617/

 
Publikované : 6. marca 2021 20:33
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Publikoval: @miro

Ak som to správne pochopil, Nadmerné umelé svetlo, resp nedostatok denného svetla spôsobí, že lokálne vzniknú miesta s neriadenou pigmentáciou. 

Predpokladám, že správnym vytváraním solárneho mozolu sa sfunkčnia procesy v koži, ktoré zabezpečia správnu pigmentáciu a tie pigmentové škvrny vzniknuté predtým sa postupne začnú vytrácať.

Pochopil som to správne?   

Áno, pochopil si to správne. 

Zníženie aktivity tyrozinázy (enzým, ktorý tvorí z tyrozínu melanín) je vynikajúcou stratégiou prevencie pri stavoch súvisiacich s hyperpigmentáciou kože. No a dobrý spôsob, ako znížiť prirodzene aktivitu tyrozinázi je slnečné svetlo, respektíve jedna oktáva, ktorá zo slnka prichádza. 

 

https://www.nature.com/articles/s41467-019-08988-3

 
Publikované : 6. marca 2021 20:36
Ivana and Miro reacted
Zdieľať: