Čo je kvantizácia (...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Čo je kvantizácia (solárium vs Slnko)

7 Príspevky
3 Užívatelia
2 Likes
64 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Čo je to kvantizácia (alebo aj kvantovanie)? Na blogu je nový článok, ktorý to pekne vysvetľuje, spolu s odkazom na peknú knihu od Feynmana, koho bude o svetle a elektrónoch zaujímať trošku viac už teraz, no niečo treba napísať pre všetkých návštevníkov fóra aj sem.

https://jaroslavlachky.sk/kb-16-kvantovanie-kvantizacia-a-qed/

 

Vo fyzike je kvantovanie (v angličtine quantisation) postup systematického prechodu od klasického chápania fyzikálnych javov k novšiemu chápaniu známemu ako kvantová mechanika.

Nás však skôr zaujíma pojem kvantizácia - vyčíslenie/násobky energie.

dávnejšieho článku o vlnení a fotoelektrickom jave vieš, že svetlo reaguje iba s elektrónmi. Nie je to náhoda. Príroda si vybrala Elektrón z dobrého dôvodu. Nevybrala si protón, ani neutrón, ale elektrón! Preto ti elektróny neustále prízvukujem.

Elektrón totiž môže vyžarovať alebo absorbovať energiu ako žiarenie len v istých špecifických množstvách alebo zväzkoch nazývaných kvantá. Toto je známe ako kvantizácia (kvantovanie) energie

 

Záporne nabitý elektrón sa v atóme vždy nachádza iba v istých, špecifických orbitálach - polohách, pričom každý orbitál, každá poloha elektrónu, má istú diskrétnu energiu, povedzme E. To znamená, že je kvantizovaná. Vyzerá to nejak takto.

 

Každý elektrón má 4 kvantové čísla, ktoré ho špecifikujú. Hlavné kvantové číslo označujeme písmenom n. (n = 1, 2,3,4,... ) Udáva nám číslo vrstvy, v ktorej je elektrón umiestnený, teda určuje energiu elektrónov v atóme.

Vedľajšie kvantové číslo, označujeme ho písmenom l. (l=0,1,2,...,(n-1)), udáva druh (tvar) orbitálu, v ktorom je elektrón umiestnený a energiu daného orbitálu. Existuje viacero druhov orbitálov - s, p, d, f,g,h...., pričom každý z nich má odlišný tvar. Prémium členovia sa napr. o D orbitáli naučili v poslednom Webinári niečo veľmi dôležité.

 

Tretie, magnetické kvantové číslo, označujeme ho písmenom m (m = -l, -(l-1),...,l ), určuje orientáciu orbitálu; a posledné, spinové kvantové číslo, označuje sa písmenom s, určuje smer spinu elektrónu na jeho osi orientácie.

 

Elektrón teda môže energiu (foton) prijímať a prejsť na inú - vyššiu energetickú úroveň a rovnako tiež môže stratiť kvantum energie, E, poklesom na nižšiu úroveň. Ti znamená, že kedykoľvek elektrón mení svoju energetickú úroveň, udeje sa to vďaka absorpcii alebo strate fotónu.

Vyzerá to nejak takto: E-E2-E1, pričom E je energia fotónu, ktorú elektrón stratil, E2 je je energia, akú elektrón mal a E1 je energia, akú elektrón nadobudol.

 

Energia fotónu (E) sa vypočíta takto: E=h*v kde h je Planckova konštanta a v je frekvencia energie stratenej ako elektromagnetické žiarenie.

 

Hodnota planckovej konštantny (h) je približne 4,136 x 10-15 elektrónvoltov.sekunda (eV.s).

 

No a ako vidíš, jeho pohyb medzi energetickými úrovňami sa deje vďaka absorpcii (strate) fotónu, ktorého energia závisí od planckovej konštanty.

To znamená že táto energia je vždy nejaký násobok. Inými slovami, táto energia, rovnako ako elektrón, ktorý ju zachytáva a rovnako ako mitochondria, ktorá daný elektrón preberá sú kvantizované!

 

Takto pracuje príroda a tvojou úlohou je to Spoznať. A aby si mal lepšiu, viac praktickú predstavu, tu máš príklad s tréningom, ktorý často používam.

 
Publikované : 10. septembra 2022 9:01
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Podľa kvantovej teórie sa niečo také malé ako elektrón správa, ako keby to bola častica aj vlna. Rovnako sa správa svetlo - fotón.

Čo je však pre teba dôležité je to, že čím má fotón vyššiu frekvenciu, tým sa správa viac ako častica a menej ako vlna a opačne. To platí aj o elektróne. Presne preto ťa silné UV viac vyhreje a dokáže v tebe indukovať jednosmerný el. prúd a naopak infračervené svetlo tebou lepšie prenikne.

 

Druhá vec je, že v momente ako je elektrón alebo fotón zachytený vodičom (alebo polovodičom), prestane sa správať ako vlna a správa sa viac ako častica. Toto je zasa dôvod prečo naše mitochondrie oscilujú, keď na svoje polovodiče v membrane prevezmú kvantizovaný elektrón z jedla.

 

Teraz však k tréningu. Keď začínaš povedzme cvičiť, nepôjdeš hneď skúšať na drepy 200 kg činku, pretože ťa pravdepodobne zlomí, však? Najskôr začneŠ s vlastnou váhou, potom možno s 30 kg, potom 50 kg, potom 60 kg, potom 70 kg, 80 kg, .... až sa možno dopracuješ k 200 kg. 

 

Podobne v škole, kde väčšinou detičky začínajú malou násobilkou a až potom veľkou a nie opačne. Všetko totiž má svoj zmysel a podobne pracuje aj príroda a naša Biológia. 

 

To, že slnko vysiela svetlo rôznych frekvencií a teda každý fotón nesie inú frekvenciu aj vlnovú dĺžku má svoj dôvod. Niektoré sa správajú viac ako častica, napr. také silné modré svetlo v ranných hodinách, ktoré síce neprenikne hlboko, no keď "udrie" naše oko, spustí kaskádu reakcií a sekréciu hormónov z hypofýzy.

Naopak také červené svetlo, to sa správa viac ako vlna a preto penetruje veľmi hlboko do tela, kde zasiahne vodu, no tiež prenáša informáciu našej pokožke a melanocytom, vrátane melanínu, ktoré vedia, čo majú robiť. Napríklad sa pripraviť na silnejšie UV svetlo, ktoré diurnálne prichádza vždy neskôr. 

 

Čo to znamená? Že takýmto spôsobom, naše polovodiče v pokožke, vďaka hromade elektrónov, neustále zachytávajú fotóny, ktoré ich nie len "navyšujú" (excitujú) v energii, ale im tiež odovzdávajú informáciu o tom, čo sa deje, čo majú robiť, atď. Takto pracuje náš hadrwer (polovodiče) v spolupráci so softwarom (svetlom). 

 

Presne preto bol článok o Solárnom mozole vytvorený dávno a spísaný špecifickým postupom, hoci presným dôvodoom si nepotreboval chápať. Dnes im už začínaš rozumieť. 

 

Presne preto je tiež solárium považované za karcinogén, no slečné svetlo nie. UV svetlo zo slnka je potrebné, no UV svetlo zo solária ti môže privodiť vážne problémy. Dôvod je kvantizácia. 

 

https://www.med.uio.no/imb/english/research/news-and-events/news/2019/increased-risk-for-skin-cancer-with-increased-sola.html

 
Publikované : 10. septembra 2022 9:10
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Uvedom si, že polovodiče v našom tele sa nelíšia o toľko od tých v mobile, či NTB. (Teda až na to, že sú omnoho efektívnejšie).

Všetky polovodiče vyžadujú zdroj elektrónov a niečo, čo ich usmerňuje. Následne môžu elektróny prechádzať medzi N a P polovodičom a prímesy, ako napríklad meď, či fosfor (alias doping), im v tom pomáhajú...   

To je ale náhoda, že tieto prvky máme aj v tele. Napríklad taký fosfor je dokonca súčasťou fosfátovej skupiny z hydrolýzy ATP, ktorý je dodnes chybne považovaný za substrát energie. 

Ak tieto polovodiče elektróny majú a majú ich dostatok, dokážu sa správať ako LED, tiež dokážu svetlo absorbovať a prenášať, dokážu ho termalizovať (premienať na teplo), dokážu elektrón zo svojho polovodiča vykopnúť a preniesť inam,...

 

Zamysli sa teda ešte raz a poriadne, či je skutočným dôvodom, prečo veľa moderným ľuďom vadí sílné slnko a UV svetlo samotné slnko, alebo skôr ich polovodiče, ktoré sú v zlom stave a nie sú pripravené na tieto energetické fotóny? 

 

 
Publikované : 10. septembra 2022 9:17
Kuba Černý reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

K téme a základom QED, ako aj k základom pochopenia "bizarnosti" svetla, sa hodí aj kniha, ktorá je spomínaná v článku:    

 

 

Knihu, jej popis a nejaké dôležité myšlienky, pokus z úvodu aj obrázky, nájdete už aj v mojej knižnici. Prístup ku nej majú všetci prémium členovia!

 
Publikované : 11. septembra 2022 9:40
Kuba Černý
(@jakub-kuba-cernyseznam-cz)
Príspevky: 360
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@jaroslavlachky zakoupeno, někdo mi vyfouknul během prohlížení českou verzi, ale nevadí, slovenštinu mám rád 🙂

 
Publikované : 11. septembra 2022 23:57
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

Idem tiež objednať 🙂   

 
Publikované : 12. septembra 2022 9:29
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Lene objednajte, oplatí sa prečítať 😉 

 
Publikované : 12. septembra 2022 18:14
Zdieľať: