DHEAs/Kortizol z kr...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

DHEAs/Kortizol z krvi

6 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
35 Videní
(@neuro)
Príspevky: 3
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ahoj. Som si vedomí, že slinný test je ovela presnejší no ako sám si spomenul že aj krvný čo to vie napovedať. A práve preto by som sa rád poradil nakolko som si spravil takyto test no pomer mi vychadza velmi zvlaštne. 

S-DHEA-sulfát OK 4.03 µmol/l 2,28-13,42 

S-Korzol ranný odber OK 272.1 nmol/l 118.6-618.0

A tu ked si dám vzorec DHEA/Kortizol= 14,81 (co je velmi daleko od 5:1)

mam sa o tento vysledok nejako opierat?  Osobne mi pride DHEAs samostatne dost nizky a zrejme aj kortizol rano ale aj za predpokladu tychto ref. hraníc pokial by boli oba parametre na hornej hranici aj tak ten pomer by bol este horsi...(cca 21:1).  Neviem si predstavit optimalne vzajomne hodnoty aby som sa priblízil k tomu idealnemu pomeru. Dakujem za tvoj postoj. 

 
Publikované : 14. októbra 2022 11:08
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@neuro Dobrý postreh. Práve preto sa tento pomer často udáva až do 30, či dokonca 32, no ako som písal, v krvi naozaj nemusí byť relevantný. 

Prvá vec, ktorá ma hneď zaujíma aspoň k trochu lepšej odpovedi je aj čas, kedy bol odber robený a v aký deň. Tvoj steroidný pool je totiž veľmi náchylný na kvalitný spánok a teda je v ranných hodinách najvyšší, no kortizol v podstate stúpa v sére automaticky ešte nad ránom a ráno, no rovnako aj pri akútnom strese, prípadne môže byť jeho krivka posunutá smerom k poobediu, či večeru (v horšom prípade) 🤔  

 
Publikované : 14. októbra 2022 19:41
(@neuro)
Príspevky: 3
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ahoj.  Dik za reakciu.  Test bol robený rano cca o 08:00.  Zobudil som sa okolo 06:00 a zerne som všetko sa snažil robiť v pokoji a nevystavovat sa zbytočne väčšiemu stresu ako bežne.  Samozrejme som bol nalačno a dokonca ani vodu som veľmi nepil (co sa podpísalo na mojom vedomí pri piatej ambulke 🙃), koli celkovo hormónom nakoľko sú odporúčania nepiť ani vodu pred odbermi.  Takže mam to brat minimálne tak ze kortizol aj dheas mam nízke?  Dakujem 

 
Publikované : 15. októbra 2022 14:52
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@neuro To nie. Keďže nemáme žiadny kontext o tebe, môžeme to brať akurát ako 2 údaje, ktoré poukazujú na nejaký väčší obraz. 

Predstav si, že by ti niekto kúpil na narodeniny 500 ks Puzzle, pričom by ich po ceste 450, či 480 stratil a doniesol ti iba zvyšných cca 20 kusov, bez nákresu. Tvojou úlohu by bolo uhádnuť obraz...    

 
Publikované : 15. októbra 2022 16:18
(@neuro)
Príspevky: 3
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Mam to chápať tak ze pokiaľ by si aspoň približne poznal moju životosprávu,  stravu a pripadne "diagnózy"  tak by si získal ten kontext a vedel by si sa k tomu bližšie vyjadriť?  Okrem toho mam ešte niekoľko iných hormonálnych aj nehormonalnych parametrov ale v tých nehormonalnych sa celkom orientujem a aj sú Vpohode si myslím. Ďakujem.  

 
Publikované : 15. októbra 2022 19:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@neuro myslím, že odpoveď na svoju otázku poznáš.

Plus nižšie DHEA (v rámci ref. rozsahu) poukazuje na nižší globálny Redox, ktorý môže byť z 2 hlavných dôvodov: 

  • zlé prostredie, chronická strata elektrónov a dehydratácia - malá "kapacita"
  • akútne znížený Redox napr. kvôli chladu/zmene sezóny,... - schválne znížená "kapacita", pretože netreba viac

 

Znížený kortizol (čo samozrejme z jedného údaju nevieme povedať) by zasa mohol poukazovať nba problém PVN, blúdivý nerv, pretrvávajúca infekcia,... pretože chronicky nižšie hladiny kortizolu znižujú povrchové IgA v čreve a môžu viesť k povedzme vyššiemu množstvu niektorých leukocytov v krvi bez akéhokoľvek alergického problému......obzvlášť ak je tam nadmerná konzumácia pečiva, či mliečnych produktov a horšie črevo kvôli DPP4 

 
Publikované : 15. októbra 2022 19:58
Zdieľať: