Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vlasy

52 Príspevky
9 Užívatelia
22 Likes
432 Videní
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jarko,písalo sa tu aj o raste tela ako takom.Vie napr.mlady chalan okolo 18-ky ešte zdravo podrast,pomocou nejakých  biohackov?

 
Publikované : 20. augusta 2021 16:40
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@eika podľa mňa áno. Pre malé deti až do nejakého 21 vek je v tomto obzvlášť prospešný chlad, ktorý vie upraviť rastové hormóny na čele s IGF-1 a testosterónom. 

 
Publikované : 21. augusta 2021 11:03
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky čiže zamerať sa na tvoj protokol o chlade Jarko?       

 
Publikované : 21. augusta 2021 14:15
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@eika Aj to môže byť. Neviem presne o koho sa jedná, ale na mladých ľuďoch, obzvlášť ešte deťoch ak sú zdravé je super, že im netreba extra niečo hovoriť a vysvetľovať, ale skôr sa nesprávať ako moderný rodič a nechať ich sa hrať. 

Mladý ľudia často napr. idú von v zime málo oblečený a rodič hneď káže aby sa obliekol a aj toto už je jedna z moderných chýb. 

Vždy záleží od morfológie tela, typu postavy, genetiky, no ako vravím, ak je pomerne zdravý, štíhli, aj takéto obyčajné veci ako chodenie po vonku v krátkom tričku, občas vybehnúť do snehu, prípadne skúsiť studenú vodu má veľký vplyv.

 

Chlad ukrýva viac "kúziel", ako by sa zdalo 😉 

 
Publikované : 21. augusta 2021 18:12
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Prečo sme v minulosti prišli o srsť? Malo to nejaký význam? Áno malo.

 

Udialo sa to asi 1,2 miliónov rokov dozadu a jedným z dôvodov môže byť to, že sme takto dokázali asimilovať ešte viac elektromagnetickej energie zo slnka. Dôvod prečo to tvrdím je obsah látok v našej koži.

Vieš, čo všetko sa nachádza len v jednom cm2 našej kože? Toto:   

 

1 centimeter štvorcový ľudskej kože obsahuje až cca 6 miliónov buniek, 1 milión krvných ciev a kapilár, 4 milióny nervových vlákien a zakončení, 100 až 200 tisíc MELANOCYTOV, cez 100 potných žliaz, 15 mazových žliaz a 20 – 200 vlasových folikulov.

V koži sa tiež nachádzajú mnohé fotoreceptory, ktoré obsahujú aromatické aminokyseliny, ktoré absorbujú svetlo. Dokonca UV svetlo. To pred ktorým sa máme chrániť (údajne). Jedna z aromatických aminokyselín je aj tyrozín, ktorá je centrom Inzulínu, len tak mimochodom...

 

 

 

Toto je pravdepodobne dôvod, prečo nám v Afrike stmavla pokožka a tiež prečo sú Afričania stále čierni. Čierna farba nás chráni pred nadmerným UV svetlom, keď ho máme nonstop nad hlavou. V Afrike je najsilnejšie UV svieti, ktoré svieti takmer neustále, od východu po západ slnka. V našom podnebí sme naopak bledí, pretože máme menej UV svetla a obzvlášť v zime. Čo však spomínaná srsť? Aj to je jedným zo znakov, ktorý nás odlíšil od šimpanzov.

Homosapiens nemá srsť, rodí sa tučnučký a závislí na matke, zatiaľ čo šimpanz sa narodí so srsťou, vychudnutý na kosť a plne funkčný.

 

Dnes máme dôkazy o tom, že živočíchy, ktoré začnú produkovať proteín s názvom Dickkopf 2 (skr.DKK2), začnú produkovať na koži menej vlasových folikulov a ich chlpy budú vďaka tomu užšie, náhodnejšie a v menšom množstve rozmiestnené po pokožke.

Presne tento proteín sa u nás rozšíril niekoľko tisíc rokov pred tým, ako sa z nášho druhu stalo to, čo sa stalo. Myslíš, že to bola iba náhoda alebo to evolúcia spravila za nejakým zámerom? Moju odpoveď poznáte...

 

 

Viac v novom článku na blogu:

https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-7-skutocny-vyvoj-homosapiens/

 
Publikované : 30. októbra 2021 10:29
Kristýna
(@kika)
Príspevky: 5
ZLATÝ ČLEN
 

Krásný den Jaro,

ráda bych přispěla svůj komentář k tomuto tématu. Asi jako každá žena, toužím po tom, co nejvíce podpořit růst vlasů a minimalizovat jakékoliv vypadávání (i když ztráta cca. 100 vlasů denně je přirozená). Stále víc a víc nacházím spojitost s růstem vlasů a glukózovým metabolismem (sacharidy jsou stěžejní pro růst vlasů). Našla jsem to z vícero zdrojů (viz. odkaz, velmi do detailu o tom mluví Danny Roddy nebo Ray Peat).

Glucose metabolism of growing and resting human hair follicles | American Journal of Physiology-Legacy Content

The Danny Roddy Weblog

Díky předem za komentář! 

Kika 

 
Publikované : 29. januára 2022 9:30
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@tynka95

Ahoj Kika. Vítam ťa tu,

Veľmi dobrý postreh s tými vlasmi a glukózovým metabolizmom. No keď si to rozklikneš tak v samotnej štúdií je spomenuté niečo veľmi dôležité – že oxidácia glukózy nešla do trikarboxylového cyklu (krebsov cyklus), ale vznikal z nej laktát a tiež, že veľkú úlohu zohrávala pentózová dráha – alias Pentózový cyklus.

 

Práve pentózový cyklus je to najdôležitejšie. Tomuto sa posledné 4 až 5 mesiacov práve venujeme vo webinároch s Vami, rovnako ako na blogoch. Bol k tomu článok Črevo a mozog #6 (určite prečítaj opätovne) a teraz v tejto sérií budú nasledovať Hormóny #9 Prečo športovci nepotrebujú sacharidy, 10 O inzulínovej rezistencii a reverznom flowe mitochondrie a článok 11 o Hnedom tuku a cukrovke.

Nižšie ti pripájam nejaké obrázky z týchto budúcich článkov. Možno pomôžu v pochopení

 

Dôvod prečo ti to píšem na rovinu je ten, že oxidácia glukózy je naozaj dôležitá a prebieha v nás a to aj napriek tomu, že nekonzumujeme sacharidy. A práve tu na tomto vidíš jeden zo skutočných dôvodov. Telo totižto v anabolických dráhach oxiduje glukózu za účelom zaujímavej metabolickej odbočky, kde prevedie glukózu 6 fosfát na 6 fosfo glukonolaktón, a následne vnikne 5 uhlíkový cukor, ktorý vie telo využiť napr. na dopĺňanie glykogénu, tvorbu ATP,... no tiež vznikne NADPH, čo je najviac redukovaný element v našej biológií. Tento proteín potrebujeme vždy, keď niečo rastie (anabolizuje), ako napr. Vlasy.

 

 

 

No a práve disfunkčný pentózový cyklus je niečo, s čím majú dnes ľudia obrovský obrovský problém. Dôvod prečo je v slovách vyššie. Strata elektrónov.

 

Pentózový cyklus tvorí najviac redukovaný element proteín NADPH, čo znamená, že na tú „redukciu“ vyžaduje prijať elektróny. Práve preto prebieha najviac v spánku, po jedle,... Čo je však dôležité poznamenať je to, že tento cyklus tiež priamo ovplyvňuje enzým P450, ktorý tiež využíva NADPH či už na detoxikáciu, ale aj na prenos cholesterolu cez membrány mitochondrie pri tvorbe steroidov -pregnenolónu.

 

O tomto je práve nový článok, určite prečítaj, aby si chápala slovám nižšie viac.

 

https://open.spotify.com/episode/1Lv7xUYapyHxplC6uvEChX?si=553023e9adca40e0

 

Hormóny #5 Ako mitochondrie tvoria Pregnenolón

 
Publikované : 29. januára 2022 11:44
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Mitochondrie sú zodpovedné za prvý najdôležitejší krok tvorby steroidných hormónov a to za tvorbu Pregnenolónu.

To znamená, že ak máme disfunkčné mitochondrie a tvorba Pregnenolónu sa z akéhokoľvek dôvodu pribrzdí, tvorba ďalších steroidných hormónov nebude dostatočná, a naša postava bude v zrkadle vyzerať neprimerane. Tiež to však znamená, že človek prestáva detoxikovať a rovnako tvoriť dostatočné množstvo NADPH.

 

Ako to môže fyzicky rozoznať? Že bude mať vyššie chute na sacharidy, pretože jeho telo chce zvýšiť oxidáciu glukózy, aby dokázalo aspoň trochu využiť pentózový cyklus. To znamená, že potrebuje zoxidovať veľa glukózy na to, aby vytvorilo trochu NADPH. To je opak zdravého metabolizmu. Takto sa človek neustále dehydratuje, pretože mitochondrie prestávajú oxidovať tuk, keď sú nútené prebývať v bunke, kde je neustála zmena pH vďaka laktátu a tak sa stávajú dehydratované. 100 gramov sacharidu vytvorí iba 55 gramov vody, zatiaľ čo 100 gramov tuku až 110 gramov vody.

 

Veľa ľudí totižto nevie, že u zdravých cicavcov dokáže bunka oxidovať glukózu súčasne s tým, že mitochondria oxiduje tuk. Na to však vyžaduje dokonalý pentózový cyklus. Toto väčšina ľudí stráca, pretože nikdy nevyužijú ani jednu z jeho dráh a to slnečné svetlo alebo niekoľko mesačnú Adaptáciu na chlad.

 

dnešnom novom článku tiež prezrádzam, že na tvorbu pregnenolónu sú potrebné aj vitamín A a hormón štítnej žľazy T3. A práve tu dnes nadviažem.

 

Ako už vieš, prechod cholesterolu na vnútornú membránu mitochondrie je kritický a rozhodujúci krok v tvorbe pregnenolónu. A práve tu zohráva nezameniteľnú úlohu vitamín A (retinoid ) a hormón štítnej žľazy.

 

Dodnes sa totižto vedú spory o tom, či je vitamín A toxický, prečo môže jeho nadbytok, napr. z konzumácie vnútorností vyvolať problémy, rovnako ako jeho nedostatok. No ako to už býva zvykom, obom táborom uniká POINTA. A tou je cirkadiánny rytmus a Redox.

 

Čo sa však hormónu štítnej žľazy T3 týka, tá má tiež 2 možnosti. Buď ju navýšime pomocou sacharidov, no funguje to iba v dlhých slnečných mesiacoch, alebo pomocou chladu a adaptácie na chlad, ako to bolo písané v článku Adaptácia na chlad #7 o Kortizole a štítnej žľaze 

 

Dostatočná funkcia štítnej žľazy, a obzvlášť prvá polovica pomocou sacharidov v lete, je zároveň niečo, čo pozná veľa ľudí. Aj preto často ženy trpia problémami, ak sú dlhodobo na nevhodne zostavenej lowcarb strave a nezaradia tiež do toho chlad. Vtedy sú tiež takéto problémy ako rednutie vlasov a sacharidy im väčšinou pomôžu, obzvlášť ak sú na lowcarb-e. Avšak je to práve vitamín A a fotoperióda, ktorú nepozná takmer nikto, ktorá je viac dôležitá a to aj pri tomto.

 

Pretože práve to je dôvod prečo týmto ľuďom ani pridanie sacharidov dlhodobo nepomáha a iba sa točia v "začarovanom kruhu".

Vitamín A (retinal) je teda molekula, ktorá reaguje na svetlo v okolí. Reaguje na viditeľné (najmä modré svetlo), ale aj neviditeľné.

 

Potrebuješ sa teda v prvom rade zamerať na toto. Venuj chvíľku času štúdiu o Pentózovom cykle, plus nasledovným článkom (prípadne dávnejším webinárom k tejto téme), a následne vieš podľa svojich krvných testov určiť, kde môže byť problém. Či štítna žľaza (FT3), no zvyčajne je to strata elektrónov, ktorá sa prejavuje na nízkom progesteróne a aj pomere Progesterón, ku estradiol. Vtedy vieš, že tvoj cyklus vitamínu A je zlý a pentózový cyklus tiež.

 
Publikované : 29. januára 2022 11:45
Ivana reacted
Kristýna
(@kika)
Príspevky: 5
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Děkuji zavyčerpávající odpověď! 😊 
Jdu hned nastudovat Pentózový cyklus, protože mi evidentně stále spousta věcí uniká. Od podzimu se řídím Tvým protokolem Adaptace na chlad. Minulý týden jsem neodolala a vyzkoušela první ponor pod led a musím říct, že jsem měla velmi smíšené pocity. 😆 Určitě to bylo předčasné, protože jsem den poté cítila ledviny, chodím častěji močit a hůře večer usínám. Faktem je, že jakožto člověk, který je x let bez žlučníku (už jsme to spolu několikrát řešili), tak má strava se stále více podobá té sacharidové. Pravidelně konzumuji mořské a lokální ryby, kaviár, sem tam Oystermax (ústřice), od farmáře vajíčka, masko, tlačenka, domácí vývary, nepasterizované sýry a kefíry, kvašenou zeleninu, co se sacharidů týče, tak čerpám hlavně z bílé rýže (po schlazení kvůli rezistentnímu škrobu), brambory, kořenovou zeleninu, výjimečně kvasový chléb na chuť. Kvůli absenci žlučníku doplňuji K2 mk-7, případně emu olej (zdroj mk-4).

Děkuji za přivítání. 🌻 

 
Publikované : 29. januára 2022 12:40
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@tynka95 V tom prípade ťa vítam ešte raz Kika, nebol som si istý, či si to ty 😊 

Ohľadom adaptácie, určite pokračuj, protokol je zostavený tak, aby bol bezpečný a efektívny, práve preto sú tam písane teploty tak ako sú, pretože ich netreba prekračovať. Hoci môžeš, ak chceš veci urýchliť, no u teba ako vieš, s týmto pomaly, pretože žlčník pri oxidácií tuku hrá veľkú úlohu a žiaľ ty si poznačená už natrvalo, kvôli odstráneniu.

Nový stredajší webinár si verím videla o Adaptácií na chlad pre pokročilých, a všimni si, že aj tam opäť spomínam Pentózový cyklus a neustále Vám to prepájam do ďalších súvislosti, pretože je to naozaj dôležité. 

 

Chlad má u teba teda rovnako obrovský benefit, no taktiež to znamená, že pri tvojom stave, ak by si chcela naozaj prejsť adaptačnou fázou, zrejme by to trvalo omnoho dlhšie, ako u človeka so žlčníkom a teda aj preto tá potreba po sacharidoch z tvojej strany je. A v tom prípade to môžeš využívať skôr sezónne (hoci nikdy neprejdeš dostatočnou adaptáciou), no to nemusí vadiť. A práve toto obdobie, keďže od 29. februára máme UVB svetlo, môžeš naplno využívať prvú stránku mince a to, slnečné svetlo, solárny mozoľ a kľudne aj sacharidy. Ak do toho zaradíš dostatok slnka, tvoj vitamín A a FT3 pôjdu hore. 

 

Práve tuto môžeš zaradiť sacharidy aj v poslednom jedle, obzvlášť po tréningu (ak si pamätám, pohyb je u teba normálka), a večer, v spánku, to môže mať veľké benefity. Či už na termogenézu, ale aj na anabolické procesy, ako som to hovoril v stredu vo webinári.

 

So stravou úplne skvelé, vždy mysli na dostatok Jódu (s týmto majú ženy neustále problém) a DHA, ktorého máš pomerne dostatok ako vidím. 

 

Čiže určite by som to s chladom nebalil, no možno stratégia u teba bude iná. Tiež s tým ľadom už opatrne, a keď tak, skôr by som šiel do ponorov tváre (toto kľudne každý deň) a časom postupne skúšal aj hlavu ochladzovať, ideálne to spojiť s pobytom na slnku. Práve tento stimul schladenia a následne IČ svetla je obrovský pre vlasy. Myslím, že aj tu niekto na fóre mi dávnejšie potvrdil, že mu to mierne pomohlo aj s vlasmi 🙂

 

 

 
Publikované : 29. januára 2022 13:08
Kristýna
(@kika)
Príspevky: 5
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Dobře. Pokud správně chápu, je v pořádku, že adaptace (i když ne úplná skrz ten žlučník) může trvat klidně i rok než se dopracuji k ledovému jezeru? V okolí i na soc. sítích je teď vidět ten velký "boom", kdy spousta lidí bez adaptace doslova skáče do ledové vody. No, potom to však nemá takové benefity, ale spíše je to stresor, který může tělo slušně vyhodit z rovnováhy, je to tak? Raději postupně, není kam spěchat. Vnímám ale zatím samá pozitiva - menší chutě mezí jídly, menší zima venku, mám tendenci vypínat topení a otevírat doma okna 😆 , dokonce mi připadá, že z těla "odtekla" přebytečná voda, cítím je lehčí a štíhlejší, pokožka vždy pěkně rudá a prokrvená, což si myslím, že jsou všechno znaky, že jdu správným tempem a směrem. 😊 

Jestli mohu, ráda bych se přeci jen zeptala na další věci spojené s tým žlučníkem. Mám to stále v hlavě a možná i trochu strach, co vše to negativně v těle ovlivňuje, bohužel vrátit se to zpět nedá a člověk musí pracovat s tím, co je.

1) Zvažuji nechat si udělat krevní obraz (předpokládám, že estrogen, cholesterol by v mém případě byl vhodný). Mohl bys mi doporučit takový základ hodnot, které doporučuješ hlídat (případně jaké jsou rozdíly u mužů a žen)?

2) Pokud se řídím protokolem Optimální strava, kde se postupně snižuje frekvence jídel během dne, je toto vhodné i při mém problému nebo by jsi zůstal raději při 3 jídlech denně kvůli lepší stravitelnosti? 🙂 

3) Jaký poměr makroživin by jsi doporučil, pokud sacharidy nějaké musím ponechat? Dejme tomu 40% bílkoviny, 30% tuky, 30% sacharidy nebo jinak? Tuky určitě extrémně snižovat nechci, i když jejich trávení není tak dokonalé jako u člověka s žlučníkem. Nevnímám nějaké abnormální těžkosti.

Jedna taková otázka na závěr, spíše k zamyšlení. Součástí mé práce je hlavně práce s lidmi a je až k neuvěření, kolik lidí je od ranného dětství bez apendixu. Čím myslíš, že to je? Co to způsobuje? Jak předcházet podobným zánětům? Myslím, že to může mít spojitost s nědostatkem groundingu, více EMF a tak dále? Z jednoho zdroje jsem četla, že jako prevence by mohl skvěle fungovat i selen (třeba i ve formě doplňku Selenoexcell, což je vlastně organický výtažek z droždí).

Ufffff. Omlouvám se za takový sloh. 😀 

 
Publikované : 29. januára 2022 13:33
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@tynkav

Áno Kika, presne tak.

Mnoho ľudí nemá predstavu, čo si pod pojmom „adaptácia“ ani má predstaviť, nie to ešte vedieť, čo tvoje telo počas procesu robí a dokedy to robí. Myslím, že v poslednom webinári, ku ktorému máš teraz prístup nájdeš veľa odpovedí, pretože tam práve spomínam aj reálne veci, ako to rozoznať. Už len napr. tvoja triaška (či nastane/nenastane), spiroergometria, nejaké parametre v krvi, atď., všetko sú to znaky, že tvoje telo funguje mesiace ako kamarát s chladom a viac tukovou stravou a metabolizmus, svalové vlákna, rozvoz krvi po tele, funkcia a oxidácia tuku mitochondriami je upravená,...

Už len po tých posledných článkoch na blogu, Hormóny #3 a 4, kde si videla nejaké z mojich údajov, môžeš usúdiť, že niektoré veci naozaj trvajú čas. U mňa napr. trvalo cca 9 mesiacov úvodný veľký skok, no ďalšie zmeny som potom videl s odstupom času nejak 2 rokov, či už na spiroergometrii, aj na úprave hormónov v krvi, a iných parametrov, vrátane pocitov energie, svalstva, zvýšenia energie aj výdrže a výkonnosti.

 

Čiže áno, nemáš sa kam ponáhľať a vždy musíš brať v úvahu, či ti ide o krátkodobý BOOM a výsledok, alebo dlhodobý životný štýl. Podobnú otázku som dostal aj včera vo verejnom webinári a moja odpoveď je rovnaká:

 

KONZISTENTNOSŤ vždy „porazí“ KRÁTKODOBÝ MAXIMÁLNY VÝKON

 

Ty vieš čo robíš, prečo to robíš a tvoje telo, pocity, hormóny, myšlienky,... ber ako zrkadlo, ktoré ti ukazuje akým smerom sa posúvaš, prípadne či máš niekde zmeniť smer a tak.

 

Ľudia berú chlad ako HORMETICKÝ FAKTOR, no to chlad nie je. Toto je jeho možno treťoradý benefit. Čiže áno, máš pravdu 😊

 

A super, že máś takéto pocity. Pokožka by mala byť vždy pekne prekrvená a červená. Práve toto chlad v priebehu mesiacov spraví, pretože ti rozmnoží kapiláry po tele a rovnako zmení svalové vlákna. Práve vtedy tvoje telo začne oxidovať aj viac mastných kyselín z vlastných zásob (z podkožia) a ty to spoznáš prirodzene, že nebudeš hladná, bude ti stačiť jesť 1 alebo 2x za deň a budeš stále funkčná a výkonná 😊

 

Práve preto si dávam tú námahu učiť Vás posledné mesiace o chlade a hlavne z praktickej stránky ako na to, rovnako ako Pentózový cyklus, pretože pre priemerných ľudí je to ešte najbližších pár rokov stále pekný nástroj, ako obísť to, že nemôžeme tráviť celý deň vonku na slnku. Chlad a funkčný pentózový cyklus nám to dokáže z časti vykompenzovať.

 
Publikované : 30. januára 2022 10:27
Kristýna reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @tynkav

1) Zvažuji nechat si udělat krevní obraz (předpokládám, že estrogen, cholesterol by v mém případě byl vhodný). Mohl bys mi doporučit takový základ hodnot, které doporučuješ hlídat (případně jaké jsou rozdíly u mužů a žen)?

2) Pokud se řídím protokolem Optimální strava, kde se postupně snižuje frekvence jídel během dne, je toto vhodné i při mém problému nebo by jsi zůstal raději při 3 jídlech denně kvůli lepší stravitelnosti? 🙂 

3) Jaký poměr makroživin by jsi doporučil, pokud sacharidy nějaké musím ponechat? Dejme tomu 40% bílkoviny, 30% tuky, 30% sacharidy nebo jinak? Tuky určitě extrémně snižovat nechci, i když jejich trávení není tak dokonalé jako u člověka s žlučníkem. Nevnímám nějaké abnormální těžkosti.

  1. Ohľadom žlčníka, presne tak. Nemá zmysel premýšľať nad tým, „čo keby“, ale ísť ďalej.

 

Ohľadom hodnôt a krvných testov, prejdi na túto stránku, máte tam veľa pdf protkolov na rôzne témy (využívanie infra panelov, strava, ...) a je tam aj protokol Aké krvné testy merať a ako ich vyhodnocovať. Je to taký skrátený praktický protokol pre Vás.

https://jaroslavlachky.sk/premium/bonusy/prakticke-protokoly-v-pdf/

 

Vždy je pri tom aj daný webinár, kde som tieto veci rozoberal, tak možno časom pozrieš aj ten, no na teraz ti stačí ten protokol. Stiahni a máš tam aj taký „rýchlo test“ za pár eur, no väčšinou odporúčam spraviť komplexne a aj hormóny, atď. Veď pozri a uvidíš 😊

 

  1. Takáto frekvencia jedla je vhodná pre každého Kika. Vždy len mysli na to, čo Vás učím.

 

Čím viac energie z teba uniká a čím menej bezhmotnostnej energie (svetla) príjmaš, tým viac protónov potrebuješ a aj ich budeš vyžadovať. Buď budeš potrebovať viac jesť (väčší hlad) alebo budeš viac priberať.

 

Práve preto ti v lete toľko nechutí, keď si na slnku, a zas naopak pri využívaní chladu tvoje telo oxiduje pomoocu LDL cholesterolu viac tuku z podkožia. Tiež vtedy nepotrebuje toľko zo stravy.

 

A práve tieto dve veci sú pre teba kľúčom a musíš sa ich naučiť postupne využívať 😊

To znamená, že keď budeš mať možnosť byť vonku, využi a kľudne vtedy budeš cítiť, že ti bude stačiť nejaká nízkokalorická nálož v podobe sacharidu, zeleniny, ...

Naopak v chlade, keď sa mu budeš venovať aj naďalej, časom bude tvoje telo oxidovať viac tuku z podkožia, čo pre teba znamená, že ti bude opäť stačiť zjesť tuku menej, ale tiež pri oxidácií vlastných zásob nevyžaduje takú prácu žlčníka.

 

Čiže v oboch prípadoch sa vieš dostať na 2 jedlá denne, no nevravím, že nemôžeš jesť 3. Vnímaj sa, podľa bodov vyššie, a ak budeš mať pocit, že potrebuješ tri, kľudne. Teraz vieš prečo

 

  1. Ohľadom pomeru, nemyslím, že to ide presne špecifikovať. Kľudne si medzi protokolmi stiahni ej Excelový súbor, kde máte nejaké jedálničky na ukážku a tiež rozbor potravín (možno pomôže), a už v rámci toho, ako budeš využívať chlad, alebo svoj Solárny mozoľ.

 

Ak budeš naďalej kamarát s chladom, určite by som minimálne fruktózu držal na nule a sacharidy podľa potreby a obdobia. Povedzme tých 40, 30, 30 ako si napísala.

 

Tiež je u teba super zaradiť práve viac MCT olejov a takýchto krátkych tukov. Môže to byť vhodné práve teraz, počas adaptácie a pred chladom. Ideálne ráno. Ak máš raňajky, vieš si tam MCT olej pridať, kvôli rýchlejšiemu tráveniu a následne chlad potom lepšie zvládneš a postupne bude zlepšovať enzymatickú výbavu a kapiláry.

 
Publikované : 30. januára 2022 10:28
Kristýna and Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @tynkav

Jedna taková otázka na závěr, spíše k zamyšlení. Součástí mé práce je hlavně práce s lidmi a je až k neuvěření, kolik lidí je od ranného dětství bez apendixu. Čím myslíš, že to je? Co to způsobuje? Jak předcházet podobným zánětům? Myslím, že to může mít spojitost s nědostatkem groundingu, více EMF a tak dále? Z jednoho zdroje jsem četla, že jako prevence by mohl skvěle fungovat i selen (třeba i ve formě doplňku Selenoexcell, což je vlastně organický výtažek z droždí).

 

Tvoja úvaha je správna Kika. 

 

V podstate v článku o skrátenom čreve a potom lymfatickom systéme, kde som vysvetlil prácu apendixu, je odpoveď.

https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-9-skratene-crevo-a-apendix/

https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-13-crevny-lymfaticky-system-a-autoimunita/

 

Ak je v čreve zvýšený zápal a je tam nadbytok kyslíka v distálnej časti (to je tam, kde je apendix a začína sa hrubé črevo), baktérie sa vyhubia a rozmnožia sa aerobné, čím sa zmení diverzifikácia mikrobiómu. Mladý ľudia potom zažívajú logicky bolesť, pretože plyny, ktorý by tam nemali byť, tam tlačia a následne apendix lekár odstráni, pretože veria, že pre nás nemá úlohu, no má. Je to naša spermobanka pre mikrobióm.

 

Čiže tvoje dedukcie sú správne a rovnako aj so selénom. Selén+ + jód + DHA = silná imunita, 

Práve preto tieto živiny obsahuje všetko z mora = morská strava 😉

 
Publikované : 30. januára 2022 10:33
Kristýna reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Zopár dôležitých a stručných bodov ku vlasom, ich vypadávaniu a aj opačne, k nadmernému ochlepeniu.

1. Nech potom každý popremýšľa nad tým, či môže napríklad spolu nejako súvisieť väčšie ochlepenie mužov a ich vyššia muskularita a naopak kratšia dĺžka dožitia v porovnaní so ženami ⤵️

2. A tiež, či spolu môže súvisieť, že mladým ľuďom v puberte začne rásť ochlepenie v intímnych partiách, následkom čoho sa ryxhlo vývinu, vďaka vyššej produkcii steroidných hormónov. 

 

⤵️⤵️

 
Publikované : 29. septembra 2022 8:26
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Viac dôležitých kúskov do puzzle bolo v novom článku:

https://jaroslavlachky.sk/kb-18-melanopsin-bistabilita-svetlo-a-vapnik/

 
Publikované : 29. septembra 2022 8:26
Kuba Černý reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@JaroslavLachky V Tibete ma mnich vyholenu hlavu, aky to vyznam? Co tym sleduje? UV svetlo je vypinac, ale nie je to skor opacne, ze dlhe vlasy su prospesnejsie pre mitochondrie? Plesatost=viac apoptozy?

 

Mokre vlasy v chlade  maju vyznam skrz IC svetlo, mam pravdu? S mokrou bradou je to to iste?

Maju dlhe vlasy este nejaky iny vyznam?

Ak vlasy / brada siveju ( v mlafom veku ), je to znakom zvysenej heteroplazmie?

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 13. decembra 2022 13:18
Zuzana Golitkova
(@zuzi-2)
Príspevky: 134
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@JaroslavLachky

Jaro mna tiez zaujima sedivenie. Vedel by si nejako popisat preco sa deje? Co nam hovori o fungovani tela? Su ludia uz aj po 20.tke, ktorí zacinaju sedivieť. Ja som zacala tento rok badat sediny u seba (44 r.) dovtedy nie. Zname tiez je, ze ti, ktori zaziju velky stres vedia zosediviet ako sa hovori z vecera do rana. Dakujem.

 
Publikované : 13. decembra 2022 13:53
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Publikoval: @coach_empigo

@JaroslavLachky V Tibete ma mnich vyholenu hlavu, aky to vyznam? Co tym sleduje? UV svetlo je vypinac, ale nie je to skor opacne, ze dlhe vlasy su prospesnejsie pre mitochondrie? Plesatost=viac apoptozy?

 

Mokre vlasy v chlade  maju vyznam skrz IC svetlo, mam pravdu? S mokrou bradou je to to iste?

Maju dlhe vlasy este nejaky iny vyznam?

Ak vlasy / brada siveju ( v mlafom veku ), je to znakom zvysenej heteroplazmie?

V skratke: Viac času stráveného na slnku = viac vlasov. Vyšší kvantový výťažok a čas na slnku = ešte viac vlasov.

Keď  vypadávajú vlasy, je to preto, že bunky hladujú svetlo z hviezdy na oblohe s názvom Slnko. 

Vlasy teda považuj za znak vysokého Redoxu. 

 

 

 
Publikované : 13. decembra 2022 19:52
Zdieľať: