Ženské problémy s n...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Ženské problémy s nadváhou, hormónmi, prsníkmi, estrogénom, či menopauzou?

91 Príspevky
11 Užívatelia
44 Likes
611 Videní
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky @vlocka vdaka za odpoved 🙂 asi ma napadlo jedno z toho s tymi svalmi

 
Publikované : 2. novembra 2020 13:44
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

@karol môže byť. Veru je ich dosť. Ja si pamätám, že kedysi sa mi tiež mýlilo zasa hypogklykémia, hyperglykémia, hypo a hyperkalcémia a rôzne iné 😆

 
Publikované : 2. novembra 2020 16:20
Karol reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

Ešte jeden zaujímavý kúsok, ktorý som teraz nechtiac objavil a je z dvoch týždňov dozadu. 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2020.565668/full

 

Enzým aromatáza katalyzuje (rozkladá) posledný krok v biosyntéze estrogénu premenou testosterónu na estradiol a je tvorený v mozgu u všetkých cicavcov.

Estrogén sa považuje za dôležitý pre udržanie kognitívnych funkcií u žien, zatiaľ čo testosterón moduluje kognitívne schopnosti u mužov. Tu sa porovnávali rozdiely v kognitívnych výkonoch vo vzťahu k dostupnosti aromatázy v mozgu u zdravých mužov aj žien.

 

Dvadsaťsedem zdravých účastníkov dostalo testy verbálneho učenia, pamäti, vnímania a abstraktného uvažovania. Obrazy dostupnosti aromatázy v mozgu boli získané v tejto vzorke pomocou pozitrónovej emisnej tomografie (PET).. Oblasti záujmu boli obojstranne umiestnené na amygdale a talame, kde je dostupnosť aromatázy v ľudskom mozgu najvyššia.

Aj keď sa kognitívne výkony a dostupnosť aromatázy nelíšili v závislosti od pohlavia, vyššia dostupnosť aromatázy v amygdale bola spojená s nižšou kognitívnou výkonnosťou u mužov. U žien sa takýto vzťah nezistil; a zodpovedajúce regresné sklony boli medzi pohlaviami významne odlišné. Dostupnosť talamovej aromatázy významne nekorelovala s kognitívnym výkonom ani u jedného pohlavia.

Tieto objavy naznačujú, že účinky mozgovej aromatázy na kognitívny výkon sú špecifické pre jednotlivé regióny aj pohlavie a môžu vysvetliť niektoré bežné odchýlky pozorované vo verbálnych a neverbálnych kognitívnych schopnostiach u mužov a žien, ako aj pohlavné rozdiely v trajektórii kognitívneho poklesu. spojené s Alzheimerovou chorobou.

 
Publikované : 2. novembra 2020 21:51
Karol reacted
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky čiže u mužov nie je vhodné, keď majú nadbytok estrogénu ale niaky prirodzený si ich telo tvorí však?

 
Publikované : 3. novembra 2020 14:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

@karol

Áno presne ako píšeš. Príroda to ma premyslené 😁
 
Ú mužov je tvorba estrogénu kontrolovaná inak a aj vďaka nedostupnosti aromatazy v talame a amygdale, pretože inak bude testosterón konvertovať na estradiol až moc.
 
 
Napríklad podľa papiera vyššie, v amygdale a talame neboli významné rozdiely medzi mužmi a ženami vo veku, odhadoch vzdelania ani dostupnosti aromatáz. Rovnako neboli rozdiely medzi mužmi a ženami v ich výkone pri verbálnych alebo neverbálnych kognitívnych úlohách.
 
Avšak dostupnosť aromatáz v amygdale korelovala so skóre v kognitívnom výkone. Analýzy ukázali, že iba u mužov bola nižšia dostupnosť aromatázy amygdaly spojená s lepším výkonom.
 
Podobné výsledky sa našli pri opätovnom vyvolaní po dlhom oneskorení. Rovnaký vzorec bol odhalený aj pri neverbálnom teste. V talame neexistovala žiadna korelácia medzi dostupnosťou aromatáz a kognitívnym výkonom u mužov alebo žien. Plazmatické hladiny estradiolu a testosterónu nekorelovali s dostupnosťou aromatázy ani v amygdale, ani v talame, ani v žiadnom zo skóre kognitívnych testov. Navyše, pridanie krvných meraní estrogénu a / alebo testosterónu k vyššie uvedeným všeobecným lineárnym modelom výsledok nijako nezmenilo.
 
Publikované : 3. novembra 2020 17:10
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky A čo môže u mužov vyvolať, že sa im tvorí viac estrogénu? Čo viem, tak vraj aj viac alkoholu, ale zaujímal by ma aj iný názor

 
Publikované : 3. novembra 2020 22:24
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@karol áno, aj alkohol ma vplyv na aromatázu a zníženie lokálneho pH. Možno by si mal vytvoriť novú tému, ak ťa to nejako obšírnejšie zaujíma 😉

 
Publikované : 4. novembra 2020 8:19
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky diky 🙂

 
Publikované : 4. novembra 2020 15:12
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Ak som to správne pochopil, starší ľudia by mali "hltať" nepožutú stravu?

 
Publikované : 7. novembra 2020 21:43
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@Miro áno správne si to pochopil. Aj starším ľuďom sa dá trochu potrava požuť alebo aspoň podrviť, no nie úplne, pretože je to zámer. Avšak takú, ktorá sa dá dobre prehĺtať. Jedna z takýchto potravín je napríklad ustrica, ktorá vklzne krkom úplne celá a neporušená. 

 
Publikované : 8. novembra 2020 8:22
Miro reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

Pre každého, ale najmä pre ženy, odporúčam prečítať aj nový článok na blogu MITOCHONDRIE #3, prečo potom lepšie pochopíte ďalšie abnormality spojené so ženskými steroidnými hormónmi.

 

https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-3-betaoxidacia-verzus-glykolyza/

 
Publikované : 8. novembra 2020 20:12
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

Rakovina prsníka (RP) je najčastejšou rakovinou u žien. Súčasné poznatky o najagresívnejších formách RP poukazujú na úlohu špecifických buniek s kmeňovými vlastnosťami nachádzajúcich sa v prsníkoch, takzvaných „RP kmeňových buniek“ (RPKB). Úloha RPKB pri formovaní, raste, invazívnosti, rezistencii na liečbu a recidíve nádoru je čoraz jasnejšia.

Rast a metastatické vlastnosti RP sú regulované rôznymi cestami, ktoré sú známe iba čiastočne. Pohlavné steroidné receptory (PSR), ktoré sa podieľajú na etiológii a progresii RP, podporujú proliferáciu, dediferenciáciu a migráciu RPKB. V literatúre sú však neúplné informácie o ich úlohách. Obzvlášť existujú protichodné závery o expresii a úlohe klasických hormonálnych biomarkerov RP, ako je estrogénový receptor alfa (ERα), spolu so skromnými, aj keď sľubnými informáciami o vlastnostiach estrogénových receptoroch beta (ERβ) a androgénových receptorov (AR), ktoré kontrolujú transdukčné dráhy v RPKB.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6789191/

 

 
Publikované : 8. novembra 2020 20:16
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

Citujem s ďalšej štúdie:

"Rakoviny prsníka sú veľmi heterogénne tkanivá s niekoľkými bunkovými typmi a metabolickými cestami, ktoré spoločne udržujú iniciáciu a progresiu ochorenia a prispievajú k úniku z liečby rakoviny. Ďalej majú bunky rakoviny prsníka pôsobivú metabolickú plasticitu, ktorá je regulovaná heterogénnym mikroprostredím nádoru prostredníctvom obojsmerných interakcií."

"Štruktúra a dostupnosť výživných látok v tomto nestabilnom mikroprostredí ovplyvňuje metabolizmus rakovinových buniek, ktoré prechádzajú medzi glykolýzou a mitochondriálnou oxidačnou fosforyláciou (OXPHOS) za vzniku adenozíntrifosfátu (ATP)."

"V tomto scenári možno mitochondriálne energetické dráhy rakovinových buniek preprogramovať tak, aby modulovali progresiu a agresivitu rakoviny prsníka. Okrem toho môžu mitochondriálne zmeny viesť k presluchom medzi mitochondriami a jadrom a následne ovplyvniť vlastnosti rakovinového tkaniva."

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562467/

 

 
Publikované : 8. novembra 2020 20:24
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

Na záver posledné dve štúdie. 

Pravdepodobnosť rakoviny prsníka sa pri nočnom vystavení slabému svetlu rozšíruje do kostí.

 

https://medicalxpress.com/news/2019-03-breast-cancer-likelier-bone-nighttime.html

 

 

A druhá, vyššie hladiny vitamínu D v krvi (25 OH) asosiované s 80% redukciou RIZIKA RAKOVINY PRSNÍKA u žien. 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29906273/

 

 
Publikované : 8. novembra 2020 20:29
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

 
Publikované : 8. novembra 2020 20:30
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky a pri vegetariánskej strave to platí tiež? Lebo veľa zeleniny sa bez úplného požutia nedá ani len zjesť.

 
Publikované : 8. novembra 2020 21:15
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

@karol Náš druh nie je uspôsobení na vegetariánsku stravu. Toto je len sezónna doplnková strava, ktorú máme občas k dispozícií. Naše črevo sa skrátilo z dobrého dôvodu. Ak by sme boli uspôsobení na rastlinnú formu stravy, bolo by dlhšie a aj náš apendix, ako je to napríklad u opíc. 

Bohužiaľ, dnes je tento moderný BIO VEGETARIÁNSKY ŠTÝL spolu s moderným spôsobom života hlavný dôvod, prečo majú mladí ľudia toľko problémov, vrátane DEPRESIÍ, či tráviacich ťažkostí. 

Počet mladých ľudí (mileniálov) s Alzheimerovou chorobou v ranom štádiu stúpa, uvádza sa v správe štúdie.

 

https://www.phillyvoice.com/millennials-early-onset-dementia-alzheimers/

 
Publikované : 8. novembra 2020 21:23
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
Zakladateľ témy
 

Fasting Induced Adipose Factor (skr. FIAF) robí v skratke to, že nám umožňuje skladovať podkožný tuk, ale ho aj využívať pre veľké potreby mozgu. FIAF je tvorený našou pečeňou, svalmi a stenou tenkého čreva, ak máme nedostatok POTRAVY. To znamená, že musíme v črevách cítiť nedostatok elektrónov a protónov, aby sme vytvorili FIAF a podkožný tuk.

 

Ako evolúcia vytvorila „myľný“ signál v našich črevách, že máme k dispozícií málo potravy, pričom sme v skutočnosti v čreve mali STRAVU bohatú na kvantá ELEKTRÓNOV a PROTÓNOV? Jednoducho nám skrátila črevá a tiež nám znemožnila našu potravu DOKONALE POŽUŤ pokým nie sme vyvinutý. Preto malé bábätko nemá zúbky.

 

Takto nám do tráviaceho traktu príde potrava, ktorá nie je úplne požutá (spracovaná), ktorá je objemovo malá, no plná ELEKTRÓNOV, a náš mikrobióm z nej vyťaží maximum.

 

Naše črevo je takto, v porovnaní s objemným, no málo energetickým ŠALÁTOM takmer prázdne, no zároveň plné elektrónov aj protónov. Súčasne vďaka tomu črevo dostane signál, že nie je plné, čo umožňuje spaľovanie a využívanie TUKU pre potreby MOZGU a súčasne tvorbu PODKOŽNÉHO TUKU, ktorý náš druh potrebuje. Šikovné, však?

 

Aj toto je rozdiel v rastlinnej strave verzus vhodnej živočíšnej pre naše črevá a  mozog.  

 
Publikované : 8. novembra 2020 21:30
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky možno aj preto teda má veľa zeleniny viac fytatov, antinutrientov. To dáva zmysel.

 
Publikované : 8. novembra 2020 22:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@karol Správne sa zamýšľaš. Áno, aj toto sú pekné dôvody na zamyslenie sa, prečo nemusí byť vždy bežný, konvenčný pohľad ten jediný, správny a najmä prospešný.

Veľa ľudí premýšľa veľmi zaškatuľkovane v tomto a vidí iba niečo RASTLINNÉ ako DOBRÉ, pretože to pochádza z prírody, je to šetrnejšie, atď. Avšak aj zvieratko pochádza z Prírody a tiež je to produktom fotosyntézy. Príroda mala dôvod na to, že vložila do živočíchov aj lovecké inštinkty, pretože potrebuje mať kolobeh VODY a najmä VODÍKA pod kontrolou.

 

Tiež je obrovský rozdiel v zelenine, ktorá je určená pre rastlinku, ako sú napríklad LISTY ŠPENÁTU verzus povedzme JABLKO, ktoré je plodom rastlinky, ktorý na Zem "zhodila" z nejakého dôvodu. Ten list špenátu je určený prioritne pre rastlínku samotnú, pretože jej slúži na zachytávanie slnečného svetla. Preto obsahuje aj veľa látok (antinutrientov), ktoré zabraňujú dobrému vstrebaniu pre živočícha.

 

To jabĺčko naopak je určené aj ŽIVOČÍCHOM ako potrava, aby im pomohlo v istých situáciách. Napríklad PRIBRAŤ pred zimou.

Bol by si prekvapený, keby si vedel, aj ako vplýva rôzny izotop vodíka na steroidné receptory. Potom človeku dôjde prečo je hladina našich hormónov iná v zime ako v lete a prečo je dnes vegetariánska strava najväčší nezmysel pre väčšinu ľudí, obzvlášť v zimnom období, bez dostatku DHA.

 
Publikované : 9. novembra 2020 7:54
Stránka 2 / 5
Zdieľať: