PODCASTY

ZOZNAM EPIZÓD

Generic selectors
Iba presné zhody
Vyhľadaj podľa nadpisov
Prehľadaj v celom obsahu
Vyhľadaj podľa kategórií
Adaptácia na chlad
Bitcoin
Cirkadiálny rytmus
Civilizačné choroby
COVID
Črevo a mozog
Deuterium
DHA
Dopamín
ENERGIA
Hormóny
Kalórie
Leptín
Mitochondrie
Modré svetlo
Neurotransmitery
Nezařazené
O mne
Okuliare blokujúce modré svetlo
PROTOKOLY
REDOX
Štítna žľaza
STRAVA
Vakcíny a očkovanie
vitamín D
Voda
Vznik života

Črevo mozog #6 Glutatión, Pentózový cyklus a detoxikácia

Poznáš najsilnejší antioxidant Glutatión? Vieš ako sa v tele tvorí, ako súvisí s vodou , Redoxom, priepustným črevom aj autoimunitnými ťažkosťami? A čo by si mal poznať určite predtým, ako sa ho rozhodneš suplementovať?


Črevo a mozog #5 Mikrobióm a tráviaca sústava

Vieš ako náš mikrobióm skutočne funguje a ako je prepojený s mozgom? A prečo je rovnako ako strava dôležité aj to, v akej izbe, spálni, či v akom prostredí tráviš čas? V dnešnom článku sa na to pozrieme.


Črevo a mozog #4 Bipedalizmus, pohyb a grounding

Premýšľal si niekedy nad tým, prečo máme odlišné chodidlo, aj palec od opíc? Čo ak za túto obrovskú zmenu môže niečo úplne nečakané, niečo o čom sa moc nehovorí, niečo ako Grounding? Mohlo byť teda aj uzemnenie sa pohonom pre náš bipedalizmus?


Črevo a mozog #3 Leaky gut, celiakia a skákajúce gény

Vieš aký je súvis medzi celiakiou a priepustným črevom? Odpoveď ťa zrejme zaskočí, pretože až dočítaš článok do konca zistíš, že veci ako leaky gut, či samotná celiakia, v skutočnosti nie sú žiadna choroba, ale prirodzená adaptácia. To, že dnes vyzerajú ako choroba je iba preto, pretože sa na ne pozeráme z odlišného uhľu pohľadu a nie v celom kontexte.


Črevo a mozog #2 Vírusy a priepustné črevo

Veľa ľudí má dnes z vírusov strach, no to nie je správny postoj, pretože práve vďaka vírusom sme dnes tu. Vírusy a priepustné črevo sú pre nás niečo ako Pit-box pre formulu 1. Až článok dočítaš dokonca pochopíš, že leaky gut bolo pre nás v skutočnosti vyselektované schválne a dnešné problémy nie sú náhodné.


Črevo a mozog #1 Skutočné paleo a pôvod lowcarb

Vieš prečo majú ľudia naozaj kratšie črevo a výkonnejší mozog ako opice? A ako do toho zapadá globálne ochladzovanie a zmena klímy, v ktorej sa náš predchodca ocitol? V dnešnom článku sa na to pozrieme.


Štruktúrovaná voda a kolagén

Vieš prečo je naše telo plné kolagénu a prečo je naozaj dehydratácia veľmi nebezpečná?  Dôvodom je VODA a jej unikátne vlastnosti. Čím viac vody z tela strácame, a čím má voda horšiu štruktúru, tým viac ochabne aj náš kolagén a my už viac nemôžeme dobre prenášať v tele elektróny ani svetlo.


Vakcíny, Redox a ekonomika 2. časť

Prečo by si mal poznať Americkú históriu a spoločný začiatok boja proti rakovine so začiatkom peňazí, ktoré nie sú kryté zlatom? A ako to súvisí s COVID-19 alebo bitcoinom?


Čo je to Redox a prečo na ňom záleží?

Čo je to Redox, prečo ho musíš poznať a prečo na ňom záleží? Môže byť Redox dokonca dôležitejší ako samotné ATP? Odpoveď je áno môže, pretože Redox rozhoduje nie len o tvojom Zdraví, výkonnosti, ale aj o tom, ako „zúžitkuješ“ kalórie, ktoré ľudia v dnešnej dobe stále tak radi počítajú.


Adaptácia na chlad #10 FAQ - Často kladené otázky

Aké otázky o chlade a otužovaní zaujímali čitateľov najviac? V dnešnom článku zodpoviem 14 otázok, ktoré som od čitateľov vybral, ktoré mi za posledné mesiace na webe k tejto téme položili. Verím, že ti odpovede pomôžu.


Audio článok Adaptácia na chlad #9 Teplotný stres a HSP

Dokáže naše telo získať nejaké benefity  z vystavenia sa extrémnym teplotám? Môže nám vysoká, ale aj nízka teplota nejako pomáhať? Áno môže.

Tepelný stres v našom tele totižto uvoľňuje chaperóny a konkrétne proteín tepelného šoku, tzv. HSP, vďaka ktorému udržujeme  proteíny v našom tele v dokonalom a elastickom tvare, podobne ako drží správne natočená televízna anténa na streche paneláku, pripravená na zachytávanie signálu zo stanice.


mRNA vakcíny, ekonomika a REDOX

Ako pracujú mRNA vakcíny, aké sú ich potencionálne (možné) riziká, ako vyzerajú štatistiky a reálne dáta nákazy alebo vedľajších účinkov a aký tu môže byť súvis s ekonomikou, či REDOXOM?

Prečo vyvolal jeden prípad z tisícov nakazených lockdown celej krajiny, no jeden neželaný prípad z tisícov očkovaných nevyvolá stop celoplošnému očkovaniu? Aj na toto sa pozrieme v dnešnom článku.


O MNE 1. Časť - Ako Som Sa Dostal K Tomu, Čo Robím

Ak by sa ma v minulosti niekto spýtal, čomu sa venujem, odpovede súvisiacej s MITOCHONDRIAMI, by sa nedočkal. S FYZIKOU alebo ‏CIRKADIÁLNOU, či KVANTOVOU BIOLÓGIOU už vôbec nie. Dnes by som však svoju prácu pomenoval ako MITOCHONDRIAK, či KVANTOVÝ BIOLÓG.


O MNE 2. Časť - Mitochondrie A Dýchací Reťazec

MITOCHONDRIE sú zodpovedné za naše ZDRAVIE aj VÝKON. V nich prebieha dýchací reťazec a tvorí sa energia. Prečo NIKDE, pri dýchacom reťazci, nie je zmienka o JEDLE? Prečo teda takmer každý, v súvislosti so ZDRAVÍM, rieši najprv STRAVU?


O MNE 3. Časť - Čo Je To Kvantová Biológia

OD BIOFYZIKY KU KVANTOVEJ BIOLÓGIÍ !


Audio článok Adaptácia na chlad #8 Teplo verzus, zima a efektivita

Prečo ti môže pomôcť obyčajné schladenie pokožky? Pretože to zefektívni prácu tvojich mitochondrií. Nezabúdaj, že naše mitochondrie tvoria teplo, aj vodu a tiež, že sú ukryté pod povrchom tela.

Ak je náš povrch tela chladnejší, šírenie tepla z pod povrchu sa stáva výrazne efektívnejším a voda v nás sa tak stáva lepšou batériou.


Neurotransmitery #5 POMC, dopamín, opiáty a závislosť

Čo majú spoločné neurotransmiter dopamín, kofeín, nikotín alebo opiáty? Prečo je ich účinok podobný? A prečo ich dnes ľudia (ne)potrebujú viac? Čo ak je dnešná túžba po exogénnych opiátoch opodstatnená? Čo ak nie je túžba po nikotíne náhodná a súvisí to s nedostatkom dopamínu? 


Neurotransmitery #4 Dopamín a depresia

Čo má spoločné neurotransmiter dopamín, depresia, slnko, chlad a vývoj nášho mozgu? Prečo sú dnes rozšírené depresie, aj problémy s črevom a trávením? Je tu nejaké prepojenie? Áno je, a je ním UV svetlo!


Audio článok Adaptácia na chlad #7 Štítna žľaza a kortizol

Je inzulín skutočne hormón, ktorý sa stará iba o cukor a jeho prechod z krvi do bunky? Alebo je to hormón, ktorý vníma teplotu a svetlo, aké je okolo nás? Ak je odpoveď áno, ako to dokáže a aký proteín/aminokyselina mu v tom pomáha?


Audio článok Adaptácia na chlad #6 Inzulín a cukor v krvi

Je inzulín skutočne hormón, ktorý sa stará iba o cukor a jeho prechod z krvi do bunky? Alebo je to hormón, ktorý vníma teplotu a svetlo, aké je okolo nás? Ak je odpoveď áno, ako to dokáže a aký proteín/aminokyselina mu v tom pomáha?


Audio článok Adaptácia na chlad #5 Leptín a cirkadiánny rytmus

Ako vplýva chlad na funkciu nášho cirkadiánneho rytmu alebo leptínu? Môže nám chlad pomôcť zmierniť negatíva, aké nám život pod umelým svetlom prináša? Môže byť teda chlad niečo, čo aj sama evolúcia využíva, aby život navrátila nazad do hry po tom, čo sa z nejakého dôvodu dostal na hranu? Odpoveď je áno, môže.


Audio článok Adaptácia na chlad #4 Melatonín a magnetizmus

Vieš prečo je CHLAD, SPÁNOK, MELATONÍN a KYSLÍK evolučne prepojený? Odpoveď je magnetizmus. CHLAD a spánok náš magnetizmus zvyšujú, zatiaľ čo melatonín s kyslíkom sú magnetizmom ovládaní. V dnešnom článku sa pozrieme, ako toto čaro prebieha, ako do toho zapadá DHA a aký je skutočný dôvod, že sa kyslík z krvi uvoľní.


Audio článok: adaptácia na chlad #3 Hnedý tuk a rozpojenie

Čo je to hnedý tuk? Hnedý tuk je diametrálne odlišný od toho bieleho v tom, že má tzv. schopnosť „odpojenia“. To znamená, že z vodíka z potravy netvorí ATP, ale voľné teplo. Dokáže to vďaka množstvu aktívnych mitochondrií, ktoré v sebe dokážu tvoriť tzv. „rozpojovací“ proteín (z angličtiny Uncoupling protein, skratka UCP).


QaA podcast #02 na tému sacharidy, UV svetlo, okuliare, filtrácia vody a viac

Podcast zameraný na Vaše otázky a moje odpovede. Odpovedám v ňom na otázky ohľadom UV svetla, slnečných okuliarov, konzumácie sacharidov a sezónnosti, ale aj filtrácie vody.


Prvý QaA PODCAST na tému svetlo, morské riasy, tipy na večere, svačinky a viac

Vítam ťa pri mojom prvom QaA podcaste. Odpovedám v ňom na otázky, ktoré mi prišli od čitateľov v dotazníku. Verím, že sa ti aj takáto forma doplnenia blogu bude páčiť a budem rád, ak mi dáš najavo, že v tom mám pokračovať.


Audio článok: Prečo ti modré svetlo (tzv. ALAN) zväčší mitochondrie

Mitochondria je ako záhradná hadica. Keď je otvor malý, voda strieka rýchlo a udržuje plynulý flow, všetko je ako má. Keď sa však hadica upchá, jej priemer sa zväčší, zvýši sa tlak, voda začne iba kvapkať a hadica môže prasknúť! ...schválne, nepripomína ti to niečo? Premýšľaj...


Audio článok: Prečo umelé modré svetlo dehydratuje a zníži vitamín D?

Môže ťa umelé modré svetlo dehydratovať podobne ako sa dehydratuje steak v mikrovlnke? A môže umelé modré svetlo znížiť náš vitamín D a zároveň zvýšiť riziko rakoviny? Môže byť teda aj umelé modré svetlo, pod ktorým ľudia žijú jeden z dôvodov, prečo dnes trpíme pandémiou nízkych hladín vitamínu D a vyššej chorobnosti?


Audio článok: Prečo dnes počítanie kalórií nehrá úlohu? 

Čo vlastne znamená slovo KALÓRIA? Je to niečo, na čom ti má záležať a niečo, čo máš kontrolovať? Myslíš, že zvieratá počítajú, koľko kalórií má ktorá potrava? Myslíš, že medveď vonku pozná kalorickú hodnotu medu, keď ho vo veľkom na jeseň konzumuje? Myslíš, že ľadový medveď na severnom póle pozná kalorickú hodnotu rýb, ktoré v zime vo veľkom konzumuje a vďaka tomu nezamrzne a prežije?


Nahovorený Audio článok MITOCHONDRIE #9 KETÓNY a CHOLESTEROL

KETÓN aj CHOLESTEROL sú výsledným produktom nadmerného prívalu ELEKTRÓNOV a v oboch prípadoch o ich tvorbe rozhodujú potreby BUNKY a funkčnosť  MITOCHONDRIÍ.


Nahovorený článok MITOCHONDRIE #10 DEUTÉRIUM a ŤAŽKÁ VODA (Nahovoril: Daniel Jarota)

Vieš prečo má všetok komplexný život na našej planéte v sebe mitochondriu alebo chloroplast? Prečo v sebe máme všetci tieto dve baktérie? V čom sú naozaj výnimočné? Tieto dve baktérie sú totižto dokonalý FILTER. Pýtaš sa filter čoho? …odpoveď je FILTER VODÍKA !


Prečo niekto NESCHUDNE, aj keď obmedzí množstvo KALÓRIÍ 

Pýtal si sa niekedy sám seba, ČI sú naozaj iba KALÓRIE zodpovedné za našu HMOTNOSŤ, ENERGIU, či ZDRAVIE?     


3 TIPY ako si dobiť ENERGIU

3 TIPY ako si dobiť ENERGIU a zvýšiť tak svoj VÝKON!


Nahovorený Audio článok MITOCHONDRIE #11 DEUTÉRIUM v POTRAVE

Prečo môže človek pribrať viac z nízko kalorického MELÓNU plného "obyčajnej" VODY ako z vysoko kalorickej SLANINY? A prečo TUK neobsahuje mnoho vody, no glykogén a ovocie áno? Prečo máme v lete väčší smäd a potrebujeme viac piť, no v zime smäd nemáme, a žiada sa nám jesť mastné potraviny? Odpoveď na všetky tieto otázky je DEUTÉRIUM !


Páči sa ti moja tvorba a chceš ma podporiť v práci?

 

Môžeš tak urobiť cez tlačidlo nižšie a podporiť ma ľubovoľnou sumou alebo zakúpením akéhokoľvek PRODUKTU.