Veľkonočné 50% ZĽAVY 

Na všetky ročné členstvá práve prebieha Veľkonočná 50% AKCIA (1+1 rok ZDARMA + Tlačené knihy ZDARMA).

Veľkonočné akcie TU >>

VOZ #9 Apoptóza a Autofágia, mTOR a AMPK – Basic

17.3. 20231365x5

Ako súvisí Apoptóza a Autofágia s niečím, čo sa nazýva mTOR alebo AMPK? Čo ich ovláda a prečo niečo, ako pred tréningové jedenie (alebo aj „predtréningovka“), nemusí byť vždy dobrá voľba? Prečo chceš trénovať (ak sa už rozhodneš), predovšetkým nalačno? (Samozrejme ak sa bavíme predovšetkým o optimalizácií zdravia a dlhovekosti,…nie veľkosti bicepsu!)

Aj na toto sa dnes pozrieme. Poďme na to!

SUMÁR ČLÁNKU 

  • Ako súvisí pokles Redoxu s ubikvitináciou a presunom protónov aj Betaoxidáciou
  • Niečo o Autofágií, Apoptóze, nutrícií, strave, či strese a ich vplyve na dané procesy
  • Čo je to mTOR, AMPK a ako vplývajú nie len na autofágiu, či apoptózu, ale aj na ubikvitináciu (prepojenie s predošlými článkami!)
  • Aké sú 3 hlavné bunkové cykly a ako sa kontrolujú
  • Mal by si pred a po tréningu jesť? Ak nie, prečo a čo sa vtedy stane?
  • Ako cytochróm  C kontroluje apoptózu a ako UV a IČ svetlo kontrolujú autofágiu verzus apoptózu?
  • Záver a zhrnutie

O čom to dnes bude

Dnes to bude opäť pomerne stručné, aj vzhľadom na čas, ktorého je posledné dni menej, no myslím, že ti dnešný článok môže pomôcť a to hlavne po posledných dvoch o ubikvitinácií. Táto séria sa nám na koniec pomerne pekne rozbehla, a od mnohých z Vás mi prišlo veľa spätnej väzby s tým, že Vám práve  posledné články aj webináre veľmi pomohli, čo ma samozrejme teší. Verím teda, že dnes tomu nebude inak.

P.S. Tiež upozorňujem, že dnešný článok nenahrávam ako audio podcast, no je možné, že v najbližšom čase, ak dovtedy nezverejním nový blog, ho nahrám a doplním sem. Preto občas refreshni stránku a možno ho tu nájdeš. Ak nie – ospravedlňujem sa! 🙂

Ako súvisí pokles Redoxu s ubikvitináciou a presunom protónov aj Betaoxidáciou

Hneď na úvod začnem vetou, ktorá ti možno vyrazí dych, no bola medzi riadkami „zapísaná“ aj v poslednom článku:

Keď je v tvojom tele nejaký proteín príliš zoxidovaný (stratil elektróny a klesol jeho Redox), už nedokáže byť správne hydratovaný. Keď nemá proteín (napr. Albumín) okolo vodu, jeho pomer Protónov/verzus deutéria sa zmení a následne sa zmení aj spôsob (a rýchlosť), ako bunky presúvajú protóny, tvoria ATP, a recyklujú vodu. …len v týchto 2 vetách je napísaného veľmi veľa a to dokonca aj o rakovine, hoci si to zatiaľ neuvedomuješ.

Takéto spomalenie metabolického procesu, opísaného v odstavci vyššie, má mnoho negatív, medzi ktoré spadá napr. automatický nárast Ubikvitinácie (s ňou vzrastá tvoja potreba po ATP a proteíne a tiež chuť na sacharidy!) a tiež ti klesá hydratácia (vzrastá pomer močovina/kreatinín) a tvoj Krebsov cyklus ani močový cyklus už „nerotujú“ dostatočne rýchlo, čo znamená „zbohom betaoxidácia“, „zbohom“ spaľovanie tuku a „zbohom“ tvorba metabolicky čistej vody!

Čo znamená táto metabolicky čistá voda a koľko tisíc litrov jej priemerný človek len za jediný deň vytvorí/prefiltruje sa dozvedia účastníci v sobotu (18.03.) na Workshope! Pre teba je však na dnes dôležité to, že s poklesom recyklácie tejto vody klesá tvoja schopnosť adekvátne aktivovať apoptózu (bunkovú smrť), čo môže mať vážne dôsledky (áno, dobre tušíš – aj Rakovina sem spadá!)

Apoptóze som totiž písal už pomerne veľa, v predošlých článkoch a mal by si ju poznať. Môže pre teba otvoriť dvere do neba, ale aj do pekla, no tak či onak, chceš „vlastniť kľúč“, ktorým ich otváraš. Inak si bude robiť „čo chce“!

Autofágia a Apoptóza

Máme tu teda známy, u mňa na blogu opakovaný pojem AUTOGÁGIA a APOPTÓZA. Jedno znamená bunkovú recykláciu (rozloženie a znovu zloženie bunky) a druhé smrť. Tieto pojmy už teda verím poznáš, a s nimi aj ATP.

Vieš, čo by si mal o týchto dvoch slovách vedieť? Obe potrebujeme, aby sme prežili a boli ZDRAVÍ. Autofágia a Apoptóza sú totiž dôležité bunkové procesy, ktoré spolu s ubikvitináciou a mitózou rozhodujú o kvalite aj dĺžke tvojho života!

V našom tele je neskutočné množstvo mitochondrií, iba v mozgu sú ich trilióny, a neustále sa opotrebúvajú. Práve tieto „programy“ ich udržujú stále funkčné. (Mimochodom, množstvo Motorov, aké v tele priemerný človek má, je ešte enormnejšie!)

Avšak v rôznych častiach tela sa tieto programy činia odlišne. Napríklad v našom mozgu je apoptóza potlačená, pretože ak by nám umierali bunky a neuróny priveľa, dôsledkom by bola neurodegeneratívna porucha. Hoci, presne toto sa dnes deje. Naopak zas v takých ČREVÁCH, tam nemá čo hľadať autofágia, pretože inak sa tam budú hromadiť nefunkčné časti a priveľa deutéria a dôsledkom môže byť tzv. Leaky gut, či Histamínová Intolerancia. V podstate sú tieto „choroby“ synonymá pre zlú recykláciu vody v tele a neadekvátnu recykláciu protónov (mysli hromadenie deutéria).

Dodnes sa však v odborných kruhoch verí, že je to ATP, ktoré je podstatné. ATP je dodnes považované iba za substrát/molekulu, ktorá v sebe nesie chemickú ENERGIU, ktorá nás poháňa. Omyl! Všetci moji členovia, študenti, ale aj každý čitateľ blogu už totiž vie, že ATP má odlišné úlohy. Napríklad roztváranie proteínu a teda jeho plné otvorenie bočných reťazcov vode = jeho hydratácia. To uvoľnenie pár kcal energie pri hydrolýze ATP je takmer nepodstatné. Inak tomu nie je ani pri apoptóze a autofágií.

Apoptóza je veľmi dôležitý bunkový proces a ukázalo sa, že nevyžaduje ATP. Potrebuje však funkčný ELEKTRÓNOVÝ TRANSPORTNÝ CYKLUS (ETC = Dýchací reťazec). Ten prebieha ako vieš v mitochondrii. Tiež sa ukázalo, že ATP nie je dôležité ani pre AUTOFÁGIU mitochondrie (jej recykláciu). Ako to?

Jednoducho – dôležitá je tu práca, Tvar a Topológia Mitochondrie a štruktúra vody, ktorá je v jej medzi-membránovom priestore, kam sú „vypľúvané“ protóny z matrixu skrz cytochrómy z jedla. Práca tejto vody (hydratácia) je to, čo rozhoduje o tom, či môže alebo nemôže mitochondria, aj bunka podstúpiť apoptózu, prípadne autofágiu!

Niečo o Apoptóze

APOPTÓZA je riadená bunková smrť, ktorá má za úlohu odstrániť nefunkčnú bunku, mitochondriu či inú poškodenú časť. Je to teda kriticky dôležitý proces. Toto opakujem schválne, a zapamätaj si to. Bez apoptózy je u teba Rakovina vítaná! Bez autofágie zasa Alzheimer! No a medzičlánok medzi nimi je niečo ako Cukrovka, či psoriáza. Predpokladám, že vo svojom okolí poznáš minimálne jedného človeka, ktorého sa niečo z toho týka…

Spať ku apoptóze. Existujú ešte ďalšie dve „apoptózy“ a to – NEKRÓZA FEROPTÓZA. Nekróza je neriadená a nekontrolovaná. Je to bunková smrť, ktorá je spôsobená akútnym a nadmerným stresom. Na rozdiel od apoptózy sa pri nekróze časti bunky nezužitkujú, ale vďaka poteniu (nasiaknutiu priveľa vody a iónov) sa v bunke roztrhnú a uvoľnia. Takto sa môže bunka ešte viac poškodiť.

„Ak by som APOPTÓZU prirovnal k pedantnej upratovacej čate, ktorá príde do miestnosti a celé „miesto činu“ dokonale vyčistí, tak NEKRÓZU môžeme prirovnať ku „vhodeniu granátu do miestnosti“. Miesto činu sa síce zbaví všetkého nepotrebného, no napáchajú sa popritom mnohé ďalšie škody.“

Čo sa Feropoptózy týka, rozoberať ju nejdem (moji členovia o nej našli základné a dôležité informácie v Septembrovom 2022 webinári, kde sme si hovorili aj o súvislosti s kovmi v tele a autizmom), no spomenul som ju pre úplnosť, aby si ju poznal. Týka sa totiž nadmerného ukladania kovov v tele a uEMP!

Apoptóza, Autofágia, mTOR, AMPK, strava, stres,…

Viem, že väčšina z Vás stále najviac rieši stravu, aj preto som to spomínal v posledných článkoch o ubikvitinácií, takže poďme trochu aj týmto smerom.

Uvedom si, že stres je obrovský faktor. Živočíchy ako aj my ľudia, sú od svojho vzniku vystavované stresu a práve vďaka nemu sa nám tiež epigeneticky mení DNA a prispôsobuje telo/epigenóm. Rovnako sa mu (a to okamžite) musia teda prispôsobovať aj bunky a hlavne mitochondrie. Stres má však mnoho podôb, tie najhlavnejšie sú: STRES ENVIROMENTÁLNY (vystavenie sa extrémnym podmienkam, teplotám, toxínom a nedostatku kyslíka), FYZICKÝ, NUTRIČNÝRADIAČNÝ. Na ilustrácii pár odstavcov vyššie si to videl priblížené a zobrazené spolu s metabolickými „ovládačmi“.

Prezri si obrázok znovu.

Dva hlavné mechanizmy, ktoré držia kľúč od obidvoch procesov, sú AMPKmTOR. Pod obrázkom sú vysvetlivky skratiek. Pri tvorbe ATP sa v tele neustále spotrebúva fosfátová skupina, vzniká ADP aj AMP (ATP, ktoré sa zbavilo dvoch fosfátových skupín, pričom Fosfát = doping polovodiča). Logicky by ti malo dôjsť, že keď sa v bunke zvýši koncentrácia AMP, znamená to jedno – spotreba ATP vzrastá (niečo nás oberá o energiu), na mitochondrie je kladená vyššia záťaž a bunka potrebuje viac vstupu, či už z glukózy alebo z mastných kyselín (ale aj svetlo). Tu prichádza na rad AMPK. Je to SENZOR, ktorý reguluje niektoré enzýmy, aby sa zvýšila donáška glukózy aj mastných kyselín.

Toto je niečo, čo väčšina okrajovo pozná a preto to spomínam aj teraz.

Z výskumov napríklad vieme, že ak je napr. pred fyzickým tréningom podaná glukóza (už len pri 0,5 g/kg hmotnosti), zníži sa aktivita AMPK a oxidácia tukov klesá o 47 %. To znamená, že ak pred tréningom ješ, ako to robí väčšina fitness-ákov (viď „predtréningovky“,…), tvoje telo nebude tvoriť toľko ATP a hlavne toľko vody = zbohom recyklácia protónov! Aj preto si musíš uvedomiť, že tréning nie je pre každého (hoci POHYB áno).

Naopak, taký tréning nalačno (neodporúčam však v ranných hodinách, ani pri nízkej citlivosti na leptín) zvyšuje aktivitu AMPK o 180 %, šetrí svalom  glykogén a zvyšuje oxidáciu tukov. Zaujímavé však je, že asi hodinu po tréningu (nezávisle od príjmu potravy) je vo svaloch nárast proteínovej syntézy, zároveň klesá AMPK a stúpa mTOR. Tiež sa zvyšuje aktivita tzv. GLUT-4 (receptory na príjem glukózy do bunky, o ktorých si čítal v článkoch o Inzulíne), vďaka čomu sa znižuje hladina inzulínu a lepšie sa naplnil glykogén. Opäť nezávisle od príjmu potravy.

Prečo by ti tieto slová mali byť absolútne jasné a prečo ich píšem teraz a sem? Zamysli sa…..

Ako vidíš, tréning bez jedla pred ním má najviac výhod. Na to však, aby si to živočích mohol „dovoliť“, musí mať plne funkčné mitochondrie, ktoré sú schopné recyklovať protóny a tvoriť metabolickú vodu No a na to musia byť ich proteíny správne hydratované a mať dobrý pomer prótia/deutéria.

 Aj preto som viacerým vlastným klientom v minulosti odporučil, aby netrénovali, a miesto klasického trénera, nech radšej vyhľadajú fyzio, či iný tip funkčných pohybov a popri tom nech opravujú svoje mitochondrie (spôsobov ako je viacej!)

Až keď sú tvoje mitochondrie plne funkčné a recyklujú dostatok protónov, až vtedy je ťažší fyzický tréning fajn. Vtedy je dokonca prospešný a ako vidíš, predtréningovky sú dokonca kontraproduktívne. Naopak po tréningu, kedy by tvoja ubikvitinácia vzrástla, vtedy má správne zostavené potréningové jedlo veľký zmysel. Vtedy majú zmysel dokonca aj sacharidy, ak si citlivý na leptín a ideálne ak je na to aj sezóna!

Málo ľudí sa totiž niekedy zamýšľalo nad tým, čo všetko pre nás mitochondrie robia. Produkcia ATP je naozaj len „banalita“. Tvorba vody je to hlavné, no stále je tu toho ešte omnoho viac. Mitochondrie napríklad produkujú citrát, ktorý sa následne podieľa na tvorbe mastných kyselín (tuku). Rovnako mitochondrie tvoria substráty pre glykogén. Áno, dobre vidíš. Presne preto nie je jedno, či sa po tréningu naješ alebo nie.

Ten glykogén, rovnako ako intramuskulárne aj iné triglyceridy musia pochádzať zo substrátu z mitochondrie, ktorý prešiel veľmi špecifickým cyklom. Nie z doplnku výživy ako maltodextrín! Presne preto mnohí dnešní mladí športovci a fitnessáci, ktorí kupujú rôzne proteínové doplnky v reálnom živote nezvládnu podať takmer žiadny fyzický výkon. Stačí ak im dáš medzi jedlami nejakú miernu záťaž a sleduj ako začnú dychčať. Tá „hyperventilácia“ (produkcia CO2 a stúpajúce RER) má svoj dôvod… samozrejme netýka sa to každého, no stretávam sa s tým sám často.

AMPK, mTOR, rovnako ako Autogágia, aj Apoptóza musia byť teda kontrolované a v súlade s tvojími hlavnými cyklami, medzi ktoré spadá ubikvitinácia, bunkový cyklusmetabolizmus. Všetky tieto procesy sú kontrolované skrz Svetlo a kvalitu Vody – tvoju hydratáciu. No a tvoja hydratácia je kontrolovaná tým, čo sa udeje alebo neudeje v mitochondrii a tvojom kardiovaskulárno-pulmonárnom systéme.

Cytochróm C a Superoxid ako kontrolóry Apoptózy a autofágie

Už budem končiť, no chcem aby si si zapamätal tieto slová:

Ubikvitinácia je synonymom apoptózy, bunkový cyklus zasa mitózymetabolizmus citlivosti na leptín. Všetky 3 sú synchronizovateľné Svetlom a/alebo kontrolovateľné VODOU (chladom)!

Pokiaľ chcú bunka aj mitochondria spustiť Apoptózu alebo autofágiu, potrebujú na to adekvátnu signalizáciu, ktorou je aj cytochróm C na cristae membráne.

Cytochróm C je malý hémový proteín, ktorý sa nachádza voľne spojený s vnútornou membránou mitochondrie. Vidíš ho aj hore na obrázku.

Cytochróm C naviac obsahuje benzénový kruh a reaguje na špecifické červené svetlo. Preto je v dnešnej dobe rozšírená laserová terapia červeným a infračerveným svetlom, ktorá je veľmi užitočná napr. pre pacientov s ochoreniami mozgu či srdiečka. Pri RLT červené svetlo a niektoré blízke infračervené vlnové dĺžky prenikajú do tkanív, kde sa zvýši bunková regenerácia a apoptóza ostane potlačená.

Cytochróm C je na rozdiel od iných cytochrómov aj vysoko rozpustný proteín. Je schopný podstúpiť oxidáciu a redukciu (stratiť aj prijať elektrón), ale neviaže kyslík. Cytochróm C nesie jeden elektrón. Prenáša elektróny medzi komplexmi III a IV (CCO). Cytochróm C sa taktiež viaže na kardiolipín vo vnútornej mitochondriálnej membráne.

Počiatočná príťažlivosť medzi kardiolipínom a cytochrómom C je kvôli extrémnemu pozitívnemu náboju na cytochróme C elektrostatická. Nezabúdaj, že elektromagnetická sila riadi elektricky nabité častice. To znamená, že keď strácame elektróny, naša schopnosť udržiavať túto elektrostatickú silu mizne a tiež sa mení naša HMOTA TELA!

Konečná interakcia Cytochrtómu C a kardiolipinu je hydrofóbna, pretože hydrofóbny koniec z kardiolipínu je vložený do hydrofóbnej časti cytochrómu C. Ak nám teda chýba voda a elektróny, kardiolipín sa stáva „protónovaným“. Toto slovo je opäť veľmi dôležité a prízvukujem ho schválne najmä pre tých, ktorí budú v Sobotu, 18.03., na prednáške.

Tam sa dozviete, čo všetko táto voda robí a prečo je táto voda veľmi dôležitá presne v zhybe v medzimembránovom priestore mitochondrie. Táto voda medzi 2 hydrofóbnymi materiálmi totiž umožňuje niečo ako kvantovú destabilizáciu. Tieto odborné termíny nie sú síce pre teba potrebné, no prezradím ti, že sú dôvod, prečo rakovina vyžaduje glukózu a glutamín. Je to jej „záchrana“ (nie naopak!).

Aj preto nesúhlasím s niektorými modernými výživovými smermi, ktoré sa venujú iba nutričnej stránke veci, ktoré odporúčajú ketogénnu stravu ako pomoc pri rakovine. Nie vždy je tomu tak. Niekedy to môže ublížiť, ak človek nepozná mechanizmy AKO!

Záver a Zhrnutie

Tu ti pripájam ešte krátke zhrnutie toho, čo chcem, aby si si z dnešného článku vzal a zapamätal!

Autofágia a Apoptóza sú dôležité procesy. Ich kontrola tiež rozhoduje o tvojej ubikvitinácií (vyššia apoptóza = vyššia ubikvitinácia = vyššia spotreba ATP).

Infračervené svetlo je to, ktoré buduje EZ, kontroluje autofágiu a zároveň pomáha pracovať cytochrómu C, no a UV svetlo je to, ktoré EZ ešte viac zväčšuje, buduje vitamín D (aj najvyšší Redox) a tiež je schopné aktivovať apoptózu.

Autofágia teda vyžaduje červené svetlo, šetrí ATP a je asociovaná s nižšou ubikvitináciou (vyššia dlhovekosť), zatiaľ čo Apoptóza vyžaduje UV, spotrebuje viac ATP, no umožňuje nám zbavovať sa potencionálne onkogénnych (rakovinových buniek) alebo jednoducho buniek, ktoré nechceme!

Autofágia teda prevláda viacej v spánku, v ketóze a chlade, kďežto apoptóza zasa viac cez deň, v lete a aj za pomoci vhodných sacharidov!

Ak apoptózu nie sme schopní spustiť, napríklad kvôli neschopnosti využívať a zachytávať UV svetlo (ak nemáš adekvátny solárny mozoľ), rakovina môže byť výsledok. Ak chceš dôkaz, tu je ešte niečo.

Apoptóza vyžaduje UV (viď riadky vyššie). UV zasa buduje vitamín D. Vitamín D zasa stimuluje natívnu imunitu a kontrolu adaptívnu imunitu. Prestimulovaná adaptívna imunita je zasa asociovaná s autoimunitnými ťažkosťami, medzi ktoré spadá aj psoriáza.

Opäť vidíš, že v našej biológii zohrávajú mnohé látky pozitívnu aj negatívnu spätnú väzbu, podobne ako vitamín D skrz UV svetlo aj cytochróm C s červeným svetlom. Červené svetlo s UV svetlom sú teda niečo ako regulátory bunkovej recyklácie a smrti, ktoré zároveň stimulujú špecifickú produkciu voľných radikálov (skratka ROS). Napr. známeho superoxidu (skratka O2).

Slová na Záver

Na záver ti len napíšem, že hľadanie výhovoriek alebo „skratiek“ podľa mňa v dnešnej dobe moc nespraví. Skratky pomôžu iba na čas a iba niekomu…

Čítame sa nabudúce (a s niektorými z Vás sa vidíme zajtra), takže zostaň naladený!



Ak máš záujem prísť zajtra na workshop, prípadne na posledný v tejto sérií, ktorý bude v v Apríli, všetky ďalšie info aj možnosť objednávky/registrácie Vstupenky v predpredaji nájdeš na tomto odkaze alebo priamo na tel. č. u Mariána z MyCoach: +421915057640



Tiež ti dávam do pozornosti moje 2 tlačené Knihy, ktoré môžeš zakúpiť aj v Akciovom balíčku, a to najdôležitejšie – možnosť pridať sa medzi Prémium členov, kde získavaš ako Platinoví člen vytlačené knihy, rovnako aj množstvo ďalších materiálov, webinárov, pomôcok automaticky v cene členstva!







Ak sa ti článok páčil a chceš ma podporiť v práci, alebo si myslíš, že môže pomôcť niekomu z tvojich známych, zdieľaj ho ďalej.



Ak ťa články/podcasty zaujímajú a chceš byť informovaný medzi prvými vždy, keď zverejním nový, môžeš mi nižšie zanechať email a dostaneš ako prvý upozornenie!




Čítame sa nabudúce, takže zostaň naladený 🙂

P.S. za ďalší krásny titulný obrázok opäť ďakujem Veronike!

REFERENCIE, ODKAZY, LINKY a CITÁCIE:


Chcete z informácií načerpať ešte viac?

Pridajte sa medzi premium členov !

Prémium členstvo ti pomôže v zlepšení tvojho Zdravia, Mysle a Výkonnosti. Objav s nami svoj plný Potenciál!

Ako prémium člen získavaš prístup ku množstvu cenných materiálov, knihám, ekurzom, súkromným webinárom, spoločným pravidelným ZOOM-meetingom, či ku súkromnému diskusnému fóru, v ktorom medzi sebou zdieľame svoje skúsenosti/progressy, radyTipy!

Staň sa súčasťou našej rastúcej Komunity, medzi ktorými máš neustálu podporu! 


Ak máš nejakú otázku, alebo si našiel v článku gramatickú chybičku, napíš mi prosím dole do komentára :) 

Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový článok, vlož svoj email a ja ti pošlem upozornenie :)


Najpredávanejšie Protukty na Eshope, ktoré Vám môžu pomôcť prevziať svoj Život do vlastných Rúk!

Komentáre
  1. Jaroslav Lachký píše:

    Po včerajšej poobedňajšej výživnej diskusii, kde sa sa bavili práve aj o trénovani a vhodnom zostavení si jedla po tréningu, ale rovnako aj dôležitosti nejedenia po tréningu, pridávam krátke doplnenie aj sem. Hlavne pre teba Daniel! ⠀

    Veľa ľudí pozná mTOR, hlavne vo svete fitness, kulturistika, moderný biohacking, atď., pričom zvyčajne sú 2 tábory ľudí:⠀

    1. Bud ho chcú stimulovať veľa (napr. kulturista) ⠀

    2. Alebo ho držať pod kontrolou a stimulovať iba občas (dlhovekosť, biohacking) ⠀



    Avšak je ru aj ďalšia strana mince a ti kontrola mTOR. ⠀

    mTOR nám pomáha zachovávať funkčnú svalovú hmotu a aj budovať novú. Otázka však znie, ako ho udržať v „rovnováhe“ (lepšie povedané kontrolovaný cirkadiánny mechanizmom).⠀

    pretože zvyčajne ich napadá iba silový tréning, a potom konzumácia potravy, najmä proteínu.⠀



    Malú ľudí vie, že mTOR vo svaloch reaguje opäť raz cirkadianne, čo znamená, že jeho negatívne účinky aj pozitívne účinky, musia byť korigované. A sú korigované skrz cirkadiánny rytmus a našu cirkadiánnu Biológiu. ⠀



    Ak nie sú, mTOR môže byť neaktívny a ľudia ľahko prichádzajú o svalovú hmotu a naopak ak je prestimulovany, dôsledok môže byť nádor, či rakovina. ⠀



    MTOR je obrovský proteínov komplex, pričom mTORC1 je považovaný za dôležitý kľúčový regulátor syntézy bielkovín a hypertrofie po mechanických stimuloch v kostrovom svale. Pretože však vývoj excitácie a napätia je vo väčšine experimentálnych modelov úzko spojený, existuje veľmi málo a do veľkej miery nepriamy dôkaz o takejto mechanosenzitívnej ceste.⠀

    Napr. v zaujimavej štúdií (zdroj nižšie) sa snažili preskúmať, či aktivácia signalizácie mTORC1 závisí od napätia ako takého v kostrovom svale u potkanov ⠀





    „Excitácia vyvolaná excentrickou kontrakciou (ECC) a pasívne naťahovanie (PAS) s rovnakým vrcholovým napätím (Tpeak) aj časom pod napätím vyvolali podobné reakcie v signalizácii mTORC1 napriek rôznym spôsobom vývoja napätia“ !!!⠀



    „Keď sa aktívne napätie počas excentrickej kontrakcie takmer zrušilo pridaním inhibítorov myozínových ATPáz (skratka IMA), signalizácia mTORC1 sa znížila na úroveň porovnateľnú s nestimulovanými kontrolami.“ ⠀

    Čo to znamená v ľudskej reči?⠀


    ⠀ V ľudskej reči to znamená toľko, že aktivácia mTOR nie je až tak závislá od svalovej kontrakcie ako priamo od funkcie ATP-syntaz v mitochondriach v kostrovom svalstve.⠀


    ⠀ A tieto motory (ATP – syntazy) nie sú závislé iba od elektrónov z jedla, ale zo svetla, aké naša koža nad svalmi zachytí. Vhodné svetlo dokáže ATP syntazu poháňať nezávisle od elektrónov z jedla.⠀



    Ak je svetlo optimalizované, negatíva mTOR sú vyvážené s pozitívami a potom je aj svalová kontrakcia veľmi prospešná.⠀



    Zdroj:⠀



    Emil Rindom et al. Activation of mTORC1 signalling in rat skeletal muscle is independent of the EC-coupling sequence but dependent on tension per se in a dose-response relationship. Acta Physiol (Oxf). 2019 Nov;227(3):e13336. doi: 10.1111/apha.13336. Epub 2019 Jul 31. PMID: 31231946 .⠀



    Aké to je svetlo, a aká je jeho vlnová dĺžka? Tak to odznelo tiež včera v diskusii. Záznam je k dispozícii už pre všetkých premium členov a popis pribudne v najbližších dňoch.⠀

    Každý kto včera nebol prítomní, pozrite si celý takmer 3 hodinový záznam. Veľmi veľa dôležitých vecí a super otázok!⠀



    https://jaroslavlachky.sk/premium/webinare/webinare-2023/webinar-marec-2023-qaa/

  2. Peto píše:

    Naozaj velmi zaujimave informacie, zaujali ma hlavne tie riadky okolo treningu 😀 ohladom jedenia pred/po treningu sme uz nieco toho popisali.

    1.Zmienuješ sa tu v clanku ze vhodne sacharidy po treningu maju tiez zmysel, zaujimalo by ma, ake su to vhodne sacharidy ?

    2. Vieš, akemu športu sa venujem. Je to vytrvalostno/siloveho charakteru no najmä vytrvalostna zlozka sa trenuje v cyklistike dlho. Napriklad vcera som si dal 4h vytrvalostny vyjazd v miernom vytrvalostnom tempe tzv. Zóna 2. Po takychto vyjazdoch mam väčšinou väčší hlad ako po 1h silovom treningu alebo 1h vysokointervalovom treningu na bicykli. A taketo vyjazdy nechodim nalačno alebo s velkym odstupom od jedla. Nakolko pracujem, tak taketo dlhsie vyjazdy robim väčšinou ak mam čas alebo cez vikend ako včera. Tak napr. vcera na ranajky som mal 2 vajcia, 3 platky šunky, trochu červenej repy, varenu mrkvu, trocha šampiňonov, 2 krajce chleba, 1 štvorček horkej čokolady a šálku zrnkovej kávy. A asi 2h po jedle som vyrazil, zo sebou som si vzal čistu vodu, 1 rohlik s maslom 3 platky šunky soľou, 2 sojove tyčinky rezy. Ako som spomenul, siel som v endurance mode 😀 po necelych 2h som začinal pocitovať ze asi pride pokles energie tak som zmastil ten rohlik 😀 kedze som mal v plane urobit väčši objem času/km na baiku. Asi tak po dalsej skoro hodine a pol ma začal dohanať opäť hlad až pokles energie tak som musel zmastiť tu sladku vec, 50g sojovu tyčinku 😀 no, cukry nabehli tak som pokračoval dalej. Prišiel som domov ale bol som celkom hladny musim povedať 😀 po cca 30min som si dal polievku, stehno a prsia z kačice, kapustou a zemiakmi, 5 lievancov s tvarohom a bielym jogurtom, 1 jablko, lyžičku medu (med som nejedol asi 3 mesiace, prišlo mi to dost sladke 😀 ) a toto všetko som zmastil vonku uzemneny na slnku o pol 2 poobede 😀 . No a takto to nejak vyzera u mna po dlhom vyjazde a este ked je aj chladnejsie, tak ako keby ma viac „vypalilo“.

    Neskôr v sezone ak mam uz nieco natrenovane tak zvladam dlhe vyjazdy lepsie alebo v kombinacii vytrvalost + intenzita dokopy no teraz som vo faze kedy musim stimulovať zakladnu zlozku. Čo pozorujem tak aj športovy doktory napr. Dr. Inigo San Millan ktory je aj doktorom pre jazdcov cyklo týmu UAE Emirates ma vela najmä videočlankov na youtube ohladom davať väčši dôraz na mitochondrie a na trening v tej zóne 2.

    Hmm, často premýšľam ako to robiť efektívne aby som dobre stimuloval tie adaptačne procesi na trening a aby to nemalo negativny dopad, respektive sa „nepoškodil“. Ja ti už neviem, cele to vsetko je ako sa pohybovat na hrane a udrziavat rovnovahu aby si neslapol vedla do prazdna. Uz neviem či alebo čo jest ked som hladny 😀

    • Áno Peťo, chápeš správne. Naozaj majú zmysel. No ja mám skôr lepšiu otázku, ktorú si musíš zodpovedať pred touto: Koľko som toho o sebe medzičasom zistil a kvantifikoval, napríklad na zákalde predošlých článkov a správ, ktoré mi ukázali ako je na tom moje telo, môj metabolizmus a hlavne mitochondrie, na základe čoho môžem lepšie usúdiť v „akej fáze“ som, alebo či vlbec nejaká „adaptačná fáza“ prebieha? Potom ti odpoviem lepšie. Ľudia totiź radi veci menia zo dňa na deň, no niekedy ani len nevyskúšajú niečo naozaj „poriadne“!

      Čo sa týka tréningu v zóne 2, akú zónu máś na mysli? Vedel si vtedy normálne rozprávať alebo to už bolo cez? Aký si mal tep a ako tvoje telo pri takejto záťaži reaguje vrámci napr.l RED, VCO2, VO2? Toto sú ukazovateľe, ktoré si vieš zistiť napr.l spiroergometriou a potom ti môžem dať odpoveď reálneho charakteru. Nie iba hádaním.

      Čiže až si tieto „domáce úlohy“ splníš, potom si vieme nastaviť špecifický tŕening už podľa teba a toho kam a ako sa chceŠ posunt (či iba výkon alebo výkon aj zdravie a dlhovekosť). Tvoje telo totiž dokáźe uthanuť veľmi veľa. Viac ako by si si myslel, ak je efektívne. A ak si „domácu úlohu“ stále nechceš spraviť, potom by som ti skôr poradil, aby si sa zameral na veci, ktoré sme prebrali predtým, a najedol sa niekoľko hodín pred a ak potrebuješ niečo ešte tesne pred alebo počas, zameraol by som sa na superstarch.

      Ak by si bol prípadne svedomito pristúpiť k procesu a tréningu, plus robiť si aj adekvátne testy pred, počas a po, rád ťa vezmem do partie, pretože je moźné, že pár ľudí, po poslednej sobotnajšej prednáške, podstúpi experiment aj vrácmi športovania a výkonnosti, no nie konvenčným postupom. Ale postupom mitochondriakov.

      Inak čo sa stravy týka, myslím, že ty vieš sám a cítiš sám, čo a ako preČo ješ 😀 No keď tak, zameral by som sa aspoň ako minimum na menší príjem sacharidov u teba, hlavne cca 2 až 3 dni pred takýmto tréningom a dať ich keĎ tak po. Ideálne ako posledný chod po hlavnom jedle, ktoré príde tak hodinku po tréningu. Pred bicyklom ako som napísal vyššie. 🙂

      • Peto píše:

        Viem čo tym mysliš či mozem rozpravať ked sa povie ze zona 2. Ano to podla pocitu uz mam myslim „natrenovane“ kedy asi som v tejto zone. Aj spominany Dr. San Millan to často spomina že ako „najst“ tu svoju zonu 2 aj bez testov a to podla pocitu kedy este dokazes rozpravať ale citiš že niečo robiš. Lebo zameriavať sa stale na ukazovatel tepov nemusi byt vzdy presne a tep sa často odvija aj z naakumulovaneho stresu z celeho dňa alebo z trenibgu z minuleho dňa a intenzity. Moj maximalny tep čo som si zatial tohto roku nameral je 175bpm kľudovy ráno 42bpm a ked idem tu zonu 2 podla pocitu mam tepy okolo 123 a do 132 to tak na pocit zvladam čo sa suvisleho rozpravania tyka. Viem že som spominal ze pojdem na zatazove testy. Aj mna by to velmi zaujimalo, ale nemohol som a ani som nemal na to čas. Preto viem a uvedomujem si to ze takto bez udajov mi nevieš nijako pomôcť, nevadí. Zatial hladam skušam a uvidim ako to pojde dalej. Je to moja 6 sezona v cyklistike, čiže už mam niečo na sebe odpozorovane z pokus/omylov a viem sa uz odhadnut ako zareagujem na urcity trening. Len s tou stravou to je take no… stale experimentujem 😀

        • Jaroslav Lachký píše:

          To je len super Peto. Treba experimentovat, ale hlavne tiež treba zodpovedne vyhodnocovať a potom posledný bod, podeliť sa s vysledkami aspoň s komunitou. Práve takto sa navzájom posúvame, pretože čím viac ľudí na sebe vidí zmeny a skúša rôzne veci, tým lepšie vieme vyhodnocovať a zaraďovať to do kontextu 🙂

Napísať odpoveď pre Peto Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov