Črevo a mozog #14 Protokol ako zlepšiť črevo/ leaky gut

29.12. 2021Jaroslav Lachký514x0

Ako zlepšiť imunitu aj stav svojho čreva, aké potraviny vyradiť, čomu sa vyhýbať, aké koreniny, či doplnky zvážiť? Aj na toto sa dnes pozrieme. Predstavujem ti praktický Protokol pre zlepšenie čreva!

P.S. Článok si môžeš vypočuť aj ako Audio podcast a nájdeš ho spolu s popisom v minútach TU.

P.S. 2 Protokol si môžeš stiahnuť aj v pdf. Nájdeš ho nižšie, pod osnovou článku.

SUMÁR/OSNOVA ČLÁNKU

  1. O čom je dnešný protokol
  2. Vzťah stravy a leaky gut
  3. Ako sa riadiť daným protokolom
  4. Ako časovať jedlá
  5. Z čoho si zostaviť jedálniček
  6. Akým potravinám sa máš vyhýbať
  7. Odporúčané morské riasy
  8. Odporúčané koreniny pre zlepšenie neurotransmiterov a čreva
  9. Ďalšie odporúčané potraviny/doplnky
  10. Odporúčané Biohacky a mitohacky pre zlepšenie čreva
  11. Ako postupovať a ako svoj progress vyhodnocovať
  12. Prečo treba zaviezť nové štandardy do spoločnosti
  13. Záver

Črevo a mozog #14 Protokol ako zlepšiť leaky gut

1. O čom je dnešný protokol

Máme tu (možno?) finálny článok série, v ktorom chcem ponúknuť každému čitateľovi praktické kroky, ktoré môže zvážiť a ako môže postupovať, aby zlepšil, alebo zvrátil leaky gut, či iný problém týkajúci sa čreva.

Po poslednom článku o črevnom lymfatickom systéme by si mal vedieť, ako každý autoimunitný problém s črevom súvisí a prečo je naozaj kritické, mať črevo v poriadku. Hlavne preto, aby imunita nedostávala zbytočné ďalšie stimuly.

V dnešnom článku budem stručný a spomeniem to najdôležitejšie, čo môžeš začať hneď aplikovať, pripadne si o tom zisťovať viac a to či už u mňa na webe alebo kdekoľvek inde. Tiež upozorňujem, že mnohé ďalšie tipy už boli v predošlých článkoch, a ak chceš z dnešného protokolu získať maximum, minimálne tieto články by si mal mať prečítané:

         Cirkadiálny protokol #1 Optimálna strava

         Črevo a mozog #5 o mikrobióme 

–         Črevo a mozog #8 o ketóze a vývine detskej hlavičky

–         Črevo a mozog #9 o FIAF a nadváhe

–         Črevo a mozog #11 o HCL 

Tiež ťa upozorňujem, že celý protokol spolu s ďalšími vecami odznel vo Webinári #21, ktorý je súčasťou prémium členstva. A ak o členstvo nemáš záujem, môžeš si zakúpiť aj samostatný záznam webináru o tom, ako zlepšiť mikrobióm a Črevo, ktorý bol pred pár mesiacmi odvysielaný samostatne pre verejnosť.

Po tejto sérií budeš zároveň čítať aj ďalšie články, konkrétne o Kvantovej Biológií, Epigenetike a Koherentnej vode, ktoré ti dajú zasa nové znalosti a potom sa k veciam súvisiacim s črevom ešte vrátim. A ver, že ti budú súvislosti nabiehať samé. No tiež ber na vedomie, že dokedy sa k týmto daľším článkom dostaneme, prejde zopár týždňov až mesiacov a tento čas môžeš využiť okrem študovania aj na aplikovanie. A to aj na aplikovanie vecí, ktoré budeš čítať dnes a verím, že sa rozhodneš múdro. Pretože ten čas prejde tak či onak, a je iba na tebe či ho využiješ na zlepšenie svojho čreva a zdravia, alebo si iba potom povieš “škoda, že som ho nevyužil.” Poďme na to.

2. Vzťah stravy a leaky gut

Z posledného článku si máš pamätať niekoľko vecí a čo sa stravy týka, tu je dôležitá veta:

Strava je iba niečo, ako keď prihadzuješ už do horiaceho domu polená. Požiar tým logicky podporuješ, no ak aj polená hádzať prestaneš, požiar prestať horieť nemusí, iba sa stlmí. Presne toto je podľa mňa aj prípad dnešných ľudí vrátane väčšiny alergií a aj alergií na potraviny.

Ak je v tele totižto neustále zápal, pretože je telo a črevo v strese, imunitný systém za výstelkou bude pracovať “prevčas” a môže logicky vyvolávať neželané reakcie aj na potraviny, na ktoré by normálne nereagoval.

Práve preto musí byť tvojim cieľom znížiť v tele zápal a tiež dať si záležať na tom, čo aj kedy do čreva vkladáš a tiež na tom, čím sa obklopuješ.

Nie je náhoda, že je naše črevo plné vody. Voda je totižto skvelé „médium“, ktoré okrem iného reaguje aj na okolité pole. Práve preto som vodu trochu spomenul aj v článku o skrátenom čreve, kde som ti ukázal, ako sa v hrubom čreve tvorí stolica pomocou hydratácie a následnej dehydratácie chýmu.

A ako o chvíľu uvidíš, práve sledovanie vlastnej stolice je jedným z lacných, no efektívnych prostriedkov, ako si stav a priepustnosť svojho čreva diagnostikovať sám aj bez drahých testov.

Štvrtá fáza vody

3. Ako sa riadiť daným protokolom

Tu pripájam stručný “pokyn” k tomu, ako všetky body a tipy nižšie aplikovať. Myslím, že to bude viac menej logické, no napísať to musím.

Pokým nemáš svoje črevo a imunitu v poriadku (spoznáš to napríklad na zvýšených zápalových markéroch ako HsCRP, či IL-6 a znížených steroidných hormónoch), dovtedy by si si mal dávať záležať na čo najviac veciach.

To znamená, že by si sa mal vyhýbať všetkému, čo môže byť pre teba potencionálne zlé. Tiež to znamená, že by si sa mal snažiť konzumovať všetko potencionálne bezpečné a dávať si záležať ako na načasovaní tvojej potravy a samotných jedál, tak aj na spánku, cirkadiánnom rytme, na zložení a kvalite svojej potravy aj surovín, atď.

4. Ako časovať svoje jedlá

Tu ti pripájam zopár bodov, podľa čoho by si mal zvažovať kedy budeš jesť. Schválne začínam týmto, pretože rovnako alebo dokonca viac dôležité je KEDY stravu konzumujeme, ale aj nekonzumujeme ako to, čo konzumujeme.

Body sú stručne, no výstižné. Riaď sa pri nich tým, čo som písal vyššie.

  1. Stravuj sa v rámci sezóny

Toto je ten najjednoduchší a pri ťažkých zdravotných komplikáciach aj ten najdôležitejší bod, no zároveň je tak veľmi zatracovaný.

To, že si ľudia vytvorili hlúpe zvyky, ako napr. konzumácia “zdravej” mandarínky, či banánu v období zimy, na Vianoce, kedy u nás ovocie nerastie je jedna vec, no ak chceš svoje črevo a zápal zvrátiť, tieto veci musíš riešiť. To znamená, že v chlade musíš jesť to, čo máš k dispozícii.

2. Nikdy nepreskakuj raňajky

Raňajky sú tvoja priorita a mali by byť bohaté na proteín. Dôvody prečo boli vysvetlené v predošlých článkoch, najmä pri článku o HCL.

Ak sa tvoj stav polepší, vtedy môžeš raňajky posunúť. Spoznáš to napr. vďaka HsCRP, ktoré by malo byt blízko nule. Ak je nad 0,5, raňajky sú u teba nutnosť.

3. Druhé dôležité jedlo je poobede

Poobede je druhý dôležitý čas, kedy by si mal jesť a taktiež si dať záležať na dávke proteínu. Tento bod je zároveň dôležitý aj pre každého kto chce budovať svoje svalstvo a postavu. Jedlo však chceš zjesť najneskôr aspoň 4 až 5 hodín pred spaním.

4. Nikdy nejedz nič medzi jedlami

Toto rozoberať nemusím. V článku o HCL bol dôvod. Proste medzi jedlami nič nejedz. Nikdy. Ak máš na niečo chuť, zjedz to s jedlom.

5. Jedz maximálne 3 krát za deň

3 jedlá za deň sú pre každého zvládnuteľné, no ak sa prepracuješ časom ku dvom, o to lepšie. Viac jedál však nepotrebuješ. A ak si hladný aj napriek tomu vieš, že tvoje telo prichádza o elektróny príliš veľa a stáva sa z teba niečo, čo sa vo fyzike nazýva Absolútne čierne teleso. To znamená, že z teba uniká príliš veľa energie a pokým to nefixneš, budeš stále hladný a hladný..

5. Z čoho si zostaviť jedálniček/stravu

1. Toto je tvoja základná pyramída:

Kvalitné morské Živočíchy (ryby, ustrice, mäkkýše)

– Kvalitné vnútornosti

– Vývary z celých rýb a suchozemských zvierat

– Kvalitné vajíčka (ak nie je alergia samozrejme alebo vážny autoimunitný problém) 

– Mäso zo zvierat (hydinu však neodporúčam. Tú až nakoniec)

– Ďalšie veci, ktoré nám zvieratká dávajú (syry,…)

– Orechy a semiačka (no pozor na priveľa Omega 6)

– Zelenina. Čím objemovo menšia, tým lepšie (TOP sú morské riasy, cesnak, cibuľa, ružičkový kel, brokolica,…)

– Ovocie

Zoradené sú zhora dole od najlepšieho výberu, po najmenej vhodný. To znamená, že potraviny vyššie sú pre teba dôležité a mali by tvoriť väčšinu z tvojho jedálnička, pokým sa tvoj stav nezlepší. Nemusia však tvoriť objemnú porciu no ich výživová hodnota je na vrchole.

Mimochodom všimni si, že ovocie je opäť úplne naspodu. Veľa ľudí ovocie považuje za zdravú potravinu a je to pravda. Avšak nijako to nesúvisí s ovocím.

Zdravotné benefity ovocia totižto pochádzajú z fotoelektrického javu, ktorý dane elektróny v ovocí “nabil” slnečnou energiou, no rovnako to urobil aj s krvnou plazmou človeka, ktorý v týchto podmienkach ovocie zje. Dnes však takmer nikto tieto podmienky nezažíva, obzvlášť v zime, kedy nemáme také UV k dispozícii a preto pre teba ovocie nie je vhodné.

2. Daj si záležať na kvalitných živočíšnych proteínoch

Ako vidíš aj na pyramíde, živočíšny zdroj proteínu a tuku je priorita. Preto ich uprednostni podľa ďalších bodov a preferencií.

3. Využívaj kvalitný kokosový olej.

Obsahuje najmenej deutéria a tiež pomáha tvojej výstelke čreva.

4. Tiež sa snaž do jedálnička zaradiť kvalitné fermentované a kvasené potraviny (pre a probiotiká)

6. Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Teraz zopár potravín, ktorým sa musíš, vyhýbať. Opäť, riaď sa podľa tvojho stavu.

1. Vyraď všetko zrno.

To platí o bielom pečive, celozrnnom pečive, aj o akejkoľvek “zdravej” náhrade. Myslím, že v článku o gluténe a dpp4 to bolo objasnené.

2. Vyraď všetko mlieko aj väčšinu syrov

Dôvod je tip kaseínu. Čo sa mlieka týka, to odporúčam vyradiť úplne a tvrdé syry, prípadne bryndza, apod., tie už podľa uváženia a stavu.

3. Vyraď všetku luľkovitú zeleninu (tzv. Night shades)

Jediný prípad, kedy ich môžeš zaradiť nazad je, ak tvoj prirodzený (nesuplementovaný) vitamín D stúpne (aspoň nad 40 ng/ml) a HsCRP sa dostane pod 0,5.

Potraviny, ktoré do tejto kategórie patria sú napr. Rajčiny, paprika, baklažán, zemiaky, paradajky, sladké papriky, horúce papriky, baklažán, paprika a kajenské papriky, mleté ​​čerešne, záhradné huckleberry, naranjilla, a dokonca aj tabak

Poznámka: sladké zemiaky sem nepatria a tak ich zváž podľa ďalších bodov.

4. Vyraď kávu, pripadne aj horkú čokoládu

Ak máš akýkoľvek problém s kortizolom a črevom, káva je pre teba tabu. Káva ti totižto roztiahne výstelku čreva ešte viac.

Ak máš vitamín D (prirodzený a nie suplementovaný) pod 30 ng/ml tak kávu vyraď tak či onak. Minimálne v zime.

5. Vyraď akýkoľvek pokrm obsahujúci saponíny

Patria sem Klíčky lucerny, yucca, sójaQuinoachia semienka.

A odpoveď je ÁNO, ak si sa v duchu spýtal, či máš naozaj vyradiť aj „zdravé“ chia. Žiadne kašičky s chia ani nič podobné.

6. Dávaj si pozor na priveľa glukózy

Ak má človek problém s črevom, príjem možno už nad 25 g bude veľa (samozrejme je to individuálne). Týka sa to sezónnosti, cirkadiánneho rytmu, glykácie, no predovšetkým deutéria. Človek s takýmto problémom má zničený periférny cirkadiánny rytmus a v čreve má deutéria príliš, no nevie sa ho zbaviť. Preto ho musí limitovať.

Ak problém zlepšíš, riad sa podľa sezóny, tvojej práce, prostredia a podľa preferencie.

7. Vyraď všetko ovocie. Obzvlášť to, ktoré je mimo sezóny. 

Dôvodom je deutérium. no predovšetkým zhoršenie Pentózového cyklu.

Ak človek problémy nemá, nech ho konzumuje v rámci preferencií a ideálne sezónne podľa množstva UV svetla v jeho okolí a prostredí.

Mysli na to, že náš mikrobióm sa mení v rámci sezóny, kedy sa mení aj jeho diverzifikovanosť. V chlade pracujú viac anaerobné baktérie a ľuďom, ktorí majú problémy s trávením, môžu sacharidy s nadbytkom kyslíka ešte viac ublížiť.

8. Vyraď alkohol.

7. Odporúčané Morské riasy

Tu vypíšem v skratke morské riasy, ktoré by si mal zvážiť. Opäť platí, čím viac problémov, tým viac jódu človeku zvyčajne chýba. Morské riasy sú tiež skvelý spôsob, ako predísť mnohým problémom, keď človek v strave znižuje sacharidy a tiež obsahujú množstvo minerálov ako sodík, draslík, horčík, jód,… a dokonca aj vitamíny ako vitamín K, C a ďalšie.

Mysli však na to, že omega 3 DHA z morskej riasy nezískaš, takže toto musíš dopĺňať iba z rýb a morských plodov, prípadne v menšom množstve z kvalitných vajíčok a mäsa.

Jód je tiež KRITICKÝ pre funkciu štítnej žľazy, ale aj pre prsníky u žien. Ber ho ako prevenciu voči rakovine prsníka. 

Skvelým ukazovateľom pri konzumácii morských rias je na krvných testoch tvoja voľná T3. Podľa nej vieš, kedy a koľko konzumovať, no zvyčajne (bez dalšieho kontextu) začni tak, že ich budeš jesť aspoň 3 až 5 krát do týždňa.

Tu sú morské riasy:

  • Nori (z rodu Porphyra) je riasa, ktorá obsahuje veľa proteínov (najviac z morských rias), má tiež trochu vitamínu C aj B vitamínov, no má veľa jódu, karoténov, železa a fosforu.

Môžeš si ju urobiť v trúbe alebo povariť.

  • Wakame je tradičná japonská riasa s vysokým obsahom vápnika, jódu, železa, vitamínu B a C, bielkovín a vlákniny. 

Túto mám ja osobne rád pre chuť, jej slanosť a rýchlu prípravu. Dá sa jesť takmer surová, zješ ju aj ako “tyčinku”, alebo posmažiť, či podusiť na panvici so zeleninou.

  • KOMBU (známa tiež ako KELP) obsahuje veľa vitamínov D, C, E, ale aj K.

Ocenia ju teda najmä ľudia s problémami s kosťami, cukrovkou a žlčníkom.

  • Arame je morská riasa, ktorá obsahuje hrozne veľa jódu. Má viac JÓDU ako dokonca samotné ryby a mäkkýše.

8. Odporúčané koreniny pre zlepšenie čreva a neurotransmitterov

Koreniny sú podľa mňa najrýchlejší a najľahší spôsob, ako svoj jedálniček spestriť, vždy si pripraviť inú chuť a zároveň ako jedlo spraviť výživným.

Koreniny majú mnoho benefitov a to či už na náš imunitný systém, no tiež majú vplyv na tvoje neurotransmittery. A ako si čítal v predošlých článkoch, napr. pri HCL, Neurotransmittery zohrávajú veľkú úlohu á v čreve.

Tu ti teda píšem zopár korenín, ktoré zváž vo svojej kuchyni. Samozrejme ideálne je organické.

  • Bazalka. Obsahuje veľa horčíka, vitamín C, znižuje tlak, no tiež pracuje synergicky s dopamínom a acetylcholínom.
  • Rozmarín. Pomáha so zápalom a infekciami, a jeho vdychovanie pomocou nejakého olejčeka pôsobí na dopamín.
  • Tymián. Obsahuje vitamín B6, C a tiež pomáha pri regulácii imunity.
  • Čierne korenie. Taktiež pôsobí na dopamín, a zmierňuje plyny v čreve. Ideálne je ho vždy využiť spolu s kurkumou.
  • Cesnak. Obsahuje cystín (pomoc pri kolagéne, výstelke čreva, ale aj pri glutatióne a detoxikácii). Pracuje tiež synergicky s dopamínom.
  • Zázvor. Znižuje tlak aj kortizol, pracuje synergicky s dopamínom, obsahuje B3, B6cholín (spomeň si, čo všetko cholín robí) a tiež obsahuje železo, horčík, draslík, sodík, fosfor.
  • Oregáno. Zvyšuje neurotransmitter GABA, čiže môže pomôcť ľudom s Úzkosťou.
  • Koriander. Je to prírodný chelátor.
  • Pepermint. Môže pomôcť pri depresiách.

9. Ďalšie odporúčané potraviny/doplnky

Tu vypíšem niektoré suplementy, či doplnky, ktoré môžeš na čas zvážiť ak máš problém. Vždy sa snaž uprednostniť stravu a slnko, a doplnok musíš vždy brať iba ako “dočasnú barličku“.

Tiež ber na vedomie, že ak sa pre niektoré rozhodneš, zvyčajne musíš hľadať vhodné s dostatočne vysokou dávkou.

Glutamín.

Glutamín je kritický pre imunitnú reguláciu črevných IgA. Glutamín tiež normalizuje účinok na Th-2 bunky, ktoré sú spojené s vytváraním alergických reakcií.

Mimochodom, bunky typu Th2 sú viazané na endogénny endorfínový a endokabinoidný systém a rovnako aj na hladiny MSH v mozgu, ktorý reguluje náš apetít a farbu pokožky (opálenie). (Fukatsu et al. 2001, Kudsk a kol. 2000)

Aj preto vždy zvoľ radšej silný vývar, pripadne iný zdroj glutamínu pred CBD.

NAC (N acetyl Cystín)

NAC priamo blokuje zápalový cytokín IL-4, ktorý je dôležitý pri imunitnej aktivácii TH2. [14] O Th2 si čítal v poslednom článku. Tieto bunky zvyšujú hlavný zápalový cytokín v tele IL-6 a ty ho potrebuješ držať na uzde.

Naviac, IL-4 je aj hlavný faktor produkcie IgE protilátok, ktoré sa tvoria pri sennej nádche, astme, anafylaktickom šoku a atopických kožných ochoreniach. [15]

Aj s týmto ti môže NAC pomôcť.

Vždy sa však sústreď prioritne na stravu a teda dostatok cystínu. Viac bolo v článku o Detoxikácii, glutatióne a Pentózovom cykle.

Ak sa rozhodneš pre suplement, po dôkladnom zvážení kontextu, cca 500 mg/deň, po večeri, pripadne 2x denne. Pri tvorbe glutationu je vždy spotrebovaný aj Zinok a preto si na to daj pozor.

Serín.

Serín je synergický spolu s NAC a môže podporiť tvorbu glycínu a následne aj glutatiónu.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová). 

Tento pomáha s tvorbou Acetylcholínu (čítal si o tom v článku o HCL).

Potraviny, kde sa vitamín B5 nachádza vo veľkom sú napr. vajcia, či orgány.

Horčík.

Ideálne poobede a večer, aspoň 1000 (a viac) mg. Najlepší malát, príp. Orotát.

Kolostrum.

Toto môžu zvážiť ľudia, ktorí neboli kojení. Je to však veľmi drahé.

Kurkumín.

Kurkumín spolu s resveratrolom (viď bod nižšie) sú podľa mňa najefektívnejšie pri problémoch s črevom. A to hlavne pri zápale aj disbióze.

Avšak tu prichádza jeden paradox a to, že terapeutická dávka je zvyčajne vysoká a ak sa už človek rozhodne pre suplement, potrebuje aspoň 700 až 1000 mg.

Častokrát sa stretávam totižto od ľudí stretávam s otázkami na doplnky, ktoré majú smiešne nízku dávku a moja odpoveď je PREČOPrečo by to človek kupoval. Najlepšie je prijímať všetko v strave a zo slnka a ak sa už človek pre suplement rozhodne, ak má na to dôvod (zvyčajne zdravotný problém), vtedy potrebuje dávku takú, aby mala zmysel. A nie vyhodiť veľa peňazí za niečo, čo vyzerá síce pekne a má to pekný popis má webe, no efekt podľa mňa bude iba formou placebo (ak vôbec).

Kurkumín má účinky pri dávke až 700 až 900 mg, 3 až 4x za deň. Ideálne ráno nalačno a užiť s resveratrolom (viď bod nižšie) a ďalšie pred alebo po jedle. [R, R]

Resveratrol. 

Resveratrol má pre človeka obrovský efekt, či už na kardiovaskulárny systém, cievy, vitamín D a mnoho ďalšieho, no rovnako aj na črevo. Platí podobne ako pri kurkumíne, ak je človek zdravý, nevidím dôvod prečo ho suplementovať. A naopak ak je problém, nevyhadzuj peniaze za suplementy, ktoré nie sú účinné á majú mali účinnú dávku. [R]

Ak sa rozhodneš teda suplementovať, podľa mňa vhodná dávka je 500 až 600 (pripadne 900) mg 2x denne. Prvú ráno nalačno a druhú poobede pred jedlom.

Ak tvoja stolica nie je niekoľko dní pravidelná, a nie je na stupnici číslo 4,vtedy zvýš dávku.

Sú tu aj ďalšie modality/doplnky, ktoré sme spomínali vo webinari, ktoré sa však týkajú už priamo kontextu daného človeka a tiež jeho hormonálneho panelu a krvných markérov. Preto ich sem neuvádzam. Toto, čo je vyššie, teda ber ako základ a tvoju možnú “barličku”.

10. Odporúčané biohacky, ale hlavne mito hacky

Therabulb žiarovka inkadescentná Jaroslav Lachký, premium členstvo ZĽAVY a VÝHODY

  1. Využívaj Infračervené svetlo

Benefity a dôvody rozpisovať nejdem, boli spomínané v predošlých článkoch, napr. pri HCL, no jedným z nich je zvýšená produkcia ATP v mitochondriách v pečeni, ktoré následne lepšie kontrolujú tráviace procesy.

2. Skús ráno vybehnúť von, alebo aspoň na otvorené okno, sleduj slniečko aj svojím bruchom (pozeraj sa však pod) a potom sa choď naraňajkovať a daj si výživnú porciu proteínu.

Práve vtedy svieti veľa Infračerveného svetla, ktoré preniká do nášho tela 10 a viac cm (teda prenikne aj hlboko do brucha) a ktoré tiež stimuluje v tunajších mitochondriách tvorbu ATP a teda aj prípravu na presun protónu a draslíka. Tu máš teda dôvod, prečo ti vždy prízvukujem, že ráno potrebuješ byť vonku a na slnku a odhaliť mu aj brucho.

3. Nos okuliare blokujúce modré svetlo!

Opäť, rozpisovať nemusím, proste to aplikuj a bez otázok. Ak nevieš aké vybrať, bol k tomu celý článok.

4. Vyhýbaj sa umelému vlneniu a svetlu a hlavne v blízkosti brucha!

Tak ako vidíš. Začni s tým čo môžeš ovplyvniť, ako napr. neustále držanie zapnutého mobilu v ruke, či notebooku a ostatné veci rieš až potom.

Tiež nikdy nemaj na sebe položený notebook, ktorý je v nabíjačke. Je to najrýchlejší spôsob ako si privodiť celiakiu, Histamínovu intoleranciu a bohužiaľ, aj horšie veci.

To platí aj o mobile v nabíjačke. Veľa ľudí ho takto dokonca máva v noci pri vankúši a dokonca aj malí teenageri. Teraz možno začínaš chápať, prečo majú mladšie ročníky toľko problémov. K tomuto ti napíšem ešte niečo z predošlého článku

Keď je telo v strese, napr. vďaka umelému vlneniu, aktivuje sa NFKapa Beta, stúpne aj hlavný cytokin IL-6, ktoré automaticky spolu zvýšia činnosť Th17. Th17 sú zas priamo spojené s Autoimunitou, ale tiež Autizmom, či Sklerózou. [R]

A ak si stále neuvedomuješ dôvod, niečo ti naznačím. V článku Črevo a mozog #8 o ketóze a vývoji dieťatka si videl, ako sa tvorí myelín, aj čo všetko pre nás robí a tiež to, že malé deti ho tvoria až do 25 roku života. Práve vďaka myelínu napríklad regenerujeme svoje tkanivá.

No a každé umelé vlnenie myelín nie len zhoršuje, ale zároveň vyvoláva v dieťatku bez myelínu väčší STRES.

Vieš čo to znamená?

Že menej myelínu +  nadbytok umelého svetla a vlnenia = vyššia aktivita NF-Kb aj IL-6 a teda horšia imunita

Možno by si teraz mimochodom mohol lepšie chápať, prečo je dnes viac rozšírený HIV ako kedysi, hoci je tu s nami daný vírus roky rokúce.

HIV je totižto neuromodulačný vírus, ktorý sa dobre dostane do tela aj skrz črevo, ak je viac priepustné a rozmnoží, pričom v tele napadá Gliové Bunky, ktoré potom pracujú zle. A hádaj čo v mozgu tieto gliové bunky robia. Myelinujú ho… [R]

Práve preto majú mladí ľudia menej MYELINOVANÝ nie len čelný lalok, ale aj miechu, na ktorú je napojený blúdivý nerv, ktorý vďaka nemu regeneruje aj imunitné látky v lymfatickom systéme za výstelkou čreva.

Ak je však myelín narušený, nič z toho sa neudeje. Takže si nabudúce rozmysli, či si k sebe na noc vezmeš zapnutý mobil a tiež, či pri malom bábätku necháš položený baby sitter, ktorý vysiela rádiové vlny, ktoré mu zhoršia myelináciu..

11. Ako presne postupovať a ako progress vyhodnocovať

Na záver pripájam krátky a stručný postup, ako presne protokol aplikovať, v rámci tvojho individuálneho stavu, ako si vyhodnotiť, ktorý bod kedy zaradiť a tiež ako vedieť, že sa črevo hojí. A budeš prekvapený, no najlepší a najjednoduchší znak, ktorý je samozrejme zadarmo, je tvoja stolica.

1. Najskôr odstráň disfunkčný mikrofilm 

Ak máš teda vážny problém a tvoje črevo je zapálené, je v ňom veľká disbióza, pripadne máš nejakú infekciu ako kvasinky, musíš svoj mikrofilm odstrániť. Na to je skvelý horčík citrát alebo antibiotiká. Rozhodnutie aj dávkovanie je individuálne a preto ho nepíšem, prípadne sa poraď osobne s odborníkom.

2. Potom musíš zaradiť kvalitnú stravu, s dostatkom proteínu a tuku.

Toto je ten čas, kedy chceš svoje telo “suplementovať” s kvalitným živočíšnym proteínom. Samozrejme mám na mysli normálnu stravu. Zo začiatku odporúčam obmedziť príjem zeleniny a konzumovať jej iba trochu s vhodnou vlákninou.

3. Teraz musíš sledovať svoj HsCRP a dostať ho dole.

HsCRP chceš dostať pod 0.5.

4. Následne sa “uisti”, že steroidné hormóny idú hore

Pravidelná kontrola hormónov a iných markérov na čele s DHEA musí byť nutnosť!

5Teraz (alebo súčasne s predošlými bodmi) zaraď fermentovanú a kvasenú zeleninu, aj vlákninu na repopuláciu čreva a mikrobiómu – Napr. Cibuľa, Cesnak, kel, kapusta, čalamáda,..

– Tiež môžeš zaradiť veci ako oriešky a bryndza, (pre a pro biotika)

6. Teraz zaraď (podľa potreby aj vo veľkom) kurkumín aj resveratrol.

Zaraď ich spolu, pre najlepší a synergický efekt.

7. Teraz si musíš sledovať Stolicu.

Tvoja stolica je ukazovateľ toho, ako dobre hydratovaný je chým a mala by byť na stupnici číslo 4.

Ak sa ti stolica mení, stále je tam veľká disbióza a zrejme aj zápal. Podľa toho zvažuj a neustále obmieňaj predošlé kroky, pokým nebude stolica pravidelná a správna.

8. Na záver sa uisti, že je tvoj kortizol a steroidné hormóny v norme a naopak HsCRP nízke.

Dokedy sa to nestane, musíš si dávať záležať na všetkom a viac.

Ako si totižto z predošlých článkov môžeš pamätať, ak je telo v strese alebo bez kyslíku, steroidné hormóny nevytvoríš a ostávaš zoxidovaný. To znamená, že konštantne prichádzaš o elektróny a tvoje črevo sa nedokáže redukovať (získať elektróny) a zahojiť sa.

Neskôr, až ti tvoje krvné biomarkéry ukážu, môžeš postupne zvoľňovať a ostaneš iba pri strave, vhodnom svetle a slnku s chladom.

12. Prečo treba zaviezť nové štandardy do spoločnosti

V modernej spoločnosti, kde platia nové “štandardy” sa tiež posúvajú normy. To znamená, že to čo je dnes normálne, nemusí byť bežné a naopak.

Dnes je totižto normálne, ak sa stretnú akýkoľvek dvaja ľudia a začnú si vymieňať skúsenosti s lekármi, o tom aké zdravotné problémy majú, že ich niečo bolí, atď., a ak problém niekto naopak nemá, vyčnieva z radu. 

To znamená, že aj riešenie pre každého, koho svoje zdravie a život zaujíma, musí ísť „mimo“ zaužívaných nových štandardov.

Ak chceš byť dnes zdravý a mať svoj život pod kontrolou, musíš preto robiť “neobyčajné” veci, ktoré sa tiež väčšine zdajú “mimo štandard”, ako napr. všímanie si svojho svetelného prostredia, EM smogu, kúpanie sa v studenej vode, vystavovanie sa chladu, sledovanie svojho hormonálneho panelu,…

Všetko sú to nie normálne veci, ktoré kedysi neboli potrebné, no dnes sú. Vďaka takýmto “nenormálnym” veciam potom môžeš svoje zdravie aj črevo udržať v norme (v tom, čo bolo kedysi bežné).

Možno sa ti aj niektoré veci v danom protokole zdali “čudné” a “nenormálne”, no ver, že majú zmysel. Rovnako viem, že väčšina z Vás začne ako prvé riešiť veci ohľadom suplementov, pretože sú jednoduché a tie ostatné až inokedy, ak vôbec, a tak to ma byť.

Nie každý je ochotný zmeniť sa, alebo začať svoj život preberať do vlastných rúk, a to je v poriadku. No ten, kto k tomu dospeje skôr či neskôr pochopí, že počítanie kalórií nie je cesta, obzvlášť po roku 2020, a že si musí začať klásť trochu iné otázky a začať vnímať veci aj inými očami. A práve tieto veci som si ti aj v dnešnom protokole snažil poodhaliť.

A ak chceš svoj progress posunúť míľovými krokmi vpred a popri tom sa stretávať aj „osobne“ pri spoločných webinároch, je tu pre teba PRÉMIUM ČLENSTVO. Posledné dni ho môžeš získať ešte za jednorazový poplatok.

Tiež ti dávam do pozornosti zaujímavý kurz o príprave na tehotenstvo, do ktorého som prijal pozvanie ako hosť, v ktorom tak trochu rozprávam aj o dôležitosťou týchto vecí, hormonálnej rovnováhy, cirkadiánnom rytme a zdraví mitochondrií.

Ak si teda žena, ktorá sa pripravuje alebo chce v budúcnosti otehotnieť, tento KURZ by ťa mohol zaujímať. Predpredaj je spustený a ak máš záujem, so Zľavovým kódom JAROSLAV získaš 10% zľavu

Záver

Ak sa ti článok páčil, a myslíš, že môže niekomu pomôcť, kľudne ho zdieľaj. Ak chceš byť informovaný medzi prvými o zverejnení nového článku, zanechaj mi nižšie email a dostaneš upozornenie.

Tiež ti dávam do pozornosti 2 NOVINKY na webe a to možnosť pridať sa medzi prémium členov za jednorazový poplatok s trvalým prístupom a Vianočný balík kníh.

V prémium členstve získaš množstvo výhod, zliav, všetky moje produkty a knihy, prístup ku všetkým webinárom, nonstop podporu na fóre, či „osobné“ stretnutia so mnou pri živých webinároch. Nižšie vidíš viac informácií.

Platba JEDNORAZOVO
+ prístup do členstva získavaš NAVŽDY!
Viac o jednorazovej ponuke TU >>

Využi možnosť zakúpiť si obe knihy Spoznaj Svoju Biológiu ako jeden Balíček v ZĽAVE a poštovným Zdarma.

125,80  89,50 € + poštovné ZDARMA

Viac o balíčku sa dozvieš TU.

No a my dvaja sa čítame alebo počujeme už pri ďalšom dôležitom článku.

Som autorom kníh »»» SPOZNAJ SVOJU BIOLÓGIU, ktoré vznikali postupne a dá sa povedať nevedomky. Dlhé roky sa zaujímam o MITOCHONDRIE a moja vášeň a túžba ma viedli k zhromažďovaniu množstva informácií, študovaniu, experimentom a postupne chcem svoje nadobudnuté VEDOMOSTI posúvať von.

Chcete z informácií načerpať ešte viac?

Pridajte sa medzi premium členov !

Ušetri ČAS aj FINANCIE a získaj prístup k množstvu materiálov, knihám, ekurzom a najmä súkromným webinárom aj protokolom, ktoré ťa posunú míľovými krokmi vpred!

V premium máš všetko pod jednou strechou!


Ak máš nejakú otázku, napíš mi ju dole do komentára :) 

Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový článok, vlož svoj email a ja ti pošlem upozornenie :)

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov