Novinka - praktický pdf sprievodca deutériom v predaji

Novinka - praktický pdf sprievodca deutériom je od dnes v predaji >>

Epigenetika #5 Síra, cysteín, glutatión a Detox verzus Redox

10.12. 20223073x7

Akú úlohu má v našom tele cysteín (aj cystín) a Síra, ako skrz glutatión „dobíja“ naše proteíny a ako naozaj funguje Detox ťažkých kovov? Prečo ti obľúbená chelácia môže občas ublížiť a čo by si mal pri nej zvážiť?

Aj na toto sa dnes pozrieme a tiež ťa čaká veľa praktických tipov, nie len ohľadom stravy. Dnešný článok môžeš za mňa považovať za „Báseň pre dušu Mitochondriaka„! Je v ňom veľa AHA, ale aj praktických Tipov, či dokonca Receptov a určite ho nechceš premeškať! Poďme na to!

P.S. Článok si môžeš vypočuť aj ako nahovorený Audio podcast. Nájdeš ho tu alebo na stránke s PODCASTAMI.

P.P.S. Ak chceš byť informovaný vždy medzi prvými o zverejnení nového článku/podcastu, prihlás sa na odber nižšie.


SUMÁR ČLÁNKU

  • Vysvetlenie Redox-u v jednej vete, ktoré môžeš využiť aj sám, až to budeš chcieť niekomu povedať?
  • Aminokyselina Cysteín verzus cystín. Aký je medzi nimi rozdiel? Pretože rovnaké nie sú, hoci väčšina o tom nevie.
  • V čom je aminokyselina cysteín špeciálna, prečo ju naše telo využíva a akú funkciu má nie len v glutatióne, ale aj v ďalších proteínoch tela? Ako to súvisí s tvojím Redoxom?
  • Aká je skutočná úloha glutatiónu v tele a ako funguje? Na makro úrovni, ale aj kvantovej úrovni?
  • Čo potrebuješ zvážiť, ak chceš riešiť detoxikáciu ťažkých kovov? Ako do hry zapadá glutatión, chelácia, či síra?
  • Čo je to samotná Chelácia, ako v bunke naozaj prebieha a kde do hry vstupuje Glutatión, vodík a voda?
  • Čo ti o tvojom Redoxe hovorí stav Pokožky/Pleti? Ako jednoducho a približne diagnostikovať stav svojich polovodičov a glutatiónu iba pohľadom do zrkadla?
  • Aké tipy, či Recepty využiť, ak chceš svoj cysteín aj glutatión využiť na Maximum? Plus – ako určite (NE)Variť slaninu!
  • Praktický Recept na vajíčka či Bôčik, ktorý ti pomôže nie len s Detoxom (ak chápeš aj Redoxu)!
  • Vianočná Akcia na Prémium členstvo pokračuje !
  • A samozrejme ešte omnoho omnoho viac.

Čo je to Redox – vysvetlenie v jednej vete?

Máme tu ďalší článok z Epigenetiky a dnes ideme rovno k veci. K tomu, s čím sme ukončili aj posledné články, kde som ti ukázal kontrolórov epigenetiky, alias elektromagnetickú silu.

Čiže, tá najdôležitejšia signálna dráha vo všetkých našich bunkách a vlastne aj vo všetkých formách života na Zemi je redoxukčno oxidačný potenciál (alias Redox). Čo je to Redox už vieš z množstva predošlých článkoch.

V skratke, Redox = tvoja schopnosť skladovať elektricky nabité častice (elektróny a protóny) a pohybovať nimi.

Vetičku si verím ľahko zapamätáš, pripadne to ľahko aj niekomu vysvetlíš. Pamätaj však, že vyžaduje oboje. Aj skladovať aj hýbať. Môžeš mať napríklad nadváhu (očividne veľa uskladneného vodíka = protónov a elektrónov), no ak s nimi nevieš narábať, iba ich strácaš,… nie moc dobré.

Redox máš v tele uložený v membránach svojich buniek (elektrický gradient = separácia elektrónov od protónov), no najmä v Exkluzívnej zóne a koherentných doménach (teda v intra aj extra celulárnej vode).

Zrejme sa pýtaš, prečo dnes začínam týmto a odpoveď ťa prekvapí. Je ňou známy Glutatión a aminokyselina cysteín (POZOR – nie cystín), alias síra, ktorú cysteín obsahuje.

Cysteín a Cystín – aký je medzi nimi rozdiel?

V prvom rade, čo je to známy glutatión – zopakovanie. Glutatión je malý proteín zložený iba z troch aminokyselín: cystín, kyselina glutámova a glycín. O tomto som ti písal v staršom článku o Pentózom cykle. Väčšina ho pozná, väčšina dokonca kvôli tomu vyhadzuje za doplnky, prípadne v lepšom prípade konzumujú potraviny (napr. Vajíčka), ktoré cystín obsahujú.

Avšak to, čo som ti v danom článku nenapísal a po pravde, ani sa ma na to nikto neopýtal (z čoho usudzujem, že si to nevšimol) je, že glutatión je zložený z cystínu, pričom cystín je zas zložený z 2 molekúl cysteínu. [R]

Cystín teda nie je prvotná aminokyselina. Je ňou cysteín. V jednom z prvých článkov na blogu z pred 3 rokov som ti to dokonca ukázal aj na obrázku.

Cystín vzniká oxidáciou dvoch molekúl cysteínu, ktoré následne tvoria tzv. disulfidický mostík. Disulfidický mostík sa môže následne ľahko redukovať, čím vzniká zasa tzv. tiolová skupina cysteínu.

Viem, že sa to zdá nepodstatné a nepotrebuješ si to pamätať (skôr je to zaujímavý „jazykolam“), no hovorím ti to z jedného dôvodu. Ako vieš, ja idem rád k skutočnému „merítku“ veci. No a pri glutatióne a jeho zložení zistíme, že cystín je vlastne oxidovaná forma cysteínu, pričom v jeho epicentre sa ukrýva síra s kopou voľných elektrónov. [R]

Tu pripájam obrázok síry a pod ním ako  vyzerá samotný glutatión, ak by si to náhodou zabudol.

Takto vyzerá atóm síry

Takto vyzerá molekula glutatiónu

Rozdiel medzi sulfatovým mostíkom a tiolom

Opäť dáme obrázok, nech lepšie rozumieš ďalším riadkom. Takto vyzerá cyklus glutatiónu v bunke. Jednoducho sa mení GSH (redukovaný glutatión, ktorý má elektrón na viac) na GSSH (oxidovaný glutatión, ktorý elektrón stratil).

To znamená, že oxidovaný glutatión (GSSG) funguje ako oxidant pri tvorbe disulfidových väzieb v proteínoch („kradne“ z nich elektróny) a redukovaný glutatión (GSH) funguje ako redukčné činidlo (donáša elektróny), ktoré štiepi nesprávne premostené disulfidové väzby v proteínoch, čo vedie k vytvoreniu termodynamicky stabilnej konformácie proteínov. [R]

Zrejme sa pýtaš, čo to znamená v ľudskej reči, a to je správne. Najskôr ti laicky Vysvetlím rozdiel medzi tým mostíkom a thiolovou skupinou. Neľakaj sa je to jednoduché a nemusíš si to pamätať. Stačí raz prečítať.

Čo je disulfidová väzba – jednoducho dva atómy síry spojené kovalentne. Ich valenčné elektróny sa teda držia navzájom a ďalšími elektrónmi držia proteín.

Takto drží proteín pevne a na svoj stabilný tvar. Preto sa to nazýva aj disulfidový mostík.

Čo je tiol alebo tiolová skupina – jednoducho atóm síry na konci proteínu, ktorý naopak drží svojimi voľnými elektrónmi dva vodíky.

Pýtaš sa na hlavný rozdiel? Jednoducho prvý prípad stabilizuje proteín (má elektróny a je pevný), zatiaľ čo druhý prípad, tiol, dodá proteínu voľné vodíky a elektróny naviac. Takto môže proteín reagovať s vodou vedľa seba a transformovať energiu z vody na seba a opačne!

Toto si vieš predstaviť ešte na príklade psa, či mačky. Alebo aspoň ja som si to v hlave v minulosti takto „vymýšľal“, keď som nad tým dumal. Ak máš domáce zvieratko vieš, že pomocou jeho chvosta dokážeš rozoznať, či je psík šťastný, hravý, či má strach, apod., pretože ho môže vstíčiť, zježiť, zmotať, mávať s ním, prerážať vzduch,… Ak by si mu chvost uviazal, už by to nebol rovnaký psík. No a podobne je to s voľnou sírou a vodíkmi, ktoré má voľne vystavené vode v bunke.

Aká je teda skutočná úloha glutatiónu? Spoiler – Redukuje proteíny

Teraz ku glutatiónu. Glutatión obsahuje cystín, ktorý obsahuje síru, ktorá robí veci vyššie. Ak si prečítaš poslednú vetu 5 odstavcov vyššie ešte raz dôjde ti ďalší puzzle. V tej vete sa písalo, že glutatión vlastne redukuje (nabíja elektrónmi) proteíny, čím ich stabilizuje.

Glutatión je teda veľmi dôležitý z jediného dôvodu, ktorý súvisí s tým, čo som ti prezradil o práci Gilberta Linga a skutočnej funkcii proteínoch v článku KB #11. 

Až sa teda nabudúce budeš pýtať otázku, Čo naozaj robí v tele antioxidant glutatión a aká je jeho úloha, tu je odpoveď:

Glutatión jednoducho vďaka cystínu dodáva elektróny na koncové reťazce proteínov v bunke, čím ich udržuje stabilizované a zredukované. Zredukované znamená, že majú veľa elektrónov. Veľa elektrónov zasa znamená, že je daný proteín hydrofilný a teda má vedľa seba EZ. EZ je skratka Exkluzívnej zóny, čo znamená zónu vo vode, ktorá separuje elektróny od protónov (viď Redox)

Toto je extrémne dôležitý bod. Ak ťa to zaujíma, tak toto je skutočný a primárny dôvod, prečo kulturisti umierajú mladí. Steroidy a sú až treťoradé. Tiež kvôli tomu, keď vidím tie fotky vo fitness magazíne, vidím miesto obdivu súcit. Ja vidím niečo čo oni nevidia. Kedykoľvek totiž naše telo buduje nový proteín, spotrebuje na to nesmierne veľa energie. No a čím viac sú naše proteíny v bunke zredukované, tým menej ich musíme nahrádzať novými.

Inými slovami, dôvod prečo kulturisti umierajú mladí a momentálne to bude ešte horšie je to, že v sebe majú väčšiu entropiu (chaos). Ich bunky sú viac oxidované a nemajú dostatočnú negatívnu Entropiu.

Čím viac teda udrží glutatión tiolové mostíky zredukované na koncoch proteínoch, tým dlhšie ich môžeme využívať bez nutnosti nahrádzania ich novými! No a ak svoje proteíny nepotrebujeme často prerábať, šetríme aj svoje kmeňové bunky! [RRR]

Táto jedna malá vetička je mimochodom veľmi dôležitá. Odporúčam si ju zapamätať, pretože už v najbližších týždňoch sa pre teba stane dôležitá. Hlavne ak patríš k prémium členom, pretože sa k nej čoskoro vo webinároch vrátim a naučím ťa ďalší hack / Hacky, ako svoje zdravie, ale najmä výkonnosť posunúť na úplne nový LEVEL!

Tieto Hacky budú k dispozícii však iba pre členov.

Glutatión, cystín a síra ako Redukční agenti

„Oukej“,… teraz sa zrejme pýtaš, ako tieto veci využiť v praxi a čo si z toho odniesť, mám pravdu? Odpoveď je veľmi jednoduchá, pretože ešte nekončíme. Čo tak pozrieť sa na začiatok do zrkadla?

Tvoja pokožka a pleť je totižto skvelým znakom toho, ako je na tom tvoj centrálny aj periférny cirkadiánny rytmus a zároveň aj tvoj kolagén a glutatión. Stav tvojho kolagénu v tele je totiž ukazovateľom aj hladiny tvojho glutatiónu v bunke, pretože kolagén spotrebúva „stavebný materiál“ z glutatiónu. No a glutatión je zas ukazovateľom tvojho Redoxu, ktorý odzrkadľuje veľkosť tvojej batérie (ako si to čítal vysvetlené vyššie).

Inými slovami, ak máš v tele dostatok síry a vody, a si pripojený k Zemi a slnku, tvoje proteíny sa neustále „nabíjajú“.

Slnečné svetlo totiž prenáša elektromagnetickú silu, ktorá transformuje energiu priamo do Vody a jej vodíkových väzieb. Voda je zasa okolo každého jedného proteínu, vrátane tých, ktoré obsahujú síru (cysteín). No a voda je tvorená z dvoch tretín vodíkom. Presne preto obsahuje tiolová skupina, o ktorej si čítal vyššie dva osamostatnené páry elektrónov, ktoré držia voľný vodík vystavený vode.

Takýmto elegantným spôsobom matka príroda transformuje EM silu do vody a proteínov tvojho tela.

A ak mi neveríš, klikni sem a čítaj toto „nové“ zistenie vedcov – Proteíny, ktoré šíria elektrinu…kto by to bol povedal…

Glutatión je tvorený z jednej tretiny z glycínu, ktorý zasa stavebným kameňom kolagénu. Kolagén spolu s vodou okolo je zas dôležitý polovodič, ktorý skrz celé tvoje telo prenáša energiu, aj informáciu.

Toto ti ukazuje prečo keď máš kolagén v zlom stave (mysli nekvalitnú pokožku/pleť), máš zrejme aj viac vyčerpaný glutatión a tvoj Redox v tele dlhodobo upadá. To znamená, že tvoja „BATÉRIA“ sa často „vybíja“. Tá pokožka je už iba dôsledkom a žiadna kozmetika to nevyrieši!

Pýtaš sa prečo?

Pretože keď je zlý kolagén, je okolo neho vždy menej štruktúrovanej vody a naša batéria znižuje svoju kapacitu (horší PN polovodič).

Toto je dôvod, prečo som ti Pentózový cyklus predstavil pred mesiacmi, pričom s členmi sme sa mu venovali vo Webinároch viac intenzívne. Nie je náhoda, že oxidácia Tuku vytvorí cca 140 molekúl ATP, zatiaľ čo oxidácia glukózy iba 37 molekúl ATP. Tiež nie je náhoda, že tvoje telo v zime a každú noc v spánku chce oxidovať TUK, no v lete mu glukóza neprekáža.

V lete máš nad hlavou veľa UV svetla, ktoré tvoj cysteín neustále skrz vodu dobíja a udržiava tvoje proteíny s vysokým Redoxom. Presne preto ti vtedy stačí potrava s menším množstvom elektrónov, ako napr. Ovocie, či Zelenina.

Naopak v zime, kedy máme slnka málo, tvoje telo vyžaduje viac tuku, ktorý vytvorí viac Vody, aj ATPATP totiž roztvorí proteíny, ktoré na seba nasiaknu vodu a zároveň umožní maximálnu recykláciu ATP aj proteínu NADPH skrz Pentózový cyklus, ktorý zredukuje tvoj glutatión. V zime sme tiež uspôsobení na menej časté jedenie a častejší „Fasting“, pretože vtedy potrava toľko nerastie a lovenie je náročnejšie.

Tiež je to dôvod, prečo som ti v článku Hormóny #9 jasne napísal, že Športovci na svoj výkon nepotrebujú Sacharidy. Dokonca ich nepotrebujú ani na dopĺňanie glykogénu. Teraz možno rozumieš lepšie. Ak totiž tvoje telo produkuje vlastnú glukózu, ide cez Pentózový cyklus, ktorý poskytuje maximálnu recykláciu ATP, ale aj NADPH a glutatiónu. Tak a teraz to už vieš. Veľa ľudí po prečítaní daného článku z môjho blogu odišlo, pretože to proste nezvládlo (píšem zo skúsenosti, pretože niektorí mi aj súkromne napísali, že je to hlúposť a nedáva im to zmysel, aby proste „makali“ a nejedli pri tom sacharidy), no tí z Vás, ktorí tu „vydržali“, teraz máte aj reálne objasnenie! Bolo za tým viac!

Dnes však moderní ľudia žijú zvyčajne konštantne v stimule Leta (umelé svetlo/vykúrené prostredie), pričom neustále prichádzajú o elektróny, vďaka čomu svoje proteíny prerábajú častejšie a ich glutatión klesá.

Aj takto vyzerá Kvantová Biológia jeden na jedného!

Detoxikácia = elektromagnetický proces závislí od síry, Redoxu a vody

Riadky vyššie sú tiež dôvod, prečo je mi veľmi ľúto, keď vidím ľudí, obzvlášť ženy, vyhadzovať peniaze za nezmyselné doplnky výživy, rôzne kúry, či detoxikačné prípravky, pričom ani len nevedia, čo nevedia. Občas si dokonca myslím, z toho čo vidím, že si dokonca môžu ublížiť.

Keď telo spotrebúva viac glutatiónu, pretože prichádzame o elektróny, automaticky klesajú aj naše zásoby cysteínu, pretože ho spotrebúvame príliš rýchlo. O tom si čítal zopár odstavcov vyššie. Preto vtedy spotrebúvame aj viac glycínu a náš kolagén a pokožka sa zhoršujú. Je to istá postupnosť (korelácia až kauzalita). Nie však opačná (čiže vonkajšou úpravou pokožky neopravíme „vnútro“, ani Redox).

No a kedykoľvek spotrebúvame viac cysteín, zvyšuje sa naša obnova proteínov, čo následne spúšťa Epigenóm, čo sa rovná rýchlejšie stárnutie. To však stále nie je všetko.

Rýchlejšia spotreba cysteínu tiež znamená, že klesá aj náš Redox na proteínoch a vo vode, pričom logicky upadá aj naša detoxikačná kapacita. To v ľudskej reči znamená – „Zbohom Detox“!

Antioxidant glutatión predsa detoxikuje telo a dokonca nám pomáha zbavovať sa ťažkých kovov, chemikálií z tela, apod.

Presne preto osobne ľudí učím radšej základy a to PODSTATNÉ, pretože im tým nie len ušetrím množstvo financií, ale aj času.

Tu vidíš najlepší doplnok, ktorý sa zároveň ľuďom najťažšie „predáva“, pretože je ZADARMO!

Veď si len spomeň, koľkokrát sa tebe, alebo niekomu blízkemu stalo (prípadne mu článok rovno zdieľaj), že mal problémy s pokožkou, zlú stolicu, nejaké časté zápaly, pričom radšej skúšal množstvo rôznych kúr, prostriedkov, kozmetických prípravkov, dokonca aj mohol vyradiť všetky konzervy, polotovary, živočíšne produkty, konzumoval iba „čisté“ zeleninové šťavičky, apod., no nepomáhalo. Verím, že už chápeš aspoň z časti prečo. Samozrejme česť výnimkám.

Ako naozaj funguje chelácia, ako sa zbaviť ťažkých kovov a prečo nemusí byť prospešná, ak nedáš na prvé miesto Redox?

Veľa ľudí dokonca často a bezhlavo využíva aj rôzne chelácie, čo môže byť chyba. Veď sa len zamysli sedliacky rozumom, čo je to chelácia.

Chelácia je tvorba koordinačnej väzby medzi atómom kovu a inou molekulou alebo iónom. [R] Laicky napísané, v bunke, kde sa nachádza nejaký ťažký kov ako napr. Ortuť, železo,… naša bunka využije nejakú molekulu, ktorá má na svojom konci voľnú časť s veľa voľnými elektrónmi, ktorá tento kov elektromagneticky naviaže na seba a následne sa z tela vylúči von.

No a trikrát hádaj, čo je v tvojom tele takouto molekulou a aká konkrétna „voľná časť“ z nej robí „kúzlo“. Ak si hádal Glutatión a jeho voľná síra s vodíkmi a elektrónmi na konci, ktoré plávajú vo cytoplazmatickej vode, tipol si správne!

Presne preto sa aj v medicíne, ale aj vo výživovej sfére vie, že aminokyseliny obsahujúce síru ponúkajú chelatačné miesto pre ťažké kovy, pričom poskytujú priaznivé účinky pri eliminácii toxických kovov. [R] Tiež veľa ľudí vie, že sa glutatión podieľa na detoxikácii xenobiotických aj rôznych endogénnych zlúčenín. Glutatión uľahčuje vylučovanie ortute aj iných kovov z buniek a priamo neutralizuje aj mnohé oxidačné chemikálie. [R] Dôvod však veľa ľudí nepozná a ten je dôležitý na to, aby to fungovalo.

Je ním zredukovaná tiolová skupina (musí obsahovať elektróny), ktorá obsahuje Vodík, ktorý je vystavený štrukturovanej vode vo vnútri bunky. Ak však na mieste elektrón chýba, ale má proteín nedostatočný Redox (napr. kvôli dehydratácií, nadmernému využívaniu elektroniky, apod.), daná látka/kov sa z tela vylúčiť nemusí. Obzvlášť, ak máš ešte aj narušený Centrálny a Periférny Cirkadiánny rytmus a tvoje vylučovanie/stolica/pravidelná obnova výsteľky čreva nefungujú ako majú.

Veď sa len zamysli ešte raz sedliacky rozumom, čo je to chelácia. Ak máš v tele kovy či iné toxíny, no tvoj Redox je znížený a nevieš sa ich zbavovať, je rozumné ich ešte viacej vyplavovať. Odpoveď je NIE. Takto si v skutočnosti ešte viac ublížíš!

Nikdy tu totiž nešlo o žiadny zázračný prípravok, ale o opätovné „nastolenie“ Redoxu v bunke za použitia cysteínu, Vody a Uzemnenia/slnečného svetla.

Ak sa totiž naučíš ako tvoja Batéria funguje, ako ju nabíjať, udržiavať, a ako udržiavať svoje polovodiče ver, že to nebude veľmi náročné. A ak ťa to zaujíma, môžeš sa tiež kedykoľvek Pridať a naskočiť na „rozbehnutý Vlak“!

Redox, Detox, cysteín, cystín a NADPH

Teraz čítaj pozorne. Vyššia oxidácia v bunke (to je synonymum straty elektrónov) sa prejavuje ako extracelulárny pokles pomeru cysteín/cystín.

Tento nižší pomer vyústi v znížený cystín a s ním klesnú aj tiolové skupiny (menej voľnej síry a vodíka na konci proteínu).

Keď sa tento pomer znižuje, automaticky v bunke vidíme intracelulárny pokles pomeru GSH/GSSG a NAD(P)H/NAD(P). Toto zasa znamená, že vo vnútri bunky klesne zredukovaný glutatión (GSH) a proteíny prichádzajú o elektróny, čím sa stanú menej hydrofilné. Vďaka tomu bunka spotrebuje viac proteínu NADPH a je nútená oxidovať viac glukózy.

Čo tieto slová znamenajú v praxi aj pre laika? Jednoducho toľko, že ako sám vidíš, nezávisle na množstve voľných radikálov, či tvojej strave, ak v tvojich bunkách poklesne Redox, tvoje hladiny cysteínu poklesnú a s ním aj schopnosť tvojich proteínov absorbovať energiu z vody, vďaka čomu rýchlejšie zostárneš. Tiež ti poklesne prirodzená antioxidačná kapacita. Medzi tým však bude tvoja Výkonnosť a Zdravie dlhodobo oslabené.

Teraz však predposledný kľúčový bod. Prečo som ti pred chvíľou napísal, že spotreba proteínu NADPH nie je dobrá? Dôvod je podobný, ako pri spotrebe proteínu NAD (pseudohypoxia), len s rozdielom fosfátu. Všimni si, že Pentózový cyklus pridáva na proteín NAD Fosfát (To je to písmeno „P“ ako Phosphate), pričom ho zredukuje ešte pridaním vodíka (Písmeno „H“ ako Hydrogen).

NAD + P + H = NADPH.

Takto vyzerá proteín NAD/NADH

Takto vyzerá proteín NADPH (pridaná fosfátová skupina)

posledného článku o Inzulíne, by ti dačo malo byť jasné. Aj preto je vyššia spotreba glutatiónu a strata tvojho Redoxu dôležitý vnútrobunkový Faktor, ktorý riadi aj jej Epigenetiku (a teda aj tvoje Stárnutie,  ZdravieVýkonnosť).

Zabudni teda na to, že ti nejaké exogénne antioxidanty predĺžia život, alebo pomôžu s Detoxom. V dnešnej dobe už Nie.

Je to otázkou tvojho Redoxu a toho, v akom stave máš svoje Polovodiče (proteíny – kolagén), ako dobre vedia zhromažďovať a presúvať el. náboj (DHA + Voda) a ako dobre ich vieš nabíjať (Slnko + magnetizmus). Nič viac, nič menej.

Presne preto sa s mojimi členmi sústreďujeme na veci, na ktoré možno iní nemyslia (hoci by mali) a zdá sa, že nám to aj celkom ide!

Tebe však dnes tiež nechám nejaké praktické kroky, hoci vyššie v článku, ich už je podľa mňa až až. Tu máš teda ešte niečo týkajúce sa stravy.

Praktické Tipy ohľadom Stravy a Varenia ako zvýšiť Redox a Glutatión

Presne preto som ti viackrát odporučil a to dokonca aj v zime, aby si občas konzumoval Cibuľu, Cesnak, či ružičkový kel, prípadne karfiol, alebo kaleráb. Samozrejme v malom (nepotrebuješ jesť misu denne). Tiež som ti však ukazoval, aby si využíval Chlad, Grounding a slnečné svetlo.

Väčšina z vás si totiž z toho vzala iba to (a teraz hovorím zo skúseností a komunikácie s ľuďmi), že keď niečo takéto poviem, tak väčšina počuje len: „AHA, cibuľa. Jasné…“ Málokomu však došiel celý koncept (hoci v hre je toho ešte viac, no na teraz stačí).

Ty tú cibuľu totiž konzumovať môžeš aj na kilá, alebo si môžeš doma vyrábať karfiolové sušienky, či iné nezmysli za účelom „Zdravého“ mlsania, no pokým si neuvedomíš, že potrebuješ fixnúť aj svoj CR, hydratovať svoje telo z vnútra (mitochondrie) a následne túto vodu (seba) postaviť na Zem bosými nohami (grounding), a vystaviť slnku/ chladu, nezmení sa nič.

Skús si to ešte predstaviť ako nejakú rovnicu, či takúto „postupku“:

Tvoj proteín v tele je ako kábel v stene. Tento kábel pripojíš následne do zásuvky. Zásuvka je voda. Kábel však potrebuje správny EU adaptér (cysteín), aby do zásuvky pasoval. Následne ide kábel cez zásuvku do rozvodnej sieťe (kolagén) a hlavného transformátora odkiaľ čerpá energiu (slnko/povrch Zeme).

A ak chceš ešte viac, tak tu máš ďalší praktický HACK ohľadom stravy. Slanina.

Ako správne (ne) pripraviť Slaninu – Tip/Recept #1

Veľa ľudí slaninu rado, obzvlášť „lowcarb maniaci“ a tak ti prezradím, že ak si šikovný a chápeš aspoň trochu slovám vyššie, s Kvantovo Biologického hľadiska, už nikdy nebudeš konzumovať slaninu usmaženú na panvici, ale (ideálne) surovú. Viac ti k tomu nenapíšem.

Možno teraz lepšie chápeš aj poslednému článku o Inzulíne. Že nie? Spomínaš si na zinok? Inzulín obsahuje atóm zinku, ktorý je obkolesený vodou, vďaka čomu reaguje na EMP a aktivuje/deaktivuje inzulín.

No a hádaj čo. Inzulín je tiež príkladom proteínu s cystínovým zosieťovaním, kde sú dva oddelené peptidové reťazce spojené párom disulfidových väzieb. Áno, dobre čítaš. Molekula inzulínu obsahuje síru, ktorá má 6 valenčných elektrónov. Na obrázku to dokonca vidíš. Všimni si tie 3 mostíky tvorené sírou.

Už vidíš, že tu nikdy nešlo o glykemický Index, alebo množstvo skonzumovanej glukózy? Tieto veci sú totiž v prírode vždy kvantizované. To znamená, že sú vždy v súhre, a sú kontrolované kvantom energie zo svetla. Presne preto zdravému človeku glukóza v krvi stúpa aj klesá prirodzene a jeho dobrý glykemický Index je už iba normálny vedľajší efekt.

Tiež ma preto občas v poslednej dobe mrzí, keď opäť raz rôzni „experti“ presadajú na vlnu nových trendov, v tomto prípade ohľadom Biohackingu, hoci úplne nechápu pointu a následne to veľa ľudí od nich odpozoruje a zle si to vysvetlí. Vidíš? Toto je ten rozdiel a dôvod, prečo ťa vždy učím veci Spoznávať a ukazujem ti rôzne Hacky vždy v Kontexte!

Len sa zamysli napríklad nad týmto. Koľko ľudí dnes nosí napr. Ouru s tým, že si ani len neuvedomujú, koľko RF do nich vpúšťa každú sekundu? Tiež si neuvedomujú, ako im táto malá vec – prsteň Oura na prste, zmení aj celú krv v tele, či dokonca aj glykémiu. Áno, čítaš dobre. Tvoja krv v tele pretečie celá cez dané miesto cca každú minútu. [R]

Tí, ktorí boli na nedávnom Workshope v Bratislave mali možnosť si so mnou aj niektoré veci zmerať rôznymi metrami a videli aj Ouru „v akcii“ (zapnutú). Moji členovia zasa, po poslednom Decembrovom webinári o vhodnom (NE) Suplementovaní vitamínu D vedia, čo naozaj znamená glykémia v krvi a čo ti ukazuje jednoduchý markér, akým je glykovaný hemoglobín. Vieš si ho mimochodom zmerať za 10 eur (Viď MasterClass).

Väčšina odborníkov totiž glykovaný hemoglobín berie iba ako markér, ktorý odzrkadľuje priemernú hladinu glukózy v krvi, no to nie je pravda. Poukazuje na deuteráciu tvojej krvi a hlavne na jej magnetické vlastnosti a teda aj schopnosť Priťahovať“ alebo „odpudzovať“ kyslík!

Praktický pdf recept na Bravčový bôčik, či vajíčka? Tip / Recept #2

Takže,…týmto som ťa nechcel opäť raz strašiť, ale ti poukázať na to, aby si sa začal sústrediť na to podstatné – tvoje Mitochondrie, Vodu a Redox!

No a na záver, ako som sľúbil, mám tu pre teba ešte jeden rýchli recept (respektíve až dva/3 recepty), ktoré sú praktické a týkajú sa u nás pomerne stále dobre dostupnej potraviny – vajcia a bravčový bôčik. Tak a teraz po prvýkrát zrejme chápeš, hlavne ak patríš k mojim sledovateľom na IG, prečo občas pridávam nejaké fotky na inšpiráciu z mojich jedál a na 80 až 90% obsahujú vajíčka, či bravčové mäsko z brucha.

Dôvodom bola vždy síra, kvalitný vodík s hromadou elektrónov a môj Redox.  

Takže tu je rýchli recept na vajíčkatu si ho stiahneš aj v PDF. Hoci väčšina pozorných čitateľov a členov to dávno vie a má, pretože tieto recepty sú na webe cez 2 roky!

Ako vidíte na obrázku, pointa pri „príprave“ vajíčok je držať to najcennejšie v nich (žĺtko) v čo možno najprirodzenejšom stave = surovom stave. Schválne som dal slovo PRÍPRAVA do úvodzoviek, pretože vajíčka sa dajú jesť aj surové (aj zvieratká to tak preferujú, keď kradnú cudzie vajcia a zjedia ich), no nie je to pre každého. Sám ich väčšinou minútku/dve pripravujem na panvici a tu je postup, hoci ho zrejme každý už vie.

Pripájam iba stručne 3 možnosti, pričom druhá a tretia sú naj. Tie chceš využívať najviac. Prvá je taká, že občas.

Moje TIPY a samotný RECEPT:

Suroviny, ktoré používam najčastejšie:

Kokosový olej (na panvicu), vajíčka (samozrejme 😀 ), slanina/klobása/tvrdá saláma (prosciutto, schwardswalska), cibuľasoľ (klasická nejódovaná morská/kelstská) a koreniny (u mňa zvyčajne – čierne, kurkuma, koriander, …), prípadne ešte olivy.

Príprava:

Na KOKOSOVOM OLEJI na chvíľu osmažím cibuľu a slaninu (smaž iba chvíľu, tak minútku, alebo slaninu na surovo pridaj nakoniec) a potom tam hodím neporušené vajíčka, ako je to vidieť na obrázku. Môžete aj prikryť na chvíľu pokrievkou, no netreba. Pointa je nechať to tak minútku dve, aby bielko vajíčka začalo tuhnúť, no žĺtko je stále tekuté a surové.

V tomto bode sú na výber 2 možnosti:

  1. Kto má rád PRAŽENICU, vypne vajíčka, keď je žĺtok ešte stále tekutý a len to spolu rozmieša, aby sa žĺtok nezoxidoval a bude mať z toho peknú praženicu, hoci nie úplne tuhú. Pri tomto je fajn práve tá slaninka alebo aj nakrájaná tvrdá saláma, ktorá ešte tekuté rozmiešané vajíčko pekne nasiakne a dodá tomu „šmrnc“.
  2. Druhá možnosť je nechať na panvici tak ako je, ideálne na chvíľu prikryť pokrievkou a vypnúť plameň a nechať, dokedy vajíčko, respektíve bielok pekne stuhne, no žĺtok bude stále pekne tekutý a zjesť ich takéto. Túto možnosť preferujem osobne viac.

K tomuto sa skvelo hodí, keď si na začiatku na panvicu naukladám na krúžky nakrájanú klobásku a potom si to servírujem ako takú mini vajíčkovúpizzu“.

Takto si robievam vajíčka najčastejšie pretože je to chutné, výživné, všetky suroviny sa dajú ľahko nakúpiť a v chladničke vydržia dlhšie (teda netreba každý deň čerstvé) a pre mňa výhoda aj RÝCHLA PRÍPRAVA.

3. Ešte spomeniem tretiu možnosť, ktorú často nerobím, ale tiež patria medzi TOP 3, a to sú vajíčka Benedikt 🙂 

Takáto príprava je trosku dlhšia, ale geniálna, a obzvlášť v lete využívam. Nejaký šalát, olivy, rajčiny, paprika, atď., a na to takéto vajíčka. Vajíčko je v ohni krátko (treba dávať pozor, aby sa neprevarilo), no žĺtok ostane pomerne dobre chránený. Odporúčam tak 2 ,max. 3 minútky vo vode a potom vybrať. 

Viac Tipov k strave aj samotné Recepty nájdeš tu: www.jaroslavlachky.sk/recepty

Zhrnutie a záver

Ak sa ti dnešný článok páčil a chceš ma podporiť v práci, alebo si myslíš, že môže pomôcť niekomu z tvojich známych, zdieľaj ho ďalej.

Táto séria pomaly naberá na obrátkach a čoskoro pokračujeme ďalším článkom v tejto sérií Epigenetika. Či ho zverejním hneď o týždeň, alebo niekedy medzi sviatkami, prípadne až po, si ešte rozmyslím (keďže ťa nechcem zahlcovať informáciami a dnešný článok ich obsahoval až až), no určite zostaň naladený.

Ak ťa články/podcasty zaujímajú aj naďalej a chceš byť informovaný medzi prvými vždy, keď zverejním nový, môžeš mi nižšie zanechať email a dostaneš ako prvý upozornenie!


Tiež ti dávam na záver do povedomia Vianočné Prémium akcie 2022:

Od dnes až do konca roka má každý možnosť Využiť Vianočné 50% ZĽAVY  a to či už na objednávku Prémium Členstva, kde získate svoje členstvo na 1 ROK ZDARMA!

Alebo na objednávku Balíčka Tlačených kníh + Ebook-u Opaľovací protokol.

P.S. Ak si bude niekto želať prémium členstvo zakúpiť ako darček pre inú osobu, prípadne niekoho poteší venovanie do knižky, v kľude nám napíšte na email: podpora@jaroslavlachky.sk a niečo spolu vymyslíme 🙂

*Tiež upozorňujem, že pri objednávke tlačených kníh môže doprava trvať o niečo dlhšie, keďže teraz ľudia šalejú 🙂


🎄🎄Vianočné PREMIUM ČLENSTVO🎄🎄

Využite Vianočné 50% ZĽAVY na objednávku Prémium Členstva a získajte svoje členstvo na 1 ROK ZDARMA!

Ponuka platí len do konca roka 2022!


REFERENCIE, ODKAZY, LINKY a CITÁCIE:

  1. https://sk.wikipedia.org/wiki/Cyst%C3%ADn
  1. https://sk.wikipedia.org/wiki/Fotoelektrick%C3%BD_jav
  2. https://sk.wikipedia.org/wiki/Glutati%C3%B3n
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S240565451730094X
  4. https://www.wikiskripta.eu/w/Pent%C3%B3zov%C3%BD_cyklus
  5. https://www.khanacademy.org/test-prep/mcat/biomolecules/carbohydrate-metabolism/a/pentose-phosphate-pathway
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049515003340
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855569/
  8. https://www.nature.com/articles/150021a0
  9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1074761317301292
  10. https://www.nutraceutica.sk/sk/nutraceutika-pri-ochoreniach/oslabena-imunita/vyznam-th1-th2-rovnovahy-imunity/
  11. https://www.researchgate.net/figure/Relationship-between-glutathione-redox-potential-GSH-GSSG-ratio-and-GSH-pool-size_fig5_6295103
  12. https://en.wikipedia.org/wiki/Acetylcysteine
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561714/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8574146/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2788092/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9245766/
  17. https://bionumbers.hms.harvard.edu/bionumber.aspx?id=105801&ver=6
  18. https://en.wikipedia.org/wiki/Thiol
  19. https://chemistryguru.com.sg/expansion-of-octet-rule
  20. https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1742-4658.2011.08039.x
  21. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/thiols
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643009/
  23. https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/glutathione
  24. https://www.sciencealert.com/protein-conducts-electricity-to-cause-radical-quantum-rethink
  25. https://sk.wikipedia.org/wiki/Chel%C3%A1cia
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28595554/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/
  28. https://www.lbc.co.uk/radio/special-shows/the-mystery-hour/human-body/how-long-does-it-take-for-blood-to-flow-round-the/


Chcete z informácií načerpať ešte viac?

Pridajte sa medzi premium členov !

Prémium členstvo ti pomôže v zlepšení tvojho Zdravia, Mysle a Výkonnosti. Objav s nami svoj plný Potenciál!

Ako prémium člen získavaš prístup ku množstvu cenných materiálov, knihám, ekurzom, súkromným webinárom, spoločným pravidelným ZOOM-meetingom, či ku súkromnému diskusnému fóru, v ktorom medzi sebou zdieľame svoje skúsenosti/progressy, radyTipy!

Staň sa súčasťou našej rastúcej Komunity, medzi ktorými máš neustálu podporu! 


Ak máš nejakú otázku, alebo si našiel v článku gramatickú chybičku, napíš mi prosím dole do komentára :) 

Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový článok, vlož svoj email a ja ti pošlem upozornenie :)


Najpredávanejšie Protukty na Eshope, ktoré Vám môžu pomôcť prevziať svoj Život do vlastných Rúk!

Komentáre
  1. Mirek Pramuka píše:

    Ahoj Jaro, mám otázku:

    glutatión (tripeptid) je zložený z troch aminokyselín: cysteínu, glycínu a glutamínu?

  2. Táňa píše:

    Ahoj Jaro. Podľa mňa tiež dobrý zvuk a dobrý nápad s mikrofónom 🙂

  3. Ahoj Jaro, zvuk velmi dobry.

  4. Michaela píše:

    Ahoj Jaro, všimla jsem si této chybičky: Odpoveď je NIE. Takto si v skutočnosti ešte viac UBLÍŽÍŠ.

Napísať odpoveď pre Jaroslav Lachký Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov