Chiralita #7 Jesenná rovnodennosť = koniec apoptózy a štart autofágie

22.9. 2025818x10

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Ako jesenná rovnodennosť prepína biológiumetabolomiku? A prečo je dnešok, 22. september zaujímavý deň z pohľadu Mitochondriaka? Jednoducho – „Keď sa deň s nocou vyrovná, biológia prepne režim.“ Menej UV (OMH), viac IČ a chladu (eV) = koniec apoptózy, a štart autofágie pre mitochondrie. To znamená, že ak si letné obdobie nestihol u nás využiť naplno a trápi ťa nejaké ochorenie súvisiace s apoptózou, od Októbra máš 2 možnosti (napísané na konci článku).

Sumár článku:

P.S. Ak ma chceš podporiť v práci, zdieľaj článok ďalej. Tiež ma môžeš podporiť v práci kúpou mojich kníh, alebo akéhokoľvek produktu na mojom eshope.

P.P.S. Ak chceš byť informovaný vždy medzi prvými o zverejnení nového článku/podcastu, prihlás sa na odber nižšie.


Rovnodennosť ako biologický „switch“

Jesenná rovnodennosť (bežne je u nás okolo 22. septembra, čiže tento rok dnes) nie je len poetický moment v kalendári, kedy je deň a noc rovnako dlhá. V našich zemepisných šírkach je to „prepínač“, ktorý mení spektrum slnečného svetla, spektrum endogénneho svetla v mitochondrii, magnetické momenty aj metabolický softvér v živočíchoch. Veľa informácií som ti o tom písal pár rokov dozadu v článkoch hormóny #9 až #11 a dnes na to nadviažem, keďže už máš ďalšie informácie v blogoch.

Od dnes ako si môžeš z opaľovacieho protokolu pamätať, strácame väčšinu UV a v cca polovici októbra úplne zmizne UVB (teda tvoja schopnosť produkovať vitamín D) a s tým strácame aj mnohé nelineárne informačné efekty svetla (orbitálny moment hybnosti, fáza, spinová koherencia), ktoré nám v lete pomáhajú „upratovať“ skrz apoptózu. Avšak má to aj svetlú stránku, pretože naopak pribúda infračervené (IČ) svetlochlad, ktoré spolu s vhodnou výživou (nízkodeuterovaná strava) a pauzami medzi jedlami stimulujú autofágiu.

Obrázok z ebooku Opaľovací protokol

Takže, ešte raz. Rovnodennosť znamená, že sa deň a noc vyrovnajú. Na našej zemepisnej šírke sa teda v najbližších týždňoch UVB rýchlo vytráca, UVA sa skracuje a celé spektrum sa posúva do červenej/IČ + modrej. Toto má pre teba tri praktické dôsledky:

  • Menej UV = menej nelineárnej informácie. UV fotóny nesú výrazný orbitálny moment hybnosti (OMH), ako jediné sú schopné exponenciálne navyšovať magnetický moment častíc v tebe a cez spinovo‑orbitálne väzby zasahujú do signálov v membránach aj proteínoch.
  • Relatívny nárast IČ = si viac závislí na ATP (aj preto v zime jeme viac tuku = viac protónov a elektrónov = 2* viac vody a 4* viac ATP). Viac fotónov IČ = väčšia EZ v matrixe aj intermembránovom priestore = lepšia visko-elasticita membránrotácia ATP syntázy.
  • Dlhšie noci zvyšujú našu potrebu po chlade a magnetizme = podpora endogénneho IČ/UV svetla (chemiluminiscencia, ROS, melatonín,… ). Aj preto v zime ešte viac využiješ moonvibe, obzvlášť ak sa nevystavuješ pravidelne chladu.

Pre tých z vás, ktorí sa teraz chytáte za hlavu, pretože nečítate blogy pravidelne, napíšem to aj v skratke a „po lopate“: Letné obdobie a dostatok UV je pre teba ako výmena remeňov, rozvodov, gúm,…, zatiaľ čo zimné obdobie je pre teba „servisný režim“ (kontrola hladiny oleja, dolievanie oleja, dofúkanie gúm,…).

Apoptóza vs. autofágia (laicky aj odborne)

O tom čo je to Apoptóza a Autofágia máš tiež na blogu starší článok, no pre každého rád zopakujem a nadviažem.

Čo je apoptóza/mitoptóza? Apoptóza je programovaná bunková smrť, pri ktorej telo cielene zahubí poškodené bunky (napr. mitochondrie s rozbitým kardiolipínom). U mitochondrie sa jej vlastná apoptóza nazýva mitoptóza.

  • Apoptózu podporuje: UV, únik vápnika (Ca²⁺) v mitochondrii, uvoľnenie cytochrómu c cez kardiolipín a následná aktivácia kaspáz.
  • Pre správnu aktiváciu apoptózy mitochondria vyžaduje prerušenie toku elektrónov na membráne medzi 3. a 4. komplexom a súčasnú tvorbu ATP. To docieli iba skrz dostatočne vysoký vitamín D (UV = VDR) a súčasné svietenie NIR (620–1000 nm)

Dýchací-reťazec, ETC v mitochondriách by Jaroslav Lachký - Mitochondriak
Dýchací reťazec (ETC) v mitochondriách by Jaroslav Lachký

Čo je autofágia/mitofágia? Autofágia je naopak recyklácia a „pojedanie“ vlastných, poškodených častí. U mitochondrii sa ich autofágia nazýva mitofágia.

  • Autofágiu podporuje: IČ svetlo, chlad, väčšia pauzy bez jedla (moderne „fasting“), ROS (superoxid zo spätného toku elektrónov).
  • Výsledkom autofágie/mitofágie je v podstate priebežné „upratovanie“ bez potreby likvidovať celú bunku. To znamená, že nie je pre bunku potrebné zvyšovať ubikvitináciu a dokáže byť veľmi efektívna.
  • Na spustenie autofágie musí mať mitochondria: plynulý tok elektrónov (opak apoptózy a nepotreba po vitamíne D), potrebuje generovať ROS superoxidperoxid vodíka (potreba po NAD) a mať dostatok ATP aj AMP (potreba po IČ/NIR svetle aj spotreba ATP).

Metaforicky si to vieš predstaviť tak, že Apoptóza je výmena celého dielu (staré okno preč, nové okno dnu) a autofágia je „rozobranie, premazanie a znovu zloženie“ (okno rozoberieš, očistíš, opravené diely vrátiš,…).

UV, OMH a „letný reset“ vs rakovina

To, že v lete z UVB svetla tvoríme vitamín D vie verím každý. Presné množstvá, koľko ho vieš za koľko minút vytvoriť aj celý proces som ti popísal a vysvetlil v tomto článku.

Pointou však je, že v letných mesiacoch by tvoj vitamín D mal byť naozaj dostatočne vysoký (na krvných testoch 25-OH ako minimum 40 až 50 ng/dl!). Vďaka UVB svetlu (297 až 312 nm) premieňaš cholesterol na 7-dehydrocholesterol, ten sa zmení na pre vitamín D3 a ten na cholekalciferol. Vytvorený Cholekalciferol v koži potom prejde do pečene, kde sa z neho vytvorí Kalcidiol (skratka je 25OH, ktorý merajú aj v krvi). Kalcidiol potom prejde do obličiek, kde sa zmení na aktívnu formu Kalcitriol (skratka 1,25OH), ktorý sa podieľa napr. na vstrebávaní vápnika aj mnohom ďalšom.

Táto aktívna forma má množstvo benefitov pre celú biológiu, ktoré doplnkom nikdy nenahradíš. Ba čo viac, v nedávnom podcaste, ktorý ešte nie je zverejnený, som prezradil, že suplementácia vitamínom D môže byť dokonca pre bežných ľudí potencionálne škodlivá a neodporúčam ju.


„Očakávať z doplnku rovnaké benefity ako z vitamínu, ktorý sa v nás tvorí pri vystavení sa slnečnému svetlu je rovnaké, ako očakávať, že zo sledovania gymnastickej olympiády získame vypracované chrbtové svalstvo. Každý vie, že ZHYBY NA HRAZDE nám vypracujú chrbtové svalstvo, však? Prečo nám teda svalstvo nerastie, keď v telke gymnasta tie zhyby robí? Vidíš ten paradox? S tvorbou vitamínu D je to rovnaké.“

Posledný kľúčový bod je, že dostatočne vysoká hladina vitamínu D v krvi (nie len 25-OH, ale aj 1,25 OH) následne stimuluje VDR (receptor vitamínu D), ktorý následne mení transkripčné programy a ovplyvňuje aj tok elektrónov v ETC (cez komplex IV = CCO). VDR sa totiž nachádza priamo na vnútornej membráne mitochondrie. [8, 9]

Teraz, keď máš toto dôležité zopakovanie, je ľahké uvedomiť si, prečo je slnečné svetlo bohaté na IČ/NIR a UV to, ktoré stimuluje apoptózu. UV je potrebné na stimuláciu VDR a rozpojenie toku elektrónov pred CCO, no popri tom NIR (620–1535 nm) poháňa protóny, dehydratáciu/rehydratáciu matrixu a rotáciu ATP syntázy bez nutnosti jedla.


OMH UV svetla a jeho spin následne adresuje konkrétne väzby a konformačné zmeny v kardiolipíne, čím uvoľňujú cytochróm c = kaskáda kaspáz = apoptóza. Presne preto je dnes známe, že rakoviny korelujú nízkym hladinám vitamínu D a deaktivácii apoptózy. Výsledok?

Presne takýmto spôsobom sme schopní nie len regenerovať tkanivá s vysokým metabolickým obratom (črevo, koža, sliznice), ale ich aj zahojiť (vyskladať úplne nanovo). Toto je tvoj mitochondriálny „letný upgrade“!

Aká to zhoda náhod, že rakoviny v častiach tela, ktoré sú celý život pred slnkom zakryté oblečením, pribúdajú…

Prečo celoročná ketóza nedáva zmysel, no zároveň ani prístup väčšiny „biohackerov“

Ak patríš k väčšine ľuďom, tak určite sleduješ moderné trendy. A nezávisle na tom, aký trend sám preferuješ (hoci ja to skôr volám „náboženstvo„), či už je to vegetariánstvo, biohacking, vegánstvo, carnivore alebo čokoľvek iné,… určite mi dáš za pravdu, že takmer každý z nich sa vždy prispôsobuje trendom. Napríklad väčšina biohackerov. Predtým boli všetci na ketóze, lowcarb, každý hovoril ako takto funguje desaťročie keď to bolo trendy, a zrazu keď sa trend zmenil, už bol z neho carnivore, neskôr jedol med a ovocie, a takto to ide ďalej a ďalej.

Dôvod prečo to tak je je jednoduchý a píšem ti ho už desaťrokov, od začiatku blogovania a to, že ak nepremýšľaš vlastnou hlavou a iba sleduješ trendy, robíš chybu. No a v tomto bode schválne spomínam aj ketogénnu stravu a časy, kedy boli všetci nonstop ketotický, hoci ani nevedeli prečo, no teraz tvrdia zvyčajne opak.

Nikto z nich sa totiž na vec nepozrel z pohľadu mitochondriaka. Ketogénna strava, rovnako ako carnivore, je totiž zimná strava vhodná pre cicavce adaptované na chlad. Ak chlad nezažívaš, nie je pre teba. No a dôvod prečo dnes väčšine ľudom, vrátane „biohackerov“ nepasuje je ten, že za prvé nezažívajú chlad a za druhé, pretože si neuvedomujú, ako veľmi sa od cca 2016 na SK/CZ zmenili 3G až 5G siete, ktoré vplývajú na osciláciu ich mitochondrii, čim je pre nich betaoxidácia náročnejšia a preto sa utiekajú k viac sacharidom. Ty už však poznáš skutočný dôvod a na tom budeme staviať.

V lete, keď je viac svetla a lokálnej vegetácie, prirodzene rastie viac sacharidov a živočíchy ich môžu jesť viac. V mitochondriách sa potom viac využíva komplex I (NAD/NADH), kde vzniká najviac ROS (superoxid až peroxid vodíka), ktoré sú signál. Prvý komplex je zároveň fluorescenčný, čo znamená, že pri spracovaní elektrónu zo sacharidu vylúči UVA až modré svetlo, čo je pre mitochondriu optická spätná väzba.

Naopak na jeseň a v zime, keď sacharidy v ekosystéme klesajú, telo sa posúva na mastné kyseliny, komplex II/III a častejšie prebieha (hlavne na jeseň) spätný tok, ktorý generuje špecifický superoxid. To je presne ten „mito-hormetický“ signál, ktorý štartuje autofágiu a udržiava mitochondriu v kondícii. Popri tom proteín NAD vzrastá, pretože sa v lete zvýšil vďaka UV a nižšou konzumáciou sacharidov ho „šetríme„, čo sa vo výsledku rovná jeho nárast.

Koža a črevo: dve laboratóriá v exteriéry/interiéry tela

Svetlo nie je len energia (Joule/eV), ale aj informácia (spin + OMH). V proteínoch, membránach a vo vode v našom tele to preto znamená, že každá zmena sezóny alebo geomagnetického poľa, či akákoľvek zmena činnosti slnka (CME) mení spinovo‑orbitálne preskoky častíc, ktoré menia ich vodivosť, rezistenciurezonanciu.

Takýmto spôsobom naše tkanivá vedia, podľa dostupného OMH svetla, na koľko sa majú prispôsobovať a čomu. Aj preto dnes vieme, že sa u cicavcov nezávisle na konzumácií jedla, s príchodom zimy, zvýši obsah omega 3 v tkanivách a klesá Omega 6. Tiež vieme, že koncentrácia DHA u matky a v jej materskom mlieku koreluje obsahu DHA v enterocytoch malého dieťatka, čo môže ovplyvniť jeho budúce zdravie čreva.

Jaroslav Lachký, DHA, grounding, voda a slnko


Ak by som ti to mal napísať viac v ľudskej reči, tak: ráno potrebuješ byť vonku, bosí spojený so Zemou (grounding) a vnímať slnečné svetlo (SPIN+OMH), vďaka čomu nie len resetuješ Cirkadiánny rytmus, ale tiež absorbuješ veľa informácie pre tkanivá. Následne v noci vyžaduješ tmu a absenciu svetla, aby sa telo vedelo regenerovať.

Ak cez deň nechodíš von, a máš málo slnka, obzvlášť UV, stávaš sa viac závislí na iba autofágii, čím si súčasne zvyšuješ riziko rakoviny (dôvod si čítal vyššie, zopakuj si). Najkrajšie dva príklady týchto mechanizmov sú dva naše rozlohou najväčšie povrchy tela, pričom jeden pokrýva povrch (koža) a druhý vnútro (črevo).

PRVÝ PRÍKLAD: Koža a jej prirodzené opálenie v lete s dostatok UV je nie len stimul pre apoptózu, ale aj prirodzený detox. Áno, dobre čítaš, nepotrebuješ žiadne zázračné kúry, ani doplnky, či čaje. Ak sa opáliš, čo dosiahneš iba ak chodíš na slnko (IČ + UV), buduješ svoj Melanín, ktorý sa zabuduje v koži, pričom „po ceste“ viaže (adsorbuje) široké spektrum fotónov, ale aj ióny/kovy. To znamená, že keď sa neskôr tvoja koža olúpe a nahradí novou, zbavíš sa množstva LDL cholesterolu, deutéria, aj niektorých kovov. Zároveň UV+NIR v lete urýchlia apoptózu keratinocytov = nová kožazadarmo“ (prírodná „plastika„).

DRUHÝ PRÍKLAD: Enterocyty v Čreve majú rýchly obrat, to by si mal vedieť. U zdravého človeka podstupujú apoptózu cca každý deň až 3. deň, pričom pochopiteľne podstúpia apoptózu a nahradia sa novými. Aj preto v lete kombinácia UV+NIR + lokálne sacharidy + pauzy medzi jedlami dokážu spustiť viac apoptózy v poškodených bunkách sliznice a obnoviť tieto tesné spojenia. Samozrejme iba za predpokladu, že UV svetlo zažívaš na vlastnej koži a nie s okuliarmi a opaľovacím krémom, ako to bežne vidíme. Potom sa nemôžeš čudovať že skončíš s neschopnosťou tráviť potraviny, s alergiami a s priepustným črevom až vážnejším problémom, ako napr. SIBO.

Jeseň/zima následne stimuluje autofágiu cez ketózu/chlad/, aby sliznica nechátrala, kým sa UV nevráti.

Metabolika a NAD: cukrovka 2. typu, chlad, hnedý tuk

Na záver spomeniem už len cukrovku 2. typu. Viem, že ju spomínam často, no pre mňa osobne je to naozaj jeden z najjednoduchších príkladov, aké viem používať, ktorému verím pochopí každý a dnes sa opäť hodí. Prečo je cukrovka tak rozšírená, 2. typom trpia najmä v slnečných krajinách (pod 40. zemepisnú šírku) a je u nej problém so sacharidmi?

Odpoveď je jasná, pretože človek stráca OMH UV svetla, nevyužíva dlhé roky apoptózu, zároveň konzumuje priveľa sacharidov a nechodí von, čím vyčerpáva proteín NAD a do toho stráca schopnosť de/fosforilovať správne inzulínový receptor, čím sa stráca inzulínovo rezistentný.

Ak človek v takomto stave konzumuje veľa jedál, sacharidy a pichá si inzulín, ako sa asi dokáže zlepšiť? On predsa potrebuje ako prvé zaradiť IČ/UV svetlo, grounding, obmedziť elektroniku (zníženie dehydratácie a straty horčíka), znížiť množstvo sacharidov a postupne zvyšovať čas medzi jedlami a wuallaaaa, jeho mitochondrie postupne naskočia na autofágiu až apoptózu, čím sa postavia nanovo aj s prvým komplexom a stanú sa opäť schopné spracovávať sacharidy a defosforilovať receptor inzulínu. Popri tom samozrejme dbaj na spánok (absencia svetla a najmä modrého) a postupný a primeraný fyzický pohyb.

Ak teda patríš k ľuďom, ktorý má cukrovku, toto máš v dvoch vetách liek!

Záver

Zapamätaj si teda, že jesenná rovnodennosť je pre tvoju biológiu ako prepínač režimov: od apoptózneho „reset“ letaautofágii jesene a zimy. Ak si v lete zbieral elektróny a UV (OMH, spin) a energiu (NIR, pohyb, sacharidy), na jeseň až zimu dokážeš pekne šetriť NAD, využívať chlad a IČ, a udržiavať svoje mitochondrie plne funkčné a regenerované a schopné spaľovať masívne množstvo tuku. Takto sa z teba stane Tuk spaľujúca beštia! Nie pomocou MCT olejov a sílenej stravy!


Príroda nám totiž dáva dvojstupňový systém údržby, a práve vďaka lokálnym zmenám v rámci planéty (slnko, svetlo, chlad) nám umožňuje rozdielne využívať apoptózu (letný servis) a autofágiu (jesenný/zimný servis). Stačí ich len spoznať, a „naskočiť“.

Čo to pre teba znamená, a čo si z toho odniesť? Že ak si letné obdobie nestihol u nás využiť naplno a trápi ťa nejaké ochorenie súvisiace s apoptózou, od Októbra máš 2 možnosti: využiť naplno autofágiu/regeneráciu a počkať alebo ísť na dovolenku na juh a dopriať si UV/úplné zahojenie!

Záverečné zhrnutie

Ak sa ti článok páčil a chceš ma podporiť v práci, alebo si myslíš, že môže pomôcť niekomu z tvojich známych, zdieľaj ho ďalej.

P.S. Ak chceš byť informovaný vždy medzi prvými o zverejnení nového článku/podcastu, prihlás sa na odber nižšie.


Nadchádzajúce živé akcie na r. 2025

S radosťou dávam tiež von info o prvých najbližších živých akciách, kde sa môžeme vidieť a ako obyčajne – teším sa na každého! 🙂 Už som si zvykol, že vždy sa spoznám/-e minimálne s nejakým novým Mitochondriakom a práve o tom to je. Prepájať sa navzájom.

Najbližšie sa môžeme vidieť/stretnúť napr. v Októbri na Jóga dnes konferencii v Prahe. Všetky bližšie informácie o akciách, aj ďalšie akcie, kde sa môžeme stretnúť, budú pribúdať priebežne a nájdeš ich na tejto stránke.

Odporúčané webináre:

Prémium členstvo – platba jednorazovo alebo forma mesačného predplatného!

Prémium členstvo od r. 2025 vieš zakúpiť JEDNORAZOVO a prístup ku množstvu materiálom, ktoré tam je a neustále pribúda získaš NAVŽDY (nech má každý možnosť študovať svojím tempom)!

  • Členstvo vieš využiť aj formou mesačného predplatného (pre ľudí, ktorí nechcú platiť väčšiu sumu, prípadne im stačí kratšia doba na zhlaidnutie niektorých vecí, účasť na pravidelných živých ZOOM meetingoch, apod.)

Prémium členstvo, Jaroslav Lachký 2025
Prémium členstvo, Jaroslav Lachký 2025

Ak ma chceš podporiť v práci, môžeš tak urobiť akokoľvek. Zdieľaním mojich článkov/podcastov, či zakúpením akéhokoľvek produktu na mojom eshope.

Jaroslav Lachký balíček tlačenýk kníh Spoznaj Svoju Biológiu - základy cirkadiálnej biológie, kvantová biológia a opaľovací protokol

Balíček tlačených kníh Spoznaj Svoju Biológiu (2+1)

EasyLight Mitochondriak® | Light therapy

Tiež dávam do povedomia každému, koho zaujíma téma terapie červeným svetlom a celkovo „mito-hackingu“, projekt EasyLight Mitochondriak®.

EasyLight Mitochondriak je rovnako ako môj blog, predovšetkým o mitochondriách a o edukácií ľudí o dôležitosti svetelnej výživy a nie je to iba o infrapaneloch. Téma mitochondrií je veľmi dôležitá a akýmkoľvek spôsobom dokážeme mitochondriám dodať dostatok elektrónov a svetla, tak je to v ich prospech.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Všetci máte možnosť na eshope easylight využiť zľavový kód na 10% zľavu „jaroslavlachky“.

Zdroje, spomenutá literatúra a štúdie:

  1. Mizushima N., Komatsu M. Autophagy: renovation of cells and tissues. Nat Rev Mol Cell Biol. 2011.
  2. Brand M.D. et al. Mitochondrial superoxide generation by reverse electron transport at complex I. Biochim Biophys Acta / Free Radic Biol Med. 2015–2016 (prehľad).
  3. Kagan V.E. et al. Cytochrome c–cardiolipin peroxidase activity triggers mitochondrial apoptosis. J Biol Chem. 2005.
  4. Hamblin M.R. Mechanisms and applications of photobiomodulation in human health. Photobiomodulation, Photomedicine, and Laser Surgery. 2018 (prehľad).
  5. Holick M.F. Vitamin D: Physiology, Molecular Biology, and Clinical Applications. Springer, 2011.
  6. Cypess A.M. et al. Identification and importance of brown adipose tissue in adult humans. N Engl J Med. 2009.
  7. Barker N. Adult intestinal stem cells: critical drivers of epithelial renewal. Genes Dev. 2014.
  8. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2809087/
  9. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0054716#:~:text=Vitamin%20D%20receptor%20(VDR)%20is%20a%20well,form%20of%20VDR%20in%20human%20proliferating%20cells.
  10. https://adc.bmj.com/content/82/6/493
  11. Všetky spomenuté zdroje a štúdie sú rozpracované aj v týchto mojich predošlých článkoch:

Chcete z informácií načerpať ešte viac?

Pridajte sa medzi premium členov !


Ak máš nejakú otázku, alebo si našiel v článku gramatickú chybičku, napíš mi prosím dole do komentára :) 

Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový článok, vlož svoj email a ja ti pošlem upozornenie :)


Najpredávanejšie Protukty na Eshope, ktoré Vám môžu pomôcť prevziať svoj Život do vlastných Rúk!

Komentáre
  1. Denisa Homolova píše:

    Zaujímalo by ma, či sa mi vytvorí D vitamín z panelu – z toho menšieho s UV. Ten menší „obsahuje“ aj UVA a UVB? Práve toto jedno leto som úplne zanedbala na slnku, z nejakých dôvodov som potlačila v sebe pravdu. Myslela som, že aj tabletky sú ok. Bola som si zmerať D vitamín v júni, mala som ho v norme, z doplnku, brala som aj 10.000 IU naraz. Niekde si spomínal, že napíšeš negatíva z tabletkoveho D. Odpíš prosím k tomu menšiemu panelu.

    • Jaroslav píše:

      Odpovedal som Nižšie Denisa. Ten menší nemá UVB, čiže z neho nedokážeš nijaký VITAMÍN D produkovať. ⠀

      Preto ti odporúčam sa momentálne sústrediť na slnko, ešte máme na SK UVB cca 3 týždne, pripadne zvážiť dovolenku na Juhu (napríklad Kanarske ostrovy) alebo adaptáciu na chlad.⠀

      Čo sa týka merania v krvi, vravíš že „v norme“ avšak aj si merala 25Oh a užívala si doppnok, výpovedná hodnota je nulová. Vysad na 4 až 6 týždňov a potom zmerajú znovu.⠀

      Ohľadom negatív, rozprával som to včera v QaA webinari, kde sa ma na to pýtali, skus si pozrieť záznam, je v knižnici webinarov. A ak k členom nepatríš, počkaj na video podcast, ktorý so mnou nedávno nahrávali, v priebehu mesiaca až dvoch bude zverejnený, tam som k tomu tiež rozprával.

      • Denisa Homolova píše:

        Chceš tým povedať, že ak som užívala doplnok a zároveň išla na testy, tak výsledok je nulový. Lenže niekde si písal, že sú zložité procesy a trvá to nejaké obdobie, kým sa premení, vytvorí D vit. v tele … Neviem koľko laboratórií máme k dispozícií, viem o dvoch v BA a nie je tam na výber, proste S-Vitamín D som si dala zmerať a výsledok bol optimálna hladina, viem, že Ty radíš mať vysokú hladinu …. ale optimálna je vždy lepšia ako deficit. Zažila som aj vyššie hladiny za pomoci každodenného opaľovania počas materskej. Keď tak všetko už celé roky dodržiavaš, kedy si mal naposledy nádchu? Pred koľkými x rokmi?
        Chlad mi vitamín D a DHA akurát tak neodbúra, tipujem…. tiež neviem ako Peťo čo robiť v zime. Myslím si, že sprchovať sa v studenej vode každý deň, nekúriť v byte a jesť ryby a mäso a žiadne sacharidy.

        • Jaroslav Lachký píše:

          Nie Denisa, nepochopila sa. Píšem, že ak si brala doplnok a bola na odvete, výpovedná hodnota je nulová. Pretože nevieš nič o tom koľko telo tvorí.⠀

          Preto odporúčam vysadiť a spraviť odber znovu aby si videla akú máš prirodzenú hodnotu a samozrejme to musíš prepojiť s tým ako sa cítiš.⠀

          Ako príklad – ak máš prirodzenú hodnotu na pri 30 ng, a cítiš sa zle vieš, že je to pre teba malo.⠀

          Ak si ju v lete zvýši na 60 až 70 ng (co je po prepočte cca 180 nmol/l) a budeš sa zároveň cítiť lepšie vieš, že takáto hodnota je pre teba optimálnejšia a teda potrebuješ viac slnka a UV svetla na to, aby si ju dosiahla a udržiavala.⠀

        • Jaroslav Lachký píše:

          A rovnako si ešte raz prečítaj komentáre vyššie. Nik z neradim mat vysokú hladinu. Ľudia si radi domyslaju a vkladajú mi do úst veci, ktoré som nepovedal.

          PR každého je optimálna iná hladina a paradoxne chlad je niečo, čo ti umožní fungovať na veľmi nízkej úrovni. Avšak väčšina ľudí už toto nezvláda a vzhľadom na ich stav vyžadujú úroveň vyššiu. Čo to znamená „vyššia“ je pre každého niečo iné.

  2. Denisa Homolova píše:

    Panel s UV nemôžem používať v jeseni a zime? Kedy sa odporúča používať ho?

  3. Peťo píše:

    Čauko… dlho som sa neozyval 🙂
    len sa opytam: ako teda mam využivať chlad vo svoj prospech ? Čo mám byť cely deň holy vonku v zime ? Ja stale tomu nechapem aj po precitani adaptacie na chlad, asi som sprosty. 😀 V lete som naplno využíval svetlo slnko v robote vonku kde robím bez trička iba v kraťasoch. Opaleny som až až…

Napísať odpoveď pre Denisa Homolova Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Leave the field below empty!